SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    apa benda ni dan apa fungsinya??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 7136
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    30102011

    http://i38.servimg.com/u/f3 apa benda ni dan apa fungsinya??

    Post by adeqyana

    dlm gbr yg bertanda anak panah merah tu,benda apa ya?? dan apa fungsinya?? biasa ada org aku tgok dia cabut,tp ada juga aku tgok tidak d cabut..benda ni btl2 d bawah intercooler..hos asal benda ni dari mulut turbo..tidak apa2 klu benda ni d cabut??

    [img] [/img]

    [img] [/img]

    tolong otai2 sioloon semua..
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 30/10/2011, 4:45 pm by iemori69

    enjin apa ne bro? sy tgk macam fuel filter pun ada.. macam fuel regulator pun ada... kurang pasti pla apa benda tu
    avatar

    Post on 31/10/2011, 7:17 am by bumbek

    ni engine L2s kalau tidak silap. cam bro iemori ckp..... cam fuel regulator tapi fuel flter.... tapi rasanya fuel filter tu.
    avatar

    Post on 31/10/2011, 11:25 am by adeqyana

    iemori69 & bumbek : sori bro lupa bgtau enjin apa..ni enjin L2 bos ku..owh,itu pula namanya ya..hos yg bernombor tu sambungan dia pi dekat mulut turbo..jd benda ni fuel filter la ya bro??

    Post on 31/10/2011, 2:48 pm by fred_tezz

    ini brg bkn fuel filter bos..ini brg funsi dia jg utk control boost d turbo, klu x silap la. cz sy pernah buka n tutup ni benda trus effect dia bacaan boost x bleh naik...maintain 0.5bar ja..sy set kereta sa 0.9bar tp klu sy tutup atau buka ni brg, max boleh dpt 0.5 bar ja. cheers
    avatar

    Post on 1/11/2011, 6:31 am by adeqyana

    fred_tezz : jd boss klu kita buka jak dia xada apa2 kesan kepada enjin??

    Post on 1/11/2011, 8:13 am by fred_tezz

    teda apa kesan pd enjin jg tu...klu mau buka tu brg nnt sambungan yg d turbo tu mau tutup ja la..
    avatar

    Post on 1/11/2011, 9:06 am by adeqyana

    fred_tezz : owh..macam tu ya..ok2 nnti aku test..
    avatar

    Post on 1/11/2011, 3:58 pm by zul@LA

    ni boost sensor,klu enjin sejuk sensor boost akan limit 0.5 shja.
    avatar

    Post on 1/11/2011, 4:05 pm by zul@LA

    ni barang jepun bikin untuk safe enjin,ni penting untk yg suka2 blast2 enjin..ekekek...
    avatar

    Post on 1/11/2011, 4:56 pm by adeqyana

    owh..so kira bahaya juga la ni kn klu buka benda ni??apatah lg utk kereta kegunaan harian utk pi kerja..ssh juga ni klu kan buka kn??

    Post on 1/11/2011, 5:19 pm by fred_tezz

    besa klu org sdh tukar turbo besar n sdh ubah enjin tahap gaban drg buka ni brg...tp klu mc pakai turbo kecil rasanya baik pakai ja ni x payah buka...
    avatar

    Post on 1/11/2011, 5:53 pm by KewLOne

    mau boost tinggi... buka la.. Very Happy tapi better ada la utk menjaga ketahanan injin... sama fungsi seperti thermostat utk penyejukan air injin...
    avatar

    Post on 2/11/2011, 5:47 am by bumbek

    ow tu lah fungsinya..... tak tau sangat dgn baang k-car kalau evo tau lah hehehhe....
    avatar

    Post on 2/11/2011, 8:30 am by adeqyana

    owh..macam tu ya..k,thanks semua..tp berbeza juga la klu pasang benda ni dgn buka benda ni..sbb klu pasang,boost lambat masuk skit dan repond kurang..tp klu buka benda ni boost cpt masuk dan respond pun sedap..maksudnya benda ni jga keselamatan turbo ka or keselamatan enjin??

    Post on 2/11/2011, 1:14 pm by fred_tezz

    btl macam bro KewLOne ckp fungsi dia macam thermostat...berfungsi utk jga kslmatn turbo. klu mc pakai turbo standard baik psg ja la, klu da pakai turbo besar buang ja brg tu pn x hal cz mau boost tinggi sdh kn.. jelir
    avatar

    Post on 2/11/2011, 4:09 pm by adeqyana

    owh macam tu..ok bro tq atas info tu..klu dah pakai turbo besar skit macam rhf3,bgs pakai benda ni or buang ya??

    Post on 2/11/2011, 4:42 pm by fred_tezz

    rhf3 kira mc kecil bro..skrg ni pn sy guna rhf 3..klu pakai turbo besar macam garrett atau TDO boleh la buang benda ni...rhf4 pn boleh buang da benda ni x pyh pakai.
    avatar

    Post on 3/11/2011, 8:49 am by adeqyana

    owh macam tu ya..so terpaksa jak la ni pakai tulang2 ikan utk up boost..ok bro,tq atas info tu..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/12/2017, 11:28 am