SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

  ASID FOLIK

  Share
  avatar
  ING
  SUPERIOR
  SUPERIOR

  Female
  Countries/State : Malaysia
  Age : 34
  location : HomE
  Website : https://www.facebook.com/ingsayanghizan
  Tag ID: : SFC 08081
  Points : 8953
  Reputation : 5
  Number of posts : 2112
  07122011

  https://i.servimg.com/u/f3 ASID FOLIK

  Post by ING

  Kebaikan asid folic

  Kepentingan asid folik di kehamilan trimester pertama

  -Pengambilan asid folik semasa mengandung amat penting.Pil asid folic ini membantu anda dalam mengurangkan risiko kecacatan janin, iaitu otak dan saraf tunjang.Pembentukan tiub nueral anak anda berlaku dalam minggu awal kehamilan.Tiub neural ini membentuk otak dan saraf tunjang.Kecacatan pembentukkan tiub neural ini dipanggil spina bifida dan anencephaly.
  Kecacatan bayi-Spina bifida

  -kecacatan bayi kekurangan vitamin asid folikApabila saraf tunjang dan tulang belakang tidak tertutup,selaput dan cecair tulang belakang kelihatan keluar dari kulit belakang bayi.Kebanyakan spina bifida, sebahagian saraf tunjang dapat dilihat keluar dan rosak.

  -Bayi spina bifida boleh hidup. Kecacatan yang dialami adalah sepanjang hayat sperti lumpuh anggota kaki, tiada kawalan keatas pundi kencing dan usus, kecacatan mental dan hidrosefali.
  Kecacatan janin-Anencepahly

  -Otak dan tengkorak kepala tidak membentuk normal.Ini menyebabkan sebahagian otak dan tulang tengkorak tidak terbentuk.Kebanyakan bayi anencepahly mati dalam kandunagn atau selepas dilahirkan.
  Apa itu asid folik

  -Asid folic adalah sejenis vitamin B iaitu Vitamin B9. Asid folik membantu tubuh anda membentuk sel-sel baru.
  Sumber asid folic

  -Sumber makanan kaya asid folic ialah sayuran hijau,kacang pea dan bijiran.Terdapat juga dipasaran roti yang diperkaya dengan asid folic.
  Bagaimana memilih asid folik

  -Pil asid folik di pasaran tersedia dalam dua dos iaitu 400 mikrogram dan 5 miligram(5000 mikrogram).

  -Doktor anda lazimnya menggalakkan pengambilan 5 miligram sehari.Pengambilan 400 mikrogram juga mencukupi untuk keperluaan seharian anda.

  -Pil asid folik mudah larut dalam air.Jika anda mengambil pil asid folik berlebihan, pil ini akan dibuang melalui air kencing.

  -Pil asid folik tidak memerlukan preskripsi doktor. Pil asid folik mudah didapati di farmasi-farmasi dan klinik-klinik.

  -Pil ini agak meloyakan disebabkan ba unya yang agak kuat. Jika anda mempunyai masaalah ini, ambilah pil ini pada waktu malam sebelum tidur. Kesan sampingan loya tidak akan rasai kerana anda berada dalamn fasa tidur selepas mengambil pil asid folik ini..
  Asid folik dan kehamilan

  -Asid folik atau folate atau asid pteroglutamate merupakan vitamin B9 yang amat penting. Vitamin B9 ini mengurangkan risiko kecacatan janin iaitu kecacatan tiub neural. Pil asid folik ini wajib diambil diawal kehamilan dan boleh diteruskan sehingga kelahiran bayi.Sumber-sumber semula-jadi asid folic ialah sayuran hijau, kacang pea dan bijiran.  Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

  avatar

  Post on 7/12/2011, 2:19 pm by Fredy Yeong

  Informasi yang bagus..syabas..
  avatar

  Post on 7/12/2011, 5:46 pm by ING

  Asid Folik baik di ambil sebelum mengandung iaitu semasa merancang untuk mendapatkan zuriat dan semasa sedang mengandung...pengambilan multivitamin juga adalah digalakkan.

  Post  by Sponsored content


   Current date/time is 19/12/2018, 6:59 pm