SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    apa yang menyebabkan hentakan kuat apabila pakai lower spring....

    Share
    avatar
    scrypto
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 33
    location : Kota Kinabalu
    Tag ID: : SFC 03719
    Points : 6981
    Reputation : 0
    Number of posts : 385
    12012012

    http://i38.servimg.com/u/f3 apa yang menyebabkan hentakan kuat apabila pakai lower spring....

    Post by scrypto

    adakah sebab spring lembut, atau sebab absorber nda ngam (standard)??? kalau spring lembut tp absorber memang khas lower spring punya adakah dapat mengurangkan hentakan?
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 12/1/2012, 5:43 am by Kornurts

    klu pndpt sy,absorber ba tu bro..sbb bila kita pkai spring lower,tu absorber stndard x banyak main sda..sbb rendah sda kn..jd bla lggar lubang sikit mmg hntak suda,,..klu pkai absorber yg mmg utk low punya cthnya adjustble,itu bru cun2...macam kncil sy,potong spring lower,sy potong lg tu absorber bush dia..jd byk sikit lg dia main..kurang skit la hntak,,tp klu jmpa lubang bsar,tatap hantak jg...klemahan potong absorber bush ni,bla jmpa lubang bsar,hntakan dia lbh kuat drpda yg sblum kna potong tu bush,tp klu stkat lubang2 kcil,,jln x rata,,sedap2 jg rasa...
    avatar

    Post on 12/1/2012, 7:42 am by kent1189

    ptg absober bush, gimana tu bro?
    avatar

    Post on 12/1/2012, 7:59 am by scrypto

    oo ya ka??? mcmna mo potong tu?
    ari tu sy ada nampak absorber pendek yg khas utk lower spring... harga RM600++ .... tp sy belum beli sbb takut nanti bila pasang sama juga hentakan dia hahhaha..
    avatar

    Post on 12/1/2012, 8:29 am by kent1189

    sya ngat kalu absober khas utk low spring mmg la hentakan tu x seteruk absober standart. tapi x dpt nk bndingkan dgn keselesaan absober dan spring ori la..hehe. Kecuali beli performance punya low spring dan absober baru la sui sui org cina ckp..
    avatar

    Post on 12/1/2012, 8:35 am by Kornurts

    kent1189 wrote:ptg absober bush, gimana tu bro?

    ada tu bro..yg absorber depan,,,ada getah yg d tengah2 tu,klu kita tekan hbis absorber tu,,penamatnya itu getah bro..klu potong getah tu makin byk turun tu bro klu kita tekan..

    macam dlm gmbr tu,yg getah wrna kuning2 tu..itu la yg dpotong bro..
    avatar

    Post on 12/1/2012, 8:38 am by Kornurts

    scrypto wrote:oo ya ka??? mcmna mo potong tu?
    ari tu sy ada nampak absorber pendek yg khas utk lower spring... harga RM600++ .... tp sy belum beli sbb takut nanti bila pasang sama juga hentakan dia hahhaha..

    kna buka 1 kali tu absorber bro...klu mo ptong..tp sy sarankn jgn potong la..nti jmpa lubang bsar,makin truk hntakan tu..hehehe...
    klu khas lower pnya absorber mmg ok tu bro..sda dbuat khas utk lower punya...
    avatar

    Post on 13/1/2012, 10:37 am by scrypto

    waahhh,... suda sy round abis penampang, putatan... bila tanya absorber yang pendek khas utk lower spring, itu tauke cakap teda absorber pendek... apm, gab, tein bila kena kasi banding sama absorber standard semua sama panjang sama yang standard hahhahaha... pergi tuaran begitu juga.. last2 itu tauke d tuaran recommend apm performax 1 set (absorber + coil spring)... itu absorber apm memang sama panjang sama yang standard punya absorber, depan mata dia kasi banding... harga 1 set semua dalam 700++ termasuk upah pasang... jadi sy pun pasang laaa....... hehehehhee... sekali pasang rupanya absorber sy grebber hahhahaa... jadi tukar coil spring seja la cerita dia... patutla sebelum ni telampau kuat hentak sebb itu coil spring semua rapat... besi langgar besi hahaha... bila suda tukar.. fuh.. sdappppp.... lowered level = 2 jari...

    Post on 13/1/2012, 12:11 pm by mattshah

    potong bush utk mendapatkn lowerd yg di idam2kan bha 2 bro..kadang2 kau potong abis suda masi lagi tinggi..bukan utk selesa..memang main tapi antak mau tau..teda bush antak pergi badan la cerita dia hihi..
    avatar

    Post on 13/1/2012, 3:19 pm by Kornurts

    scrypto wrote:waahhh,... suda sy round abis penampang, putatan... bila tanya absorber yang pendek khas utk lower spring, itu tauke cakap teda absorber pendek... apm, gab, tein bila kena kasi banding sama absorber standard semua sama panjang sama yang standard hahhahaha... pergi tuaran begitu juga.. last2 itu tauke d tuaran recommend apm performax 1 set (absorber + coil spring)... itu absorber apm memang sama panjang sama yang standard punya absorber, depan mata dia kasi banding... harga 1 set semua dalam 700++ termasuk upah pasang... jadi sy pun pasang laaa....... hehehehhee... sekali pasang rupanya absorber sy grebber hahhahaa... jadi tukar coil spring seja la cerita dia... patutla sebelum ni telampau kuat hentak sebb itu coil spring semua rapat... besi langgar besi hahaha... bila suda tukar.. fuh.. sdappppp.... lowered level = 2 jari...


    waa..syok sda ar bro..hehehe...jd mksudnya tu coil spring lama byk lingkaran dia tp lembut la tu kn??yg ko baru pasang kurang lingkaran tp keras n sedap macam ko ckp bro..hahaha
    avatar

    Post on 13/1/2012, 3:24 pm by Kornurts

    mattshah wrote:potong bush utk mendapatkn lowerd yg di idam2kan bha 2 bro..kadang2 kau potong abis suda masi lagi tinggi..bukan utk selesa..memang main tapi antak mau tau..teda bush antak pergi badan la cerita dia hihi..

    hehehe..dulu aku mmg x pkai spring..bush tu sja,kasi potong tggl stengah inci sja..main lowet2 kn..tp lower arm paling cepat rusak..skg sda pkai spring tinggi skit tp msh pkai bush stengah inci tu..mmg slesa brbnding pkai bush stndard,sbb byk main tu absorber...mna tahan tiada pkai spring,sakit perut dbuatnya,lbh2 lg klu macam aku jln kk-twu..macam kura2 sja time..hahahahaha....
    avatar

    Post on 14/1/2012, 3:52 am by Sars9961

    bro kornurts aku mau tanya yg kalau spring yg keras gila tu ba, orang masuk pun nda brapa turun tu kreta.. macam mana dorang buat tu? kereta mmg sda lowed abis la, tp yg heran bila masuk orang berat, macam nda turun langsung, skit2 ja
    avatar

    Post on 14/1/2012, 10:57 am by kent1189

    tida prnah juga aku tengok bush besar tu bro, kalu absober standard mmg teda bush kan.. bush keci dan nipis sebesar duit 50sen tu ada la aku tengok. yg d lettak d mangkuk atas absober dpn tuh..
    avatar

    Post on 14/1/2012, 3:56 pm by Kornurts

    Sars9961 wrote:bro kornurts aku mau tanya yg kalau spring yg keras gila tu ba, orang masuk pun nda brapa turun tu kreta.. macam mana dorang buat tu? kereta mmg sda lowed abis la, tp yg heran bila masuk orang berat, macam nda turun langsung, skit2 ja

    bro,klu ko blg tu kreta lowet abis x turun lg,sbb spring tu x turun dsbbkn absorber dduk hbis da..ertinya spring x main lg..biar brpa byk org naik,x turun punya....boleh jg main bgni,klu mo main lowet2,tp kasi pkai tu spring buffer bru kurang sikit bumpy dia..
    avatar

    Post on 14/1/2012, 4:23 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:tida prnah juga aku tengok bush besar tu bro, kalu absober standard mmg teda bush kan.. bush keci dan nipis sebesar duit 50sen tu ada la aku tengok. yg d lettak d mangkuk atas absober dpn tuh..

    ada bro..standard pn ada ni..dulu sy ptong absorber stndard pnya bush tu..
    macam dlm gmbr ankpnah merah tu,itu la tu bush dia,brsmbung 1 kali dgn yg ank pnah kuning itu,tp yg getah ank pnah kuning tu,sy x buang..potong d garisan putih tu sja...
    avatar

    Post on 15/1/2012, 8:30 am by kent1189

    Owh, ok. phm bro. Getah yg jadi cover rod absober tu paduhal. ingatkan getah tu cuma berfungsi utk cover rod saja. paduhal utk bushing juga fungsinya..hehe. tq bro.
    avatar

    Post on 15/1/2012, 5:03 pm by Kornurts

    hehe..walkum bro...tp wlupun bush yg sda dipotong kna buka,boleh pasang blik jg tu bila2 kita maw..asalkan time ptong tu,potong dia rapi n cantik..
    avatar

    Post on 16/1/2012, 5:24 am by scrypto

    Kornurts wrote:
    scrypto wrote:waahhh,... suda sy round abis penampang, putatan... bila tanya absorber yang pendek khas utk lower spring, itu tauke cakap teda absorber pendek... apm, gab, tein bila kena kasi banding sama absorber standard semua sama panjang sama yang standard hahhahaha... pergi tuaran begitu juga.. last2 itu tauke d tuaran recommend apm performax 1 set (absorber + coil spring)... itu absorber apm memang sama panjang sama yang standard punya absorber, depan mata dia kasi banding... harga 1 set semua dalam 700++ termasuk upah pasang... jadi sy pun pasang laaa....... hehehehhee... sekali pasang rupanya absorber sy grebber hahhahaa... jadi tukar coil spring seja la cerita dia... patutla sebelum ni telampau kuat hentak sebb itu coil spring semua rapat... besi langgar besi hahaha... bila suda tukar.. fuh.. sdappppp.... lowered level = 2 jari...


    waa..syok sda ar bro..hehehe...jd mksudnya tu coil spring lama byk lingkaran dia tp lembut la tu kn??yg ko baru pasang kurang lingkaran tp keras n sedap macam ko ckp bro..hahaha

    spring lama byk lingkaran tapi rapat2 itu lingkaran dia..lmbut gila lagi.. apa nda antak huhuhuhu.. besi jumpa besi.. apm lingkaran bjauhan + keras...
    avatar

    Post on 16/1/2012, 5:27 am by scrypto

    kesan dia kalau spring lama, bila cek.. absorber mounting kiri kanan dan lower arm kiri kanan hangkang huhuhu... nasib baik ada bajet hehhee..
    avatar

    Post on 16/1/2012, 6:20 am by Kornurts

    huhuu..ptt la mnghantak brabis...adess....yg spring lama ko tu apa brand bro scrypto??
    avatar

    Post on 17/1/2012, 11:11 am by scrypto

    Kornurts wrote:huhuu..ptt la mnghantak brabis...adess....yg spring lama ko tu apa brand bro scrypto??


    spring brand scorpion.... spring tu bagus juga cuma tambah hantak sbb lower arm hangkang hahahahha
    avatar

    Post on 17/1/2012, 4:05 pm by bebiri

    pendapat saya macam ni

    lower (cornering & handling)<<----------->>OEM standard (diset utk all rounder lebih selesa).

    lowered=senang ambil korner,stable semasa memecut 100+,tidak sesuai utk kawasan yang byak bonggol,jln gravel dan jln2 yg berlubang.
    Standard=setelah diuji/dibuat kajian setting ini la yg paling sesuai utk semua keadaan.

    lagi rendah lagi stable tapi kurang selesa cos bumpy,terlalu tinggi tidak bagus jua cos kereta akan sway (jauh dari pusat graviti).

    ===Penyelesaian= ADJUSTABLE (manyak mahal)

    TIDAK digalakan utk potong spring cos dia akan kacau keanjalan spring (spring performance)
    Utk kasi nda bumpy kereta pakai la adjustable+rim yg tidak besar ( sampai terpaksa pakai tayar nipis),bushing kasi tukar baru.

    *sya budak baru belajar ^^
    avatar

    Post on 28/5/2012, 4:02 pm by bezith009

    owh baru aku tahu sbb apa hentakan kereta aku kuat kalau pijak lubang sikit saja...aku nyer spring low..tp absober original x tuka lg..kalau camni kena tuka absober juga la ni bro..barula hentakan dia x kuat kan?

    Post on 28/8/2012, 5:20 pm by Elviz Anthony

    allo bro, aku pun guna APM lowering spring ja, okey je la, ari tu baru buat allignment siap chamber hehe, btw bro kereta kamu tayar belakang ada terkeluar sikit tak cam terkangkang lepas lowering spring? huhu
    avatar

    Post on 29/8/2012, 2:25 am by kent1189

    Brapa lama jangkahayat absober standard Kancil kalu selalu lalui jln yang bumpy? sapa2 tau..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/1/2018, 2:47 am