SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    overheating

    Share
    avatar
    syahir09
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Kelantan
    Age : 33
    location : KUANTAN
    Points : 4820
    Reputation : 4
    Number of posts : 148
    15022012

    http://i38.servimg.com/u/f3 overheating

    Post by syahir09

    Nak tanya otai2...

    Temperature naik lebih dari separuh apabila kereta gerak...

    time kete berhenti temperature turun jd separuh....

    Apa problem ekkk...

    mintak tlg..
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 15/2/2012, 9:51 pm by DarkSmoke

    apa jenis kereta bro?
    avatar

    Post on 16/2/2012, 3:59 am by Sars9961

    slalu org time jalan temperature turun, time stop naik.. apa2 pun tunggu otai2 jawab
    avatar

    Post on 16/2/2012, 4:40 am by fuumin

    aku setuju dgn bro sars
    avatar

    Post on 16/2/2012, 5:53 am by Kornurts

    btul bro..itu psal aku pn jd bingung..haha..klu macam aku bru2 ni,time jln pn tempt mmg lbih naik,time stop ada kurang sikit la..rupanya motor kipas radiator da mo rosak,pusing x laju..lpas da ganti bru ok...

    Post on 16/2/2012, 6:16 am by fred_tezz

    ada kacau motor kipas ka sebelum perkara ni berlaku,,,cuba cek mungkin kipas salah pusing .. pusingan yang betul angin dr luar masuk ke bhgn dlm enjin..terbalikkan saja sambungan wayar kalau betul tu kipas salah pusing..
    avatar

    Post on 16/2/2012, 12:37 pm by syahir09

    DarkSmoke wrote:apa jenis kereta bro?

    L5 TWIN CAM
    avatar

    Post on 16/2/2012, 12:42 pm by syahir09

    Kornurts wrote:btul bro..itu psal aku pn jd bingung..haha

    tq bro kornurts..rs pun macam kipas..

    coolent dah pakai...

    radiator dah cuci sndiri..he
    avatar

    Post on 16/2/2012, 4:24 pm by Kornurts

    syahir09 wrote:
    Kornurts wrote:btul bro..itu psal aku pn jd bingung..haha

    tq bro kornurts..rs pun macam kipas..

    coolent dah pakai...

    radiator dah cuci sndiri..he

    hehe..wlcme bro..tp klu bro btul2 mo pastikan motor kipas tu yg msalah,cuba bandingkan dgn mmber yg pkai kncil jg..tgk kelajuan kipas rdiator antara dua kreta sma atau tiada..boleh tau tu dgr dr bunyi kipas pusing n rasa tiupan angin pnas dr blakang kipas dgn tangan[kipas sedut angin pnas dr radiator/condenser ekon]

    macam mna ko cuci radiator ko bro??ko pkai double layer pnya??
    avatar

    Post on 16/2/2012, 5:05 pm by Sars9961

    wah ko cuci sendiri bro? tu tembaga ko ada buka ka? slalu kalau hntar pg servis dorg buka tu frame d tepi2 dia dlu

    Post on 16/2/2012, 5:54 pm by Cheguevera

    Kadang2 temperature akan naik bila karan kereta overload.. contohnya penggunaan sound system, lampu/led yg bnyk.. alternator tak mampu bgi karan yg secukupnya pada sistem elektrik kereta..so kipas pun ada efek juga... betulkan kalau ada yg silap.. hehe.. peace
    avatar

    Post on 16/2/2012, 7:26 pm by syahir09

    bkn bukak radiator pun...

    rolling air macam tu je..

    tp pelik juga situasi aku ni...he..
    avatar

    Post on 17/2/2012, 7:22 am by Kornurts

    syahir09 wrote:bkn bukak radiator pun...

    rolling air macam tu je..

    tp pelik juga situasi aku ni...he..

    itu kira ko flush air ja bro..macam bro sars blg,klu cuci/servis radiator kna buka frame ats rdiator tu,pastu cucuk pkai besi tipis p dlm layer2 tu,mna tau ada sumbat kn dlm tu..

    haha..mmg pelik situasi ko ni bro.. Cool
    avatar

    Post on 17/2/2012, 7:23 am by Kornurts

    Sars9961 wrote:wah ko cuci sendiri bro? tu tembaga ko ada buka ka? slalu kalau hntar pg servis dorg buka tu frame d tepi2 dia dlu

    bro,hr tu ko servive radiator ko ba kn??brp hrga tu ko byr bro??
    avatar

    Post on 17/2/2012, 8:09 am by syahir09

    Kornurts wrote:
    Sars9961 wrote:wah ko cuci sendiri bro? tu tembaga ko ada buka ka? slalu kalau hntar pg servis dorg buka tu frame d tepi2 dia dlu

    bro,hr tu ko servive radiator ko ba kn??brp hrga tu ko byr bro??

    free je..member2..flush je..

    Post on 17/2/2012, 8:23 am by Cheguevera

    Maksudnya mungkin tu bro kornuts, dia flush ja.. xda buka frame... kalau cuci buka frame, mungkin puluh2 juga.. kan dorang welding tembaga...
    avatar

    Post on 17/2/2012, 6:00 pm by Sars9961

    syahir09 wrote:
    Kornurts wrote:
    Sars9961 wrote:wah ko cuci sendiri bro? tu tembaga ko ada buka ka? slalu kalau hntar pg servis dorg buka tu frame d tepi2 dia dlu

    bro,hr tu ko servive radiator ko ba kn??brp hrga tu ko byr bro??

    free je..member2..flush je..

    aritu servis radiator d nagoya, rm85, d otospa murah, rm75.. macam yg bro kornurts bilang tu la, buka frame, cucuk besi nipis, kasi free lubang2 yg sumbat.. kalau flush tu mmg la free sbb boleh buat sndiri, aku tiap bulan buat.. hehe
    avatar

    Post on 18/2/2012, 5:44 am by keba

    rasany prob kipas tu..radiator x tsumbat..kalau radiator tsumbat, temp naik bila kreta x jalan..
    cek dl motor kipas n alternator
    avatar

    Post on 18/2/2012, 5:38 pm by Kornurts

    keba wrote:rasany prob kipas tu..radiator x tsumbat..kalau radiator tsumbat, temp naik bila kreta x jalan..
    cek dl motor kipas n alternator

    macam aku pnya skg mmg msalah alternator,bru ptg td kluar indicator btri d mter tu,trus sy buka kpla btry,direct trus mati enjin oo..adess..ptt la tempt naik ja ptg td..aduii...

    bro keba,knp klu alternator brmsalah.,tempt boleh naik jg??
    avatar

    Post on 19/2/2012, 7:05 pm by keba

    Kornurts wrote:
    keba wrote:rasany prob kipas tu..radiator x tsumbat..kalau radiator tsumbat, temp naik bila kreta x jalan..
    cek dl motor kipas n alternator

    macam aku pnya skg mmg msalah alternator,bru ptg td kluar indicator btri d mter tu,trus sy buka kpla btry,direct trus mati enjin oo..adess..ptt la tempt naik ja ptg td..aduii...

    bro keba,knp klu alternator brmsalah.,tempt boleh naik jg??
    kalau altnator rusak, charging suda x cukup..kipas pn jalan slow..
    sb tu temp bleh naik..motor kipas nk KO pn temp bleh naik sb kipas jalan slow
    avatar

    Post on 20/2/2012, 3:54 pm by Kornurts

    keba wrote:
    Kornurts wrote:
    keba wrote:rasany prob kipas tu..radiator x tsumbat..kalau radiator tsumbat, temp naik bila kreta x jalan..
    cek dl motor kipas n alternator

    macam aku pnya skg mmg msalah alternator,bru ptg td kluar indicator btri d mter tu,trus sy buka kpla btry,direct trus mati enjin oo..adess..ptt la tempt naik ja ptg td..aduii...

    bro keba,knp klu alternator brmsalah.,tempt boleh naik jg??
    kalau altnator rusak, charging suda x cukup..kipas pn jalan slow..
    sb tu temp bleh naik..motor kipas nk KO pn temp bleh naik sb kipas jalan slow
    ok2 bro,,pham da..hehe..thanks bro.. Cool
    avatar

    Post on 22/3/2012, 9:43 am by syahir09

    settle problem

    radiator sumbat

    thanks all

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/8/2017, 7:23 am