SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    SQ style ICE V8

    Share

    Andreww
    SENIOR
    SENIOR

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 32
    location : Beaufort
    Points : 6680
    Reputation : 4
    Number of posts : 810
    08022012

    http://i38.servimg.com/u/f3 SQ style ICE V8

    Post by Andreww

    lets talk about anything and everything about SQ(Sound Quality) setup here... Very Happy
    and have a nice day. Very Happy
    WELCOME TO THE SQ WORLD welcome



    What is SQ?

    There's a misunderstanding that SQ(Sound Quality) is a system that can't play loud. Stock system also can't play loud but that's far from a real SQ system. So what is Sound Quality? SQ is that aspect of a sound system, which encompasses all of the performance factors which give the system the ability to re-produce an accurate and life-like rendition of the original recording as perfectly as possible. It includes factors such as tonality, ambience, subtle nuance, system gain structure, dynamics,transient response, and the list goes on and on.
    SQ is a combination of all these technical factors as well as proper
    speaker placement and proper system design. When a system is said to have perfect SQ, it generates the most accurate sound possible, with a sense of musical realism that gives the listener the impression that they "hear" a live performance right in front of them, as if the listener was in the audience watching the actual performers on an actual stage. Now, to get this realistic musical "sound stage" in a car, it takes careful system planning, speaker placement, and tuning.

    From the reputable car audio enthusiast

    http://teamaudionutz.com/a2.htm



    YEAR END SQ GATHERING
    Objective: drink teh tarik, chit chat n SQ session.
    Venue: TBA
    Date: TBA
    Time: 7.00 pm

    1.finalazy84
    2.taaron
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 20/9/2012, 3:38 am by amdhunter

    alpine f#1 scan yg buat ka? btw,share skit pasal soundproof.. before mok stick tu soundproof,apa yg perlu buat? lap dulu kah lantai or ada guna something utk cuci tu lantai/pintu..
    avatar

    Post on 20/9/2012, 5:44 am by finalazy84

    tatau siapa yg buat tpi macam F#1 tu dibuat oleh alpine, tpi rekabentuk scanspeak (motor)speaker basket, power rating sja yg lain.midbass dn midrange ada plastic coating spaya tahan untuk kreta. klau scanspeak teda. bunyi lebih kurang sama sja.adik beradik scans revelator 2904/7000 tweeter, 12M midrange, 15W/18W midbass. spec sheet pn sama.

    ada lgi 1 yg sama juga Genesis Absolutes.passive dia sja macam amp suda...hehe

    sya sembur guna multipurpose cleaner yg org guna kasi bersih cermin rumah slalu tu.sbb dia bleh kasi buang minyak2 yg tdk teruk.tpi klau pintu ada bitumen, baik kasi buang dulu la. dulu sya buka pkai WD40 dulu.lpas tu pkai multipurpose cleaner baru lap pkai air lgi.sbb tu sabun macam ada oil2 juga.takut tdk lekat sja ba tu actly. npa smpai brabis buka tu bitumen sbb sya tutup tu lubang d pintu pkai metal plate lgi.

    apa brand deadening ko pkai? make sure invest la untuk brand2 macam stp tau dynamat.sbb brand2 lain tu akan cepat keras dn teda suda deadeningnya lepas setahun.pas tu susa mau buka.


    Last edited by finalazy84 on 20/9/2012, 6:09 am; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 20/9/2012, 5:45 am by finalazy84

    btw klau jdi tu VGA ko berminat tu genesis profile sub?

    Post on 20/9/2012, 5:56 am by amdhunter

    price boleh tahan kah tu F#1 ? btw td check it out ahmau punya fb.. siap custom doortrim myvi lagi tu huhuhuu,jeles! c rudy kah punya vios tu? ok kah price kalau buat custom2 fiber sana?

    bitumen tu yg hitam2 yg melakat tu kan? im using STP bro,mahu plan buat front floor,pintu pun maok buat 1 kali lagi,sbb ada SP cikai dekat inner door tu hahaha..
    avatar

    Post on 20/9/2012, 6:31 am by finalazy84

    nice...right choice. hehe buli tahan juga la tu F#1 tu la org beli scans.lebih murah...hehe cuma teda passive la.F1 ada passive.

    myvi tu si geeko punya kreta tu.yg DLS scandi kn?lama suda dia tdk online.quite ice suda kali...hehe vios tu kereta power.

    sana klau arga macam mura banding KK.workmanship macam yg ko nmpak tu la. klau yg quality bagus d semporna.tmpt si powerrud. kedai ah seng.tu tdk boleh dinafikan la quality.hehe tpi jauh la...huhu

    actly fiber2 ni klau ko ada masa, kerajinan dn bahan2 tdk la susa sngat pn...tpi klau kena pnyakit malas lagi...habis la...hehe worse n hardest part is sanding la.sanding, simen,sanding, simen...macam endless.huhu tu myvi yg pakai scandinavia juga tu d icehifi, cantik kn pillar dia.kilat sja...mau tau ja la org sanding smpai gitu tu...hehe

    Post on 20/9/2012, 9:25 am by amdhunter

    ya bah,suka tengok tu doortrim,haihz macam mahu bikin baru ni hahaha..
    rudy pun guna myvi ke dulu? hmm,sa mmg tak pandai buat ukur2,potong2 ni bro.. tu lah kalau potong2,sa kasi kwn buat hahah.. apa2 pun,cantik la dorang punya fiber2 tu hahaha..
    avatar

    Post on 20/9/2012, 11:28 am by finalazy84

    tau suda ko nama si power rudy kn...hehe memang dia pkai vios tu.cuba cek FB dia.ada tu kena tag dlm gmbar si ah mau.
    avatar

    Post on 20/9/2012, 11:47 am by powerrud

    hehe..aku nda pernah bli myvi, pas kerja brapa taun trus bli vios, aku antam2 ja bli, skrg sakit membayar bulanan hahaha..

    stp murah skrg sbb ameron yg import, rm70 ja sekeping tuk stp silver..aku lap pakai thinner kalau mau kc bersih pintu sblum apply SP

    hehe, trus ditau pula nama ni tau hehe

    ..btw ni kotak alpine f1 ku hehehe..harga retail sakit juga la hehe..
    ya,f1 speaker scans yg buat,made in denmark. beza di rms, f1 midbass 50wrms, twt f1 40wrms =total 90w rms per side..scans midbass 60w rms, twt f1 160wrms total 220wrms per side. magnet midbass scans pakai ferrite, f1 pkai strontium, f1 ada coating tuk harsh car environment, scans teda, f1 ada passive crossover, grille n installation kit..pendek kata, custom made to alpine spec..tp ni spkr mau paired ngam amp yang warm..kalau yg detailed punya amp jd macam di kreta ku nanti hehe, hasilnya super detail sound, fatigue telinga


    amp alpine f1 ku pernah terbaca luxman yg buat

    Post on 20/9/2012, 1:03 pm by amdhunter

    aiks? siapa yg punya myvi putih +dls + dynamat+macam besi kah yg tutup lubang tu ? secret resepi nieee huhuhu..

    oo,beza d rms,bgs juga tu,low power
    avatar

    Post on 20/9/2012, 3:42 pm by finalazy84

    kreta si geeko tu.

    waaa 6K ka?gila la...haha
    avatar

    Post on 20/9/2012, 4:39 pm by ckmoy007

    guys, bila mau ber tt lagi? dah gatal ni, haha.
    amd, yg penting jgn rush. main sound mmg kena belajar btul2. kumpul bajet seberapa banyak yg mungkin pas tu baru planning. biasanya kerja sound proof and installation boleh makan 1k easily. saya cadangkan beli brg 2nd hand dulu sbg permulaan utk belajar.
    avatar

    Post on 20/9/2012, 5:20 pm by powerrud

    no...8.9k, tgk btl2 hehe

    jomm tt next week

    Post on 20/9/2012, 5:34 pm by Andreww

    C power ni barulah SuperPower High End punya org....
    avatar

    Post on 20/9/2012, 5:45 pm by finalazy84

    next week 29hb?

    naaa membalas suda si andrew...hehe

    si amd ni kwn2 robert ba.he got sifu overthere oso...hehe
    avatar

    Post on 20/9/2012, 6:06 pm by powerrud

    haha...bleh ba..

    andrew..aku bli used bah haha..tu harga baru
    avatar

    Post on 20/9/2012, 6:19 pm by finalazy84

    aku ndatau dpt ka nda ni.tiap2 weekend kami bekampung d skul...huhu Sad 3 minggu suda macam tu.no weekend for me

    Post on 21/9/2012, 4:11 am by amdhunter

    @ck,noted Smile

    jom TT,i join Very Happy
    avatar

    Post on 21/9/2012, 7:26 am by finalazy84

    u in KK ka mushi?

    Post on 21/9/2012, 10:14 am by amdhunter

    no la heheh..

    btw,korang sana ada pakai tu aluminium baffle kah?
    avatar

    Post on 21/9/2012, 10:19 am by finalazy84

    wood is enuf dy...hehe tpi buli try juga...mnatau ok...

    Post on 21/9/2012, 10:43 am by amdhunter

    susah mok cari kat sini,huhuhu..
    avatar

    Post on 21/9/2012, 12:42 pm by powerrud

    Ada jual cni tawau tu alu baffle..tebal lagi..
    avatar

    Post on 21/9/2012, 12:43 pm by finalazy84

    mdf ba. kotak sub takan teda custom made sna...hehe bleh minta potong n stack sja tu.cuba bincang sma ah mau klau bleh minta bikin baffle.ko kstau la ukuran.plug n play sja tu.myb dia mau klau pos
    avatar

    Post on 21/9/2012, 12:52 pm by powerrud

    mushi ko sarawak ka..bukan org sana smua high end kah..org sini mana dapat lawan..sekadar aku punya setup tidak di pandang lah

    Post on 21/9/2012, 1:36 pm by amdhunter

    kotak sub ada dorang bikin custom.. but for alu,i dont know where haahha.. im using mdf skrang.. ah mau ada buat alu baffle kah?

    @power,tak semua main high end sini.. ur equipment better dari kaki sq sini bro hahahah

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 10:47 am