SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Tolong! enjin tidak overheat tapi head panas gila

    Share
    avatar
    Sars9961
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 26
    location : Kota Kinabalu
    Tag ID: : SFC 18390
    Points : 5187
    Reputation : 7
    Number of posts : 423
    05042012

    http://i38.servimg.com/u/f3 Tolong! enjin tidak overheat tapi head panas gila

    Post by Sars9961

    salam 1sioloon.. saya mau tanya ni.. enjin saya panas, tapi temperature tidak naik, paling2 pun separuh saja.. tapi bila sampai rumah, buka hood, engine bay panas, pegang head engine pun panas gila.. 6 bulan lalu saya sudah top overhaul sebab gasket putus, 2 minggu lalu pun ada top overhaul jgk, gasket putus lagi.. jadi saya mau tanya, adakah masalah engine bay dan head panas gila ni sesuatu yg normal? temeperature tidak naik tp itu la, head panas, takut gasket nda tahan, nanti putus lg, bukan murah mau top overhaul tu.. hehe
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 5/4/2012, 11:05 am by Kornurts

    klu pnas smpai sparuh,mmg kira pnas sgt sda tu bro..enjin aku pn macam tu jg..sblm gneral ovrhaul hr tu,x smpai sparuh pnas dia..lpas sda ovrhaul,mau2 smpai sparuh..enjin bay n head enjn mmg pnas gila la..x tau sbb temprature sensor pnuh tagar atau apa..temperature sensor ko ada cek ka bro??cuba ko cek,ksi gsok bhgian dlm tu yg detect temperature air..aku punya hr tu pnuh tagar melekat,.gsok pkai krtas pasir..klu tagar melekat sna,x dpt detect tempt sbenar...
    avatar

    Post on 5/4/2012, 3:53 pm by Sars9961

    temperature sensor sama ka dgan thermo switch bro? sbb kalau thermo switch tu d buka, temperature trus drop, rasanya sama kali.. kalau itu sda tukar baru tu bro, aritu time top overhaul trus tukar.. sekarang ni yg bikin pening, temperature ngam2 separuh, nda overheat, tapi enjin bay panas, head lg panas gila.. aku takut head putus lg nanti
    avatar

    Post on 5/4/2012, 6:27 pm by bebiri

    ni pengalaman sya la kan:-

    dulu engin sya selalu leaking sebab terlalu panas,minyak hitam pun kena tambah selalu cos leaking,sya buat general overhaul rupa2 sya punya sensor minyak hitam rosak(maybe ni heat sensor barangkali) ,lepas mekanik tukar baru ,ok terus...Benda2 yg mekanik sya buat:-
    1.top overhaul
    2.cek timing kereta (re-tune)
    3.kasi bersih tu gasket
    4.kasi seal tu head pakai yg sealant(x tau nama dia,warna merah macam getah kalau keras).

    Kalau masih panas,try cek radiator bocor ka inda,air+coolant(tukar kalau sdh lama),hose2 sambungan pergi radiator,kipas radiator (pusing ka inda)..paras minyak itam,jenis minyak itam(kalau kereta standard kancil 10w/30..kalau turbo lain lagi).last sekali kalau semua x dapat,pasang scoop ^^
    avatar

    Post on 6/4/2012, 4:03 am by Sars9961

    1. top overhaul sda buat
    2. timing ni macam mau tune bro? bleh bikin sendiri ka tu atau mesti mau pomen bertauliah? sbb aritu lepas top saya rasa timing saya rendah, kereta macam mau mati2 pun ada
    3. aritu gasket putus jd tukar trus
    4. sda kena gam tu gasket, pkai indian head gasket sealant ka ntah apa tu..

    satu lg soalan bro, lepas top overhaul, minyak hitam kena tukar ka? sbb saya tiada top up apa2 tu minyak hitam
    avatar

    Post on 6/4/2012, 2:44 pm by bebiri

    Sars9961 wrote:1. top overhaul sda buat
    2. timing ni macam mau tune bro? bleh bikin sendiri ka tu atau mesti mau pomen bertauliah? sbb aritu lepas top saya rasa timing saya rendah, kereta macam mau mati2 pun ada

    satu lg soalan bro, lepas top overhaul, minyak hitam kena tukar ka? sbb saya tiada top up apa2 tu minyak hitam

    Pasal timing tu sebaik-baiknya cari mekanic yg tau pasal kereta kau..atau pro2 yg tau pasal enjin kau,sebab tuning ni kena pakai telinga(dengar bunyi enjin) dan kena pakai yg macam sudu byk2 (sya tia tau apa nama dia).

    Yup lepas top overhaul,kalau ada budget tukar la minyak hitam..senang jak tu DIY.bukak tu skru di bawah tanki minyak hitam..biar sekejap sampai minyak hitam habis turun...pas tu tutup skru,masuk 4liter (sya rasa 4 liter hehe )minyak hitam,apa2 pun cek la paras minyak hitam.sampai full..cek time enjin sudah start.

    ##oh ya paling bagus,pakai minyak hitam Shell Helix atau Castrol..kualiti bagus berbanding Petronas.

    EDIT:ni gambat tu barang utk cek timing enjin macam ini(tapi ini utk motosikal),FEELER GUAGE nama dia
    avatar

    Post on 30/4/2012, 2:16 pm by bebiri

    adei engine oil sensor leaking lagi.terpaksa tukar baru ni.last kali jadi 4 thn dulu.besok la atur,patutlah temp naik tadi.tarabang lagi tabung beli subwoofer sya adei.
    avatar

    Post on 1/5/2012, 4:39 pm by kent1189

    bebiri wrote:adei engine oil sensor leaking lagi.terpaksa tukar baru ni.last kali jadi 4 thn dulu.besok la atur,patutlah temp naik tadi.tarabang lagi tabung beli subwoofer sya adei.

    Hehe.. selow selow bro. mmg gitu ba kalau bekirita..
    avatar

    Post on 1/5/2012, 5:02 pm by Kornurts

    bru2 sy tukar 1 bji radiator yg baru,ksi direct kipas,psang blik thermostart..mter temp x smpai stengah da..snang hti trus ni..problem ko bro amcm??setel da??aku pnya msalah heat ni brlanjutan dkt stengah thun bru slesai..
    avatar

    Post on 5/5/2012, 6:05 am by Sars9961

    Kornurts wrote:bru2 sy tukar 1 bji radiator yg baru,ksi direct kipas,psang blik thermostart..mter temp x smpai stengah da..snang hti trus ni..problem ko bro amcm??setel da??aku pnya msalah heat ni brlanjutan dkt stengah thun bru slesai..

    brapa la harga radiator tu bro? tembaga atau aluminium? macam aku mau tukar jgk radiator tu taw, tp kira mau service dulu ni, kalau tiada perubahan jgk tukar la trus..
    avatar

    Post on 5/5/2012, 7:40 am by Kornurts

    Rm70 ja bro..tembaga macam tu..x boleh ltak coolant ni..hihi...
    avatar

    Post on 5/5/2012, 9:33 am by Sars9961

    mana ko beli bro? murah pula, ingat rm100++ dekat rm200 gtu.. kalau nda buli letak coolant macam aluminium tu bro.. rasa2 nya la.. hehe
    avatar

    Post on 6/5/2012, 8:54 am by Kornurts

    D standard auto bro..bt 7 sna dkt inanam..sbelah kdai hafcut tu..aku pn kurang pasti bro..tp mmg x boleh letak coolant..aku pn sngka mula2 rm100 ke ats hrga dia..tau2 x smpai pla..hihi..d hup seng heng aku tnya hbis stok utk kncil punya..
    avatar

    Post on 11/5/2012, 9:20 am by Sars9961

    aku sda tanya di hup seng heng bro, rm110 utk iswara pnya, kira murah la tu, aku ingat rm200++.. fikir dulu ni mau tukar ka nda.. kalau servis radiator rm75, radiator baru rm110.. bgus alang2 tukar kn
    avatar

    Post on 11/5/2012, 12:59 pm by AIRpulse

    ya bro..bagus tukar baru ja..kalau harga servis dah lebih separuh harga barang baru baik lagi tukar baru..
    avatar

    Post on 23/5/2012, 5:50 am by Kornurts

    tukar bru ja la bro..klu service pn lbih dr stengah hrga yg baru sda..haha..jgn kasi alang2...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/10/2017, 10:26 am