SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Nak DIY Kancil Waterpump

    Share
    avatar
    kent1189
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 33
    location : miri sarawak
    Website : http://www.lowisslow.com
    Tag ID: : SFC 18976
    Points : 6039
    Reputation : 19
    Number of posts : 1183
    14042012

    http://i38.servimg.com/u/f3 Nak DIY Kancil Waterpump

    Post by kent1189

    Hi, mau projek DIY lagi ni. Masa DIY tukar belting aircond dan alternator ritu, dpt spot yg pulley atas dekat waterpum kancil (dlm gambar dibulatkan warna kuning)tu berdesing kalu pusing. mmg bearing rosak kan.. skrg aku mau tanya sesuatu sblum aku wat projek ni.

    1. Pulley tu pulley water pump ka?
    2. Kalau Ya, boleh tukar bering saja ka atau mau tukar 1 set water pump tu.
    3. Apa barang mau sedia utk pasang balik, mcam gasket ka ataupun getah asal yang boleh diguna semula.
    4. Timing belt mau buka sekali ka, atau just buka cover timing belt saja..

    thanks..


    Last edited by kent1189 on 23/4/2012, 12:40 pm; edited 1 time in total
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 15/4/2012, 5:30 pm by keba

    tu water pump yg bunyi. kena tukar water pump. bukak timing belt
    avatar

    Post on 16/4/2012, 1:19 am by kent1189

    Kalu buka timing belt, bagus tukar timing belt sekali kan. Tukar timing belt mau ada special tool ka bro keba?

    Kalu boleh mau belajar DIY juga tu timing belt. Lepas buka tu waterpump, ada gasket mau ganti?
    avatar

    Post on 18/4/2012, 12:58 pm by keba

    nk tukar timing belt, elok tukar 1 set dgn oil seal crank pulley n tensioner. nk bukak crank pulley tu perlukan special tool. kalau ad gun n air compressor lg senang nk bukak. waterpump kancil xde gasket kot. dah lupa la malu
    avatar

    Post on 19/4/2012, 9:33 am by kent1189

    Emm.. Crank pulley oil seal; dulu aku tengok pomen bukak crank pulley tu pkai cara ni; dia letak spanar silang 4 (utk buka nut tayar) kt nut pulley tu, then dia start enjin. tebukak terus tu nat. tapi aku x brani la nk wat.

    Belajar tukar timing belt & water pump ja dulu. Tensioner tu ada oil seal juga ka bro? Kalu kita beli 1set timing belt biasanya dh ada oil seal jugak kan dlm set tu, oil seal apa tu bro? pastu ada mcam bearing jugak aku tengok..

    boleh suggest mana2 site x yg ada ajar gimana nk tukar timing belt kancil, cari2 d goole lain yg keluar..huhu
    avatar

    Post on 19/4/2012, 12:01 pm by keba

    yg macam bearing tu tensioner. oil seal tu oil seal crankshaft. x elok bukak pkai spanar X. nnt kalau tsilap, susah pula.
    avatar

    Post on 19/4/2012, 12:59 pm by kent1189

    Adui,, bnyk juga keja nk tukar waterpump ni ya bro.. X pa la, oil seal cranksharf tu aku kasi pomen la yg buat. x brani juga aku.. tapi nk bukak cover timing belt tu kena bukak crank pulley ka? kalu kena buka crankpulley tu x dpt la nk DIY ni..
    avatar

    Post on 19/4/2012, 2:22 pm by keba

    kalau nk bukak cover timing belt, kena bukak pulley water pump je. mula2 bukak dulu belting ekon n belting alternator. lepas tu baru bukak pulley water pump. dah bukak pulley, baru bleh bukak cover timing belt.
    avatar

    Post on 19/4/2012, 3:42 pm by kent1189

    Owh.. K bro. thanks. Maksudnya masi bule la ku DIY waterpump kan, lama dh keluar bunyi tu wpump, cuma x ambik kisah sngt sbb water temp menten ja, bln 6 ni nk blk kpg, harus tukar la.. Aku tukar waterpump dulu, then nnti2 aku tukar timing belt kt wkshop ja. Timing belt tu leh bukak separuh ka, mksud aku cuma lepaskan yg melekat pd cam pulley tu, pas msuk w/pum baru masuk balik tmpt asal timing belt..

    Nk keluarkan timing belt tu yg kena buka crank pulley kan..
    avatar

    Post on 23/4/2012, 12:39 pm by kent1189

    Dh beli waterpump tadi RM86..tngl nk tgu ada masa pasang sndri lagi ni. tapi masi ragu2 dpt ke x pasang sndri..huhu. X bole ka selit2 waterpump tu tanpa buka timing belt?hehe. Kalau hntr kedai bikin, bgus wat sekai dgn timing belt. timing belt kancil RM100, tapi lom beli..
    avatar

    Post on 24/4/2012, 8:48 pm by keba

    nk bukak timing belt, kena bukak crank pulley. timing belt pn kena bukak kalau nk tukar water pump. nk selit2, xbleh kot. sb water pump dah sapu gam gasket.
    avatar

    Post on 25/4/2012, 1:12 am by kent1189

    Huhuhuhu.. maksudnya. "Mission Failed" la utk misi DIY waterpump ni. yg lain rasanya aku leh bukak, tapi crankpulley tu ku x bra nk wat kalu bro keba dh ckp nk pkai air comp nk bukak.. sadis betul betul. hntr wkshp jaa jwbnya ni. Anywy, thanks bro keba..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 11/12/2017, 11:56 pm