SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Enjin semput2 slpas psang regulator..

    Share
    avatar
    ako_swifter
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Tawau,Btu 8
    Points : 4248
    Reputation : 2
    Number of posts : 119
    02072012

    http://i38.servimg.com/u/f3 Enjin semput2 slpas psang regulator..

    Post by ako_swifter

    salam kpada otai2
    mhu tmpng brtnya kenapa enjin kelisa saya jdi semput2 selepas pasang regulator..kelisa scnd gen.
    da set 2.5 bar.pnat da mekanik tu adjust2 tp sama juga..
    guna injektor l2..regulator trbosmart besa2 jak.
    mekanik kata try tukar plug plk..
    agak pning jgk nk bwt macam tu sbb sblm ni pnh try psang injktor tu tp x psang regultr lg la.kes jdi sma macam skrg tp pas psng blik injkter asal ok plk..
    plug bru guna dlm 4 buln jnama bosch sper 4..
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 4/10/2012, 3:19 am by Kenari neo

    salam bro keba sy dah jumpe map sensor L6 tpi soket x sama sy potong sambung .start enjin ok ..masalah lpas pasang tu rev cut pada 3k pula huhuh sy jumpa kawan sy die wide band time rev 850 1000 1500 2000 minyak cun dlm bacaan wide band antara 12 ke 13 cmtu bile nk masuk 3000 je trus naik 22 mmber ckp minyak kosong trus die suruh sy tukar injector L2s sbb skang sy pakai injector mivec 240 klau L2s die tembak tajam kan bro keba .....time kasih otai2
    avatar

    Post on 4/10/2012, 1:33 pm by keba

    Kenari neo wrote:salam bro keba sy dah jumpe map sensor L6 tpi soket x sama sy potong sambung .start enjin ok ..masalah lpas pasang tu rev cut pada 3k pula huhuh sy jumpa kawan sy die wide band time rev 850 1000 1500 2000 minyak cun dlm bacaan wide band antara 12 ke 13 cmtu bile nk masuk 3000 je trus naik 22 mmber ckp minyak kosong trus die suruh sy tukar injector L2s sbb skang sy pakai injector mivec 240 klau L2s die tembak tajam kan bro keba .....time kasih otai2
    injector mivec besar sgt. try pakai injector L5/L6 195cc. tp fuel rail kena tukar pakai fuel rail L6. kasi wide band tuning sikit. sal sensor tu, wiring ad 3 wire. wire 2 yg tepi, kena try n error. try dl sambung smua wire. kalau x ok, tukar 2 wire tepi. wire kiri ke kanan, wire kanan ke kiri. wire tgh, pastikan stay d tgh.

    Post on 5/10/2012, 3:36 am by Kenari neo

    oooo tertukar 2 wire tepi kiri dan kanan tu enjin hidup ek bro walau tertukar lg wire die bunyi mcam high cam tus tus tus hehehe

    Post on 5/10/2012, 7:00 am by Kenari neo

    Fuel rail kena tukar yg ader return tu ke bro keba sbb sy dh tebuk fuel regulator kt hjung fuel rail huhuhu

    Post on 7/10/2012, 2:37 pm by Kenari neo

    Bro sy dah tukar map sensor.msuk injector 195cc same jugak huhu sy rasa safc neo problem la.huhu.
    avatar

    Post on 7/10/2012, 6:05 pm by keba

    Kenari neo wrote:Fuel rail kena tukar yg ader return tu ke bro keba sbb sy dh tebuk fuel regulator kt hjung fuel rail huhuhu
    kalau tebuk fuel rail pn bleh. tp injector mivec tu lbih pjg drp injector kelisa. jadi kena pakai 3 washer utk 1 skru. kalau trus pakai fuel rail L6, pakai 1 washer macam biasa. injector L5 n L6 pn sama pjg dgn injector mivec
    avatar

    Post on 7/10/2012, 6:07 pm by keba

    Kenari neo wrote:oooo tertukar 2 wire tepi kiri dan kanan tu enjin hidup ek bro walau tertukar lg wire die bunyi mcam high cam tus tus tus hehehe
    kalau enjin da jd macam hicam, tukar smula kiri n kanan then biar enjin running dlm stgh jam. sb kononnya wiring vdo ni bleh blajar sndiri setting baru. Suspect
    avatar

    Post on 7/10/2012, 6:09 pm by keba

    Kenari neo wrote:Bro sy dah tukar map sensor.msuk injector 195cc same jugak huhu sy rasa safc neo problem la.huhu.
    safc neo laen sikit bbanding safc blue screen. utk remap balik air fuel ratio, safc blue screen lg mujarab bbanding safc neo. xpun try buang dl safc neo, bg enjin running ngan ecu std

    Post on 8/10/2012, 8:03 am by Kenari neo

    keba wrote:
    Kenari neo wrote:Bro sy dah tukar map sensor.msuk injector 195cc same jugak huhu sy rasa safc neo problem la.huhu.
    safc neo laen sikit bbanding safc blue screen. utk remap balik air fuel ratio, safc blue screen lg mujarab bbanding safc neo. xpun try buang dl safc neo, bg enjin running ngan ecu std


    smalam dh cabut sfc neo bro keba semput dh tahap dewa huhuh rpm 2k je xleh pg macam map sensor x leh reading puas menukar kiri kanan dah wire map sensor huhhuu kalau sy tukar ecu denso bleh ka bro atau tukar 1 set head turbo siap wiring huhu


    avatar

    Post on 8/10/2012, 1:29 pm by keba

    Kenari neo wrote:
    smalam dh cabut sfc neo bro keba semput dh tahap dewa huhuh rpm 2k je xleh pg macam map sensor x leh reading puas menukar kiri kanan dah wire map sensor huhhuu kalau sy tukar ecu denso bleh ka bro atau tukar 1 set head turbo siap wiring huhu
    kalau cmtu try pasang safc blue screen. kalau enjin kelisa@kenari, xbleh tukar head shj kalau nk tukar ecu. tp kena tukar enjin sketul sb kalau enjin made in phil, crank sensor ad kat atas campulley. enjin denso lak crank sensor ad kat bwh campulley.

    Post on 8/10/2012, 1:55 pm by Yum L2s

    macam best pula main kelisa turbo ne hehehe

    Post on 8/10/2012, 2:51 pm by Kenari neo

    keba wrote:
    Kenari neo wrote:
    smalam dh cabut sfc neo bro keba semput dh tahap dewa huhuh rpm 2k je xleh pg macam map sensor x leh reading puas menukar kiri kanan dah wire map sensor huhhuu kalau sy tukar ecu denso bleh ka bro atau tukar 1 set head turbo siap wiring huhu
    kalau cmtu try pasang safc blue screen. kalau enjin kelisa@kenari, xbleh tukar head shj kalau nk tukar ecu. tp kena tukar enjin sketul sb kalau enjin made in phil, crank sensor ad kat atas campulley. enjin denso lak crank sensor ad kat bwh campulley.
    Sy tengk dkat map sensor ada tulis VGO .Volt Ground output .fuh pnat. Last skali over flow sy pkai map sensor yg asal blik huhuhu...kna tkar sketul uh parah tu..kalau msuk emenage bleh ke bro keba huk2.
    avatar

    Post on 8/10/2012, 3:45 pm by keba

    emanage x dpt mbantu kalau enjin kelisa. kalau pakai safc blue screen ok jgk.

    Post on 8/10/2012, 5:30 pm by Kenari neo

    keba wrote:emanage x dpt mbantu kalau enjin kelisa. kalau pakai safc blue screen ok jgk.
    tu la huhu kna mencri safc 2 pula aiyak.bro keba storia 1000cc ada vvt ek.tq
    avatar

    Post on 9/10/2012, 7:27 am by keba

    Kenari neo wrote:
    keba wrote:emanage x dpt mbantu kalau enjin kelisa. kalau pakai safc blue screen ok jgk.
    tu la huhu kna mencri safc 2 pula aiyak.bro keba storia 1000cc ada vvt ek.tq
    xkompom la. tp kod enjin sama dgn viva 1.0, myvi 1.0. viva n myvi ada dvvt. storia?? malu

    Post on 9/10/2012, 8:28 pm by Kenari neo

    keba wrote:
    Kenari neo wrote:
    keba wrote:emanage x dpt mbantu kalau enjin kelisa. kalau pakai safc blue screen ok jgk.
    tu la huhu kna mencri safc 2 pula aiyak.bro keba storia 1000cc ada vvt ek.tq
    xkompom la. tp kod enjin sama dgn viva 1.0, myvi 1.0. viva n myvi ada dvvt. storia?? malu
    Salam bro keba td sy msuk hcut.trjumpa head ada vvt sbji enjin kenari ada solenoid vvt.tnye org hcut.diorg ckp enjin L9 na jepun .pelik heheh..tnye pomen .pomen ckp kalau nk msuk head tu.kna naik kan compression.huhu..cuma nk wt wiring vvt pkai neo huhu.

    Post on 10/10/2012, 1:42 pm by Yum L2s

    kelisa 1.0..piston turbo apa ekk yg sama saiz 72mm..huhu..
    avatar

    Post on 10/10/2012, 7:20 pm by keba

    Yum L2s wrote:kelisa 1.0..piston turbo apa ekk yg sama saiz 72mm..huhu..
    piston yrv. tp max boost blok 1.0 piston yrv 1.7bar. try pakai piston aftermarket yg dah coating. maybe dpt up lg boost.
    avatar

    Post on 10/10/2012, 7:21 pm by keba

    Kenari neo wrote:
    keba wrote:
    Kenari neo wrote:
    keba wrote:emanage x dpt mbantu kalau enjin kelisa. kalau pakai safc blue screen ok jgk.
    tu la huhu kna mencri safc 2 pula aiyak.bro keba storia 1000cc ada vvt ek.tq
    xkompom la. tp kod enjin sama dgn viva 1.0, myvi 1.0. viva n myvi ada dvvt. storia?? malu
    Salam bro keba td sy msuk hcut.trjumpa head ada vvt sbji enjin kenari ada solenoid vvt.tnye org hcut.diorg ckp enjin L9 na jepun .pelik heheh..tnye pomen .pomen ckp kalau nk msuk head tu.kna naik kan compression.huhu..cuma nk wt wiring vvt pkai neo huhu.
    rasany bukan naikkan comnpression. tp compression akn jd lg tinggi sb kawah head tu utk piston 68mm. bukan utk piston 72mm.

    Post on 11/10/2012, 12:19 am by Yum L2s

    keba wrote:
    Yum L2s wrote:kelisa 1.0..piston turbo apa ekk yg sama saiz 72mm..huhu..
    piston yrv. tp max boost blok 1.0 piston yrv 1.7bar. try pakai piston aftermarket yg dah coating. maybe dpt up lg boost.

    piston nissan march leh pkai kan bro keba..??

    Post on 11/10/2012, 6:54 am by Kenari neo

    keba wrote:
    Kenari neo wrote:
    keba wrote:
    Kenari neo wrote:
    keba wrote:emanage x dpt mbantu kalau enjin kelisa. kalau pakai safc blue screen ok jgk.
    tu la huhu kna mencri safc 2 pula aiyak.bro keba storia 1000cc ada vvt ek.tq
    xkompom la. tp kod enjin sama dgn viva 1.0, myvi 1.0. viva n myvi ada dvvt. storia?? malu
    Salam bro keba td sy msuk hcut.trjumpa head ada vvt sbji enjin kenari ada solenoid vvt.tnye org hcut.diorg ckp enjin L9 na jepun .pelik heheh..tnye pomen .pomen ckp kalau nk msuk head tu.kna naik kan compression.huhu..cuma nk wt wiring vvt pkai neo huhu.
    rasany bukan naikkan comnpression. tp compression akn jd lg tinggi sb kawah head tu utk piston 68mm. bukan utk piston 72mm.

    oo yeke bro huu...bro sy dpt satu suggest dri kwan suruh recmap ecu philipines bleh ke broo.
    avatar

    Post on 11/10/2012, 2:48 pm by keba

    yum L2S: bleh pakai tp kena rebore blok. piston nissan march pn 1.7bar jgk. tp kalau pkai d blok 660, bleh up smpai 2.5bar. masuk ja d blok 1.0, max 1.7bar jak

    kenari neo : bleh remap tp takut jd macam sa dl. ecu kelisa ni senang tbakar. elok pakai safc drp remap.

    Post on 12/10/2012, 5:51 am by Kenari neo

    keba wrote:yum L2S: bleh pakai tp kena rebore blok. piston nissan march pn 1.7bar jgk. tp kalau pkai d blok 660, bleh up smpai 2.5bar. masuk ja d blok 1.0, max 1.7bar jak

    kenari neo : bleh remap tp takut jd macam sa dl. ecu kelisa ni senang tbakar. elok pakai safc drp remap.
    yaka uihh bahaya tu hhuhuhu sy nk kena cari safc 2 la ek

    Post on 12/10/2012, 2:42 pm by Yum L2s

    nissan march 72mm kan bro keba..??head 1.0 kna bgi low juga ke bro keba..atau msuk piston N.M je..trus head pakai blik..

    Post on 2/11/2012, 7:52 am by Mr. Odeng

    bro bleh tnya apa masalah enjin kelisa japan saya semput2 n then pandai mati tetiba terutama selepas on aircond n jln jauh... kereta saya kancil msk enjin kelisa...fuel regulator sda set ngam...hrp otai2 boleh tlg,,tq

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/6/2017, 3:03 pm