SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    semasa check minyak hitam, nampak minyak hitam ada liquid berwarna putih macam susu?

    Share

    Elviz Anthony
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 24
    location : SABAH
    Points : 3607
    Reputation : 1
    Number of posts : 21
    24092012

    http://i38.servimg.com/u/f3 semasa check minyak hitam, nampak minyak hitam ada liquid berwarna putih macam susu?

    Post by Elviz Anthony

    Salam 1 malaysia kepada warga2 sioloon, nak pertolongan dengan abang2 semua yang penuh dan kaya dengan ilmu pengetahuan di sini, minggu lalu, saya check minyak hitam, tetiba nampak ada liquid yang berwarna putih macam susu melekat kat engine oil check stick tu, kawan2 semua cakap macam masuk air disebabkan dulu saya pakai Open Pod Air Filter, tapi sudah tukar balik standard skrg. masalahnya lepas hari kejadian, setiap hari saya check minyak hitam tu, tapi tiada sudah liquid menyerupai susu tu di engine oil check stick. adakah ia sudah okay? atau memang rosak daa head gasket ? padahal tahun lalu bulan 12 baru saja tukar head gasket, general overhaul ( sekali semua ) oh ya kereta ni kancil ja (KCAR) Smile so kalau bro2 sekalian yang kalau ada pengalaman tolonglah share something yang tolong aku ni Sad terima kasih warga2 sioloon Smile appreciate it so much

    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 24/9/2012, 12:44 pm by finalazy84

    apa brand minyak itam ko pkai bro?mineral?semi?fully?klau masuk air btul2 patah suda piston2 ko tu bro.hehe klau sekadar wap2 air sya rsa teda mslh juga tu. dia akan cepat tersejat.

    dulu kreta beliau ada macam tu juga.masa service klau tengok ada tu hingus2 kluar.tu masa dorg pegi tambah engine oil additive yg ntah apa punya brand.tu la hasilnya.lepas tu dorg tdk guna suda, teda suda tu bnda kluar.

    ko service on time?klau service tdk on time (lain minyak lain masa service tu) tu minyak itam akan jadi gel.cuba cek masa service kreta klau tu bnda bnyak kluar.klau terlalu bnyak, bahaya tu.boleh kasi sumbat tu perjalanan minyak itam.
    avatar

    Post on 24/9/2012, 1:00 pm by finalazy84

    btw putih macam cream rambut ka?yg sya ckp tdi tu kaler hitam.hehe klau putih macam disebabkan oleh wap air juga tu.cuba ko cek masa engine sejuk pagi2 (pengukur minyak itam) ko cabut, jgn dilap dulu.ada ka wap air d bhagian atas. klau ada, mungkin ada la mslh2 tu.leaking kali gasket tau air radiator masuk dlm tu. klau engine suda panas ada asap putih ka?slalu ka cuci engine kreta?

    Post on 25/9/2012, 4:50 am by Elviz Anthony

    Putih macam susu bro, tapi sikit jaa.. Last check Friday night, ada liquid putih macam susu tu, check sampai skrg tiada juga. Tapi nak try check time sejuk la nanti. Saya guna Castrol Semi-Syn bro. Kadang2 ja guna fully , adei masalah head gasket kah tu bro? Cause last time sdh general overhaul, 12/2011 last year ja tu.. Memang gitu kah tu bro? Bukan disebabkan open pod air filter la bro? Btw thanks bro, really need ur opinion thanks . Skrg temperature macam biasa, tiada berubah, tiada panas. Asap putih yg teruk tak la tapi asap yg macam biasa la time hujan gitu punya asap yg transparent tu bro. Bukan asap yg bau teruk tu.

    Post on 25/9/2012, 4:51 am by Elviz Anthony

    Time general overhaul, sembahayang sudah tukar, timing belt, head gasket , semua dah tukar yg baru bro.
    avatar

    Post on 25/9/2012, 5:50 am by finalazy84

    mksud engine panas tu bukn la overheat.masa tu engine suda ready tuk jalan suda.hehe cuba cek pagi2 time engine belum start.tarik tu pembaca minyak itam.tengok bhgian atas klau ada wap air terbntuk.
    cuba buka tu tmpat tmbh minyak itam klau ada putih d sana juga.dn cek klau ada wap air terbntuk d penutup.

    ada juga kmungkinan pasal open pod. tapi jarang ba.slalu org guna teda mslh pun.macam ni la.memandangkan ko ckp teda suda lepas pkai drop in, sya rsa mslh bukn dtg dari leaking engine.lgipn teda asap putih kn?air radiator cepat kering ka?

    klau teda leaking dn terjadi sbb cuaca (lembab-panas) tu air pndai hilang juga tu.mungkin kreta ko jarang jln jau ni kn...hehe

    Post on 25/9/2012, 6:02 am by Elviz Anthony

    Gini bah ni bro, skrg sudah pakai balik standard air filter. Lepas tu check skrg ok sudah. Selalu juga jalan balik KK-KGU. Kadang2 sampai kudat, beaufort sipitang juga ni. Wap air? Macamna tu ah bro? Warna air kah bro? Mesti yg awal2 pagi check sebelum start Kereta kah? kalau petang boleh juga bah kan? Air tiada juga kurang, tempat tambah minyak hitam sana tiada putih, di tempat Pembaca minyak hitam ja la tu hari ada warna susu putih bro.
    avatar

    Post on 25/9/2012, 6:31 am by finalazy84

    wap air macam yg d cermin kreta. klau d tmpt tmbah minyak hitam teda tu putih2 mungkin tdk serius la tu.paling ngam masa tu kreta lama tdk kena start la mo cek.masa ni kejadian tejadi kreta ko baru bawa jln jauh ka?taupun lama suda ko jln2 jauh?seminggu?sebulan?dua tiga hari?klau suda sebulan tu tdk kira suda tu.sbb skrg kn musim hujan.tpi jgn risau la. klau yg disebabkan cuaca tu tdk teruk juga tu.klau disebabkan leaking gasket tau ada crack engine, tu yg bahaya.

    Post on 25/9/2012, 6:43 am by Elviz Anthony

    Ni Kereta ni dari dulu lagi selalu balik KK kgu bro. Tapi masalah timbul pada 21.9 Friday semasa sa check pbaca minyak hitam ada liquid macam susu. Tapi lepas tu smpai skrg teda sudah. kalau hujan kuat tu Kereta pun pandai masuk air p sana motor oil pula kah bro? Macamana mau check ada leaking engine atau crack casket semua tu bro? Tq
    avatar

    Post on 25/9/2012, 7:00 am by finalazy84

    macam yg sa ckp tdi tu la.air radiator cepat kering.sbb dia leak masuk tmpt engine oil.taupun ada asap putih.asap putih ni klau leak smpai masuk combustion suda.benda asing selain petrol dn udara akan mnyebabkan tu asap putih.motor oil pn ikut terbakar ba tu.

    hujan jarang masuk dari air intake tu.klau sekadar wap2 memang tersejat cepat dn kluar eksos juga.klau tu air bnyak blown engine suda.sbb air tdk boleh kena kompress. tu engine oil ada air (wap) bila pertukaran suhu sejuk panas.tpi mna la juga tau kn tu air masuk dari intake.ada kmungkinan juga.susa mau ckp sbb mungkin ko ada bikin CAI.tau tu airfilter letak rendah ka.

    klau bukn psal leaking pndai hilang juga tu.engine panas nnti tu air tersejat juga tu

    Post on 25/9/2012, 8:27 pm by Elviz Anthony

    Malam bro. Tadi sudah check, engine belum start dari kelmarin 24th Sept night , tadi 25hb sept evening saya sudah check tu pengukur minyak hitam, tidak lembap. Check penutup pun tidak lembap. Tiada lagi liquid macam susu, ada motor oil ja, teda tambah teda kurang, air pun gitu juga bro. Jadi apa pendapat bro? Tq
    avatar

    Post on 26/9/2012, 4:48 am by finalazy84

    mksdunya tu bnda terjadi mungkin sbb perubhan suhu persekitaran la tu.taupn sbb hujan tau mungkin ada cuci engine.tdk perlu risau la.teda leaking juga engine tu...hehe

    Post on 26/9/2012, 7:27 am by Elviz Anthony

    Tiada cuci engine bro. Harap2 okay la ni, hari ni tak jalan sampai esok petang bari jalan, esok petang sebelum jalan, akan check pengukur minyak hitam, tempat menambah minyak hitam dan air radiator Smile kalau stabil mean okay la tu kan bro? Tidak payah pergi workshop kan?
    avatar

    Post on 26/9/2012, 8:13 am by finalazy84

    cek air radiator bila ko suda jln2 jauh.sbb engine on baru tu air kena pam keliling engine bro.baru ada pressure. sya rsa tdk perlu la.lagipun tu putih2 teda suda juga.klau mau cek pn kena buka engine juga tu nnti.

    tapi klau la mslh ni ada balik nnti, bgus p cek balik la.kreta kwn sya 1 tahun skali top overhaul sbb tu bengkel pkai brg2 murah.last2 pindah tempat bikin, barang2 beli sndiri baru ok.

    Post on 26/9/2012, 10:07 am by Elviz Anthony

    Yup itu air susu tiada sudah bro thanks for the info bro Smile anything I will post here and ask you thanks sioloon thanks bro finalazy84 Smile
    avatar

    Post on 27/9/2012, 3:37 am by kent1189

    Bro, dulu pomen d proton beritahu aku satu tips, kalau guna minyak fully syntetic, pastu mau tukar balik pegi mineral/semi syntetic mau flush bersih tu engine oil lama. begitu juga sebaliknya kalu dari mineral/semi ke fully syntetic. Ko ada flush ka pas tukar tu minyak sblum tukar minyak baru bro?
    avatar

    Post on 27/9/2012, 5:15 am by finalazy84

    ya ngam juga.nnti mau service kasi flush la.baru btul2 pasti teda motor oil lama tinggal dlm tu

    mau yg terbaik sbnrnya jgn pkai mineral tau semi syn.org guna tu sbb mura sbnrnya.tpi kesanya?pkai fully syn 0w20. memang untuk flushing.lebih licin untuk kasi bawa tu brg2 lama yg tesangkut d dlm

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/7/2017, 3:40 am