SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    RPM turun naik dan bunyi semasa membelok

    Share
    avatar
    bebiri
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 36
    location : KK and Kuching
    Points : 5815
    Reputation : 4
    Number of posts : 219
    09112012

    http://i38.servimg.com/u/f3 RPM turun naik dan bunyi semasa membelok

    Post by bebiri

    1)kereta sya kancil 660 manual, ada masalah RPM turun naik,ada satu kali tu tengah drive gear 4,RPM turun 0,selalu dia main2 antara 3000 ke 5000 rpm..walaupun sya nda tekan minyak/clutch/brek sya ada baca di internet maybe throttle body..apa itu? mcmana rupa dia?

    2)bunyi krek-krek-krek semasa membelok.

    Thank u.
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 9/11/2012, 7:42 pm by fuumin

    1. kancil air filter bulat ka bro?

    2. klu bunyi2 masa membelok tu bro mgkn masalah drive shaft..minta ganti baru da kali hehe

    avatar

    Post on 9/11/2012, 7:54 pm by finalazy84

    klau drive slow2 pusing habis steering ada bunyi?

    mslh berlainan tu bro.
    avatar

    Post on 10/11/2012, 3:58 am by fuumin

    yah la bro ,byk kemungkinan nya tu..

    tapi bunyi krek-krek-krek tu ba yg mengingatkan aku akan drive shaft yg ku tukar suatu masa dulu hehe
    avatar

    Post on 10/11/2012, 4:20 am by bebiri

    fumin:ya kancil bulat,tapi sya sdh tukar air filter aftermarket jenis mushroom,breather pun tukar,ni jadi lepas sya mod breather sya kasi extend pakai getah tong gas (baru beli) DIY Very Happy

    [img] [/img]



    final:sama jak,kalau slow/laju sama ja bunyi semasa membelok,mula2 dulu bunyi idak kuat,antat pomen,dia bilang.pakai jak dulu sampai nda boleh pakai baru datang repair.(ikut experience dia la,lagipun tu hari bengkel penuh so tiada pekerja dia yg free utk bukak tayar n cek.)
    avatar

    Post on 10/11/2012, 7:54 am by fuumin

    owh mgkn bro ada masalah vacuum leak la tu..mgkn dr hos gas yg bro pakai..x dpt clamp dgn bgs kali..

    tu pomen x bgtau ka bro apa yg rosak? pelik jg hmm..bg aku tu drive shaft la yg sda kong..klu belok kanan n kiri pun brbunyi maknanya 2 2 belah drive shaft da kong hehe
    avatar

    Post on 10/11/2012, 9:49 am by kent1189

    Connector warna hijau dekat dengan distributor tu dh cek ka bro, mana tau longgar..mau juga tu rpm tida berfungsi..mungkin juga rpm meter tu dh minta ganti baru..

    bunyi krak2 masa belok tu rasanya drivesharf, mau tukar 1set. x dpt tukar palak saja. satu set drivesharf pendek mau rm270, yg panjang RM3++ baru. aku tau sebab aku dh servei harga di sini (miri), kancil aku pun dh bunyi ckit2. hrga tu belum termasuk labour charge..huhu.
    avatar

    Post on 10/11/2012, 10:19 am by fuumin

    klu rpm meter rosak bro tu rpm turun naik sja la kan tapi tu enjin steady sja kan hehe

    yah btul tu bro kent ,klu tukar trs 1 set..
    avatar

    Post on 10/11/2012, 5:20 pm by bebiri

    ic tenkiu for the info

    tadi sya sdh cek throttle body,mmg kotor,sya DIY cuci pakai multipurpose engine cleaner (non flameable),ada gris n hitam2.lepas sdh kasi bersih RPM steady sikit,tapi kalau on acond..pandai jerking sikit meter dia..tapi ok sikit la dari tu hari.

    kalau rm270,sya kasi pakai sampai KO baru tukar,alang2..oh ya drive shaft d depan jak ada ka?..tayar belakang teda? sya tanya awal2 takut kena tipu kedai hehehe.

    kent1189:apa tu connector hijau?..macam teda kabel/hos warna hijau oo di engine bay sya.
    avatar

    Post on 11/11/2012, 2:14 am by kent1189

    pakai smpai kong bro, tidak rugi asal tahan dengar bunyi tu saja. tapi kalau mau jln jauh, baik tukar awal. nnti x dpt jln terus tu kereta, mau byar towing lagi..

    yg connector hijau tu lekat dengan distributor, dibawah kabel sparkplug, bersebelahan dgn radiator. tapi aku x pasti la bro enjin 660 ada ka tida. Oh, ya bro.. ko punya enjin 660 kan, ko pakai meter rpm external kan?sbb ori 660 punya teda rpm meter d desbod kan, rasanya teda tu connector hijau(kurang pasti juga aku). Kalau rpm turun naik/lompat2 tapi enjin tak effect lansung dia punya performance, rasanya meter tu yg rosak, atau cek wiring ke meter tu..
    avatar

    Post on 18/11/2012, 7:34 am by bebiri

    kent: connector hijau tu sya nda nampak,nanti sya double check lagi,manatau tu kabel sdh tukar warna cos sdh uzur/kotor.

    oh ya ada satu problem lagi yg berkaitan dgn jarum RPM turun naik sya,maybe pasal grounding nda bagus,cos headlamp sya pandai kadang2 terang dari biasa kalau sya tekan minyak (bkn selalu la),adakah disebabkan karan nda stable yg membuatkan jarum RPM turun naik..ehem tu ari jarum speedometer pun pandai tiba2 turun (jarang berlaku)

    1)maybe sound system sya tarik byk karan (biasa2 jak ICE sya,teda woofer lagi tu malu
    2)bateri kereta sel kering mau KO?
    3)berlaku kebocoran karan?
    avatar

    Post on 19/11/2012, 6:12 am by fuumin

    klu itu headlamp pandai terang dari biasa masa x on aircon ,ada kemungkinan tu wayar grounding x cun atau terlepas atau sebagainya..klu bro x pki grounding aftermarket ,cek itu grounding gearbox..aku pnh alami yg sama tp tu rpm x la pla pandai turun naik..
    avatar

    Post on 10/1/2013, 3:05 pm by bebiri

    selepas sya DIY trouble shooting tadi,confirm meter sya rosak.skrng lampu kuning meter sebelah RPM hangus(sya buka n cek tadi),bila start engine,bahagian belakang RPM cepat panas(ic board).jadi kesimpulan dia kumpul duit beli L2s/l5 engine.hahaha.
    avatar

    Post on 10/1/2013, 5:11 pm by finalazy84

    ba hati2 klau cepat panas bhagian2 electronic ni mudah tebakar
    avatar

    Post on 11/1/2013, 2:58 am by fuumin

    sda smpi masa mau tukar la tu bro bebiri hehe
    avatar

    Post on 16/1/2013, 8:30 am by bebiri

    k sdh sya perodua service centre,meter kancil lampu bulat 660 manual rm490.hahaha jadi sya mo beli 2nd hand lagi bagus.clip di pintu pun sdh beli rm 2.50 satu(thread tentang ini sdh sya delete cos prob solved).susah betul cari di kedai accessories cos sya nda tau nama dia.Untuk yg mau tukar driveshaft kancil tu ini harga ori perodua rm500 kiri,kanan rm 600 pale .

    #hari tu service aircond rm120+ada satu component warna emas nda tau nama rm 85.00.Terpaksa service cos co-driver feet carpet basah.
    avatar

    Post on 19/1/2013, 3:07 pm by kebah

    klo rpm da smpai 0 kmpom ny ada msalah d trotlebody...
    mybe mao srvis da tu...
    avatar

    Post on 20/1/2013, 9:51 am by bebiri

    throttle body sdh sya bukak tu hari,kasi clean.tapi meter masi turun naik,sya bukak tu meter,lepas tu pegang d belakang (printed board) meter RPM,panas.macam ada short circuit.n ada satu lampu sebelah dia yg hangus.sya rasa mmg overpower dia tu.cos tu hari macam karan kereta sya nda stable.headlamp pandai terang n kurang terang dgn sendiri.wiring problem sya rasa.
    avatar

    Post on 26/1/2013, 8:42 pm by kebah

    wyar ground mu ckup ka jgk??
    aq pena kes macam ni lmpu pndai trang pndai malap...
    gra2 ground jak...
    avatar

    Post on 28/1/2013, 8:59 am by bebiri

    MASALAH SETEL.

    Flashback:
    setelah engin sya berbunyi pelik2,sya cek sendiri rupa2 nya cable spark plug rosak,ada keluar spark (karan) macam mini lightning.Lepas sya tukar spark plug cable RM 38 (8mm),jarum RPM sya trus stable.so sya membuat rumusan ketidaksetabilan arus elektrik yg buat system elektronik sya gila2.Lepas repair sya trus pasang 5 points grounding+ voltage stablizer RM120 pivot raisin digital..ada rugi sikit cos sya delay2 mok repair 2 lampu meter d dashboard rosak (rm3+rm3) + 2 tweeter sya huhuhu (blm tukar).overpowered to karan.

    Segala kerjasama dari semua,trimasss.

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/6/2017, 8:16 am