SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Aircond on engine macam nak padam2..bler start engine pagi2 lampu CEK ENGINE menyala berkelip2..

    Share

    Pijan2000
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 28
    location : Port Dickson
    Points : 3549
    Reputation : 1
    Number of posts : 3
    18112012

    http://i38.servimg.com/u/f3 Aircond on engine macam nak padam2..bler start engine pagi2 lampu CEK ENGINE menyala berkelip2..

    Post by Pijan2000

    [b]Kepada otai2,org lame yg da lme kt forum ni.saya btl2 mengharapkan bantuan2 anda2 sekalian

    saya mempunyai engine L200S.bila saya bkk je aircond engine saya macam nk padam2.blerr buka aircond RPM saya btl2 drop sampai 200.bler off air cond RPm saya naik medadak sampaikan 2000 ke 2500 kadang2 sampai 3000.

    Pas tu masalah ni bru terjadik pagi td.lampu cek engine sy berkelip2..sehinggakan kete menjadi xboleh bla langsung.betul2 berat.tp...dalam 10minit.lampu tu padam,dan kereta menjadi ringan balik.

    adakah masalah tu berpunca daripada wiring saya?

    Similar topics

    -
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 19/11/2012, 1:37 am by im

    macam setting tdk ngam tu...apa2 pun, try godek2 forum dlm website ni, sbb macam ramai yg ada bincang tu...kena rajin la sikit...
    avatar

    Post on 19/11/2012, 6:05 am by fuumin

    btul ckp bro im, aku dulu pun ada bincang kes yg macam ni tapi da lupa2 la pula..ada tu ,guna itu function search bro..
    avatar

    Post on 19/11/2012, 6:29 am by finalazy84

    psal lampu check engine ni susa mau tau sbbnya kcuali p workshop yg bleh diagnos pkai computer. tpi slalunya mungkin ada sensor yg problem.

    psal tu aircond ada juga kmungkinan mslh tu berkaitan dngn lampu check engine tu.ada kmungkinan juga wiring.taupun mungkin fuel pump tau fuel filter sumbat ka,tau timing mungkin.hehe
    avatar

    Post on 19/11/2012, 8:30 am by fuumin

    yg aku pnh experience ,lampu cek engine ni menyala sama macam kes bro ni jg..tapi tu masalah bkn selalu terjadi ,sgt jarang..bagi aku la kan mgkn masalah sensor..x sempat setel problem enjin kereta rosak..skrg new enjin/halfcut xda mslh hehe..

    owh yah ada 1 lg..tp x pasti pula klu lampu cek enjin ,ingat2 lupa sda..klu selalu menyala ,just tambah itu minyak brek sampai level max..tapi ni xda kaitan la klu itu enjin ilang power hehe
    avatar

    Post on 19/11/2012, 3:51 pm by im

    biasanya klu lmpu injin menyala, mmg mslh sensor...longgar kali...

    Post on 21/11/2012, 5:43 pm by Pijan2000

    Ok bro2,otai2,otaimer sioloon sekalian,sya akn cek 2 persatu sensor2 sy.dan segal informasi2 yang telah anda berikan saya hargai...terima kasih.
    avatar

    Post on 22/11/2012, 2:54 pm by im

    klu dpt setel problem, jgn lupa kasi taw sini...bole jd rujukan nanti klu ada problem yg berulang....

    Post on 27/1/2013, 7:03 pm by joekar

    pengalaman sy la..kau cb adjust vacuum ka xsilap nm ny yg control i2 timing bila aircond on..ada dkt tepi intercooler sblh kiri tu..bila aircnd off timing naik tu mungkin cz ecu kau adjust cz ms on aircnd kn kau ckp engine nk mati..so ecu kau control tu supaya xmati..so bl kau off aircnd ecu lmbt bc itu la timing tb2 naik 2500..ini pengalaman sy la..betul kn kalau ada yg slh..he

    Post on 27/1/2013, 7:07 pm by joekar

    sy pn pernah jg menyala lmpu check engine tu..mmg xbole blast..lembab semcm ja..sy check wayar ke sensor eksoz ada longgar..da betulkn..smpi skrg engine aku ok sj..
    avatar

    Post on 28/1/2013, 8:41 am by bebiri

    cek wayar,spark plug,cable spark plug dan bateri(air bateri ,try tukar bateri dgn kereta kawan manatau sdh lemah tu bateri)

    Post on 31/1/2013, 6:37 am by joekar

    mungkin kompresor aircond nk rosak da..cz kalau dia jem2 engine mmg berat nk pusing..

    Post on 1/2/2013, 11:15 pm by Zuliskandar Shah

    tukar control d trotle body tu.. Cz bnda tu yg reading,control n anta signal ke ecu.. P yg ni second choice la..
    Yg first choice lu servis aircond n comprser dlu.. Lau x pulih juga lu tuka lh bnda tdi yg wa b tau tu.. Kompom..

    Post on 8/2/2013, 4:37 pm by joekar

    nk tnya..
    1)sy pakai engine L2 sy baru ja dua lepas tukar gearbox,auto ke manual..
    masalah ny..bila sy blast..lampu check engine keluar dn engine jd semput..bila lepas minyak lampu check engine xmenyala..
    2)dlm rpm 2 hingga 7..lampu heat hidup..

    tlg la..pening sdh ni cr apa mslh ny..

    Post on 9/2/2013, 5:13 am by calyx

    slm sjhtera semua..sorry kalau post ini x kena tempat..sy ada pakai kelisa 850cc stndrd keluarn 2005, skrg larian sekitar 133k km..mslhnya, skrg sllu sgt marak itu lampu check engine..trpksa plug off batteri utk reset balik kc hilang itu warning,tp dtg blk kalau engine kena pksa guna gear rendah (msk simpang, naik bukit dll..)yg paling x bestnya, krta x lajak slagi x hilang itu warning..engine semput2..meter RPM trn naik..kdg2 hampir mati engine trutama ms menunggu d trafic light dgn aircon on, dan kalau start awl pagi..suda hntr dgn Perodua, dorg pn x dpt bikin.3 hari d garage dorg teda hasil..rugi duit sj..ada kwn mekanik ckp MUNGKIN mslh throttle body..mohon pendapat org2 yg brpengalaman dlm hal ini..terima kasih...
    avatar

    Post on 9/2/2013, 10:52 am by finalazy84

    topic merged.

    Post on 11/2/2013, 1:50 pm by kancil l6

    1) cuba rasa guna tangan kat terbo ,cuba rem ada power angin masuk x kalau kurang mungkin tebo nak kong .
    2)biasanye masaalah ni disebabkan airflow dah x betul cuba bukak trottell body dan sevice itu barang xyah tukar, cuci je mungkin kat open air shaf dah ketat atau sangkot dan tengok sekali kat hos air keluar masuk dekat itu trottel body ada sumbat ke x .. dan cuba cek semua air hos takot ada yg pecah..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/9/2017, 3:13 pm