SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Nak tukar enjin kereta kancil 660

    Share

    mib
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 38
    location : Kota Kinabalu
    Points : 3589
    Reputation : 1
    Number of posts : 3
    22112012

    http://i38.servimg.com/u/f3 Nak tukar enjin kereta kancil 660

    Post by mib

    Saya nak tukar enjin kancil 660 saya, sebab dah nak overhaul.. so di sini saya nak tanya sikit.

    1) Saya nak beli enjin jepun kelisa 1.0.. boleh ka gearbox digunakan semula dan adakah enjin itu boleh terus masuk tanpa mengubah apa seperti mounting dan lain2..

    2) Kalau saya ganti enjin jepun 660 EFI adakah enjin ini pretasi sama saja dengan yg enjin saya sekarang? Sebab kalau sama saja malas nak ganti, naik bukit pun payah.

    Terima kasih.

    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 23/1/2013, 9:04 pm by keba

    kancil 660 bleh masuk enjin 1.0 tp susah mau endorse. nk pasang pn senang, pnp je kat kancil. gb tu bleh pakai balik gb 660.

    660 carburetor & 66o efi ad bnyak beza. enjin lg power & save mnyak
    avatar

    Post on 24/1/2013, 10:51 am by bebiri

    1)Undang2 JPJ cakap enjin tidak boleh diupgrade melebihi 25%. jadi 660+25% =825cc shj. (approx 850cc).boleh endorse tapi ssh cos mo bayar sana sini duit kopi atau cari runner yg ada kabel baik.

    2)engin standard 660 kancil adalah kaburator,engine jepun efi pakai cip.EFI bagus dari kaburator cos pakai cip,komputer cip boleh set/pastikan AFR sentiasa di tahap maksimum.kalau kaburator tu perlu MacGyver setting pakai screwdriver di kaburator dia.Hehehe.Kalau mau paling bagus L2 punya engine cos spare part lebih kurang sama dgn spare part kancil.
    avatar

    Post on 24/1/2013, 5:29 pm by keba

    kancil 660 bleh endorse enjin 1.0 tp bnyak prosedur kena wat. nk pakai runner, kos rm900 utk endorse. kalau xpakai runner pn bleh tp complicated sikit. yg penting disc brake blkg adalh wajib utk kancil 660 masuk enjin 1.0

    Post on 5/2/2013, 12:48 pm by didi87

    sy ade enjin kenari+gb+wiring nak masuk kancil..ape yg nk kena custom kl nk pakai gb kenari?bro keba bleh cite detail x?pastu barang custom tu nk beli kat mn?

    Post on 26/2/2013, 3:49 pm by warn1994

    kalau guna efi tu takyah turbo2 tu ok ke ? n kalau turbo kuat ke guna minyak ? camna pendapat kwn2 ?
    avatar

    Post on 27/2/2013, 8:29 am by kent1189

    warn1994 wrote:kalau guna efi tu takyah turbo2 tu ok ke ? n kalau turbo kuat ke guna minyak ? camna pendapat kwn2 ?
    Kalau tak nak pakai enjin turbo pn x apa, pkai N/A saja pn dh ok, enjin turbo mentenen agak tgi skit.. Jimat minyak ni tengok rupa pemanduan juga. Kalau pkai enjin turbo tapi x dengar bunyi blowoff tu mmg jimat la. tapi kebanyakan kalau dh masuk enjin turbo, mmg mau dengar bunyi blowoff, sbb tu minyak kuat sbb high ref ja. Kalau enjin N/A pon kalau asyik high ref sbb nk dengar bunyi ejos spot baru mmg akan deras jugak minyak kena sedut.. nk jimat minyak, drive rilek ja, smbil isap rokok (vapor), sempoi gitu..
    avatar

    Post on 27/2/2013, 6:05 pm by keba

    didi87 wrote:sy ade enjin kenari+gb+wiring nak masuk kancil..ape yg nk kena custom kl nk pakai gb kenari?bro keba bleh cite detail x?pastu barang custom tu nk beli kat mn?
    driveshaft kena buat baru. tp dengar2 drive shaft kancil 850 auto pn bleh pakai kalau kancil nk pakai gb 1.0.
    avatar

    Post on 6/3/2013, 8:05 pm by kebah

    soe.....tmpang lalu....
    nk tnya...
    injin 1.0 trbo tu aslnya injin apa??
    avatar

    Post on 7/3/2013, 1:37 am by bebiri

    setahu sya enjin 1.0cc hanya ada pada kereta kelisa atau Viva.sebab kalay sya nda silap JDM teda keluarkan versi enjin 1.0cc.(enjin 850cc pun teda d jepun).JDM hanya ada 660cc dan 1.3cc(YRV =ini manyak mahal).Jadi kalau 1.0 turbo tu sya rasa modified/bolt on atau pun bkn dari asal keluarga Daihatsu.

    *cuba cek d mudah,harga halfcut Mira sdh turun.mungkin disebabkan kurang permintaan atau org sdh pakai viva/myvi skrng.skrng macam RM2500 (kalau dulu RM3500).Cheers.

    #kalau sya silap tolong betulkan.
    avatar

    Post on 7/3/2013, 5:18 pm by kebah

    iya ka...
    sya ada nmpk injin daihatsu,,headnya sbiji sma macam kelisa tpi y bkin heran ada turbo n intrcoolrnya macam L5 jauh ke kanan...
    hlfcut L9 brapa cc jgk sbnarnya??

    Post on 9/3/2013, 6:56 pm by walawey

    aku bru psang EJ-VE 1000cc kat kancil ku.... gearbox pkai blk... maunting semua sama..compressor pkai blk.. wiring buat blk skit.. tu ja..

    Post on 18/3/2013, 9:35 am by mib

    ada juga pula balasan post ni, lama tak masuk pasal tengok2 post ni takda balasan hari tu..

    saya tak jadi beli enjin, saya overhaul saja enjin lama saya dan letak piston besar.. dah tiga bulan guna, so far ok saja..

    cuma mula2 tu buang thermostat enjin panas kalau idle skrg ni pasang balik ok sudah..

    kalau nak cakap pasal naik bukit tu ada lah power sikit2..

    kos semua adalah 3k habis..

    Post on 18/3/2013, 2:10 pm by walawey

    3k bek tukaq enjin lain

    Post on 5/4/2013, 6:35 am by khairul.azlan.86

    keba..bengkel kat ipoh kat mane ok nak cek enjin kelisa sy ni..baru masuk dalam kancil 660 manual mata belalang..
    avatar

    Post on 28/4/2013, 9:37 am by keba

    khairul.azlan.86 wrote:keba..bengkel kat ipoh kat mane ok nak cek enjin kelisa sy ni..baru masuk dalam kancil 660 manual mata belalang..
    x reti sgt area ipoh ni. try masuk PLUS, naik ke penang. kat sana bleh pegi bgkel sa keja dl

    Post on 29/4/2013, 7:50 am by khairul.azlan.86

    keba wrote:
    khairul.azlan.86 wrote:keba..bengkel kat ipoh kat mane ok nak cek enjin kelisa sy ni..baru masuk dalam kancil 660 manual mata belalang..
    x reti sgt area ipoh ni. try masuk PLUS, naik ke penang. kat sana bleh pegi bgkel sa keja dl
    yee..ke..thankz..penang area mane..ingat mmg nak mintak tolong otai2 ni tgk2kan keter ni..asaikan bg sedap bawak je..pas tuu..tahan lame sket le..xlaju sgt pon xpe..tp diorang kater standart2 kelisa pon 160++ bleh g..

    Post on 29/4/2013, 7:56 am by khairul.azlan.86

    walawey wrote:3k bek tukaq enjin lain
    tuu lee..skrang ni bukan daa 3k..dah nak masuk 4 daa..sabar je le..pikir2 masuk yrv lagi puas ati..kot..
    avatar

    Post on 30/4/2013, 3:56 pm by keba

    khairul.azlan.86 wrote:
    keba wrote:
    khairul.azlan.86 wrote:keba..bengkel kat ipoh kat mane ok nak cek enjin kelisa sy ni..baru masuk dalam kancil 660 manual mata belalang..
    x reti sgt area ipoh ni. try masuk PLUS, naik ke penang. kat sana bleh pegi bgkel sa keja dl
    yee..ke..thankz..penang area mane..ingat mmg nak mintak tolong otai2 ni tgk2kan keter ni..asaikan bg sedap bawak je..pas tuu..tahan lame sket le..xlaju sgt pon xpe..tp diorang kater standart2 kelisa pon 160++ bleh g..
    ad kat permatang pauh. cari bengkel botak. kalau nk 160++, pakai je filter open pod. dgn ram pipe 'S' tu.

    Post on 9/5/2013, 11:52 am by khairul.azlan.86

    keba wrote:
    khairul.azlan.86 wrote:
    keba wrote:
    khairul.azlan.86 wrote:keba..bengkel kat ipoh kat mane ok nak cek enjin kelisa sy ni..baru masuk dalam kancil 660 manual mata belalang..
    x reti sgt area ipoh ni. try masuk PLUS, naik ke penang. kat sana bleh pegi bgkel sa keja dl
    yee..ke..thankz..penang area mane..ingat mmg nak mintak tolong otai2 ni tgk2kan keter ni..asaikan bg sedap bawak je..pas tuu..tahan lame sket le..xlaju sgt pon xpe..tp diorang kater standart2 kelisa pon 160++ bleh g..
    ad kat permatang pauh. cari bengkel botak. kalau nk 160++, pakai je filter open pod. dgn ram pipe 'S' tu.
    ok..dier pukul berape bukak..?? sbb bukan ako leh g slalu penang..? kalau bleh bukan nak laju sgt pon keba..kot2 enjin tuu ako leh mantain pakai lame sblom tukar keter baru...thnak keba..

    Post on 9/5/2013, 11:53 am by khairul.azlan.86

    mmg bengkel tuu nama botak ke..??

    Post on 9/5/2013, 2:52 pm by walawey

    bengkel botak tu kat mana? bg direction jap
    avatar

    Post on 11/5/2013, 8:44 pm by keba

    walawey wrote:bengkel botak tu kat mana? bg direction jap
    nama bengkel tu ANUAR SERVICE CENTRE. tokey bliau nama anuar tp org panggil botak. dari uitm permatang pauh, amek jalan mhala ke pmatang pauh. lepas traffic light T junction (kanan mhala ke kubang semang, terus mhala ke pmatang pauh). amek jalan terus. bgkel botak tu di sbelah kiri lbh krg 200m dari traffic light td. bgkel sbelah kedai cat. BOTAK 0195514275. open isnin-sabtu 10am-6pm

    Post on 14/5/2013, 7:19 am by khairul.azlan.86

    owh kat are masjid pematang janggus le ek..thankz keba..

    Post on 23/5/2013, 4:46 pm by didi87

    keba wrote:
    walawey wrote:bengkel botak tu kat mana? bg direction jap
    nama bengkel tu ANUAR SERVICE CENTRE. tokey bliau nama anuar tp org panggil botak. dari uitm permatang pauh, amek jalan mhala ke pmatang pauh. lepas traffic light T junction (kanan mhala ke kubang semang, terus mhala ke pmatang pauh). amek jalan terus. bgkel botak tu di sbelah kiri lbh krg 200m dari traffic light td. bgkel sbelah kedai cat. BOTAK 0195514275. open isnin-sabtu 10am-6pm

    dgr2 kate keba ni orang kelantam jgk,btl ka?sbb sy pn orang kelantam Smile

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/10/2017, 10:29 am