SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Amp panas

    Share

    Fire09
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 34
    location : Kota Bharu
    Points : 3617
    Reputation : 1
    Number of posts : 3
    10122012

    http://i38.servimg.com/u/f3 Amp panas

    Post by Fire09

    salam semua...sy nk tny..sy ada i amp yg 5 chanel 3600 watt
    4 x 500 watt + 1 x 1600 watt ( sup woofer )..bila sy pasang amp jd panas jika sy tngi kn sikit dia pny gain kt amp tu untuk sub wooffer..sy pny woofer 10 inci watt dalam 350 watt je 4 ohm..sedangkn sy cm laras dlm 25% je,kt pre amp plk laras setegh je untuk sub...
    bunyi ok..mantap tp panas sngt..tp xpnh cut off lg..
    adakah di sebabkn wirring yg salah @ woofer bermasalah @ amp yg bermasalah..
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 11/12/2012, 5:30 am by powerrud

    Wslm, apa nama amp tu? Masalah panas ni biasanya kalau bridged, kipas mati, cooling sys tdk efisyen, tmpt pemasangan tdk sesuai, cara pemasangan terbalik, run 2 ohm - 1 ohm load, etc...cuba cek dulu satu2 , ada suis2 lain di amp tu? Saya ada amp old school kalau pasang lama memang panas gila juga, tp tiada masalah sbb memang di buat gitu

    Post on 11/12/2012, 6:34 am by zenden

    Power Cable cukup besar ka?
    avatar

    Post on 11/12/2012, 9:56 am by finalazy84

    yg ni (4 x 500 watt + 1 x 1600 watt) RMS watt tau max? itu subwoofer single coil tau double? yg 4 chanel lgi tu ada guna?

    Post on 11/12/2012, 8:08 pm by Fire09

    sy bli yg 2nd..kt plat dia tulis 3600 watt max..RMS sy x thu brp..lau dri segi cable sy pasti xde masalh,power n ground cable sy gna yg 10 mm....subwoofer snggle coil...amp jd panas bila smbung untuk sub..amp ni x perlu bridged sebab dia dh ada 1 chanel khas untuk woofer..tp ni amp yg ke-3 dh yg sy gna...yg sebelum ni sy tukar pn sebab panas...sekiranya terjadi run 2ohm @ 1ohm load,ape sebab nya ye...nak kira rms cm ne ek...

    Post on 11/12/2012, 8:15 pm by Fire09

    semua chanel guna
    avatar

    Post on 12/12/2012, 7:31 am by finalazy84

    RMS ni susa kira.sbb dia teda formula yg tetap.ada amp yg RMS 1/4 dari max.ada yg 1/2 dan lain2.

    "run 2ohm or 1ohm" ini klau sub double voice coil.4ohm bleh jadi 8 or 2 ohm. jdi klau 2ohm amp yg tdk support gitu rendah akan panas.

    amp ada protection protect mode ka klau panas? klau teda bhaya juga tu.klau telampau panas dia trus rosak.

    kadang2, bila gain kena up terus panas sbb itu la max power itu amp boleh supply.gain bukan volume. bila preamp sub vol suda half, gain sikit sja bleh naik. voltage signal preamp suda besar. so amplification pun besar la.so terjadi la distortion/clipping

    satu sbb lgi, mungkin itu la max kekuatan sub tu. maksudnya bila mau push lgi kasi kuat, akan terjadi distortion/clipping. tpi sub ni susa sikit dngar bunyi distortion tau clipping.tu yg bhaya.

    cuba test skrg ni gain sub paling min, kasi full vol sub d preamp. amp panas tau tdk?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 18/11/2017, 9:20 am