SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Nak tanya

    Share

    warn1994
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 22
    location : Sibu
    Points : 3343
    Reputation : 1
    Number of posts : 21
    11122012

    http://i38.servimg.com/u/f3 Nak tanya

    Post by warn1994

    Salam. Kawan2. nk tanya psl kancil 660 sya. die 4 speed je ? camne nak tambah gear ? boleh main masuk gigi gear tu tanpa prlu tukar gearbox skali ?

    Harap maaf kalau tersilap.
    salam
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 13/12/2012, 3:29 am by blugu

    warn1994 wrote:Salam. Kawan2. nk tanya psl kancil 660 sya. die 4 speed je ? camne nak tambah gear ? boleh main masuk gigi gear tu tanpa prlu tukar gearbox skali ?

    Harap maaf kalau tersilap.
    salam

    tukar gearbox geng, kalau modified utk tambah 5 speed ... amat jrg org buat

    Post on 13/12/2012, 12:36 pm by warn1994

    blugu wrote:
    warn1994 wrote:Salam. Kawan2. nk tanya psl kancil 660 sya. die 4 speed je ? camne nak tambah gear ? boleh main masuk gigi gear tu tanpa prlu tukar gearbox skali ?

    Harap maaf kalau tersilap.
    salam

    tukar gearbox geng, kalau modified utk tambah 5 speed ... amat jrg org buat

    Memang dpt tambah 5 speed untuk yg 4 speed ? n mana baik lagi ? nak tambah 5 speed o beli gearbox baru ? kalau dri segi pasang n kos semua tu ? macam mana ?
    avatar

    Post on 16/12/2012, 5:22 am by bebiri

    dulu ada kawan sya bawa kancil 4 speed manual..top speed 80-90km/j.penyelesian yg paling mudah.. tukar kereta ^^ atau tukar enjin/gearbox.kalau mod gearbox takut ada problem lain lagi timbul.

    Post on 16/12/2012, 12:38 pm by warn1994

    bebiri wrote:dulu ada kawan sya bawa kancil 4 speed manual..top speed 80-90km/j.penyelesian yg paling mudah.. tukar kereta ^^ atau tukar enjin/gearbox.kalau mod gearbox takut ada problem lain lagi timbul.

    Btol erk 80 - 90 km/h je ? sya cba kjar guna kereta hilux yg 4 speed tu meter smpai 120 - 130 baru dpt follow blakang die ?

    mknanya bali gearbox baru la lebih baik ? rsanya kalau tukar yg baru gb tu brapa ye ?
    avatar

    Post on 16/12/2012, 2:05 pm by finalazy84

    warn1994 wrote:
    bebiri wrote:dulu ada kawan sya bawa kancil 4 speed manual..top speed 80-90km/j.penyelesian yg paling mudah.. tukar kereta ^^ atau tukar enjin/gearbox.kalau mod gearbox takut ada problem lain lagi timbul.

    Btol erk 80 - 90 km/h je ? sya cba kjar guna kereta hilux yg 4 speed tu meter smpai 120 - 130 baru dpt follow blakang die ?

    mknanya bali gearbox baru la lebih baik ? rsanya kalau tukar yg baru gb tu brapa ye ?

    hilux 4 speed?vigo auto?

    ya btul ckp bebiri.bgus tukar gearbox.paling bgus skali engine. pegi kedai halfcut cari bro.

    npa mau kasi 5 gear bro?supaya laju?

    Post on 16/12/2012, 3:56 pm by warn1994

    finalazy84 wrote:
    warn1994 wrote:
    bebiri wrote:dulu ada kawan sya bawa kancil 4 speed manual..top speed 80-90km/j.penyelesian yg paling mudah.. tukar kereta ^^ atau tukar enjin/gearbox.kalau mod gearbox takut ada problem lain lagi timbul.

    Btol erk 80 - 90 km/h je ? sya cba kjar guna kereta hilux yg 4 speed tu meter smpai 120 - 130 baru dpt follow blakang die ?

    mknanya bali gearbox baru la lebih baik ? rsanya kalau tukar yg baru gb tu brapa ye ?

    hilux 4 speed?vigo auto?

    ya btul ckp bebiri.bgus tukar gearbox.paling bgus skali engine. pegi kedai halfcut cari bro.

    npa mau kasi 5 gear bro?supaya laju?

    sorry2. bkn hilux yg 4 speed. kancil yg 4 speed. hilux 5 speed manual punya. sya try kjar dia meter 120 - 130 kmh baru dpt blakang kereta kancil tu. kancil ori lagi.

    reason sya nk tukar gearbox kancil tu tuk tak la rpm dia teruk sangat kalau bawak smpai 100 0 90 kmh ni. dpt jimat sikit minyak dia kalau rpm tak tinggi sangat.
    avatar

    Post on 16/12/2012, 5:50 pm by finalazy84

    owh.pasti ka tu kancil standard?taupun 850 punya kali?da juga kwn sa drive kancil engine kelisa.lgi power...hehe

    tpi macam bro bebiri ckp tu la, tukar engine skali dngn GB.boleh cari halfcut. tpi dri segi kos tu boleh kira sakit juga la.at least kena juga overhaul engine halfcut tu.duit lgi tu bro.kos pemasangan lgi.

    klau pendapat sya la kn, kancil ni untuk jln d bandar2. klau mau highway mntain RPM 2.5K lari 110km/h susa la.klau pn smpai 5 gear GB tu, engine blum tntu boleh tampung tu gear ratio. engine standard kn?
    tu la sbb npa mau tukar engine skali. klau mau siok2 highway, relax driving, cari engine kelisa 1.0 + GB skali la.

    last skali tnya diri kita balik...berbaloi ka?hehe

    boleh baca2 sini http://www.sioloon.com/t20096-gear-box-mira-untuk-kancil

    Post on 16/12/2012, 7:00 pm by warn1994

    finalazy84 wrote:owh.pasti ka tu kancil standard?taupun 850 punya kali?da juga kwn sa drive kancil engine kelisa.lgi power...hehe

    tpi macam bro bebiri ckp tu la, tukar engine skali dngn GB.boleh cari halfcut. tpi dri segi kos tu boleh kira sakit juga la.at least kena juga overhaul engine halfcut tu.duit lgi tu bro.kos pemasangan lgi.

    klau pendapat sya la kn, kancil ni untuk jln d bandar2. klau mau highway mntain RPM 2.5K lari 110km/h susa la.klau pn smpai 5 gear GB tu, engine blum tntu boleh tampung tu gear ratio. engine standard kn?
    tu la sbb npa mau tukar engine skali. klau mau siok2 highway, relax driving, cari engine kelisa 1.0 + GB skali la.

    last skali tnya diri kita balik...berbaloi ka?hehe

    boleh baca2 sini http://www.sioloon.com/t20096-gear-box-mira-untuk-kancil

    memang standart bro. tpi yg memang 1st model punya. yg l200rs ef-cl kalau tdk silap sya. tpi 4 speed. yg dkat head tu tulis daihatsu ? sya beli second. belum tahu sangat psl kereta ni. 1st time pakai kereta tu pun hairan. nape da 4 speed je. search2 dlm internet memang 4speed. terpk pulak nak tambah gear dia. baik lagi gb + engine skali ? tak mahal sangat ? kalau gb shaja x banyak sangat kos ?

    n kalau yg enjen kelisa tu kan lepas tak jpj ? mksd sya approve dia ? sya nk yg biasa2 je. kalau lepas approve jpj tu. boleh sampai hajat nak amik tu skali. tpi bukan msa yg trdekat le. juz fikir psl gb sja skarang.

    1 lagi. sya da carik2 yg takat dkat gearbox tu ? takda pn untuk check macam minyak gear dia ? sya masih baru lagi. jdi sya mby x tahu d mana tmpat tuk check minyak gear tu atau memang x boleh check ?

    apa yg salah tlg btolkan. sya masih baru dlm automotif ni.
    avatar

    Post on 16/12/2012, 7:17 pm by finalazy84

    psal JPJ tu ada org pernah buat dan lulus JPJ.tu mau cari runner la.tatau skrg masih boleh tau tdk.mungkin juga dari kancil 850 kn.

    kancil skrg tu klau 100km/h brpa rpm?yg kancil L2 tu brpa rpm dia lari speed macam tu?

    cek minyak GB?ndatau pula sya bleh cek minyak tu tau tdk.sbb slalu minyak tu klau mau tukar tau tmbah kena pegi workshop.mau flush lgi.tdk macam engine oil.

    bgus baca tu link sya bagi...mnatau ada info berguna.sya ni pn kurang tau psal kancil.tapi secara general boleh la skit2...hehe

    Post on 16/12/2012, 7:55 pm by warn1994

    Guna runner ? lambat le nak dpt kalau cmtu.

    sya x tahu jga rpm die brapa kalau 100km/h tu. sbab meter lama. tiada rpm punya meter. ingatkan nak tukar je nanti. yg speedometer tu pn jarum dia jatuh bawah skali. bawah dari 0km/h. kira kalau 60km/h(gps speed) baru masuk 0 km/h, lps tu naik macam biasa dia. 70km/h(gps speed) = 10km/h n seterusny. susah nak tau speed dia kcuali guna GPS je lagi. try tanya bro2 yg lain ? mna2 yg ada L2 tu ?

    cek minyak gear yg macam cek minyak hitam tu ada ke ? yg besi panjang n ada penarik tu ? yg kancil ada tak untuk cek minyak tu ? mna tau bro2 yg lain tahu psl tu ?

    ni link yg kancil sya tu. yg 4 speed punya ada dlm tu.
    http://lordq8.tripod.com/kancil_specification.htm
    avatar

    Post on 16/12/2012, 9:00 pm by finalazy84

    wah susa juga macam tu...hehe GPS speed tdk accurate tu.klau sya 110km/h gps boleh tunjuk 95-105 sja.

    tdk pun, cuba cari kedai halfcut/kedai potong GB kancil yg 5speed.mnatau ada yg ngam arga kn bagus juga.tdk pening kpala lgi.klau modify GB tmbah speed tdk pernah sya dngar pula.klau ada pn macam bnyak mslh ja tu nnti.

    Post on 17/12/2012, 4:12 pm by warn1994

    bkn gps yg x accurate. tpi meter kancil tu yg rosak. tpi dah ok dah. sya dah buka tdi. adjust jarum dia pego 0kmh balik dgn tukar lampu meter tu skali. tuka led punya lama pakai. x yah nak tuka metol lagi.

    dpt modifi ke ? dlm link tu sya tengok yg 4 speed punya hanya ratio yg last tu je xda. yg gear ke 5 je beza dgn yg 4 speed tu. kalau camtu. mana ok lagi ? tambah gear or gearbox baru ? x jaoh beza gear dlm link tu ?
    avatar

    Post on 23/1/2013, 8:54 pm by keba

    tukar gb kancil 850. lg elok drp tambah gear.

    Post on 24/1/2013, 4:26 pm by warn1994

    tq for advice. gb 850 untuk long ke kalau tdk silap sya ?
    avatar

    Post on 24/1/2013, 5:27 pm by keba

    warn1994 wrote:tq for advice. gb 850 untuk long ke kalau tdk silap sya ?
    yupt. utk long

    Post on 25/1/2013, 7:27 pm by warn1994

    kalau macam tu sesuai untuk highway ? kalau city drive pula xda mslh ke ?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/6/2017, 11:45 pm