SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    DIY kancil RPM/tacho meter ?

    Share

    warn1994
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 24
    location : Sibu
    Points : 4311
    Reputation : 1
    Number of posts : 21
    02022013

    https://i.servimg.com/u/f3 DIY kancil RPM/tacho meter ?

    Post by warn1994

    salam semua. sya nk tanya macam mana nk pasang meter rpm dalam kancil ? yg wiring tu macam mana pula ? kn ada 4 wire. 1 merah, 1 putih 1 hitam dan 1 hijau. kalau yg merah hitam putih tu sya tahu. tpi yg hijau tu ? mereka ckp perlu samung dkat negatif coil tu yg wire colour hitam ? sya dah cuba connect dkat hitam tu ? tpi tak dpt ? takda respon. harap kwn2 bleh bantu. d galakkan letak gambar supaya senang nk cari wire tu. sya confius ni. ghost
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 19/2/2013, 8:25 am by Leader




    harap ianya dapat membantu

    Post on 19/2/2013, 3:00 pm by warn1994

    masih pening untuk wire ignition yg kancil tu. kan ada 3. hitam ori, hitam jalur merah, dan hitam jalur putih ?
    avatar

    Post on 22/2/2013, 3:35 am by Leader

    guna cdi ka, pasal kereta aku guna cdi, ada 1 plug tu 2 wayar yang sambung ke cdi cuba check -Ve mana 1

    Post on 27/2/2013, 2:13 pm by warn1994

    contact point je sya guna ? macam mana tu ?>
    avatar

    Post on 5/3/2013, 8:48 am by Leader

    maksudnya macam picture no2 tu la standart ignition, dekat coil tu ada tu kalau tidak silap cuma ada 2 connection wayar sahaja +ve dan -ve




    cuba sambung hitam/hitam berjalur dahulu.

    Post on 5/3/2013, 9:38 am by warn1994

    Hitam sya dh Cuba. Tinggal jalur merah dgn jalur putih lagi. Boleh ka kalau sya Cuba je ? x shot me ? Short circuit
    avatar

    Post on 5/3/2013, 11:14 am by Leader

    cuba yang jalur putih tu, seingat aku meter ni ambil signal dari terminal -ve pada coil.

    1 lagi meter tu ada selector untuk injin 4/6/8 silinder tak pasti kalau meter model terbaru ada untuk injin 3 silinder kancil, kalau berfungsi pun mungkin tidak tepat, aku pernah tanya dengan member pasal selector tu, member cakap meter tetap berfungsi kalau tidak ada masalah lain.

    Post on 5/3/2013, 12:31 pm by warn1994

    Sya dah Cuba tdi. Dkat coil tu satu2. yg buat rpm tu berfungsi juz wire coil yg warna Hitam jalur merah ? skarang dah dpt da meter tu. Hepy sya. Smile
    avatar

    Post on 6/3/2013, 8:52 am by Leader

    so boleh guna sudah la ni, ba tahniah pren

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 20/10/2018, 11:20 am