SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Grounding wire 5 points

    Share

    drakult
    SIFU
    SIFU

    Male
    Age : 40
    location : SU, SA, SB
    Points : 7570
    Reputation : -1
    Number of posts : 6286
    10122007

    http://i38.servimg.com/u/f3 Grounding wire 5 points

    Post by drakult

    Hello otai2 suma..
    Ada sepa2 tau macam mana mo arrange ini benda kah??
    Klu boleh tolong post gambar sekali k..mau DYI bah..MANTAP!!?!!
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 25/10/2008, 7:40 am by qassim

    d mna patut aku post ah? mo tau psl VS bah nie..planning mo psg..
    avatar

    Post on 25/10/2008, 9:45 am by under18crew

    bhgian engine n performan
    avatar

    Post on 28/10/2008, 3:04 am by qassim

    thnx,bro...
    avatar

    Post on 28/11/2008, 8:05 pm by Leader

    kalo dari apa yg aku tengok benda ni bole fully DIY kan, maksudnya guna terminal grounding buatan sendiri, tapi guna plat tembaga cam tu, kalo kaya sangat guna la plat emas, tak mustahil kan...???

    ada komen dan sila beri tunjuk ajar pasal first time aku tengok benda ni

    Post on 29/11/2008, 6:42 am by kippo

    bulihh.. ko pakai apa pun boleh asal dia dapat mengalir kan karan dengan banyak.

    masalah copper bar ni dia keras ba bro. Kalau mo ikut alunan bentuk kereta, payah mo di tukul balik2.
    avatar

    Post on 29/11/2008, 8:06 am by under18crew

    iya btl 2..bgs lg bli yg sdia uda 2..sng lg skit..
    avatar

    Post on 29/11/2008, 2:48 pm by Nieto

    Ya, kadang2 kedai accesory jual punya tu getah saja tebal, tapi dalam dia sikit saja. kalau tidak terus beli welding cable pun boleh, seperti kata kippo, susah mahu ikut alun.
    avatar

    Post on 30/11/2008, 9:20 am by Leader

    maksud aku DIY yang terminal -ve d kepala bateri tu, p aku kena buat lebih banyak research dulu baru dapat DIY,

    sila beri tunjuk ajar What a Face tyco sekalian
    avatar

    Post on 30/11/2008, 11:32 am by under18crew

    Leader wrote:maksud aku DIY yang terminal -ve d kepala bateri tu, p aku kena buat lebih banyak research dulu baru dapat DIY,

    sila beri tunjuk ajar What a Face tyco sekalian

    klu kt kpla bateri bgs lg bli yg sdia 2..spya ketat..karan jln dgn baik.
    avatar

    Post on 17/10/2012, 11:31 am by ako_swifter

    mau tnya ba otai2..
    pa beza PIvot tu dgn Capasitor yg d pkai kat sound system tu..sy pkai bnda tu kena pkai PIVOT juga ke..?bnda bulat2 pnjang cam btol air tu..tulis 2.0farad
    avatar

    Post on 18/10/2012, 4:33 am by Leader

    apa yang aku paham pivot volt stabilizer lebih rendah tahap kapasiti voltan berbanding dengan kapasitor yang di khaskan untuk sistem audio kereta.

    tugas voltage stabilizer (cth pivot voltage stabilizer) adalah untuk menstabilkan voltan manakala kapasitor (berkapasiti lebih besar) untuk sistem audio kereta dikhaskan untuk menyimpan tenaga elektrik secara sementara untuk kegunaan amplifier apabila ianya memerlukan lebih kuasa untuk subwoofer
    avatar

    Post on 18/10/2012, 9:21 am by ako_swifter

    o macam tu ya leader..ingt kn sma je fngsinya..sbb sy nmpk -ve dan +ve dua2 trsmbung ke trminal..bapak bsar pula kapasitor dia dri pivot tu..ade cdgan?hehejust nk tau je..mna tau ada pnglaman
    avatar

    Post on 18/10/2012, 9:42 am by finalazy84

    klau kereta sya, lepas pakai cap 1F tdk suda rsa weak batt klau aircond kick in.mksudnya tu power cap ada membntu juga.hehe tpi ni pivot lebih pada power conditioner.dan dia dekat batry. power cap jauh.dekat amp lgi.jdi klau sound pn on, amp dulu yg dpt tu power.
    avatar

    Post on 20/10/2012, 2:47 pm by Leader

    ako_swifter wrote:o macam tu ya leader..ingt kn sma je fngsinya..sbb sy nmpk -ve dan +ve dua2 trsmbung ke trminal..bapak bsar pula kapasitor dia dri pivot tu..ade cdgan?hehejust nk tau je..mna tau ada pnglaman

    kalau pivot punya jumlah capasitor value bergantung dengan model yg dibezakan dengan warna "perumah" dengan saiz jauh lebih kecil dari audio capasitor.

    sebagai contoh
    pivot v capa = 1,650uF (plug&play model)
    pivot raizin blue = 7,200uF
    pivot megaraizin = 21,000uF


    info
    1 Farad = 1,000,000 microfarad (μF) (yahoo answer)

    1 microfarad (μF) = one millionth (10-6) of a farad (wikipedia)

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/4/2018, 10:36 am