SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Tips Meningkatkan Kepantasan Komputer Anda

    Share
    avatar
    MiRA_TaSHa
    ADMINISTRATOR
    ADMINISTRATOR

    Female
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : Kota Kinabalu
    Tag ID: : SFC 00002
    Points : 8390
    Reputation : 0
    Number of posts : 2047
    15022008

    http://i38.servimg.com/u/f3 Tips Meningkatkan Kepantasan Komputer Anda

    Post by MiRA_TaSHa

    Terdapat beberapa tips yang ditemui secara online, dan kami berfikir untuk berkongsi kepada semua pembaca sebagai panduan dan tips untuk mereka.

    Setelah semakin lama anda memiliki komputer, anda akan merasakan semakin lama semakin lambat pula komputer tersebut. Kebanyakan orang tidak akan mengganti komputernya sehingga komputer tersebut lambat dan mereka merasakan mereka perlu yang baru, yang lebih pantas.

    Ada pula merasa hanya kerana komputer tersebut sudah tua. Sebenarnya komputer tua ataupun baru tetap dapat berjalan dengan cepat - secepat ketika anda pertama kali membawanya ke rumah anda – jika anda mengikuti 10 langkah mudah untuk meningkatkan kepantasan komputer anda.

    TIPS 1 : Kosongkan Temp Directory secara berkala

    Setiap kali anda menjalankan sebuah program, itu akan membuat sebuah temporary file, sehingga anda menyimpan atau menutup file tersebut. Alasannya adalah kerana ketika kejadian seperti komputer anda mati secara tiba-tiba ataupun programnya mati, anda dapat recovery file anda semula. Ini memang berguna tapi kadang kala ketika anda menyalakan computer anda kembali, entah komputer ataupun programnya, biasanya file tersebut akan memperlambat prosesnya.

    Selain itu, temp file juga dapat muncul ketika anda meng-install sebuah program. Dalam jangka waktu yang singkat, temp directory anda akan berisi ratusan bahkan ribuan file yang menunggu anda hapus kerana kewujudannya memperlambatkan komputer anda.

    Cara yang paling baik adalah hapuslah file tersebut ketika anda sedang tidak memproses sesuatu dengan komputer anda.
    Untuk delete Temp File, pastikan tiada masalah untuk membukanya. Seterusnya ikuti langkah berikut :



    • Dalam Windows 95, 98 atau ME…pergi ke C:WindowsTemp dan delete semua fail yang terdapat di dalam Temp Folder tersebut.





    • Dalam Windows 2000 atau XP, ada beberapa langkah yang perlu dilakukan. Pertama, pastikan anda dapat melihat folder yang disembunyikan. Caranya, buka My Computer – pilih menu Tools – pilih Folder Options. Seterusnya pilih tab View, scroll down dan klik pada “Show Hidden Files and Folders”. Klik OK…… Sekarang pergi ke folder C:Document and Setting – Administrator Local Settings Temp. Delete semua yang anda didalamnya……Anda juga boleh melihat di folder C:Windows (atau Winnt) – Temp atau Tmp. Delete semua fail yang ada di dalamnya dengan serta merta.

    p/s : Panduan dan tips ini akan di berikan sacara bersiri (10 siri) bermula dari hari ini. Sentiasalah lawati blog ini untuk mendapatkan tips yang selanjutnya.
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 17/2/2008, 5:48 am by pakalolo9

    korang gak leh lawat ke thread nie....
    SiOlOoN ThReAd
    Kat thread tue, korang akan dpt satu soft....speedup my pc 3.0.....
    korang leh install....full version...just follow step.... Very Happy
    avatar

    Post on 15/11/2008, 5:18 pm by napster

    bgs info ni... selain tu sekali skala kena buat disk defrag..
    selain tu disablekan beberapa program yg tak perlu kat msconfig.
    avatar

    Post on 22/11/2008, 7:35 pm by Leader

    MiRA_TaSHa wrote:Terdapat beberapa tips yang ditemui secara online, dan kami berfikir untuk berkongsi kepada semua pembaca sebagai panduan dan tips untuk mereka.

    Setelah semakin lama anda memiliki komputer, anda akan merasakan semakin lama semakin lambat pula komputer tersebut. Kebanyakan orang tidak akan mengganti komputernya sehingga komputer tersebut lambat dan mereka merasakan mereka perlu yang baru, yang lebih pantas.

    Ada pula merasa hanya kerana komputer tersebut sudah tua. Sebenarnya komputer tua ataupun baru tetap dapat berjalan dengan cepat - secepat ketika anda pertama kali membawanya ke rumah anda – jika anda mengikuti 10 langkah mudah untuk meningkatkan kepantasan komputer anda.

    TIPS 1 : Kosongkan Temp Directory secara berkala

    Setiap kali anda menjalankan sebuah program, itu akan membuat sebuah temporary file, sehingga anda menyimpan atau menutup file tersebut. Alasannya adalah kerana ketika kejadian seperti komputer anda mati secara tiba-tiba ataupun programnya mati, anda dapat recovery file anda semula. Ini memang berguna tapi kadang kala ketika anda menyalakan computer anda kembali, entah komputer ataupun programnya, biasanya file tersebut akan memperlambat prosesnya.

    Selain itu, temp file juga dapat muncul ketika anda meng-install sebuah program. Dalam jangka waktu yang singkat, temp directory anda akan berisi ratusan bahkan ribuan file yang menunggu anda hapus kerana kewujudannya memperlambatkan komputer anda.

    Cara yang paling baik adalah hapuslah file tersebut ketika anda sedang tidak memproses sesuatu dengan komputer anda.
    Untuk delete Temp File, pastikan tiada masalah untuk membukanya. Seterusnya ikuti langkah berikut :



    • Dalam Windows 95, 98 atau ME…pergi ke C:WindowsTemp dan delete semua fail yang terdapat di dalam Temp Folder tersebut.





    • Dalam Windows 2000 atau XP, ada beberapa langkah yang perlu dilakukan. Pertama, pastikan anda dapat melihat folder yang disembunyikan. Caranya, buka My Computer – pilih menu Tools – pilih Folder Options. Seterusnya pilih tab View, scroll down dan klik pada “Show Hidden Files and Folders”. Klik OK…… Sekarang pergi ke folder C:Document and Setting – Administrator Local Settings Temp. Delete semua yang anda didalamnya……Anda juga boleh melihat di folder C:Windows (atau Winnt) – Temp atau Tmp. Delete semua fail yang ada di dalamnya dengan serta merta.


    p/s : Panduan dan tips ini akan di berikan sacara bersiri (10 siri) bermula dari hari ini. Sentiasalah lawati blog ini untuk mendapatkan tips yang selanjutnya.

    VISTA PLZZZZ....!!!
    avatar

    Post on 29/11/2008, 6:28 am by sdman76

    tip 2 bila lagi..x sabar menunggunya huhuhuhu
    avatar

    Post on 5/12/2008, 6:16 pm by RedWolf

    for vista, download vista manager di link ni..

    http://hugewarez.blogspot.com/

    untuk speed up connection.. pun leh download di link ini.
    speedtest sya boleh korang tengok d forum speedtest..
    avatar

    Post on 6/12/2008, 11:23 am by CrazyChild

    try dis..
    http://www.download.com/Advanced-SystemCare-Free/3000-2086_4-10407614.html?part=dl-AdvancedW&subj=uo&tag=button&cdlPid=10983237


    gud all round computer maintanence,service,buang file2 yg tia guna..speed up ur pc n start up..

    Post on 6/1/2009, 5:17 pm by MieY_kItTy

    MiRA_TaSHa wrote:Terdapat beberapa tips yang ditemui secara online, dan kami berfikir untuk berkongsi kepada semua pembaca sebagai panduan dan tips untuk mereka.

    Setelah semakin lama anda memiliki komputer, anda akan merasakan semakin lama semakin lambat pula komputer tersebut. Kebanyakan orang tidak akan mengganti komputernya sehingga komputer tersebut lambat dan mereka merasakan mereka perlu yang baru, yang lebih pantas.

    Ada pula merasa hanya kerana komputer tersebut sudah tua. Sebenarnya komputer tua ataupun baru tetap dapat berjalan dengan cepat - secepat ketika anda pertama kali membawanya ke rumah anda – jika anda mengikuti 10 langkah mudah untuk meningkatkan kepantasan komputer anda.

    TIPS 1 : Kosongkan Temp Directory secara berkala

    Setiap kali anda menjalankan sebuah program, itu akan membuat sebuah temporary file, sehingga anda menyimpan atau menutup file tersebut. Alasannya adalah kerana ketika kejadian seperti komputer anda mati secara tiba-tiba ataupun programnya mati, anda dapat recovery file anda semula. Ini memang berguna tapi kadang kala ketika anda menyalakan computer anda kembali, entah komputer ataupun programnya, biasanya file tersebut akan memperlambat prosesnya.

    Selain itu, temp file juga dapat muncul ketika anda meng-install sebuah program. Dalam jangka waktu yang singkat, temp directory anda akan berisi ratusan bahkan ribuan file yang menunggu anda hapus kerana kewujudannya memperlambatkan komputer anda.

    Cara yang paling baik adalah hapuslah file tersebut ketika anda sedang tidak memproses sesuatu dengan komputer anda.
    Untuk delete Temp File, pastikan tiada masalah untuk membukanya. Seterusnya ikuti langkah berikut :



    • Dalam Windows 95, 98 atau ME…pergi ke C:WindowsTemp dan delete semua fail yang terdapat di dalam Temp Folder tersebut.





    • Dalam Windows 2000 atau XP, ada beberapa langkah yang perlu dilakukan. Pertama, pastikan anda dapat melihat folder yang disembunyikan. Caranya, buka My Computer – pilih menu Tools – pilih Folder Options. Seterusnya pilih tab View, scroll down dan klik pada “Show Hidden Files and Folders”. Klik OK…… Sekarang pergi ke folder C:Document and Setting – Administrator Local Settings Temp. Delete semua yang anda didalamnya……Anda juga boleh melihat di folder C:Windows (atau Winnt) – Temp atau Tmp. Delete semua fail yang ada di dalamnya dengan serta merta.


    p/s : Panduan dan tips ini akan di berikan sacara bersiri (10 siri) bermula dari hari ini. Sentiasalah lawati blog ini untuk mendapatkan tips yang selanjutnya.

    Very Happy info....
    avatar

    Post on 27/6/2012, 8:22 pm by omar

    Terima Kasih Atas Info Anda Smile Agree
    avatar

    Post on 2/7/2012, 9:07 am by im

    bkn itu saja cara yg bole dilakukan, ada byk lg software2 diluar sana bole menambahkan lg kepantasan pc/laptop kamurang...tanya saja pacik G...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/7/2018, 6:37 pm