SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Kek Sponge Sarang Semut

    Share
    avatar
    rynjeff
    MODERATOR

    Female
    Age : 44
    location : Sandakan
    Points : 7895
    Reputation : 3
    Number of posts : 2079
    16022008

    http://i38.servimg.com/u/f3 Kek Sponge Sarang Semut

    Post by rynjeff

    Kek Sponge Sarang Semut



    Sumber : Saimah Joe Mas

    Bahan-bahannya :

    7 biji Telur
    2 cawan Tepung Gandum
    2 cawan Gula Pasir
    2 cawan Air
    1 tin (390g) Susu Manis
    3 sudu makan Butter
    1 sudu makan Bicarbonate of Soda
    1 sudu teh Esen Ros


    Cara-caranya :

    Hanguskan gula.
    Kemudian masukkan air.
    Selepas itu masukkan butter.
    Biar hingga mendidih. Sejukkan.
    Pukul telur hingga kembang.
    Masukkan susu dan pukul lagi hingga rata.
    Masukkan tepung dan bicarbonate of soda.
    Kemudian masukkan gula hangus.
    Pukul hingga rata.
    Akhir sekali masukkan esen ros.
    Tutup loyang adunan rapat2 dengan aluminium foil untuk mengelakkan air/wap kukusan masuk ke dalam adunan.
    Kukus selama 1 1/2 jam.
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 16/2/2008, 6:36 pm by ladymariah

    sedap wor... Wink
    avatar

    Post on 16/2/2008, 6:55 pm by rynjeff

    tengok gambar pun macam sedap kan mariah Very Happy mari kita cuba resepi ni
    avatar

    Post on 17/2/2008, 5:39 am by Intan Nuraini

    sedapnyer kak..
    avatar

    Post on 17/2/2008, 8:56 am by arep

    aku ingat kek sponge bob
    avatar

    Post on 17/2/2008, 1:39 pm by mimie1010

    Kak Ryn,

    Kek batik suda pass,tp ni lg yg blum2 pass. Pena mimie & geng try kan tapi mcm liat sket laa..mcmana supaya kek nya tu soft yaa..kurang air kah tu ah.
    cuba dlu kak tanya yg bg resepi tu What a Face .

    Ma kacih kak...
    avatar

    Post on 17/2/2008, 3:15 pm by rynjeff

    Aiii... sori mimie lambat reply, kalau mimie ikut segala step dengan betul mesti jadi

    ba....tapi tak taulah kakak kenapa liat pulak ya! pastikan gula hangus tu betul2

    sejuk dulu barulah campurkan sekali dengan tepung dan bahan2 lain okay, cuba mimie buat sekali lagi.

    p/s orang yang bagi resepi ni kakak x kenal pale kakak copy paste saja dari web resepi What a Face
    avatar

    Post on 17/2/2008, 3:52 pm by aLFFiaN

    mimie1010 wrote:Kak Ryn,

    Kek batik suda pass,tp ni lg yg blum2 pass. Pena mimie & geng try kan tapi mcm liat sket laa..mcmana supaya kek nya tu soft yaa..kurang air kah tu ah.
    cuba dlu kak tanya yg bg resepi tu What a Face .

    Ma kacih kak...

    aku suka makan kek batik... cubalah tunjuk resepi kat sini.. mana tahu my mira boleh belajar... hehehe...
    avatar

    Post on 17/2/2008, 4:56 pm by rynjeff

    nah Mira ....... harap2 mira terbaca apa yang alffian tulis tu pale
    avatar

    Post on 17/2/2008, 5:17 pm by Nieto

    saya pun mahu belajar, ada recipe lain tak? untuk beginner punya hehe
    avatar

    Post on 17/2/2008, 5:20 pm by rynjeff

    resepi yang senang2 nanti saya carikan untuk nieto okey! bagus ni belajar masak Very Happy .Nieto mau resepi apa? lauk ka? kek ka?
    avatar

    Post on 17/2/2008, 5:21 pm by Nieto

    apa-apa saja, asal beginner punya hehe... ^^
    avatar

    Post on 17/2/2008, 5:24 pm by rynjeff

    okay ..nieto
    avatar

    Post on 19/2/2008, 9:31 am by Intan Nuraini

    kak saya mau resepi kek batik...
    avatar

    Post on 19/2/2008, 9:34 am by rynjeff

    resepi kek batik? nanti kakak carikan okey intan Smile
    avatar

    Post on 22/2/2008, 4:51 am by sakura

    kak..susu tu tin yg 505g bole ke..bab taruk telur tu..kita rasa kalau x taruk bole x..takut bila makan mcm bbau telur sikit sbb kelmarin kita g kenduri..makan kuih tu..rasa hanyir sikit.lagi satu kalau nak taruk dlm acuan bole x?
    avatar

    Post on 22/2/2008, 5:15 am by rynjeff

    susu tin yg 505g tak leh lah sakura kena guna susu tin yg 390g jugak , telur pun kena taruk sebab petua kita buat kek ni mesti ikut sukatan dan aturan step yg betul tak leh dont sesuka hati nanti x jadi kek kita, bukan macam buat biskut..kalau buat biskut kita boleh kurang kan atau tambah ramuan kita sesuka hati ikut adunan kita kita suka. Bab taruk dalam acuan tu kakak tak tau sebab kakak tak pernah guna acuan kakak memang guna loyang....why not sakura cuba guna acuan pula manatau jadi jugak, lepas tu kongsi2 kat sini ye.....
    avatar

    Post on 24/2/2008, 10:46 am by Princess_Cutie01

    kak.. saya dah cuba kek ni.. tpi hancur.. kenapa agaknye??
    avatar

    Post on 25/2/2008, 10:38 am by rynjeff

    hancurrr.... alahai.... cuba buat sekali lagi kalau boleh mintak bimbingan dgn emak ...kek ni kalau sukatan x betul atau masa memasak tu x sesuai memang x jadi
    avatar

    Post on 27/2/2008, 11:04 am by Princess_Cutie01

    kak saya mau resepi kek lapis sarawak.. ada??
    avatar

    Post on 27/2/2008, 3:00 pm by alul

    kakak tu ckp ada bah kalao kw...hihi
    avatar

    Post on 1/3/2008, 12:46 pm by Princess_Cutie01

    tau2x la kau..
    avatar

    Post on 12/3/2008, 6:21 am by ZieHaR d GreatZ

    Laughing Hehehe....teringat time 1st buat kek ni dulu..langsung tak ada rupa macam gambar kat atas tu..tapi masih boleh dimakanlah sebab rupanya jadi macam kuih apam..huhu!! pale Sedap minum dengan teh o...
    avatar

    Post on 19/7/2009, 10:33 am by sasukey

    What a Face BA SEDAP NE
    avatar

    Post on 23/7/2009, 2:26 pm by cHimEra

    INgatkan kEk SpoNgeBob td......
    kkekekkekek...sa suka kek ni...apalagi lau yang dr INdOn PUnya.........MaLaToP!!!!!!!
    MEsTi MAUUUUUUUUuuuuu..........

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/7/2018, 6:00 pm