SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    apa fungsi kapasitor ?

    Share
    avatar
    tony84
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : org twu/stay d kgu/jln2 d kk
    Tag ID: : SFC 02317
    Points : 7720
    Reputation : 9
    Number of posts : 1300
    05032008

    http://i38.servimg.com/u/f3 apa fungsi kapasitor ?

    Post by tony84

    apa fungsi kapasitor?...yg saya tau simpan cas...
    mau tau mcm mana wiring dia...
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    Post on 7/6/2008, 11:57 am by kippo

    boy_charger88 wrote:kalau akan datng sy plan mau tmbah lg 2 biji wofer mcm mana bro...? guna 120amp

    depends, 2 biji wuufer tu jenis 1000W RMS ka 150W RMS?

    kalau 200~300W RMS tu, tidak payah la tukar alternator

    Post on 7/6/2008, 12:14 pm by boy_charger88

    kalau dual coil brulah kan bro...?

    Post on 7/6/2008, 12:22 pm by kippo

    bergantung kepada power amplifier ko dan speakers2 yang di pakai. Kalau power total di bawah 500W RMS, masi ok lagi tu dengan ori alt.

    Post on 7/6/2008, 1:27 pm by boy_charger88

    kalau sy mau main 4 biji wofer amp apa bgus bro...?

    Post on 8/6/2008, 12:19 am by kippo

    boy_charger88 wrote:kalau sy mau main 4 biji wofer amp apa bgus bro...?

    berapa power subwoofer ko?

    berapa budget ko?

    amp yg minimum saya rekomen ialah amp brand Jipun (sony, kenwood, Alpine). Kalau budget besar sikit, brand US mcm Kicker, MTX, Hifonics.


    napa mau main 4 biji woofer? Kereta ko ada cukup space untuk saiz kotak yang betul untuk 4 biji woofer?

    Kalau simpan saja 4 biji woofer & tidak tengok saiz kotak yang betul, bunyi bass ko akan keras dan kurang bass low end extension i.e. bass ko tidak main lembut panjang.

    Post on 8/6/2008, 6:01 am by boy_charger88

    sy ingt mau main BMBOSCHMANN....wofer BMlah....cm amp je xtau mau pki apa....kalau space xmuat gn 10 inci woferlah...
    avatar

    Post on 8/6/2008, 3:23 pm by DewaTandas

    senang ati saya, tq bro kippo. nda payah saya mo pikir duit utk alternator sama kapasitor. hehehe
    avatar

    Post on 19/7/2008, 9:16 pm by aLFFiaN

    please back to topic,

    topic is kapasitor not alternator... thank you..
    avatar

    Post on 20/7/2008, 3:49 am by under18crew

    hihi..kna sound uda..bha,crta lg pa lg fungsi2 kapasitor nie..
    avatar

    Post on 27/7/2008, 1:53 pm by DewaTandas

    klu saya pasang tu power cap kan, dekat dgn amp, lepas tu nanti utk cable ground tu kan, saya ikat dekat one point, kira itu amp punya ground dgn amp punya ground kena ikat satu kali lah, ngam ka tu? atau kasi jauh2 tu ground?
    avatar

    Post on 27/7/2008, 2:58 pm by under18crew

    klu ground sthu sy dkt n jauh mna2 ja bha..tp klu ble cri tmpt ikt yg pling dekat lh..

    Post on 29/7/2008, 9:31 am by kippo

    Ground (-ve) kabel ni ada la sedekat yang boleh untuk minimise voltage drop.

    kabel ni, makin panjang makin tinggi rintangan kepada karan
    avatar

    Post on 29/7/2008, 9:32 am by under18crew

    ya lh..mkin pnjg kabel mkin bnyk karan dia pkai..
    avatar

    Post on 29/7/2008, 9:50 am by kAzZa

    huhu

    taim sa blajar dulu

    kapasitor berfungsi sabagai mencas dan menyah cas. bukan volt arh... volt dan cas adalah benda yg berbeza.. cas dikira dalam Farad Atau F.. dan volt dikira dalam V

    sometimes boleh berfungsi sebagar timer dalam litar yang ringkas..

    off .. haha sa ni orang tanya teori jak panjang.. kana suru pasang bingung2 :gelak:

    mmg betul tu makin panjang cabel = makin tinggi ohm


    begitu ka tu arh.. lebih kurang la

    diameter wayar juga mempengaruhi kadar ohm.. tapi kalau telampau kecil nanti hangus pulak .. hehe
    avatar

    Post on 29/7/2008, 9:55 am by under18crew

    sistem bha yg mmpngaruhi kadar ohm nie..btl ka?
    avatar

    Post on 29/7/2008, 9:56 am by kAzZa

    rintangan = ohm

    sistem apa maksud mu?
    avatar

    Post on 29/7/2008, 9:59 am by under18crew

    sistem amu mnymbung wyar dr woofer p amp..2 yg amu mksdkn..hihi..
    avatar

    Post on 29/7/2008, 10:03 am by kAzZa

    yalar ... kalau wayar ko dari amp pergi woffer buli pusing satu kali lagi tu kreta mmg la ohm tinggi ... biasa ada juga d wayar tu tulis brapa ohm.. lau tidak check jak guna multimeter.. atau ohmmeter
    avatar

    Post on 29/7/2008, 10:05 am by under18crew

    mgkn mksd ohm dr segi bro nie len mgkn..hihi..dr segi sound sistem len mgkn..sy pn krg psti lh..tp kn dlm sound sistem nie da sistem 1 ohm,2 ohm,4 ohm n 8 ohm mcm 2..smua 2 bgntung pd cra pmsngn wyar p amp 2..n bgntung pd amp jga brapa ohm dia stable..
    avatar

    Post on 29/7/2008, 10:07 am by kAzZa

    ohh ,,, maksud ko d sana woofer selalu ada tulis brapa ohm tu? tu kadar beban woofer tuh.. hehe amp up power ko .. jadi ohm makin kurang.. jadi bunyi makin cantik .. heheh

    Post on 29/7/2008, 10:09 am by kippo

    DewaTandas wrote:klu saya pasang tu power cap kan, dekat dgn amp, lepas tu nanti utk cable ground tu kan, saya ikat dekat one point, kira itu amp punya ground dgn amp punya ground kena ikat satu kali lah, ngam ka tu? atau kasi jauh2 tu ground?

    sebaik2 nya ke pada satu Ground point.

    boleh juga kalau pakai multiple ground point tetapi kana pasti kan tidak ada 'Ground loop'.
    Pakai multi-meter untuk pasti kan multiple ground point tu mempunya voltage yang sama. Masalah dengan ground di body kereta ni, kalau tempat tu tabal cat nya or karat nya, rintangan kepada karan ada lah tinggi. Jadi voltage kepada amp yg kana ground di tampat yg tinggi rintangan tu akan dapat voltage yg rendah. Jika amp yg satu lagi ground dia bagus, maka akan terjadi peredaran karan dari ground yg bagus tu ke ground yg tidak bagus tu. Ini nama nya 'ground loop'. Akibat 'ground loop' ini ada lah 'noise inducing' kepada musik playback
    avatar

    Post on 29/7/2008, 10:10 am by under18crew

    iya..mkin kecil sistem ohm mcm 1 ohm g2 mkin kuat woofer 2 tp mkin kuat jga karan kna pkai..
    avatar

    Post on 29/7/2008, 10:11 am by kAzZa

    ground d mana mana pun sama saja tiada beza.. mana ko nampak kemas ko ikat jak.. huhuh

    tapi ikut cakap kippo tu.. hehe
    avatar

    Post on 29/7/2008, 10:14 am by under18crew

    tp ngam lh bha..biar yg pling dkt lh..bru x bnyk trik karan..

    Post on 29/7/2008, 10:21 am by kippo

    kAzZa wrote:ground d mana mana pun sama saja tiada beza.. mana ko nampak kemas ko ikat jak.. huhuh

    jangan under-estimate keadaan kereta eh. Kalau kana tampat tabal cat, susah eh atau lagi yg nipis besi dia

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/1/2018, 12:23 am