SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    apa fungsi kapasitor ?

    Share
    avatar
    tony84
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : org twu/stay d kgu/jln2 d kk
    Tag ID: : SFC 02317
    Points : 7900
    Reputation : 9
    Number of posts : 1300
    05032008

    http://i38.servimg.com/u/f3 apa fungsi kapasitor ?

    Post by tony84

    apa fungsi kapasitor?...yg saya tau simpan cas...
    mau tau mcm mana wiring dia...
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    Post on 29/7/2008, 10:26 am by boy_charger88

    saya mau tnya nie..kalau bateri 1 tp capastr 2..ada memprngaruhi karenkah...mksd saya arus karen akan kuatkah..stabilkah..?
    avatar

    Post on 29/7/2008, 10:27 am by under18crew

    klu da kesan cat bgus grind dlu c hlg cat 2 bru karan da kuat skit..
    avatar

    Post on 29/7/2008, 10:32 am by kAzZa

    boy_charger88 wrote:saya mau tnya nie..kalau bateri 1 tp capastr 2..ada memprngaruhi karenkah...mksd saya arus karen akan kuatkah..stabilkah..?

    huhuh mau calcute lagi ni bos.. lau tidak tidak function tu
    avatar

    Post on 29/7/2008, 12:30 pm by under18crew

    bgs pkai 1 ja 2 cpsitor sbb kuat trik kran plak klu uda pkai 2 2..

    Post on 29/7/2008, 1:31 pm by kippo

    boy_charger88 wrote:saya mau tnya nie..kalau bateri 1 tp capastr 2..ada memprngaruhi karenkah...mksd saya arus karen akan kuatkah..stabilkah..?

    cuba ko tengok macam ni :

    ko pasang 2 biji tangki tapi satu sumber air saja...


    what do u think? Wink
    avatar

    Post on 29/7/2008, 2:15 pm by under18crew

    karan mmg x ckup 2..bgs tmbh 1 lg bateri..
    avatar

    Post on 29/8/2008, 7:19 pm by mantan73

    kippo wrote:
    boy_charger88 wrote:saya mau tnya nie..kalau bateri 1 tp capastr 2..ada memprngaruhi karenkah...mksd saya arus karen akan kuatkah..stabilkah..?

    cuba ko tengok macam ni :

    ko pasang 2 biji tangki tapi satu sumber air saja...


    what do u think? Wink

    bagaimana pulak klu 2 bateri n 2 capasitor?

    Post on 31/8/2008, 3:47 am by kippo

    mantan73 wrote: bagaimana pulak klu 2 bateri n 2 capasitor?

    cara penyelesaian tu hanya ibarat simpan lebih banyak tangki air.
    Lama2 abis juga tu air di tanki.

    kan bagus kalau sumber air nya di pertingkat kan Wink
    avatar

    Post on 31/8/2008, 1:26 pm by under18crew

    lma x dgr khbar bro kippo nie tau..welcome back..hihi..pasal sumber karan nie mmg pnting dr altrnator n bateri..

    Post on 16/11/2008, 7:43 am by Andymonkey

    aku update ni topic...
    aku ada mo tanya juga...

    klu wayar dr bateri(+) ke kapasitor(+) mo pakai fius kah..
    klu tdk pakai apa akan terjadi...tolong me k all bro..thx..
    avatar

    Post on 16/11/2008, 12:07 pm by under18crew

    prlu bro..utk kslamatan bha 2..apa2 klu da short circuit ble slmatkn amp 2..

    Post on 16/11/2008, 12:39 pm by Andymonkey

    klu dari kapasitor ada fius dah...i mean from bateri to kapasitor...
    klu pakai balik fius standart amp ok kah tu...kira2 brapa harga fius bateri ko kapasitor...
    tq bro,kau juga harapan..hihi..
    avatar

    Post on 17/11/2008, 8:14 am by under18crew

    dr bateri 2 kapasitor lh yg pnting da fius..fius block 2 ada dlm rm50,rm70..tnguk brapa ampere dia lh..

    Post on 17/11/2008, 10:45 am by Andymonkey

    ok bro..tima kasi.....
    avatar

    Post on 17/11/2008, 12:24 pm by under18crew

    just share mna yg tau ja bha..
    avatar

    Post on 18/11/2008, 10:37 am by Devious

    salah satu kepentingan fius ni juga untuk elakkan kebakaran kereta akibat dari short circuit... sorry kalau off topic tapi memandangkan dalam satu2 sub topic sound ni berkait2 semuanya benda lari topic sikit2 ni nda dapat dielakkan..jadi mod dan admin diharap jangan mara2 haa selagi ianya masih dalam konteks yang dibincangkan kira okla tu, bukan dikira spam.. ok ka mod?.. Thank you
    avatar

    Post on 18/11/2008, 11:01 am by under18crew

    Devious wrote:salah satu kepentingan fius ni juga untuk elakkan kebakaran kereta akibat dari short circuit... sorry kalau off topic tapi memandangkan dalam satu2 sub topic sound ni berkait2 semuanya benda lari topic sikit2 ni nda dapat dielakkan..jadi mod dan admin diharap jangan mara2 haa selagi ianya masih dalam konteks yang dibincangkan kira okla tu, bukan dikira spam.. ok ka mod?.. Thank you

    apa yg ko mksdkn nie bro kt topic nie bro?hihi..klu da pa2 just pm ja..
    avatar

    Post on 19/11/2008, 6:14 am by BON

    BANYAK DA JAWAPAN DALAM PERSOALAAN INI.. SO OWNER, saya RASA KO DA PAHAM KAN... TERPULANG SAMA OWNER LA NI SAMA ADA MAU TERUSKAN TOPIC INI ATAU TIA..
    avatar

    Post on 19/11/2008, 7:54 am by under18crew

    ya kn..tp biarlh dlu..mna tau da soalan ttg nie kapasitor lg..

    Post on 19/11/2008, 9:11 am by Andymonkey

    yes..tengok sa pun tetiba mo tanya soalan...biarkan saja lah.mana tau ada org baru yg x fhm kan...hee..thx all bro help me..
    avatar

    Post on 25/11/2008, 3:22 pm by beautifulcreature

    hi bro..nak bg pandangan i ttg cap nie..yang saya tau cap mampu dicas dan nyahcas dengan amat pantas..memang ia dpt kasi stabil karan kalau karan kereta agak kurang..ia lebih kurang begini..satu kali itu woofer hantam bass terutama yg jenis kasi hancur punya..karan kereta tak dapat bagi cas yg begitu banyak dalam sekelip masa..disini lah cap membantu..tapi kalu bass yg berturut2 hentam, panjang n laju plak tu..cap pun pandai down gak..takda cara yang lebih baik selain upgrade electrical keta..hantam je alternator ninja king tuh..musti ngam punya..cara paling senang pilih cap..ikut rms sistem..500w sama 1F punya cap..cap paling sesuai letak sehampir mungkin dari amp..cap harus tegak..dia punya ground plak paling bagus semuanya jauh-jauh..mean ground amp lain n ground cap lain..guna cable lug..cat tpt letak ground ko kertas pasir kasi ilang..pembahagian ground harus seimbang bro..baru ngam cas masuk n kurang bunyi yg xbest..i suka letak cap dekat amp mid sbb ia dapat kasi bersih speaker suara..tu je..klu x ngam komen ye.. Smile

    Post on 26/11/2008, 11:43 am by Andymonkey

    BRO..AKU BARU PASANG CP NIE..TAPI MCM SAMA SAJA LAH..TEDA BEZA...BAIK TUKAR OTENETER...
    avatar

    Post on 26/11/2008, 12:03 pm by under18crew

    Andymonkey wrote:BRO..AKU BARU PASANG CP NIE..TAPI MCM SAMA SAJA LAH..TEDA BEZA...BAIK TUKAR OTENETER...

    mmg x bza..cma karan ko ada up skit..
    avatar

    Post on 26/11/2008, 7:13 pm by beautifulcreature

    like i said..'mo kuat kalu banyak pakai energy n itu energy mana lagi mo dpt..karan le'..karan dpt mane..alt n batt le..hehehe..steady bro..
    What a Face


    avatar

    Post on 26/11/2008, 7:19 pm by beautifulcreature

    tp kalu Ampere keta mmg cukup utk itu subs/amp..mmg xde erti pakai cap..xde beza gak..tgk rms amp/subs dulu..

    Very Happy


    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/4/2018, 10:39 am