SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    apa pulak masalah klu ada bunyi kapal?

    Share
    avatar
    tony84
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : org twu/stay d kgu/jln2 d kk
    Tag ID: : SFC 02317
    Points : 7900
    Reputation : 9
    Number of posts : 1300
    01042008

    http://i38.servimg.com/u/f3 apa pulak masalah klu ada bunyi kapal?

    Post by tony84

    ada sapa2 bule tunjuk cara wiring sound sistem kasi hilang bunyi kapal?
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 1/4/2008, 1:40 pm by Nieto

    bunyi kiiii ikut rpm ka?

    spark plug cable besar boleh pengaruhi juga tu.
    pengunaan pre-amp.
    masalah earth, biasanya kalau kereta kena cat pandai juga tu.
    avatar

    Post on 1/4/2008, 2:06 pm by mrkarenzzzz

    bagaimana cara untuk mengatasinya? dan jika bunyi 'ketik-ketik' masa buka radio apa masalahnya?
    avatar

    Post on 1/4/2008, 3:27 pm by w4nz_7

    ketik ketik tu mmg player punya bunyi...time buka kalo player aku mmg bunyi mcm tu dulu, baru dia play... SONY ja kali Smile
    avatar

    Post on 1/4/2008, 3:28 pm by w4nz_7

    bunyi kapa tu masalah earth kau..
    avatar

    Post on 1/4/2008, 4:02 pm by mrkarenzzzz

    masalahnya skrg nih bila kita bukak radio biasa..bukan cd atau mp3 dan sebagainya ka. bunyi tu lak kluar kat speker...mcm frekuensi x clear ja tapi tmpt aku pakai radio lain ok lak..x bunyi pun ketik2 tu..
    avatar

    Post on 2/4/2008, 3:51 am by tony84

    bunyi earth x cukup mcm bunyi turbo lah....ikut rentak minyak......
    avatar

    Post on 2/4/2008, 1:32 pm by Nieto

    ikut rpm, memang masalah earth lah tu~

    saya pun tak tahu macam mana selasai masalah ni, dulu saya gitu juga, saya wiring balik audio terus ok sudah.

    Post on 2/4/2008, 3:38 pm by kippo

    bukan earth bahhh...

    grounding nama nya, sebab dia pigi cas negetif bateri.

    bunyi kapal terbang ko ni pasal interference dari ground ke signal path i.e. output dari plaeyer ko.

    untuk mencari asal bunyi tu, ko pakai 'muting plug'.
    Muting plug ni ko bikin dengan RCA plug ko kasi short signal & ground point dia di plug tu. Biasa nya pakai cable ko solder kasi short signal - ground tu.

    muting plug ni ko pakai dengan kasi cucuk masuk di RCA input of amplifier, electronic crossover, equaliser (pre-amp). Bila ko plug tu RCA input pakai muting plug, signal dia jadi 0 volt. Jadi dari eg. amp tu tiada output dan sepatut nya speaker ko akan jadi senyap.

    jika ada bunyi dari eg. amp ko, cuba kasi bagus grounding dia (negetif). Ko kasi kikis tu cat, buang karat2 etc. Kalau masi lagi bunyi kapal, erti dia amp ko ada masalah dan perlu di hantar ke kedai untuk di baiki.

    kalau teda bunyi dari amp, ko naik atas tu signal path eg. crossover dan selepas tu naik lagi ke equaliser.
    avatar

    Post on 2/4/2008, 4:59 pm by Nieto

    aikk soli, grounding... salah pula saya, haha
    avatar

    Post on 2/4/2008, 9:31 pm by mrkarenzzzz

    kalau time bukak radio biasa dekat speker bunyi ketik2 tu bunyi apa?? ada yang bagitau masalah plug atau cable plug...
    avatar

    Post on 3/4/2008, 8:49 am by tony84

    kippo wrote:bukan earth bahhh...

    grounding nama nya, sebab dia pigi cas negetif bateri.

    bunyi kapal terbang ko ni pasal interference dari ground ke signal path i.e. output dari plaeyer ko.

    untuk mencari asal bunyi tu, ko pakai 'muting plug'.
    Muting plug ni ko bikin dengan RCA plug ko kasi short signal & ground point dia di plug tu. Biasa nya pakai cable ko solder kasi short signal - ground tu.

    muting plug ni ko pakai dengan kasi cucuk masuk di RCA input of amplifier, electronic crossover, equaliser (pre-amp). Bila ko plug tu RCA input pakai muting plug, signal dia jadi 0 volt. Jadi dari eg. amp tu tiada output dan sepatut nya speaker ko akan jadi senyap.

    jika ada bunyi dari eg. amp ko, cuba kasi bagus grounding dia (negetif). Ko kasi kikis tu cat, buang karat2 etc. Kalau masi lagi bunyi kapal, erti dia amp ko ada masalah dan perlu di hantar ke kedai untuk di baiki.

    kalau teda bunyi dari amp, ko naik atas tu signal path eg. crossover dan selepas tu naik lagi ke equaliser.

    ada gambar x?kurang faham cikit...
    avatar

    Post on 3/4/2008, 8:54 am by cla'e

    hehehe...mungkin jg o bro.....biasanya ground ni jak yang jadi punca tu suma.... kabel besar jarang ada bunyi kapal ni, sama ko try2 kasi tambah grounding kabel di batri depan....sebab kadang2 negativ dr body mungkin ndak kuat tu....
    avatar

    Post on 11/4/2008, 9:17 am by tony84

    klu tambah kapasitor?bunyi dia masi ada?
    avatar

    Post on 11/4/2008, 10:10 am by cla'e

    huyo...tidak tau oo bro tony.... o ya adalagi idea orang jangan kasi dekat RCA ma POWER CABLE....
    avatar

    Post on 12/4/2008, 3:49 am by tony84

    suda try....baru2 wiring balik....sifu kedai sana bilang mau tambah relay...kat remote wire...sbb karen remote x cukup.....yg ni lum try lagi lah...
    avatar

    Post on 14/4/2008, 12:58 am by street-audio

    boleh juga tambah relay.. tapi mau ngam la jalan wayar dia...!! apa player ko pakai?? apa brand.. kalau player DVD china... mmg pandai bunyi titek2.... time bua radio... pasal player china... mmg gitu.. mau cari siaran radio pun tia kuat...!!
    avatar

    Post on 19/4/2008, 8:28 pm by Nieto

    betul tu, bagus terus beli player harga rm1k... puas hati terus, suara pun cantik, masalah pun tiada~
    avatar

    Post on 19/4/2008, 8:48 pm by street-audio

    tia payah bah mau 1k punya... beli jak pioneer deh-1050 rm288 jak.. pun OK uda.. CD jak la sama FM... tia juga bunyi injin.. kecuali time pasang RCA tercot d body player.. tatap bunyi..!!
    avatar

    Post on 20/4/2008, 10:16 pm by lentugi

    tony84 wrote:ada sapa2 bule tunjuk cara wiring sound sistem kasi hilang bunyi kapal?

    saya pakai player china juga...RCA cable pakai yg yg di TV p astro tu(main cikai2 pnya jak yg penting ada hiburan)bunyi kapal kaw2..kuat dari tu bunyi enjin..lepas pasang suppressor trus ilang..Cubala petua yg tidak seberapa ni..
    avatar

    Post on 22/4/2008, 10:57 am by tony84

    lentugi wrote:
    tony84 wrote:ada sapa2 bule tunjuk cara wiring sound sistem kasi hilang bunyi kapal?

    saya pakai player china juga...RCA cable pakai yg yg di TV p astro tu(main cikai2 pnya jak yg penting ada hiburan)bunyi kapal kaw2..kuat dari tu bunyi enjin..lepas pasang suppressor trus ilang..Cubala petua yg tidak seberapa ni..

    apa benda tu suppressor?????
    avatar

    Post on 24/4/2008, 9:57 am by cla'e

    1 benda untuk mengurangkan bunyi kapal ni...kapasitor besar di dalam dia tu kalau ko buka, kedai 2 ringgit pun ada jual klu tidak silap...tapi ada jg kawan yang cakap dia boleh mgurangkan power bunyi pula bro tony....
    avatar

    Post on 24/4/2008, 10:15 am by President MonsterCrew

    street-audio wrote:tia payah bah mau 1k punya... beli jak pioneer deh-1050 rm288 jak.. pun OK uda.. CD jak la sama FM... tia juga bunyi injin.. kecuali time pasang RCA tercot d body player.. tatap bunyi..!!

    ya btul tuh bro...aku pn skrg gna pioneer...mmg penah bebunyi
    tu dlu...lpas tukar cable...snyap trus...
    avatar

    Post on 24/4/2008, 10:34 am by xiaomao

    kena tgk kualiti RCA cable juga kan...pakai cikai memang ada tu...
    avatar

    Post on 24/4/2008, 11:22 am by cla'e

    iya bro...kualiti RCA penting juga...dulu rca cable sa suma pakai MTX punya cable tapi rupanya mahal jak cepat rosak juga, lepas tu sa bertukar kepada TRANS... tapi telampau mahal...sekarang sa pakai sendiri punya jenama TIGGY_RUN....hahahahahaha...lagi puas hati, murah 90% dan berbaloi klu rosak pun...hehehehehehhe

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/4/2018, 10:42 am