SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    upgrade kancil 660 ke piston besar

    Share
    avatar
    AzlanPerak
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Age : 35
    location : Taiping
    Points : 6838
    Reputation : 0
    Number of posts : 31
    13042008

    http://i38.servimg.com/u/f3 upgrade kancil 660 ke piston besar

    Post by AzlanPerak

    Very Happy semekom bro sekalian mintak tlg beri idea n jawapan yek
    piston kancil 660 brapa mm and 850 brapa mm? boleh ker block 660 masuk piston L2 or kelisa/kenari kena korek oversaiz ker?
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 11/12/2009, 11:15 am by keba

    pioneer_syntium wrote:1. nak gila kuasa btl2 boost gila2 pakai piston 2E.
    2. kalau target boost max 1.5 bar pakai piston saga 1.3 x boleh lebih boost ok nti kebaboom piston sebab piston saga hi compression.

    YANG PENTING

    Minyak kena cukup baru selamat Laughing

    maksud pioneer_system ngan minyak cukup tu cmane?
    pakai fuel reg, ecu@emanaged, ngan tukar tank ke?
    avatar

    Post on 11/12/2009, 11:21 am by keba

    modh idzam wrote:nak tanya ni apa perbezaan guna fuelinjek ngan koburetor(kancil)

    beza dia bnyk bro..
    ak bg 1 contoh la..kancil 850ex(carb) dgn kancil 850ezi(f.injection)
    enjin sama, piston sama, block sama, semua sama la..yg beza carb dgn injection..
    kancil 850ex(carb) - 38bhp
    kancil 830ezi(injection) - 52bhp

    kat situ pn da nmpak beza kan?
    kancil yg pkai injection lg best sbb minyak lg saving, laju, pickup..
    avatar

    Post on 11/12/2009, 11:37 am by subaruimpreza81

    boleh x, enjin kancil 660 convert masuk injection?? ada apa2 suggest brang yg diperlukan??
    avatar

    Post on 11/12/2009, 12:11 pm by keba

    boleh install fuel injection kit..
    x pn u pkai efi L2
    kos dlm 1k jg la
    avatar

    Post on 11/12/2009, 12:13 pm by subaruimpreza81

    siap wiring dgn ecu ker harga tu?

    Post on 15/12/2009, 8:42 am by Dzen

    AzlanPerak wrote:piston saga 1.3 brapa mm? klu masuk saga 1.3 ada risiko tak?
    bro...piston saga 71 mm....klu piston kelisa 72mm....besa 1 mm jk...660 buli buat guna 2 piston ni...tp kawan buat pkai enjin 660 pkai piston saga...pergh jua larian dia...tp x buli ptg kelisa standard lar...ikut d belakang jk...klu pkai blok 850 pkai piston kelisa...terbaik....head pun tukar pkai head 12v...klu mau lagi kau pkai efi....cun sd...buli cr kereta na kancil bwa main...heheh~
    avatar

    Post on 31/1/2010, 12:44 am by keba

    yankee_november wrote:kalau x silap...piston 850 legi kecil dari 660....tapi con rod 850 lagi panjang dari 660...tu pun kalau x silap laa......kalau mo NA 660 xtau la macamana tapi kalau 850 aku tau skit� laa....bley fight� 1000cc...hehehehe

    piston 850 = 66mm++
    piston 660 = 68mm
    conrod 850 lg pjg...boleh main lajak sikit la..
    avatar

    Post on 31/1/2010, 12:47 am by keba

    Dzen wrote:
    AzlanPerak wrote:piston saga 1.3 brapa mm? klu masuk saga 1.3 ada risiko tak?
    bro...piston saga 71 mm....klu piston kelisa 72mm....besa 1 mm jk...660 buli buat guna 2 piston ni...tp kawan buat pkai enjin 660 pkai piston saga...pergh jua larian dia...tp x buli ptg kelisa standard lar...ikut d belakang jk...klu pkai blok 850 pkai piston kelisa...terbaik....head pun tukar pkai head 12v...klu mau lagi kau pkai efi....cun sd...buli cr kereta na kancil bwa main...heheh~

    max piston bleh masuk blok660 72mm je..
    piston kelisa = 72mm(low comp)
    piston 2e = 72mm(high comp)
    piston saga = 71mm(high comp)

    kalau nk upgrade kancil660, korg pn tau mn yg tbaik kan??
    avatar

    Post on 25/3/2010, 9:18 am by subaruimpreza81

    kalau enjin 850 tukar piston 660 lagi power la yer?

    Post on 24/6/2010, 7:28 am by appangguak86

    kpd semua otai2 k-car...mnta pndpt sikit..klau engine stndt kncil msuk piston 1.3 tpi head 6v...boleh ke?nk tnya sape2 yg penah wat tambh kabel dri batri p altnter...apa kesanya...?
    avatar

    Post on 5/7/2010, 9:12 am by alap

    appangguak86 wrote:kpd semua otai2 k-car...mnta pndpt sikit..klau engine stndt kncil msuk piston 1.3 tpi head 6v...boleh ke?nk tnya sape2 yg penah wat tambh kabel dri batri p altnter...apa kesanya...?

    mengikut pngalaman d workshop, mmg blh kncil masuk piston 1.3...
    tp mmg byk kerja n cost pmbikinan projek ini..
    keja2 spt enginering blok, port n polish head, porting carburator, tukar radiator yg lebih bgs( radiator L2s recoment) n yg sma waktu dgn nya ....
    tp klu siap n cun projek ni kompom puas hati la coz dri enjin dri low comp p mid comp.(dlm kta lain mmg ringan pnya).. cc enjin akn naik.. .tp ada jg side efect oversize ni, spt block pecah(akibat nafsu mo tarik kereta smpai letak meter trutama time running mode lg), overhead enjin(punca dri sistem pnyejukan yg x cun) dan mcm2 lg. tp klu d jg bgs2 isyaallah enjin akan sihat slalu( kurangkan tarik kereta time running n lpas abiz running).. n kena la rajin servis enjin 2... em.. klu pakai piston 1.3 tp head 6v msh blh bha. head kna port n polish n kc katam kead 2 supaya cun larian... yg tambah kabel dri batri p alternator 2, kabel pa yg d tmbah??? positif ka grounding??? klu grounding mmg blh 2, head light kereta pun kurang malap 2..
    avatar

    Post on 5/7/2010, 9:19 am by alap

    AzlanPerak wrote:Very Happy semekom bro sekalian mintak tlg beri idea n jawapan yek
    piston kancil 660 brapa mm and 850 brapa mm? boleh ker block 660 masuk piston L2 or kelisa/kenari kena korek oversaiz ker?

    piston 660 saiz 68mm, 850 65 taw 66 klu xsilap la..
    blok 660 msk piston L2 mmg blh.(macam xpyh korek blok)
    klu masuk piston kelisa/kenari kompom kna korek blok coz piston kelisa/kenari 72mm..
    avatar

    Post on 7/7/2010, 9:30 am by xiaomao

    masuk turbokit la bro..senang sikit...hehehe
    avatar

    Post on 7/7/2010, 11:41 am by Lockon

    ya sng..PnP ja tobokit tu hehe
    avatar

    Post on 7/7/2010, 11:54 am by alap

    xiaomao wrote:masuk turbokit la bro..senang sikit...hehehe

    yup....... paling advan masuk ja turbokit pa susah.. hahahahahah.............

    Post on 26/7/2010, 5:37 am by appangguak86

    bro bru2 ni sya da msuk piston 1.3 tp head 6v mau skim head pston bro bru x kna tu vavle..macam g mau kac up pwernya?kesnnya ok jga msuk ni pston...ada prubahan..tp head,karbrtor,flywheel,mac stndt g lh..ada apa2 cdngn,komen yg lain ka?
    avatar

    Post on 26/7/2010, 10:34 am by Lockon

    pki karborator yg bsr sikit..head 6v mmg bgs jg...klu 12v pun bgs..stakat ni brapa budget ko da labur utk bikin??
    avatar

    Post on 26/7/2010, 2:41 pm by zul@LA

    huhuhu besar 2 piston,buli sdh 2 kacau2 kancil 850 stendet
    avatar

    Post on 27/7/2010, 3:49 am by Lockon

    jgnkan 850,kelisa standet pun ble2 sda tu hehe Very Happy

    Post on 27/7/2010, 3:23 pm by appangguak86

    low bajet je...lgpon aku wat sndiri juga...adlh dlm rm400..piston aku ambik ngam kwn2 je..klau stkat kancil,viva 850 blelh makan2..karng aku mau test lu ngam saga 1.3..kot boleh ikut2 d blakng hehehe

    Post on 27/7/2010, 3:29 pm by appangguak86

    bro..sape2 yg mau cari piston kelisa..aku ada 1 set mac bru lum pakai g..aku bka harga murah2 je RM250 brand TRIM boleh nego ckit2..kol je ni No 014-8583196 AH-cokh
    avatar

    Post on 2/2/2013, 5:37 pm by jezzboyz

    macam sudah ketinggalan jea topik nih.. nak minta pencerahan la sikit.
    sbb malas nak register enjin. so xnak pasang enjin kelisa. tp nak 1000 cc macam kelisa. blok 660 buh piston kelisa ok kan? nak main NA jea. macam effect kepanasan kan? kala dah pakai tangki air double layer siap ade cooler yang mahalr stil problem xdari segi kepanasan dan ketahan block?

    Post on 3/2/2013, 8:17 pm by joekar

    sy ada 1resepi 660 na 2k awk..
    1..pakai piston kelisa
    2..pakai head 12v karb @ head L2
    3..api kasi kuat..pakai wiring api proton

    knfm..kalau L2 sndrt sj bole potong..proton 1.5 jgn ckp la..knfm mkn asap pnya..
    tp kalau salu blast risiko ny crnkshft xtahan..

    Post on 23/4/2013, 9:34 am by nik fahmi

    keba wrote:
    AzlanPerak wrote:Very Happy semekom bro sekalian mintak tlg beri idea n jawapan yek
    piston kancil 660 brapa mm and 850 brapa mm? boleh ker block 660 masuk piston L2 or kelisa/kenari kena korek oversaiz ker?

    piston 660 68mm bro..
    tp piston 850 lg kecil..block 660 xboleh masuk piston 850..
    kalau ko nk masuk piston L2, ok juga tp piston L2 low com..nnt semput naik bukit..pickup pn kurang..piston low com utk top speed bleh la..
    kalau ko mau mkn 850, ko tkr distributor elektronik, pakai karburator L2, pakai air filter open pod, pastu masuk piston kelisa(kalau xsilap ak 71mm@72mm), tp plg best masuk piston 2e(72mm) high com..
    kasi korek 4mm lg(max block 660 boleh rebore)..

    ni pn kos dkt 2k bro..
    alang2 ko tkr enjin trus..
    gerenti mkn 850

    bro keba,ak nk tnya skit ni klo ak msk piston kelisa yg low-comprssion kt kncil 850 ak yg high compression ni apa jd yer? ada mslh ke nak naik bukit nnti?
    -newbie bru nk bljar.huhu-
    avatar

    Post on 28/4/2013, 9:33 am by keba

    nik fahmi wrote:
    keba wrote:
    AzlanPerak wrote:Very Happy semekom bro sekalian mintak tlg beri idea n jawapan yek
    piston kancil 660 brapa mm and 850 brapa mm? boleh ker block 660 masuk piston L2 or kelisa/kenari kena korek oversaiz ker?

    piston 660 68mm bro..
    tp piston 850 lg kecil..block 660 xboleh masuk piston 850..
    kalau ko nk masuk piston L2, ok juga tp piston L2 low com..nnt semput naik bukit..pickup pn kurang..piston low com utk top speed bleh la..
    kalau ko mau mkn 850, ko tkr distributor elektronik, pakai karburator L2, pakai air filter open pod, pastu masuk piston kelisa(kalau xsilap ak 71mm@72mm), tp plg best masuk piston 2e(72mm) high com..
    kasi korek 4mm lg(max block 660 boleh rebore)..

    ni pn kos dkt 2k bro..
    alang2 ko tkr enjin trus..
    gerenti mkn 850

    bro keba,ak nk tnya skit ni klo ak msk piston kelisa yg low-comprssion kt kncil 850 ak yg high compression ni apa jd yer? ada mslh ke nak naik bukit nnti?
    -newbie bru nk bljar.huhu-
    enjin NA pakai low comp, naik bukit pakai gear 1 la jawabny pale

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/8/2017, 7:19 am