SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    gear box bunyi bising

    Share

    anakjomo
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Age : 44
    Points : 7206
    Reputation : 0
    Number of posts : 1303
    15042008

    http://i38.servimg.com/u/f3 gear box bunyi bising

    Post by anakjomo

    adakah kawan-kawan lain menghadapi masalah ini pada gearbox kancil yang mengeluarkan bunyi bising ....sudah juga bawa gi mekenik dorang cakap memang tu kancil punya masalah selalu pada gearbox mengeluarkan bunyi bising macam besi bergesil.....mekenik cakap tu bunyi bering dalam gear box atau tu cluth bering ...saya punya kereta sekarang macam itu la gear box bunyi semacam tapi tiada pulak masalah lain...gear pun ok je masuk ....tapi ..bunyi ....bunyi...bunyi ..huuuuu...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 15/4/2008, 9:04 am by Ejam

    aku pun kurang pasti apa mksud ko gearbox bbunyi....
    maksud ko masa tukar gear ataupun masa keta bjln.....??

    apapun kta tunggu respon dari geng2 lain yg pernah atau mengalami mslh yg sama... sabar ko anakjomo.... Very Happy

    Post on 15/4/2008, 9:52 am by anakjomo

    masa tukar gear la dan masa duduk diam-diam engine hidup.....masa jalan dak pulak bunyi....

    Post on 15/4/2008, 10:11 am by codeng

    mcm sma ja masalah kita nie taiko...
    confirm clutch bearing nie bunyi....
    mau tukar bearing, gearoil, oilseal...
    tp lg bagus jumpa pomen dlula...
    avatar

    Post on 15/4/2008, 10:27 am by Ejam

    nah.......sama suda mslh kamu kalau gitu.....
    brapa la ko bikin dlu tu bro codeng??

    Post on 15/4/2008, 10:34 am by codeng

    upah 2 yg mahal bha, tgk pomenla jg...
    lgpun mau trun enjin lg 2...
    lagi bagus tukar gearoil trus...
    avatar

    Post on 15/4/2008, 10:36 am by shalina7981

    ni masalah bearing dia lah ni klu tak pun gigi gear dah haus ....ni macm aku punya kaka punya kancil masuk gear 5 payah..mau tahan lama dulu baru boleh lepaskan tangan......clutch ok ke

    Post on 15/4/2008, 10:40 am by anakjomo

    huuu....klu gitu bagus tukar semua kan sekali upah la ....tukar clutch cover,leining,bering,gear oil dan oilsel..tapi aku baru tukar benda setahun lalu...bikin panas ni barang hooo...tukar sekali ni gear box lagi bagus kali ambil nipon punya gearbox...wakakaka RM450.00
    avatar

    Post on 15/4/2008, 10:45 am by shalina7981

    anakjoma wrote:

    huuu....klu gitu bagus tukar semua kan sekali
    upah la ....tukar clutch cover,leining,bering,gear oil dan oilsel..tapi
    aku baru tukar benda setahun lalu...bikin panas ni barang hooo...tukar
    sekali ni gear box lagi bagus kali ambil nipon punya gearbox...wakakaka
    RM450.00



    betul tu tak rugi balik-balik...yalah ku pun pakai kancil jugak dulu...faham jugak tu
    avatar

    Post on 15/4/2008, 11:39 am by Ejam

    aku rasa pun bagus buat sekali la smua tu.....tukar smua.... Very Happy

    Post on 15/4/2008, 1:27 pm by ProjectD

    bearing..xpun gg tembaga...
    avatar

    Post on 15/4/2008, 6:53 pm by aLFFiaN

    sama pula masalah kita ni anakjomo... memang bila injak cluth akan bunyi ngekkkk.. lepas injak, teda masalah bunyi tu lagi.. aku sudah tanya banyak pomen.. dorang cakap cluth bearing ada problem.. beli barang sendiri, suruh mr bagal kita saja yg pasang...

    Post on 16/4/2008, 3:08 am by anakjomo

    kira-kira gitu la....tungu dulu la viba aku keluar ....wakakaka.....aku mautukarsemuasatuset...barupuashatipakaijipunpunyabarang...danpakai850punyaset...
    avatar

    Post on 16/4/2008, 7:10 am by jaguar

    aku pun alami masalah yg sama jg....masuk gear 5 mmg dah mula bunyinya keluar....
    avatar

    Post on 16/4/2008, 9:42 am by Lemon_ae92

    bearig la yg bising kali 2 bro .... What a Face
    avatar

    Post on 18/4/2008, 12:29 pm by junraz

    Masalah biasa bgi kancil...tukar baru pun dlm semiggu sja ok...lepas tu balik asal....grekkk! grekkk! grekk!...terutama sekali klu selalu guna aircond...

    p/s : sy klu mau kasi kurang itu bunyi..tekan balik2 itu clutch..kurang sikit itu bunyi.. What a Face

    Post on 18/4/2008, 12:35 pm by ProjectD

    tidak pun mmg tu gearbox sudah mau hancur...
    avatar

    Post on 18/4/2008, 12:42 pm by junraz

    Itu la penyakit kancil....guna gear box mira pun sama juga...

    Post on 18/4/2008, 12:45 pm by ProjectD

    manufacture punya masalah lah neh...sma juga mcm gearbox auto proton yg 3 speed untuk wira,iswara 1.3/1.5..
    avatar

    Post on 19/4/2008, 3:56 am by te37

    kemungkinan akan menghadapi "pacah gearbok"...turun gearbox la bro, cek bearing..mgkn pressure plate pun tlampau weak sdh..
    avatar

    Post on 23/4/2008, 6:29 pm by Lemon_ae92

    ...2run grbx ,cek lu .... kc bungkar sama dia .... nda dpt pasang balik 2kar bru jak hehehe .... Very Happy
    avatar

    Post on 23/4/2008, 7:55 pm by yankee_november

    ada orng cakap....kalau bising tu besa suda...suma keta akn bising...dorg cakap tambah shim baru la x bising....xtau la kan tambah dekat mana...tapi kalau aku suda tambah shim nanti & menjadi...aku inform la sama kamu....ok,tu ja yang aku tau...hehehehe.
    avatar

    Post on 24/4/2008, 1:23 pm by junraz

    Tambah dibhg dalam gearbox..
    avatar

    Post on 24/4/2008, 5:17 pm by yankee_november

    ya...betul tu
    avatar

    Post on 24/4/2008, 7:57 pm by Lemon_ae92

    ow cm 2 ka bro ... nanti sa p try la ... nice info Very Happy

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/6/2017, 8:15 am