SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    gear box bunyi bising

    Share

    anakjomo
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Age : 44
    Points : 7262
    Reputation : 0
    Number of posts : 1303
    15042008

    http://i38.servimg.com/u/f3 gear box bunyi bising

    Post by anakjomo

    adakah kawan-kawan lain menghadapi masalah ini pada gearbox kancil yang mengeluarkan bunyi bising ....sudah juga bawa gi mekenik dorang cakap memang tu kancil punya masalah selalu pada gearbox mengeluarkan bunyi bising macam besi bergesil.....mekenik cakap tu bunyi bering dalam gear box atau tu cluth bering ...saya punya kereta sekarang macam itu la gear box bunyi semacam tapi tiada pulak masalah lain...gear pun ok je masuk ....tapi ..bunyi ....bunyi...bunyi ..huuuuu...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 1/9/2011, 3:36 pm by jezzboyz

    owh. mungkin minyak kurang kot jadi gitu.. kat kedai ade jual x sensor minyak gear box?? ade owg pasan ke sensor gear box nioh erkk??
    avatar

    Post on 2/9/2011, 1:01 am by kent1189

    x pnah pulak aku dngar sensor minyak gearbok bro.. rasanya lum ada lgi aku tngok warning utk minyak GB ni. tak tau la kalu kereta baru2 skrg ada pulak sensor utk GB, ataupun dikongsi sekali dgn warning "Check Engine" bro.. x pasti la.
    avatar

    Post on 2/9/2011, 11:27 am by keba

    kancil xde sensor minyak gb..lampu check engine pn nyala bila mnyak engine kurang..
    kalau mnyak GB kurang, lampu check engine x nyala..
    nk pastikan ckup ke x mnyak GB, kena bukak skru kat GB..
    ad 2 skru saiz 24 d GB kancil..bukak skru d blkg radiator (bawah tapak bateri)..
    kalau bleh rasa mnyak GB ngan jari, mnyak GB ckup la tu..
    kalau xde rasa lgsung mnyak, maknany mnyak GB x ckup
    avatar

    Post on 3/9/2011, 6:50 am by jezzboyz

    hehe.. just andaian jea. xtaw pon ade ke x.. hihi.. tp kala buat sensor kan bagus.. kiter leh taw kan??
    avatar

    Post on 3/9/2011, 9:56 am by keba

    cmane nk wat sensor?? hehe
    macam bagu jgk idea ni..
    xpyh nk bukak2 skru
    avatar

    Post on 3/9/2011, 12:43 pm by kent1189

    keba wrote:kancil xde sensor minyak gb..lampu check engine pn nyala bila mnyak engine kurang..
    kalau mnyak GB kurang, lampu check engine x nyala..
    nk pastikan ckup ke x mnyak GB, kena bukak skru kat GB..
    ad 2 skru saiz 24 d GB kancil..bukak skru d blkg radiator (bawah tapak bateri)..
    kalau bleh rasa mnyak GB ngan jari, mnyak GB ckup la tu..
    kalau xde rasa lgsung mnyak, maknany mnyak GB x ckup

    baru aku tau camana cek minyak GB bro, slama ni aku tertanya2 camana nk cek.. maksudnya kta boleh tukar minyak gearbok sendiri la kan bro.. kalu mau drain minyak GB pulak bro?
    avatar

    Post on 3/9/2011, 5:47 pm by jezzboyz

    tuh la. kala da sensor sume nya senang.. kan kereta zaman skan penuh ngn sensor.. lagi canggih...
    nak drain kasi buka skru bawah skali...
    avatar

    Post on 5/9/2011, 2:03 am by kent1189

    Cmtu ya bro.. thanks. p ada ka minyak GB manual d jual d kedai dlm botol 1-3liter? mcam teda penah aku tegok... brapa liter miyak GB kancil perlu hoh?
    avatar

    Post on 5/9/2011, 11:07 am by jezzboyz

    xtaw la. saya biasa beli 1 liter jea. kancil pelu dua liter jea.. tuh pon ade lebih lagi sparuh...
    avatar

    Post on 5/9/2011, 5:19 pm by hustle

    ko pki apa jg geng?
    LSD ka?
    lw x shaft, gg gear ko da kong...
    hehe...
    avatar

    Post on 6/9/2011, 11:53 pm by keba

    kancil pkai 2liter je..nk drain tu, pastikan 2 2 skru bukak..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/7/2017, 3:41 am