SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    buka termostat

    Share
    avatar
    yankee_november
    MODERATOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 31
    location : Putatan-kolombong-sabah
    Points : 7213
    Reputation : 3
    Number of posts : 779
    01052008

    http://i38.servimg.com/u/f3 buka termostat

    Post by yankee_november

    kepada yang arif lagi bijak sana....ermm,tolong bagitau skit apa effect kalau buka termostat??....tengkiu Very Happy
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 1/5/2008, 10:34 am by junraz

    fungsi benda ini adalah utk menyejukkan enjin.apabila enjin terlalu panas,benda ni automatik akan terbuka utk mengalirkan air ke bahagian enjin dgn lebih laju.sbb itu apabila kita buang benda tu,temp kereta kita rendah,sbb air sentiasa mengalir dgn laju.benda tu kalau ko xpakai pun tak apa,tdk ada effect di mana2 bahagian pun..
    avatar

    Post on 1/5/2008, 10:36 am by pioneer_syntium

    ada effect, effect dia waterpump cepat hangkang What a Face
    avatar

    Post on 1/5/2008, 3:00 pm by 4x4Drifter

    erm dr pengetahuan sya plak kan
    klu ko buang tu termostat memang lah enjin sentiasa sejuk tp *INGAT*
    kan enjin sepatutnya mempunyai spesifikasi tempreture yg tertentu
    jd klu enjin tu t.lampau sejuk plak kan dia tidak bagus juga .. boleh menjejaskan enjin dan juga Betul Ckp bro.pioneer_syn
    water pump cpt angkang ..
    org slalu buang nih psl mo racing .. heheh enjin sentiasa sejuk tp klu ko mo maintain tu enjin lebih baik pki lah ... utk kebaikan dan keselesaan enjin anda supaya lbh terjamin masa dpn dan jangka hayatnyeR

    (perbetulkn Saya Klu Salah K hehehe)

    avatar

    Post on 2/5/2008, 4:57 am by pioneer_syntium

    4x4Drifter wrote:erm dr pengetahuan sya plak kan
    klu ko buang tu termostat memang lah enjin sentiasa sejuk tp *INGAT*
    kan enjin sepatutnya mempunyai spesifikasi tempreture yg tertentu
    jd klu enjin tu t.lampau sejuk plak kan dia tidak bagus juga .. boleh menjejaskan enjin dan juga Betul Ckp bro.pioneer_syn
    water pump cpt angkang ..
    org slalu buang nih psl mo racing .. heheh enjin sentiasa sejuk tp klu ko mo maintain tu enjin lebih baik pki lah ... utk kebaikan dan keselesaan enjin anda supaya lbh terjamin masa dpn dan jangka hayatnyeR

    (perbetulkn Saya Klu Salah K hehehe)


    btl-btl x ada salah Very Happy bak kata drakult MANTAP!

    Post on 2/5/2008, 5:00 am by RBN76

    kehangatan engin penting utk mengoptimum kan pembakaran tapi terlampau panas pun inda bagus juga...so baik ada.pasal tulah engineer pasang benda tu Very Happy

    Post on 2/5/2008, 5:05 am by drakult

    kedengaran namaku disebut..

    gud info..keep it up..post lagi topic2 yang MANTAP utk KEMANTAPAN bersama..MANTAP!!?!! Very Happy

    klu boleh kasi up lagi contoh gambar termostat nie..MANTAP!!?!! relax
    avatar

    Post on 2/5/2008, 5:11 am by pioneer_syntium

    ala... aku lupala gambar termostat aku yg mmg sdh kong habis.
    avatar

    Post on 2/5/2008, 7:21 am by 4x4Drifter

    jeng3

    Post on 2/5/2008, 9:29 am by ProjectD

    pakai lah...tapi jaga2 nie barang pandai mau jem....
    avatar

    Post on 2/5/2008, 3:31 pm by yankee_november

    tengkiu for da information
    mula≤ keta aku memang ada....tapi angkang...overheat 3 kali....trus buka....
    ermm,ada jual ka tu r??...termostat 12valve n 6 valve sama ja ka??..

    Post on 2/5/2008, 7:41 pm by ProjectD

    benda tu ada di jual di kdai spare part...
    avatar

    Post on 2/5/2008, 9:10 pm by Lemon_ae92

    jipun suru pakai ... baik pakai ja la kan ... hehehe memang handal bha urg kita ini .... Very Happy
    avatar

    Post on 2/5/2008, 9:13 pm by 4x4Drifter

    tidak ada jual tu geng kena castum made tu .. sana engineering .. hahaha .,teda bah memain jak ,..,,.,,.,.hehehe ada bah sana kedai spare part .. try check hup seng heng hehehe
    avatar

    Post on 2/5/2008, 10:31 pm by Lemon_ae92

    heheh ... takan beli di kedai tayar .... joke ... ni termostt spatutnya tmpat yg sejuk jak bha ni kan .... amacam i2 rr??

    Post on 3/5/2008, 5:06 am by ProjectD

    kalau nie barang di buka,menyebabkan injin lambat panas awal pagi.....
    avatar

    Post on 3/5/2008, 7:47 am by yankee_november

    Lemon_ae92 wrote:heheh ... takan beli di kedai tayar .... joke ... ni termostt spatutnya tmpat yg sejuk jak bha ni kan .... amacam i2 rr??
    ya betul tu...negara sejuk ba yang patut pakai kan...
    avatar

    Post on 3/5/2008, 3:38 pm by junraz

    Tdk semestinya..utk negara sejuk..
    avatar

    Post on 3/5/2008, 4:05 pm by 4x4Drifter

    adeH .. smua tempat paling bagus mesti pakai nih barang ..menjamin masa depan enjin hehehe

    Post on 3/5/2008, 4:36 pm by RBN76

    KALU ADA BRG TU,JGN LAH DI KACAU BAH KAN...BIAR LAH DIA DISANA
    avatar

    Post on 3/5/2008, 6:21 pm by 4x4Drifter

    hehehe .. ya tp kenekadang klu kita overhaul d woksop kan adalah pulak mat.pintar d sama main buang jak terus ... tu yg slalu masalah tu ..

    Post on 4/5/2008, 6:51 am by ProjectD

    jaga2 nie barang pandai jem..menyebabkan air x masuk2 ke dalam injin...
    avatar

    Post on 4/5/2008, 7:02 am by pioneer_syntium

    Lemon_ae92 wrote:jipun suru pakai ... baik pakai ja la kan ... hehehe memang handal bha urg kita ini .... Very Happy

    ya mmg handal smpi di kata buka termostat baik utk enjin sentiasa sejuk walhal keburukan dia x tau plak nti apa akan jadi hehehehe.
    avatar

    Post on 4/5/2008, 7:05 am by pioneer_syntium

    Lemon_ae92 wrote:heheh ... takan beli di kedai tayar .... joke ... ni termostt spatutnya tmpat yg sejuk jak bha ni kan .... amacam i2 rr??

    semua pakai bah termostatni keta besar atau kecik, x semestinya di tmpt yg sejuk jak, kalau sesuai di tmpt sejuk jak termostatni x adala bah org jual itu termostat di kedai spare part seluruh malaysiani.
    avatar

    Post on 4/5/2008, 7:14 am by pioneer_syntium

    ProjectD wrote:jaga2 nie barang pandai jem..menyebabkan air x masuk2 ke dalam injin...

    ya btl, aku kena baru2 ni dekat2 overheat ingatkan radiator sumbat aku servis radiator lepas servis masih gak aku ingatkan head aku bengkok, crack atau gasket koyak, fikir punya fikir bila laju 150 km/j temp aku ok jak bila slow2 panas dekat2 overheat mmg sah termostat problem ni, sekali buka mcm di makan tikus itu getah2 depan dia, sekali ganti baru ok sdh x ada overheat2 ni ko lenjan smpi habis meter tu pon masih jarum temp tu 1/3.

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/10/2017, 3:42 pm