SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    BOLEH KE? iswara standard enjin masuk turbo kit...

    Share
    avatar
    shalina7981
    SUPERIOR
    SUPERIOR

    Male
    Age : 38
    location : papar-putatan-tg aru-asia city kk
    Points : 7013
    Reputation : 0
    Number of posts : 2041
    06052008

    http://i38.servimg.com/u/f3 BOLEH KE? iswara standard enjin masuk turbo kit...

    Post by shalina7981

    ini nak tanya otai-2 sioloon ni..boleh ke iswara standard masuk turbo kit.
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 4/11/2008, 12:16 pm by napster

    fuhh... perfect shift ooo... vr4 tu nnt la dulu.. hehehe...
    avatar

    Post on 4/11/2008, 3:00 pm by blugu

    napster wrote:

    o... ya ka... yg sebenarnya sy pun baru mau planing mau tukar flywheel, budget2 brp rm mau tukar tu a...?

    clutch kit 1.6 Exedy Biasa, dlm RM200 - 260, flywheel hantar pergi engineering, skim plus pindah pin, bikin lubang baru, alignment & balancing, mungkin dlm Rm80 - 120 gitu, tengok kedai engineering, ada yg caj mahal, ada yg murah≤
    avatar

    Post on 5/11/2008, 3:35 am by tony84

    turbo kits ni klu tuk low boost bule main lah....klu high boost bgus tukar enjin lah...of coz klu low boost xpandai puas tu..mesti mau try boost tinggi...xberbaloi kali2 masuk workshop...duit mcm air mengalir....kekekeke.... Very Happy
    avatar

    Post on 9/12/2008, 7:44 pm by Red Bullet

    tony84 wrote:turbo kits ni klu tuk low boost bule main lah....klu high boost bgus tukar enjin lah...of coz klu low boost xpandai puas tu..mesti mau try boost tinggi...xberbaloi kali2 masuk workshop...duit mcm air mengalir....kekekeke.... Very Happy
    btl tu...hehehe upgrade sana upgrade sini last2 lebih mahal dari angkat enjin baru...
    avatar

    Post on 6/1/2009, 12:03 pm by baby monster

    kalau suka2 buleh la, tp suka2 2 mau juga pi blast kan, tidak tahan ati 2

    Post on 8/1/2009, 6:25 am by najim

    tul tu...nda than ati mau blast tu...tu yg nda than enjin tu...
    avatar

    Post on 8/1/2009, 7:24 am by shalina7981

    biasalah jim setiap manusia manakan puas apa yg ada..kan
    avatar

    Post on 16/2/2009, 12:28 pm by baby monster

    HAHAHAHAK tp iswara yg aku gtau 2 berbalui juga dia buat cm 2, kuasa keluar dr 2 engine memang kuat n puas ati oh hehe

    Post on 13/8/2009, 4:32 pm by tarmizi

    salam/hai abg2 smua, sy newbie kat sini, cari kat google jumpe la forum ni, nmpk cam ramai nk bolt on 4g1x ni, kwn sy da bolt on 4g13 da pkai 1 tahun +++ no prob, even piston x tuka, boost stendet td04 punyer tubo, tp lapik 2 keping gasket + spray copper, x da crack, x da masalah, x da asap putih

    Post on 13/8/2009, 7:36 pm by tarmizi

    napster wrote:
    ya la bro.. sy pun fikir macam tu jg.. mmg iswara 1.3 blh pasang turbo tp tu la nda tahan mst piston rusak, baik sumbat injin vr4 trus.. klu tak pun pakai ja injin iswara tu tp tukar flywheel.. sya dngr flywheel wira 1.6 blh masuk.. pick-up lbh...


    masuk super touring 8.5 inci, clutch, flywheel + skimmed, pressure plate, bearing = rm500 D.I.Y huhu

    Post on 30/8/2009, 9:55 am by DonJuanDeMarco

    4g15 bule masuk turbo..no hal...i bg fomularnye..

    .
    - mesti convert koburetor kepada injektion system pakai model jepun
    dari model wira 1.3/1.5/1.5 or perdana s4
    -turbo kit yang ter baik dari model GT20 gerrett (boost 0.8bar)
    -intercooler dari model vr4
    -injictor 240cc or 280cc
    -2/3bar map sensor (haltech or GM motor,sama je)
    -piston & condrod model saga Orian (wajib pakai)
    -emanage blue with harness
    -ARP STURD (wajib pakai) & OEM head gasket (tada hal)
    -high pressure fuel pump (bosch)

    tuning feul mesti betul a/f ratio at plg kurang below 11.2
    avatar

    Post on 30/8/2009, 6:45 pm by SEPANA

    tp jgan lupa....belok x tahan lam....kena jga tukar radator yg tebal
    kit...minyak kena enjin kena ja..bab main turbo kos penjagaan tinggi

    Post on 1/9/2009, 12:36 am by DonJuanDeMarco

    engine block takde isu sekiranya boost tak lebih 0.8bar & mixure tuning betul.. melainkan piston sudah lebih 1mm overbore..(always play save)

    internal oil sum bule (jalan minyak injin) bule di besar/ditambah untuk
    mempercepatan minyak injin turun..(ini option shj)

    Post on 3/9/2009, 6:04 pm by tarmizi

    ak skrg 4g15t, da 4 bulan, hehe, dlam mase 4 bulan, ad 3 masalah, 1st tubo bocor, 2nd overheat, 3rd gasket putus antare piston no 3 n 4, skrg radiator da besa, metal gasket 2mm, Alhamdulillah x da masalah lg stakat ni

    Post on 3/9/2009, 6:36 pm by DonJuanDeMarco

    CR sgt penting utk BOT..that why ramai yang tukar kepada metal gasket yang tebal..
    sebab, untuk menurunkan CR..if tuningnye betul std gasket pun bule tahan..

    that why secara tak langsung kete bro tarmizi no hal dah..

    pemilihan turbo pun sgt penting..if terlalu besar lag banyak then biasanya bile kurang power,boost akan di naikkan..akibat injin,gasket akan rosak..
    avatar

    Post on 16/9/2011, 3:55 pm by RedMachine

    ok aku start balik ne topik coz aku macam mau bjinak2 dgn turbokit ba..em klu aku punya iswara standard gaban then aku mau kc masuk EFI then turbokit ja...x upgrade apa2 d dlm..buli kaitu a..just utk show2 ja ba and nek bukit bkn utk racing...slagi x over tarik xpa2 ba enjin tu kan..mayb after 1 yeaar pakai baru kacau dalam...any otai2 please give me suggestion...
    avatar

    Post on 16/9/2011, 4:18 pm by im

    bole bha tu bro, tidak ada hal...cuma limited la kelajuannya sbb brg2 msh standard gaban...tekan kuat sikit, confirm injin xtahan lama...
    avatar

    Post on 16/9/2011, 4:22 pm by RedMachine

    im wrote:bole bha tu bro, tidak ada hal...cuma limited la kelajuannya sbb brg2 msh standard gaban...tekan kuat sikit, confirm injin xtahan lama...

    thanx bro...cuma sa mau tau kekuatan injin ne macam mana..kalau enjin bgini jumpa N/A or enjin turbo kecil macam mira L2/L5 buli makan ka inijin ne...
    avatar

    Post on 16/9/2011, 4:30 pm by im

    RedMachine wrote:
    im wrote:bole bha tu bro, tidak ada hal...cuma limited la kelajuannya sbb brg2 msh standard gaban...tekan kuat sikit, confirm injin xtahan lama...

    thanx bro...cuma sa mau tau kekuatan injin ne macam mana..kalau enjin bgini jumpa N/A or enjin turbo kecil macam mira L2/L5 buli makan ka inijin ne...
    klu injin mira L2/L5 yg mmg turbo ssh maw makan tu bro...makan asap saja...tdk mustahil injin N/A pun bole tapau jgk klu turbokit saja, utk long distance la...kelebihan turbokit ni cuma pada pickup saja...
    avatar

    Post on 16/9/2011, 4:36 pm by RedMachine

    im wrote:
    RedMachine wrote:
    im wrote:bole bha tu bro, tidak ada hal...cuma limited la kelajuannya sbb brg2 msh standard gaban...tekan kuat sikit, confirm injin xtahan lama...

    thanx bro...cuma sa mau tau kekuatan injin ne macam mana..kalau enjin bgini jumpa N/A or enjin turbo kecil macam mira L2/L5 buli makan ka inijin ne...
    klu injin mira L2/L5 yg mmg turbo ssh maw makan tu bro...makan asap saja...tdk mustahil injin N/A pun bole tapau jgk klu turbokit saja, utk long distance la...kelebihan turbokit ni cuma pada pickup saja...

    o ok..thanx for da info bro..mayb after 1 year pakai baru upgrade dlm la...kumpul2 duit dulu..

    cuma tgh fkr skrg mana coz murah and hasil berbaloi...upgrade dlm dulu baru turbokit atau turbokit ja dulu baru upgrade dlm..
    avatar

    Post on 16/9/2011, 4:44 pm by im

    klu hasil berbaloi, upgrade saja injin dulu baru psg turbokit...klu tgk murah pula, kasi psg terus turbokit la, belakang baru upgrade...
    avatar

    Post on 21/9/2011, 10:47 am by xiaomao

    nak pasang turbokit boleh pergi ke khidmat supermarket sana ada kedai nama F-Series...

    boleh kontek saya juga 0168450054
    avatar

    Post on 21/9/2011, 6:41 pm by RedMachine

    xiaomao wrote:nak pasang turbokit boleh pergi ke khidmat supermarket sana ada kedai nama F-Series...

    boleh kontek saya juga 0168450054

    bro agak2 brp ongkos nya ne bro...

    Post on 3/3/2012, 7:04 pm by shekh

    salam rakan2, sedikit info pasal turbo kit.. BOLEH KE? iswara standard enjin masuk turbo kit..
    so pengalaman bg sya ok " BOLEH". Tapi kena setting dengan betol. Sy pkai iswara araoback 1.3 tahun 1994. beli yg second je. start beli enjin x pernah usik atau melakukan ubahsuai kepada enjin. pendek kata 100% part asal. ari tu tahun 2009 teringin nak rasa turbo camner, sb pernah rasa naik kete member charrade enjin tubo. mmg best kan. jd masalah cost x cukup, so nak cuba BOT kat enjin standard ni. asal pakai carb tukar ke injection wira 1.5 mmc, abih dlm rm700 satu set siap pasang.
    extractor n pipeping custom made sendiri, injector 240, intercoler vr4, tubo wira diesel td04l-09, fuelpump, fuel regulator.. n dll.. semua abih la dalam rm1300. tu pun byk buat sendiri. kalau upah pomen rase2 up lg tu. pada mula test takut jgk sb mcm2 kita baca keburukan masuk turbo pd enjin standard ni.. mmg ader sedikit masalah. pada mula sy test bar boleh cecah 1.5 psi. huii dasyat, gear 3 tayar masih dapat spin lagi. tp x sampai 1 hari, gasket head ader masalah iaitu pecah la.. tukar gasket lain yg high jgk la.. tp bukan jenis metal. klu gasket standard harga dia rm20 yg ni rm45 sekeping.
    dalam masa 2 minggu pakai, 3 keping gasket tukar. kecil kan boost. main 1.0. cara aku kecikkan boost ni dgn cara adjust pada wastgate tu. pakai wastgate yg kecil n boleh laras spring.
    sebab dengan cara ni wastgate akan control kekuatan presure masuk ke enjin.
    kalau tekan rapat pun boost tetap cut sampai 1.0 je. terpulang la pada byk mana kita laras wastgate tu. lagi ringan lagi low boost @ pressure dia. jadi senang cakap nak selamat korang setting pad low boost ke atas, n jgn setting high boost ke bawah. then sekarang aku dah pakai terbo kit ni hampir 4 tahun. sampai sekarang masih belum ada masalah berlaku kat enjin.
    jgn lupa fuel regulator main peranan penting jgk tuh. setting fuel regulator pada permulaan 2.5bar, jgn kurang pada 2bar dan jgn lebih pada 3bar, klu kurang minyak dia semput sikit, silap2 tembus piston korang. tp piston aku x tembus lg. lebih takder masalah tp enjin berat sikit la, lambat turbo nak bukak. so sekarang kete aku ok la, puas hati la bagi aku sendiri, nak kate laju tu x lah jugak, cc kecil je kan. tp korang boleh kira la keupayaan dia kalau jarak 500m boleh cecah 180km. biasa la tubo ni utk pickup je, so aku pun x suka race2 ni, hanya sekadar kepuasan diri sendiri, time nak motong tu syok la, starting kat trffiklight neo 1.6 na iswara tebo tepek ni boleh tapau lg, kat terengganu org sini panggil 'tebo tepek' . kira kat negeri yg xder highway ni mmg best, sb bleh main singkat, klu atas highway tu ibarat semut .. hehehe..
    so klu ader pertanyaan, kita boleh kongsi bersama. ok bro, ngantuk dah ni.. jumpa lag.
    avatar

    Post on 5/3/2012, 12:51 pm by im

    wah, pengalman yg bgs dikongsi ni bro...mantap la...4 thn guna tobo pd injin standard msh steady lg tu...macam mn dgn 4 thn yg berikutnya, agak2 steady lg ka???... Smile

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/7/2017, 3:45 am