SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    kancil to block 1000

    Share
    avatar
    Alaninside
    FRESHIE
    FRESHIE

    Points : 6821
    Reputation : 0
    Number of posts : 62
    19062008

    http://i38.servimg.com/u/f3 kancil to block 1000

    Post by Alaninside

    Saya ada 1 soalan. bolehke kancil enjin 660 masuk block 1000. block jenis apa tu yang 3 selinder? ngam2? ke. piston masuk jenis apa?

    mintak otai tlg jawab ye
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 19/6/2008, 2:08 pm by LoLLiPoP

    Alaninside wrote:tuka enjin susah bah.. ingat mo block ngn piston ja 1.0.
    apa komen kowang bah. atau ada idea lain.piston 1.0 + block 1.0 masuk kancil standad 660 apa jadi?

    maka jadinya kancil ko jadi kancil 1000c.c... Suspect sebab sama jugak namanya tu tukar enjin... tukar enjin, register enjin num chasis d blok bukan di head... dont know klu dari segi ratio power plak enjin dan body banding dgn kelisa, kancil lagi ringan... klu men sama kelisa sure ko dpn...

    terpulang sama ko mau men NA atau turbo... tapi klu NA sama jugak ko men kelisa 1000cc, klu piston ko std... tukar piston pergi iswara 1.3 atau cari yg hi compress atau ko skim head kasi rendah head ko kc dkt piston... paling sedap la klu ko men turbo ni enjin.. tapi ndadapt hi rev, rev cut 6500rpm.. mcm gusri.. kecuali ko tukar ecu pergi microtech set rpm berapa ko.. barulah kick... rambo
    avatar

    Post on 19/6/2008, 4:29 pm by kEzz

    pabila otai bersuara..hehehehehe

    Post on 19/6/2008, 11:08 pm by drakult

    pjayk wrote:
    Alaninside wrote:tuka enjin susah bah.. ingat mo block ngn piston ja 1.0.
    apa komen kowang bah. atau ada idea lain.piston 1.0 + block 1.0 masuk kancil standad 660 apa jadi?

    maka jadinya kancil ko jadi kancil 1000c.c... Suspect sebab sama jugak namanya tu tukar enjin... tukar enjin, register enjin num chasis d blok bukan di head... dont know klu dari segi ratio power plak enjin dan body banding dgn kelisa, kancil lagi ringan... klu men sama kelisa sure ko dpn...

    terpulang sama ko mau men NA atau turbo... tapi klu NA sama jugak ko men kelisa 1000cc, klu piston ko std... tukar piston pergi iswara 1.3 atau cari yg hi compress atau ko skim head kasi rendah head ko kc dkt piston... paling sedap la klu ko men turbo ni enjin.. tapi ndadapt hi rev, rev cut 6500rpm.. mcm gusri.. kecuali ko tukar ecu pergi microtech set rpm berapa ko.. barulah kick... rambo

    thanx for the info bro..

    secara tidak langsung..tersembur jua racun berbisa ko bro..huhuhuu..
    EJ-DE MANTAP!!?!! Very Happy ..mo check dulu ASB sama tabung bawah katil nie cukup sudah kah..

    NA..oh..NA..
    avatar

    Post on 20/6/2008, 3:22 am by Ben James

    ya ba bro..mcm syg ko main 1000c ni kalau bukan turbo...lagi2 ko cuma mau piston n blok saja..alang2 sudah tu...susah2 lagi ko bongkar enjin ko..bagus angkat sebiji 1000cc sumbat dalam kancil...ko bukan mau projek pun..mcm mo main NA saja kan..so apalagi...hentamlah 1000cc...kalau setakat kancil NA atau kelisa NA mmg ko pancung tu...hehehehe
    avatar

    Post on 20/6/2008, 6:24 am by Alaninside

    lepas ke nak endose kat jpj. chasis kena 660 nak pi ke 1000cc

    Post on 20/6/2008, 9:45 am by codeng

    Alaninside wrote:lepas ke nak endose kat jpj. chasis kena 660 nak pi ke 1000cc
    660cc ke 1000cc susa nak lpas bro.... 8)
    lainla klu ko main ilmu..... What a Face
    avatar

    Post on 20/6/2008, 10:18 am by pioneer_syntium

    Alaninside wrote:lepas ke nak endose kat jpj. chasis kena 660 nak pi ke 1000cc

    jgn kan mcm ko kata tu, register blok pon parah beb Laughing

    Post on 20/6/2008, 10:34 am by codeng

    660cc ke 850cc ok.....
    850cc ke 1000cc ok....
    jd ko tukar blok pi 850cc dlu, baru pi 1000cc, mcm?? :twisted:
    avatar

    Post on 20/6/2008, 11:49 am by Alaninside

    ok jugak.

    Post on 20/6/2008, 1:38 pm by LoLLiPoP

    codeng wrote:660cc ke 850cc ok.....
    850cc ke 1000cc ok....
    jd ko tukar blok pi 850cc dlu, baru pi 1000cc, mcm?? :twisted:

    itulah yg semolek2nya... step by step... bayar jpj pun 2x lah bro... hehehehe... klu aku ndalah kali aku mau register enjin... klu jpj tanya napa nda reg, cukuplah minyak tinggi menggunung.. hahahaha
    avatar

    Post on 21/6/2008, 12:28 pm by Alaninside

    klu guna piston ajak udah ok kn.

    Post on 24/6/2008, 3:54 pm by LoLLiPoP

    Alaninside wrote:klu guna piston ajak udah ok kn.

    tukar piston mcm nda relevanlah bro ko men NA.. sbb piston kelisa tu lengkung (low compress).. klu bengkok ke atas (mcm iswara) barulah ngam bro...
    avatar

    Post on 25/6/2008, 6:31 am by Alaninside

    aiyo lengkok iswara ka. idak besar lg ka.

    Post on 25/6/2008, 1:15 pm by LoLLiPoP

    Alaninside wrote:aiyo lengkok iswara ka. idak besar lg ka.

    mcm piston iswara 72.5mm... kelisa 72mm.. kena rebore lagi sikit bro... tapi tu piston kelisa boleh jugak pakai, tapi head ko skim lagi kasi rendah sikit atau tu blok ko potong randah.. kasi up tu piston kelisa biar nek 1mm.. barulah cun bro.. aku puas dah tengok org men ni mcm... Very Happy
    avatar

    Post on 29/6/2008, 5:57 am by Alaninside

    o0o mcam itu ker. tp klu pakai piston iswara enjin leh tahan lama x?
    risiko mcm mana?
    avatar

    Post on 29/6/2008, 6:26 am by pioneer_syntium

    Alaninside wrote:o0o mcam itu ker. tp klu pakai piston iswara enjin leh tahan lama x?
    risiko mcm mana?

    kalau NA walaupun head sdh loss compression masih boleh jln hehehehe.
    avatar

    Post on 26/10/2010, 2:25 am by keba

    Alaninside wrote:lepas ke nak endose kat jpj. chasis kena 660 nak pi ke 1000cc

    xlepas la...hu3
    avatar

    Post on 4/11/2010, 8:44 am by jezzboyz

    waaa.. info yang baik unutk diambil bagi melajukan kereta kancil N/A
    avatar

    Post on 26/7/2012, 2:54 am by AIRpulse

    salam semua..mau tanya pula kalaulah l2 660 turbo up block pi 1000, tapi mo main standard saja, boleh ka?

    standard maksudnya:

    - turbo masi asal
    - masi top mount ic
    - injector (mungkin kena up ni kan cc nya?)
    - ECU l2 asal?

    harap otai-potai boleh bagi pandangan..nak main standard jak bukan 1000T bikin habis. Smile
    avatar

    Post on 8/8/2012, 7:49 am by keba

    AIRpulse wrote:salam semua..mau tanya pula kalaulah l2 660 turbo up block pi 1000, tapi mo main standard saja, boleh ka?

    standard maksudnya:

    - turbo masi asal
    - masi top mount ic
    - injector (mungkin kena up ni kan cc nya?)
    - ECU l2 asal?

    harap otai-potai boleh bagi pandangan..nak main standard jak bukan 1000T bikin habis. Smile
    x dpt. sb bila up pkai blok 1.0, ecu kena remap. x pun pkai safc. elok rebore drp tukar blok sb bnyak kena mod. nk pkai blok 1.0, at least kena siap dlm tgn 2k.
    avatar

    Post on 18/8/2012, 12:49 pm by AIRpulse

    tq bro keba..info terbaik!

    kalau blok 850 pula boleh ke tanpa modified macam yg ditulis sebelum ni?
    avatar

    Post on 27/8/2012, 5:47 am by keba

    AIRpulse wrote:tq bro keba..info terbaik!

    kalau blok 850 pula boleh ke tanpa modified macam yg ditulis sebelum ni?
    blok 850 pula bgantung kpd setting. kena pilih injector btol2. fuel pump pn kena pilih. kalau ok, x perlu pkai management lg

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/8/2017, 12:21 pm