SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Fungsi Alternator

    Share
    avatar
    Ah_Pye
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Age : 30
    location : Beaufort-Membakut Sabah
    Points : 7494
    Reputation : 0
    Number of posts : 314
    17072008

    https://i.servimg.com/u/f3 Fungsi Alternator

    Post by Ah_Pye

    sya budak maw stdy sal sound sistem...apa pula fungsi alternator?
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 12/8/2008, 8:08 am by under18crew

    sllunya da tertera bha 2 kt 2 altrnator brapa amp..stndt wira klu x silap mmg 60 amp lh..
    avatar

    Post on 15/8/2008, 6:16 am by presleyjr

    kalo altrntor iswara tu brapa ampere a..??ble msuk p kancil ka tu..??
    avatar

    Post on 16/8/2008, 9:10 am by under18crew

    altrnator iswara 60 amp klu x silap..msuk p kncil?x tau plak..mgkn ble tp msti ubh kaki n pulleynya 2..
    avatar

    Post on 16/8/2008, 11:46 am by presleyjr

    owh..mana tmpat murah2 mau psg tu d kk..??
    avatar

    Post on 17/8/2008, 5:06 am by under18crew

    mna2 wokshop pn ok jga bha 2..yg pnting pomennya champin psng..hihi.
    avatar

    Post on 17/8/2008, 8:17 am by presleyjr

    tu yg susah mau cri tu...kdg2 pomen dia men sembarang ja psg..jnji cpat siap,duit masuk poket...
    avatar

    Post on 17/8/2008, 2:21 pm by under18crew

    2 mau tnya otai2 enjin 2..hihi..
    avatar

    Post on 25/2/2009, 6:16 pm by Efazhfazh

    kalau alternator 120A boleh tak masuk dalam kancil? Perlu ubahsuai ka tapaknya? Dan d mana boleh dapat alternator 120A ni?

    p/s : Info sikit sbab tgh cari ni
    avatar

    Post on 25/2/2009, 6:37 pm by blugu

    Hehehe... suda cek, ada tertera di altenator 1.6 wira, 60amp saja, mcm nda kuat cas suda altenator sy tuh, kalu start enjin, karen pandai drop, mcm pakai dinamo pula, kalu rev skit baru dia ok, nt mau pergi cek di kedai eletronik kreta la nie, 1x servis itu altenator, harap2 tiada masalah tambahan..... kupas poket kalau beli altenator baru.... huhuhu Mad
    avatar

    Post on 26/2/2009, 7:07 am by under18crew

    blugu wrote:Hehehe... suda cek, ada tertera di altenator 1.6 wira, 60amp saja, mcm nda kuat cas suda altenator sy tuh, kalu start enjin, karen pandai drop, mcm pakai dinamo pula, kalu rev skit baru dia ok, nt mau pergi cek di kedai eletronik kreta la nie, 1x servis itu altenator, harap2 tiada masalah tambahan..... kupas poket kalau beli altenator baru.... huhuhu Mad

    mgkn mslh carbon jak kli 2..hihi..
    avatar

    Post on 27/2/2009, 4:39 am by farisya7490

    abg devious ni kalau bg info teknikal memang mantap gila oo.....hehehe....kwn2 saya blaja automotif pun xsemantap abg ni....hehehe...cyalah bro....tp pengalaman sy becerita dengan abg2 yg keja di wiring kreta....alternator qualiti ni ikut jenis kereta....yg paling xberapa kualiti menurut mereka kereta volvo lama....cari alternator alternatif pun susah....lg satu makin besar alternator makin payah ni enjin mau bekerja....so ada kerja berat la sikit tu enjin...lg bgus kalau mau main spl pakai kereta yg dah siap besar alternator dia...and bateri dia...tinggal adjust sikit2 jak alternator tu....and tinggal guna beberapa teknikal antaranya...grounding wire, power cap, n beberapa jenis penstabil voltage yg baik....senang crita pasang fius yg ada meter voltage dekat bateri senang tgk tu power volt...
    avatar

    Post on 27/2/2009, 6:43 am by under18crew

    farisya7490 wrote:abg devious ni kalau bg info teknikal memang mantap gila oo.....hehehe....kwn2 saya blaja automotif pun xsemantap abg ni....hehehe...cyalah bro....tp pengalaman sy becerita dengan abg2 yg keja di wiring kreta....alternator qualiti ni ikut jenis kereta....yg paling xberapa kualiti menurut mereka kereta volvo lama....cari alternator alternatif pun susah....lg satu makin besar alternator makin payah ni enjin mau bekerja....so ada kerja berat la sikit tu enjin...lg bgus kalau mau main spl pakai kereta yg dah siap besar alternator dia...and bateri dia...tinggal adjust sikit2 jak alternator tu....and tinggal guna beberapa teknikal antaranya...grounding wire, power cap, n beberapa jenis penstabil voltage yg baik....senang crita pasang fius yg ada meter voltage dekat bateri senang tgk tu power volt...

    iya btl 2 bro..kalau mau men SPL ngan pkai kreta bsar..sbb otoneter n bateri sdia bsar uda..jadi sng skit..cma mslh kereta besar nie ruangnya pun bsar..kalau mau men bass tumpu tpksa buat lorong lh 2 kn..like that ka?
    avatar

    Post on 27/2/2009, 1:08 pm by hustle

    alalala... altenator stendet pun blh kaw2 jg ba kalu pndi wiring dr altenator g bateri....
    kan under18...
    presley, kalu mo beli & psng altenator, cb d deras kini... blh pasang trs... hrg altenator 90amp dlm 150... klu mau yg kaw2 cr GTO pny... tp bahaya skit la.. iswara hjau dreaM pki 250amp.... tp tepaksa tukar, ankang coil & ditributer...
    avatar

    Post on 27/2/2009, 4:37 pm by under18crew

    2lh kalau mau tkr otoneter biar bsesuaian ngan kereta..nnt over cas pula lain2 lg yg rusak..
    avatar

    Post on 28/2/2009, 11:26 am by hustle

    tp aku msh maintain altenator stendet & bateri blh jg men snd ba...hehe...
    avatar

    Post on 28/2/2009, 12:02 pm by under18crew

    hustle wrote:tp aku msh maintain altenator stendet & bateri blh jg men snd ba...hehe...

    na ngam uda 2 men kt putatan..hihi..
    avatar

    Post on 3/3/2009, 9:26 am by farisya7490

    iya btl 2 bro..kalau mau men SPL ngan pkai kreta bsar..sbb otoneter n bateri sdia bsar uda..jadi sng skit..cma mslh kereta besar nie ruangnya pun bsar..kalau mau men bass tumpu tpksa buat lorong lh 2 kn..like that ka?[/quote]

    yes it is....hehehehe....mcm trooper taiko kotiak....dgr2 dia mau angkat 8 biji Coucar.....
    avatar

    Post on 5/3/2009, 10:44 am by BON

    BUKAN 8 BIJIK., 12 BIJIK BA/.... 8 X 12" + 4 X 10"
    avatar

    Post on 5/3/2009, 1:06 pm by farisya7490

    BON wrote:BUKAN 8 BIJIK., 12 BIJIK BA/.... 8 X 12" + 4 X 10"

    oh yah ka....hehehe...mcm trip semenanjung oo...
    avatar

    Post on 6/3/2009, 6:28 am by hustle

    na kan... gila da menan c kotiak ni tau....
    avatar

    Post on 6/3/2009, 9:47 am by under18crew

    skrg menan yg besar2 bha uda..hihi..
    avatar

    Post on 9/3/2009, 6:54 pm by Efazhfazh

    Ada sesiapa ka yang bleh bgi info tentang alternator ni? Alternator untuk van brapa ampere?
    Isuzu trooper bapa ampere? Avanza bra ampere alternatornya? Dan kancil brapa ampere alternator yg d gunakan?

    p/s Plz bgi info untuk rujukan
    avatar

    Post on 10/3/2009, 9:46 am by rickengineering

    aku rasa van dalam 55 amp jak, trooper pun sama juga... avanza pun sama juga ni... kancil aku rasa baru 35amp... hehe What a Face
    avatar

    Post on 10/3/2009, 12:00 pm by under18crew

    aik kncil bukan 40 ampere ka rick?
    avatar

    Post on 10/3/2009, 12:13 pm by rickengineering

    40 amp la tu.. aku kasi turun p 35.. keke.. cam klu aku nda silap yang pakai batt n60 pakai alt 55A jak... klu kancil aku pakai 40A nah boleh lah tambah kinetik blkg ni kan

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/10/2018, 9:46 pm