SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    simple trik untuk komputer anda

    Share
    avatar
    aLFFiaN
    ADMINISTRATOR
    ADMINISTRATOR

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 35
    location : Borneo Island
    Website : www.sioloon.com
    Tag ID: : SFC00001
    Points : 10297
    Reputation : 101
    Number of posts : 7894
    19072008

    http://i38.servimg.com/u/f3 simple trik untuk komputer anda

    Post by aLFFiaN

    lambat start-up


    Apakah Anda merasakan Windows Anda mulai lambat? Banyak factor yang dapat menyebabkan Windows berjalan ďtertatih-tatihĒ, di antaranya penuhnya program start up. Banyaknya program yang berjalan saat start up, dapat membuat Windows berjalan lambat. Tips dan Trik Komputer akan memberikan tipsnya di bawah ini.

    Untuk mengatur pengaturan program start up, langkah-langkahnya sebagai berikut.

    Klik Start > Run > kemudian ketik MsConfig kemudian klik OK atau tekan ENTER hingga muncul jendela System Configuration Utility.
    Kemudian pilih tab Startup, seperti di bawah ini.

    Hilangkan centang pada program yang tidak perlu, kecuali antivirus, dan program download manager, jika tidak mengetahui fungsinya lebih baik hilangkan saja centangannya.

    Kemudian klik Apply atau OK.
    Restart computer untuk mendapatkan hasil atau efeknya.


    Last edited by aLFFiaN on 19/7/2008, 9:01 am; edited 1 time in total
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 19/7/2008, 8:49 am by aLFFiaN

    cara membuat background destop


    Tips dan Trik Komputer kali ini akan mengetengahkan tips membuat background desktop FlashDisk. Dengan trik ini, kita akan mendapati gambar atau photo sebagai background jika kita membuka flashdisk dengan Windows Explorer.

    Langkah-lanngkahnya adalah sebagai berikut.


    • Siapkan gambar atau photo yang ingin di pakai menjadi background tersebut. Jenis file yang diizinkan adalah *.png, *jpg, *.bmp, *.jpeg, (setidaknya menurut pengalaman saya).



    • Kemudian Anda buka Notepad, lakukan copy paste atau ketik kode di bawah ini.


    [ExtShellFolderViews]
    {BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}=
    {BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}
    [{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}]
    Attributes=1
    IconArea_Image=cover.jpg
    IconArea_Text=0xcc00aa
    [.ShellClassInfo]
    ConfirmFileOp=0


    Catatan : Anda harus merubah nama file gambar menjadi sesuai dengan nama yang berwarna merah (setelah IconArea Image=)seperti di atas. Sebagai contoh photoku.jpg direname menjadi cover.jpg.

    Namun jika tidak ingin merubah nama file-nya, Anda dapat mengganti nama file cover.jpg (pada kode di atas) dengan nama file lain, misalnya ďIconArea Image=photoku.jpgĒ


    • Kemudian Save As.. dengan nama "desktop.ini" (tanpa tanda kutip)


    • Kemudian copy atau pindahkan 2 file tadi (cover.jpg + desktop.ini) ke FlashDisk Anda.


    • Selesai.


    Sekarang, Anda buka windows explore kemudian arahkan mouse Anda ke removable disk (Flashdisk) Anda maka Anda akan mendapatkan variasi tampilan yang berbeda, seperti di bawah ini.
    avatar

    Post on 24/7/2008, 12:57 am by scorpions

    banyak bagus ni.bah ajar-ajar lagi tip and trik lain.mcm kasi shutdown pc melalui satu butang mudah.
    avatar

    Post on 26/7/2008, 6:24 am by gray

    scorpions wrote:banyak bagus ni.bah ajar-ajar lagi tip and trik lain.mcm kasi shutdown pc melalui satu butang mudah.

    senang ja tu bro..nampak button "POWER" kat atas keyboard sebelah kanan..tekan ja 1 kali terus dia shutdown punya..kalau dia x shutdown,cuba check di control panel-power option-advanced tab,make sure dalam "when i press power button.." pilih shut down..thats all!!
    avatar

    Post on 26/7/2008, 10:00 pm by Altec90

    gray wrote:
    scorpions wrote:banyak bagus ni.bah ajar-ajar lagi tip and trik lain.mcm kasi shutdown pc melalui satu butang mudah.

    senang ja tu bro..nampak button "POWER" kat atas keyboard sebelah kanan..tekan ja 1 kali terus dia shutdown punya..kalau dia x shutdown,cuba check di control panel-power option-advanced tab,make sure dalam "when i press power button.." pilih shut down..thats all!!

    bagus suggestion tuh bro! tapi 1st ingat la.. Harddiskdrive will corrupeted, 2nd, hdd will rosak. itu lens reader. macam jarum tuh.. fuh~ kalau jenama samsung. day by day.. HDD kau boleh tukar baru~ waaka!
    avatar

    Post on 26/7/2008, 10:22 pm by lentugi

    altec90 wrote:
    gray wrote:
    scorpions wrote:banyak bagus ni.bah ajar-ajar lagi tip and trik lain.mcm kasi shutdown pc melalui satu butang mudah.

    senang ja tu bro..nampak button "POWER" kat atas keyboard sebelah kanan..tekan ja 1 kali terus dia shutdown punya..kalau dia x shutdown,cuba check di control panel-power option-advanced tab,make sure dalam "when i press power button.." pilih shut down..thats all!!

    bagus suggestion tuh bro! tapi 1st ingat la.. Harddiskdrive will corrupeted, 2nd, hdd will rosak. itu lens reader. macam jarum tuh.. fuh~ kalau jenama samsung. day by day.. HDD kau boleh tukar baru~ waaka!

    erm...pc saya pun guna skill ni seblum tukar keyboard
    ok jak pun mo 3 taun saya guna tapi kalu main game na kin panas
    balik2 tetekan shutdown Mad Laughing
    avatar

    Post on 10/2/2009, 5:11 am by the BLitz

    Altec90 wrote:
    gray wrote:
    scorpions wrote:banyak bagus ni.bah ajar-ajar lagi tip and trik lain.mcm kasi shutdown pc melalui satu butang mudah.

    senang ja tu bro..nampak button "POWER" kat atas keyboard sebelah kanan..tekan ja 1 kali terus dia shutdown punya..kalau dia x shutdown,cuba check di control panel-power option-advanced tab,make sure dalam "when i press power button.." pilih shut down..thats all!!

    bagus suggestion tuh bro! tapi 1st ingat la.. Harddiskdrive will corrupeted, 2nd, hdd will rosak. itu lens reader. macam jarum tuh.. fuh~ kalau jenama samsung. day by day.. HDD kau boleh tukar baru~ waaka!

    no hal jga tu bro klu ko bt g2..direct off tpi jgn di amalkan.. ini boleh di bt apabila system x dpt close atau lappy susah mo off..dlm maintenance pun itu jalan terakhir utk off klu ada prob shutdown..tpi ingat jgn jak off direct dri socket karan..
    nanti apa yg bro altec90 tu katakan adalah btul.. Laughing
    avatar

    Post on 10/2/2009, 5:17 am by g_jin

    betul 2 broo...jgn diamalkan selalu la....nanti rosak plak 2 komputer.....hilang lagi 2 dokumen2 di dalam...
    avatar

    Post on 15/2/2009, 8:23 pm by Leader

    the BLitz wrote:
    Altec90 wrote:
    gray wrote:
    scorpions wrote:banyak bagus ni.bah ajar-ajar lagi tip and trik lain.mcm kasi shutdown pc melalui satu butang mudah.

    senang ja tu bro..nampak button "POWER" kat atas keyboard sebelah kanan..tekan ja 1 kali terus dia shutdown punya..kalau dia x shutdown,cuba check di control panel-power option-advanced tab,make sure dalam "when i press power button.." pilih shut down..thats all!!

    bagus suggestion tuh bro! tapi 1st ingat la.. Harddiskdrive will corrupeted, 2nd, hdd will rosak. itu lens reader. macam jarum tuh.. fuh~ kalau jenama samsung. day by day.. HDD kau boleh tukar baru~ waaka!

    no hal jga tu bro klu ko bt g2..direct off tpi jgn di amalkan.. ini boleh di bt apabila system x dpt close atau lappy susah mo off..dlm maintenance pun itu jalan terakhir utk off klu ada prob shutdown..tpi ingat jgn jak off direct dri socket karan..
    nanti apa yg bro altec90 tu katakan adalah btul.. Laughing
    aku da guna cam ni sejak 2002 sampai sekarang teda lak masalah, kalo korang kaji balik cara tu masa korang tekan power button tu bukan pc trus mati kan, dia ikut proses step by step save windows setting, log off then shutdown, kalo cara tu bermasalah benda tu tak wujud kat atas key board korang, 1 lagi kalo guna XP trus tekan power button dekat cpu pun bole shutdown dengan selamat (biasa ni defoult seting xp), lain la kalo korang trus power off dekat main soket,
    avatar

    Post on 15/2/2009, 10:17 pm by Altec90

    Leaderô wrote:
    the BLitz wrote:
    Altec90 wrote:
    gray wrote:
    scorpions wrote:banyak bagus ni.bah ajar-ajar lagi tip and trik lain.mcm kasi shutdown pc melalui satu butang mudah.

    senang ja tu bro..nampak button "POWER" kat atas keyboard sebelah kanan..tekan ja 1 kali terus dia shutdown punya..kalau dia x shutdown,cuba check di control panel-power option-advanced tab,make sure dalam "when i press power button.." pilih shut down..thats all!!

    bagus suggestion tuh bro! tapi 1st ingat la.. Harddiskdrive will corrupeted, 2nd, hdd will rosak. itu lens reader. macam jarum tuh.. fuh~ kalau jenama samsung. day by day.. HDD kau boleh tukar baru~ waaka!

    no hal jga tu bro klu ko bt g2..direct off tpi jgn di amalkan.. ini boleh di bt apabila system x dpt close atau lappy susah mo off..dlm maintenance pun itu jalan terakhir utk off klu ada prob shutdown..tpi ingat jgn jak off direct dri socket karan..
    nanti apa yg bro altec90 tu katakan adalah btul.. Laughing
    aku da guna cam ni sejak 2002 sampai sekarang teda lak masalah, kalo korang kaji balik cara tu masa korang tekan power button tu bukan pc trus mati kan, dia ikut proses step by step save windows setting, log off then shutdown, kalo cara tu bermasalah benda tu tak wujud kat atas key board korang, 1 lagi kalo guna XP trus tekan power button dekat cpu pun bole shutdown dengan selamat (biasa ni defoult seting xp), lain la kalo korang trus power off dekat main soket,

    Memang betul, TAPI when kau press one time, CUBA takan sajak sampai dia off?
    avatar

    Post on 4/9/2009, 8:56 am by papara7

    aku sokong si leader tuuuuu
    avatar

    Post on 27/6/2012, 6:53 pm by omar

    thanks the info buss cheers

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/4/2018, 4:44 am