SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Turbo Wastegate

    Share
    avatar
    blugu
    ADMINISTRATOR
    ADMINISTRATOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 38
    location : Kota Kinabalu-Putatan
    Tag ID: : SFC02202
    Points : 7295
    Reputation : 10
    Number of posts : 2945
    12092008

    http://i38.servimg.com/u/f3 Turbo Wastegate

    Post by blugu

    Turbochargers Explained: The Wastegate
    Dec 16, 2003 | By: Matyas Varga - SRO

    40mm External Wastegate



    Without a wastegate, the amount of boost that a turbocharger creates
    varies with the pressure of the engine's exhaust. This happens because
    exhaust pressure varies with relation to the engine's speed (measured
    in RPM's). This implies that as an engine reaches higher RPM's,
    increasing amounts of boost will be created by the turbocharger. The
    problem with this is that an engine can only accomodate a given amount
    of boost. Most stock engines are only meant to take about 10 PSI if not
    less. In order to regulate the amount of boost that comes into the
    engine, a wastegate acts as a door only allowing a given amount of
    exhaust to hit the turbocharger's exhaust turbine. Once the engine
    starts producing more exhaust pressure then the wastegate system will
    allow, a flap is opened to redirect excess exhaust away from the
    turbine blades. In turn, this is where a wastegate gets it's name. It's
    a gate to carry away waste. In order to regulate when a wastegate
    opens, a boost conroller can be used.

    Internal Wastegate Assembly and Actuator



    There are two types of wastegates. The first one is an internal
    wastegate (right). An internal wastegate is a component on the turbo
    unit itself. The gate is opened via an actuator which is a diaphram
    type system (see left picture). Excess exhaust is then fed directly
    into the exhaust system. We also have what is called an external
    wastegate (left), unlike an internal wastegate, it is seperate from the
    turbo unit and does not require an actuator. Excess exhaust can either
    be fed into the exhaust system or it can be vented straight out and
    into the atmosphere. High performance set-ups typically follow the
    latter alternative. Most stock systems come with an internal wastegate
    as this set-up is better suited for low boost applications. However
    most aftermarket systems perform better with an seperate external
    wastegate assembly making it an ideal choice for those generating boost
    in the range of 20-30 PSI.
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 6/5/2009, 9:22 am by Efazhfazh

    Apa fungsi sebenar wastegate ni ?
    Ingin tahu. Untuk Kcar brapa MM yg sesuai?
    avatar

    Post on 6/5/2009, 10:05 am by pioneer_syntium

    selagi internal tu boleh support boost tinggi x payah pakai external wastegate pon x pa... external ni selalunya yg boost 2 bar ke atas....
    avatar

    Post on 6/5/2009, 10:33 am by Danix

    bah..jgn kasih lama. sumbat terus twin turbo. Very Happy
    avatar

    Post on 6/5/2009, 2:00 pm by matnoor

    nice info bro blugu... Very Happy
    x mampu pakai wastegate pakai down/dump pipe (wesget kampung) pun jadi lah..huhu.. malu
    avatar

    Post on 6/5/2009, 2:07 pm by pioneer_syntium

    sa hanya mampu internal saja, boost hanya 1.6 bar saja...
    avatar

    Post on 6/5/2009, 2:16 pm by matnoor

    ceh, 1.6bar?? saja lagi tu ko ckp..kekeke..jgn la rendah diri bro pioneer..utk aku yg lidud 1.6bar tu tggi sdh tu.. malu huhu...
    avatar

    Post on 6/5/2009, 5:30 pm by Efazhfazh

    1.6 bar ka??? Buli2 suda tu tau
    avatar

    Post on 7/5/2009, 7:36 am by xiaomao

    1.6???mati....aku pun 0.5 saja....huhu....

    Post on 14/5/2009, 6:41 pm by kelisa_hitachi

    pakai remove ni..utk k-car sesuai 30mm-38mm...cari spring yg licak/lembut la supaya kalu yg pakai boost rendah leh lagi rasa power wastegate ni..
    yg 44mm ni besa yg hi-boost ja...keta aku pun pakai yg 35mm...
    avatar

    Post on 27/5/2009, 12:53 pm by DeDiCooL

    terpulang pada citarasa pengguna.. mau lagi sedap bunyi teriak aku cadangkan ext w/gate.. muahahaha... internal gate pun ok..

    yang goodnya ext w/gate ni, boost steady all da way.. asal jangan bocor la.. agree sama kelisa hitachi, kcar > 30-38mm punya saiz ok suda.. aku pakai 38mm punya, suda pakai 3 tahun, masi ok tapi mau bucur2 suda.. Sad
    avatar

    Post on 2/8/2009, 6:23 pm by witchblade

    sy punya wastegate 38mm tp spring dlm dia macam 1 bar saja.. baru rpm 3 stgh..teriak suda wastegate..nda syok ni.. mau cari spring yg 2 bar punya ni..hehe!

    Post on 3/8/2009, 10:47 am by boy_charger88

    bro fungsi westegate sama macam blowoffkah..?..
    avatar

    Post on 9/8/2009, 5:51 am by pioneer_syntium

    blow off ko lepas dia bunyi, kalau w'gate ko tekan sampai full boost baru dia bunyi, makin tinggi boost makin kuat bunyi dia, selagi x full boost dia x bunyi itu w'gate.

    Post on 30/12/2009, 6:56 am by yoreel

    pioneer_syntium wrote:blow off ko lepas dia bunyi, kalau w'gate ko tekan sampai full boost baru dia bunyi, makin tinggi boost makin kuat bunyi dia, selagi x full boost dia x bunyi itu w'gate.

    tompinai...diesel turbo..buli psg wastegate ka...tq

    Post on 30/12/2009, 12:37 pm by Dzen

    klu turbo diesel enjin standed bighorn isuzu buli pkai ka????berpa mm yg terbaik....boost pun bru 0.5 klu x silap/...tlg2 tnya tuk kawan jk ni....
    avatar

    Post on 1/1/2010, 2:17 pm by oky_da_alung

    yoreel wrote:
    pioneer_syntium wrote:blow off ko lepas dia bunyi, kalau w'gate ko tekan sampai full boost baru dia bunyi, makin tinggi boost makin kuat bunyi dia, selagi x full boost dia x bunyi itu w'gate.

    tompinai...diesel turbo..buli psg wastegate ka...tq

    buli..xda masalah..modfied 2 fuel pump tuk jek boost tggi..kompom berteriak 2 wastegate..kwnku ada modified dia pnya triton lite p turbo..wastegate msti yg ori..klu x bocor 2 klu boost tggi..
    avatar

    Post on 3/1/2010, 5:29 am by ahmad_dhani

    tu dia bila otai2 da besuara....
    kongsi2 lg ilmu....
    avatar

    Post on 3/1/2010, 5:21 pm by naz27

    dmax buleh kac msk ka tu brg..
    wastgte JAsma tu oK ka..?
    ada tjmp mrah ari tu..
    tp x tau kt mna nk psg d kk ne..
    org bru bha..
    hehhe
    avatar

    Post on 4/1/2010, 6:59 pm by ahmad_dhani

    takut tidak tahan jak tu westgate.yg buatan siam pun ok....
    jasma brand ni buatan mana arrr??????
    avatar

    Post on 4/1/2010, 7:16 pm by oky_da_alung

    beli ja tial ori bh..USA mari..tp pastikan yg ori..harga pasaran rm1k - rm1.2k..
    avatar

    Post on 5/1/2010, 5:43 am by naz27

    jasma jpun pny buatan..
    dgr2 ok bha..
    tp x tau la lau ada yg nda ori..
    hehhe

    Post on 5/1/2010, 6:52 am by DonJuanDeMarco

    brand malaysia "ZAP" pun ok bro..murah2 je
    avatar

    Post on 6/7/2013, 5:23 am by ako_swifter

    macam mna kita mau tau wastegate tu bcor ar..takut jgk ni dgr2.
    avatar

    Post on 13/12/2013, 10:22 am by blugu

    turbo boost yg slama ni steady - jadi tidak steady, kena cek blow valve & waste gate kalau lain² tempat nda bocor.

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/8/2017, 4:54 pm