SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    DIY Voltage Stabilizer

    Share
    avatar
    CrazyChild
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 30
    location : Sabah-Kgu
    Tag ID: : SFC 03623
    Points : 7030
    Reputation : 0
    Number of posts : 147
    14112008

    http://i38.servimg.com/u/f3 DIY Voltage Stabilizer

    Post by CrazyChild

    Blh taw siapa yang penah try DIY voltage stabilizer ni? pasal sa byk tgk yg jual di kedai2 ni mahal2 suma...

    sa ada search at google,ada juga yang penah DIY ni..pakai capasitor saja wit different value uF..and the result sama juga wit VS yang commercial punya..

    jadi siapa yg penah try2 buat ni..minta2 lar kongsi idea ar Very Happy
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 15/11/2008, 5:53 am by tony84

    xjugak mahal lah...lingkungan rm50-rm100 bule dpt suda....
    DIY salah2 sambung meletup batery....
    avatar

    Post on 15/11/2008, 6:12 am by Ujang87

    bahaya oh ini barang..bagus beli yg ori..hehehehe Very Happy
    avatar

    Post on 15/11/2008, 3:38 pm by CrazyChild

    yaka ..hehe..habis sa ada tgk di forum lain..main diy ni..huhu kos rm 30 gitu..nanti sa kasi tunjuk ckit2 lar upload pic hehe..
    avatar

    Post on 15/11/2008, 3:48 pm by CrazyChild

    for DIY user yang maw test Very Happy
    kena ada basic electronic sikit lar ..hehe

    It is a simple car voltage stabilizer that connected directly to a car battery.


    The function is to stabilize or filter an AC voltage from the
    alternator to get a clean DC voltage. A clean DC voltage is required
    for electronics equipment to operates in optimum condition. The
    alternator voltage output is regulated and still has AC noise which
    will cause a humming noise to a power amplifier.

    This circuit will filter both low frequency noise and high
    frequency noise. The lower value capasitor will filter high frequency
    noise while higher value capasitor will filter low frequency noise.

    *** All capasitors voltage value is minimum 16V (recomended). Do not use lower than 16V capasitor.




    if kamu buka dat commercial product..dalam dia lebih kurang juga..pakai capasitor..ada certain brand lar saja yg sa taw pakai IC..
    but..konsep sama saja..

    P/S : siapa yang maw test buat..make sure polarity +ve and -ve tida tebalik d bateri o..melatop trus hehe..capasitor lar
    avatar

    Post on 15/11/2008, 4:02 pm by CrazyChild

    ni website dari japan,preview diy VS ni...hehe kasi translate di google..tapi ada picture juga..jadi senang maw paham Very Happy

    http://www.prox.jpn.org/~yt27/dressup/dressup25.html
    avatar

    Post on 16/11/2008, 6:17 am by Randy

    mcm bahaya pula DIY Vs ne..
    kalau org yg pro psang..ok larr..
    tpi kalau yg cincai..silap haribulan tbakar keta sot body..
    avatar

    Post on 16/11/2008, 8:22 am by CrazyChild

    haha jan tebalik pasang ja lar.. affraid




    ni sample from DIY VS ... we rock DIY POWER

    avatar

    Post on 16/11/2008, 4:14 pm by Randy

    bgs beli yg sedia ada d kdai..
    biar mahal..tpi janji safe..
    hehehe..
    avatar

    Post on 17/11/2008, 3:26 pm by CrazyChild

    Randy wrote:bgs beli yg sedia ada d kdai..
    biar mahal..tpi janji safe..
    hehehe..

    hehe..bagi yang berani cuba bha..try lar.. jelir
    avatar

    Post on 17/11/2008, 8:35 pm by Randy

    skali 1st attempt suda tbakar keta..
    myesal woo..hihihi.. pale
    avatar

    Post on 18/11/2008, 4:37 am by Viero

    CrazyChild wrote:



    Bahaya ni... bagus bikin di kedai... serahkan kepada yang pakar..
    kalau bateri meletup pun kita nda rugi...hohoho What a Face

    P/s: banyak bah bomb tu sana.. C1, C2, C3, C4...C12 Shocked Shocked
    avatar

    Post on 19/11/2008, 2:09 pm by CrazyChild

    Viero wrote:
    CrazyChild wrote:



    Bahaya ni... bagus bikin di kedai... serahkan kepada yang pakar..
    kalau bateri meletup pun kita nda rugi...hohoho What a Face

    P/s: banyak bah bomb tu sana.. C1, C2, C3, C4...C12 Shocked Shocked

    haha c4 counter-strike ka rambo
    yang ada basic EnE ok lar tu..ni hujung minggu sa test..di keningau teda jual capasitor yang keci value dia.
    avatar

    Post on 19/11/2008, 2:22 pm by Viero

    CrazyChild wrote:
    Viero wrote:
    Bahaya ni... bagus bikin di kedai... serahkan kepada yang pakar..
    kalau bateri meletup pun kita nda rugi...hohoho What a Face

    P/s: banyak bah bomb tu sana.. C1, C2, C3, C4...C12 Shocked Shocked

    haha c4 counter-strike ka rambo
    yang ada basic EnE ok lar tu..ni hujung minggu sa test..di keningau teda jual capasitor yang keci value dia.

    huyoo... ngam la tu... nanti saya balik keningau saya cari ko...
    ko tolong lagi saya bikin...
    e2 pun kalau projekmu accomplish hehe
    buli juga dapat wiring free...hahaha What a Face Very Happy

    lawa la sioloon ada wireman, = timothy...wehwehweh What a Face ...
    nama ko tu kan... sumandak saya bilang Laughing
    avatar

    Post on 20/11/2008, 1:30 pm by CrazyChild

    Viero wrote:
    CrazyChild wrote:
    Viero wrote:
    Bahaya ni... bagus bikin di kedai... serahkan kepada yang pakar..
    kalau bateri meletup pun kita nda rugi...hohoho What a Face

    P/s: banyak bah bomb tu sana.. C1, C2, C3, C4...C12 Shocked Shocked

    haha c4 counter-strike ka rambo
    yang ada basic EnE ok lar tu..ni hujung minggu sa test..di keningau teda jual capasitor yang keci value dia.

    huyoo... ngam la tu... nanti saya balik keningau saya cari ko...
    ko tolong lagi saya bikin...
    e2 pun kalau projekmu accomplish hehe
    buli juga dapat wiring free...hahaha What a Face Very Happy

    lawa la sioloon ada wireman, = timothy...wehwehweh What a Face ...
    nama ko tu kan... sumandak saya bilang Laughing


    ades..cam mna kena patan ni???huhu...sa d k.k skrang ni..mencari barang2 hehe..kalo tia meletup bateri sa ..ko cari lar ar..hahaha..nanti sa test,upload pic suma lar,then kasi taw result dia cam na..

    VS kena jual di kedai = RMRMRMRMRM
    DIY sendiri = Priceless~~!!!

    haha renung2 lar akakakaka
    avatar

    Post on 25/11/2008, 8:51 pm by Leader

    kalo korang buat ikut diagram tu teda masalah, jangan jak 2 wayar besar + & -tu short, janji capasitor korang guna tu quality baik punya...

    soldring kena mampu menampung ampere bateri.

    kalo bab batery meletup tu aku rasa capasitor tu yang meletup dulu dari tu bateri, kalo banyak naaahhhhh.... cam mercun papan tu bunyi dia



    bagus projek ni...! tu jak la kalo kurang pengalaman soldring 50% kemungkinan short

    ba "CrazyChild" kalo ko da buat kasi up gambar dia aaaa
    avatar

    Post on 26/11/2008, 2:37 pm by 4x4Drifter

    ui nah mantap bah nih hehe sapa2 plajar2 kluaran Teknit or Poli tu bulih2 udah nih try hekhekhek
    avatar

    Post on 28/11/2008, 12:14 pm by CrazyChild

    suda sa siap bikin..ikut tu diagram ja..bsok sa upload pic dia What a Face
    avatar

    Post on 28/11/2008, 2:17 pm by Leader

    CrazyChild wrote:suda sa siap bikin..ikut tu diagram ja..bsok sa upload pic dia What a Face

    Shantiiikkkkk....!!!!!!!!!! Very Happy
    avatar

    Post on 29/11/2008, 2:43 pm by CrazyChild

    siap suda sa buat ni 8)

    ni pic dia







    suma ikut tu diagram d atas ..

    result..

    b4 pasang : AC on,Headlight On,audio On - volt reading = 15v down to 13v

    after pasang : volt reading = 15v - 14V - 15V..so objective tecapai ..haha

    yang dapat rasa time pasang aircon..rpm tia jatuh byk..tu jalar buat masa ni..lum dpt rasa lagi pa fungsi dia yg lain.

    sa lum pasang permanent di kereta..lum ada casing maw taruh..kena ujan sot trus nanti haha.. What a Face
    avatar

    Post on 29/11/2008, 3:04 pm by Leader

    cantik bro, cuma ko kasi tebal ja litar (kasi gabung 2 trak tembaga guna timah ja) tu supaya dapat tampung ampere tinggi
    Very Happy Very Happy:D Very Happy:D Very Happy:D Very Happy:D Very Happy:D Very Happy

    nanti aku buat gak KK mana mau dapat tu part, aku tak tau la kalo cari part d kk ni, pasal aku baru lagi ni d kk
    avatar

    Post on 29/11/2008, 3:12 pm by CrazyChild

    Leaderô wrote:cantik bro, cuma ko kasi tebal ja litar (kasi gabung 2 trak tembaga guna timah ja) tu supaya dapat tampung ampere tinggi
    Very Happy Very Happy:D Very Happy:D Very Happy:D Very Happy:D Very Happy:D Very Happy

    nanti aku buat gak KK mana mau dapat tu part, aku tak tau la kalo cari part d kk ni, pasal aku baru lagi ni d kk

    haha..ya..maw kasi sambung tu soldering tu..tapi sa maw test tambah lagi tu capasitor tgk kesan dia..sa beli suma tu barang di damai..ada tu kedai radio elektrik television ka?? sa lupa nama dia ..tapi di damai lar hehe.. kos suma sa beli tu tia sampai rm20 + amoi cina cun lagi..tia lar terasa mahal ..hahaha
    avatar

    Post on 2/12/2008, 6:54 am by Leader

    memang... kaloada amoi harga RM 100 pun murah tu pale
    avatar

    Post on 2/12/2008, 7:23 am by jay-jay

    alar tim success jua ka amacm suda ko ka c tengk dady sa ka apa lar kesan bagi kreta ko??? cis kalo oke ko turun ahh 6hb nie kita p bli....
    avatar

    Post on 28/12/2008, 4:38 pm by baby monster

    bh sa pun mau test ni

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/4/2018, 9:55 pm