SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Sy mau tau psl ekzos......=)

    Share

    zhariffz
    ELITE
    ELITE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 29
    location : Kota Kinabalu
    Tag ID: : SFC 04040
    Points : 7993
    Reputation : 7
    Number of posts : 3450
    15112008

    http://i38.servimg.com/u/f3 Sy mau tau psl ekzos......=)

    Post by zhariffz

    sy mau tnya ba ni, klu enjin standard, tp psg ekzos bsar, kuat mkn minyak ka tu?atau sama jg mcm pkai ekzos standard? tlg sy k, thanx.... Very Happy
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 15/11/2008, 4:12 pm by Nieto

    Engine standard + exhaust besar = suara kuat tetapi hilang power dan makan minyak.

    Sebenarnya exhaust kereta yang standard adalah yang paling sesuai untuk engine standard, engineer sudah kira exhaust setting yang sesuai untuk engine tersebut.

    Post on 15/11/2008, 4:36 pm by zhariffz

    Nieto wrote:Engine standard + exhaust besar = suara kuat tetapi hilang power dan makan minyak.

    Sebenarnya exhaust kereta yang standard adalah yang paling sesuai untuk engine standard, engineer sudah kira exhaust setting yang sesuai untuk engine tersebut.


    oyaka?alamak, tpksa d lupakanla ni utk tukar ekzos, tmbhn lg skrg ni harga minyak mhal.....huhu cry
    avatar

    Post on 15/11/2008, 4:53 pm by CrazyChild

    kalo exhaust yang direct flow tu pla?

    dorang bilang pick up bgs..btlka?
    avatar

    Post on 15/11/2008, 5:09 pm by Nieto

    minyak turun harga sekitar rm1.92 jangan takut hehe...

    direct flow maksudnya di muffler asap dia keluar terus, S-flow pula tidak secara direct.

    ada yang kata direct lebih sesuai untuk manual, power kuat di sekitar mid range rpm and hi range rpm. Suara direct lebih bising.
    S flow lebih sesuai manual untuk auto, dimana power kuat sekitar low range and mid range rpm.

    tapi kena bergantung dengan kereta juga, sebab belum ada bukti yang kukuh. boleh tanya mr.blugu pasal ini, lebih pakar~ hehe

    Post on 15/11/2008, 6:01 pm by zhariffz

    klu x kuat mkn minyak, grenti aku da tukar tu ekzos, wlupun harga minyak murah, tp ttp perlu byr jg, klu rm1 seliter baru aku sggup trima...........hahaha Laughing
    avatar

    Post on 15/11/2008, 6:20 pm by CrazyChild

    sa pakai direct flow sekarang,ada blh rasa pick up jg lar..tapi tia taw tu pikiran sa ja ka taw btl2 ada naik pick up hehe ..memang bising..huhu..maw cari yang bulat suara dia baru cute maw dgr haha.. Laughing
    avatar

    Post on 15/11/2008, 7:41 pm by blugu

    CrazyChild wrote:sa pakai direct flow sekarang,ada blh rasa pick up jg lar..tapi tia taw tu pikiran sa ja ka taw btl2 ada naik pick up hehe ..memang bising..huhu..maw cari yang bulat suara dia baru cute maw dgr haha.. Laughing

    Nak bulat bunyi muffler & tidak bising, tambah mid bullet sebelum cat converter.
    avatar

    Post on 15/11/2008, 7:43 pm by blugu

    zhariffz wrote:sy mau tnya ba ni, klu enjin standard, tp psg ekzos bsar, kuat mkn minyak ka tu?atau sama jg mcm pkai ekzos standard? tlg sy k, thanx.... Very Happy

    nak power skit & ada respon enjin, tukar sistem paip 4-2-1 (extrator/header) fuel comsumption ada jimat skit.
    avatar

    Post on 15/11/2008, 8:18 pm by CrazyChild

    huhu terjawab trus persolan yg sa maw tanya pun kena jawab juga ..hehe
    tq master blugu.nice Very Happy

    Post on 16/11/2008, 5:23 am by zhariffz

    klu pkai ekzos yg x brapa bsar slain ekzos standard, pun mkn minyak jg ka?sbb, wlupun enjin keta sy standard, tp mau jg ada sikit bunyi mantap ba, klu ekzos standard teda bunyi ba......hehe
    avatar

    Post on 16/11/2008, 6:14 am by Randy

    ble juga bha tue kalo bsar sikit dr eksoz stndrd..
    tdk juga kuat mkn mnyak..

    Post on 16/11/2008, 6:42 am by zhariffz

    Randy wrote:ble juga bha tue kalo bsar sikit dr eksoz stndrd..
    tdk juga kuat mkn mnyak..

    yaka?apapa jenis ekzos yg sederhana besar yg ngam dgn iswara 1.3s? Very Happy
    avatar

    Post on 16/11/2008, 2:26 pm by blugu

    zhariffz wrote:
    Randy wrote:ble juga bha tue kalo bsar sikit dr eksoz stndrd..
    tdk juga kuat mkn mnyak..

    yaka?apapa jenis ekzos yg sederhana besar yg ngam dgn iswara 1.3s? Very Happy

    Ko ikut saja ekzos version iswara limited edition tu, kira masi selamat kalau masa roadblok JPJ atau masa Ops Sikap, mmg standard utk iswara limited edition juga kan?
    avatar

    Post on 16/11/2008, 4:08 pm by Randy

    blugu wrote:
    zhariffz wrote:
    Randy wrote:ble juga bha tue kalo bsar sikit dr eksoz stndrd..
    tdk juga kuat mkn mnyak..

    yaka?apapa jenis ekzos yg sederhana besar yg ngam dgn iswara 1.3s? Very Happy

    Ko ikut saja ekzos version iswara limited edition tu, kira masi selamat kalau masa roadblok JPJ atau masa Ops Sikap, mmg standard utk iswara limited edition juga kan?

    ya..btul tue..
    ekzos vrsion bru tue pn ok juga..
    vrOom..vrOom juga bunyi tue ekzos..
    at least tdk silent mcm eksoz stndard tue..

    Post on 16/11/2008, 6:55 pm by zhariffz

    Randy wrote:
    blugu wrote:
    zhariffz wrote:
    Randy wrote:ble juga bha tue kalo bsar sikit dr eksoz stndrd..
    tdk juga kuat mkn mnyak..

    yaka?apapa jenis ekzos yg sederhana besar yg ngam dgn iswara 1.3s? Very Happy

    Ko ikut saja ekzos version iswara limited edition tu, kira masi selamat kalau masa roadblok JPJ atau masa Ops Sikap, mmg standard utk iswara limited edition juga kan?

    ya..btul tue..
    ekzos vrsion bru tue pn ok juga..
    vrOom..vrOom juga bunyi tue ekzos..
    at least tdk silent mcm eksoz stndard tue..


    oyakan, dmana ada jual tu yg murah2?kira2 brapa tu ah harga dia?plg2 dia tukar muffler ja ba tu kan? Very Happy
    avatar

    Post on 17/11/2008, 3:11 am by blugu

    zhariffz wrote:
    Randy wrote:
    blugu wrote:
    zhariffz wrote:
    Randy wrote:ble juga bha tue kalo bsar sikit dr eksoz stndrd..
    tdk juga kuat mkn mnyak..

    yaka?apapa jenis ekzos yg sederhana besar yg ngam dgn iswara 1.3s? Very Happy

    Ko ikut saja ekzos version iswara limited edition tu, kira masi selamat kalau masa roadblok JPJ atau masa Ops Sikap, mmg standard utk iswara limited edition juga kan?

    ya..btul tue..
    ekzos vrsion bru tue pn ok juga..
    vrOom..vrOom juga bunyi tue ekzos..
    at least tdk silent mcm eksoz stndard tue..


    oyakan, dmana ada jual tu yg murah2?kira2 brapa tu ah harga dia?plg2 dia tukar muffler ja ba tu kan? Very Happy

    Mungkin ada dijual murah2 yg 2nd daripada org2 yg suda upgrade ekzos drg kepada performance punya muffler, labor caj utk psng nie dlm rm30-40, mmg tukar muffler saja

    Post on 17/11/2008, 2:14 pm by zhariffz

    blugu wrote:Mungkin ada dijual murah2 yg 2nd daripada org2 yg suda upgrade ekzos drg kepada performance punya muffler, labor caj utk psng nie dlm rm30-40, mmg tukar muffler saja


    nnt sy mau p cari tu....hehe.....susa ba klu mcm keta sy ni, enjin x power, klu pkai yg bsar pun bunyi ketara mcm ampus ni, tpksa pkai ekzos standard ja........hehe
    avatar

    Post on 17/11/2008, 8:29 pm by Randy

    btul juga tue bro..
    jgn jak bunyi kuat mcm bteriak da..
    tpi larian masi pelan.. pale

    Post on 17/11/2008, 10:05 pm by zhariffz

    Randy wrote:btul juga tue bro..
    jgn jak bunyi kuat mcm bteriak da..
    tpi larian masi pelan.. pale


    hahaha, nnt kena ckp " bunyi mcm ribut, tp larian cm siput "....hahaha Laughing
    avatar

    Post on 18/11/2008, 4:04 pm by Randy

    zhariffz wrote:
    Randy wrote:btul juga tue bro..
    jgn jak bunyi kuat mcm bteriak da..
    tpi larian masi pelan.. pale


    hahaha, nnt kena ckp " bunyi mcm ribut, tp larian cm siput "....hahaha Laughing

    mcm prna pula dgr tue ayat..
    "minyak naik mcm ribut..turun mcm siput..".. Laughing Laughing

    Post on 19/11/2008, 6:16 am by zhariffz

    Randy wrote:
    zhariffz wrote:
    Randy wrote:btul juga tue bro..
    jgn jak bunyi kuat mcm bteriak da..
    tpi larian masi pelan.. pale


    hahaha, nnt kena ckp " bunyi mcm ribut, tp larian cm siput "....hahaha Laughing

    mcm prna pula dgr tue ayat..
    "minyak naik mcm ribut..turun mcm siput..".. Laughing Laughing


    yaba btul tu bos, tu psl mau cari ekzos yg x mkn minyak, da la minyak x trun sgt.......geram
    avatar

    Post on 19/11/2008, 2:29 pm by Randy

    zhariffz wrote:
    Randy wrote:
    zhariffz wrote:
    Randy wrote:btul juga tue bro..
    jgn jak bunyi kuat mcm bteriak da..
    tpi larian masi pelan.. pale


    hahaha, nnt kena ckp " bunyi mcm ribut, tp larian cm siput "....hahaha Laughing

    mcm prna pula dgr tue ayat..
    "minyak naik mcm ribut..turun mcm siput..".. Laughing Laughing


    yaba btul tu bos, tu psl mau cari ekzos yg x mkn minyak, da la minyak x trun sgt.......geram

    cari jak ekzos iswara SE tue..
    ok suda..
    trus len tue bunyi..

    p/s : jgn risau bro..
    skrg mnyak rm2 seliter..lma2 turun lgi tue.. What a Face

    Post on 19/11/2008, 8:45 pm by zhariffz

    Randy wrote:
    zhariffz wrote:
    Randy wrote:
    zhariffz wrote:
    Randy wrote:btul juga tue bro..
    jgn jak bunyi kuat mcm bteriak da..
    tpi larian masi pelan.. pale


    hahaha, nnt kena ckp " bunyi mcm ribut, tp larian cm siput "....hahaha Laughing

    mcm prna pula dgr tue ayat..
    "minyak naik mcm ribut..turun mcm siput..".. Laughing Laughing


    yaba btul tu bos, tu psl mau cari ekzos yg x mkn minyak, da la minyak x trun sgt.......geram

    cari jak ekzos iswara SE tue..
    ok suda..
    trus len tue bunyi..

    p/s : jgn risau bro..
    skrg mnyak rm2 seliter..lma2 turun lgi tue.. What a Face



    mantap jg ba kan bunyi klu guna ekzos SE tu?yezza.... Very Happy ...harap2la trun lg harga minyak tu, u da tukar ekzos, blehla jg mau try race2 d jln........... What a Face

    Post on 20/11/2008, 7:08 pm by ProjectD

    tukar jak bha,x juga kuat sangat makan minyak...injin2 mcm 4age,4g91,4g92 pun datg dr kilang ekzos standard xda bunyi hehehe...dpt juga mod kasi ekzos besar sikit..tepuk dada tanya selera..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/4/2018, 10:52 am