SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Contact point tukar pi CDI(KANCIL 850)

    Share
    avatar
    kgboyz19
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 34
    location : Sem4na
    Tag ID: : SFC12063
    Points : 5887
    Reputation : 7
    Number of posts : 343
    20052010

    http://i38.servimg.com/u/f3 Contact point tukar pi CDI(KANCIL 850)

    Post by kgboyz19

    salam taiko2 semua,aku nak tanya soalan sikit ni pasal contact point tukar pi CDI apa kebaikannya dan apa keburukannya pula..hehehe..tunjuk ajar ku TAIKO
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 10/6/2010, 10:04 pm by keba

    kebaikan dy adalh CDI lebih efisyen utk combustion dlm enjin..
    stakat contact point tu mercedes 30thn lepas yg pkai..
    satu2ny perodua yg pkai contact point adlah kancil 660..
    mgkin engineer ms tu nak save budget kot

    Post on 30/4/2011, 3:16 pm by smshahrir

    NK TANYE... brape harga nk wat dr contact point ke cdi??? perlu tukar 1 set distributor 850 masuk ke 660 or distributor 660 tukar part dlm jadi cdi???
    avatar

    Post on 30/4/2011, 6:21 pm by Kornurts

    smshahrir wrote:NK TANYE... brape harga nk wat dr contact point ke cdi??? perlu tukar 1 set distributor 850 masuk ke 660 or distributor 660 tukar part dlm jadi cdi???


    bro,cma beli tu CDI,klu mo gnti dr contact point ke CDI..Cdi sma bentuknya macam Contct point,cma cdi ni,x pyh set2 lg d dlmnya tu.. hrga klu baru x pasti,tp klu Halfcut Japan pnya dlm rm150 bgtu,trus psang ja ksi gnti tu cntact point.. Cool
    avatar

    Post on 30/4/2011, 10:02 pm by im

    macam plug n play saja kan?
    avatar

    Post on 1/5/2011, 5:49 am by Kornurts

    yup bro...juz plug n play..cma ada wayar pda coil n d distributer mo kna connect..pastu setting kddudukan CDi yg ngam,kompom enjin hidup,klu x da msalah lain.. Cool

    Post on 2/5/2011, 2:04 pm by smshahrir

    apa yg saya faham... distributor 660 tu bkk dalam... amek contack point tukar ngn cdi.. mean cover set distributor xpayah tukar.. just tukar dalam...
    Ari tu saya survey distributor 850 produa ori baru rm120... same je kan dgn jepun... ada tambah hp ka??? =)
    avatar

    Post on 2/5/2011, 2:31 pm by Kornurts

    oo...sy pn x pasti klu itu bro...tp biasanya mmg 1 set distributer tu kna gnti pkai yg CDI pnya..sbb sy hr tu pn tkar dr contact point p CDI,pomen kasi gnti trus 1 set ditributer CDI pnya..tggl smbung wayar ja..mgkin hrga d sna lbh murah dr sini bro...mmg lebih kurang sma macam jepun pnya,pomen suggest bgus pkai jepun used pnya drpda bli baru tu CDI..sbb jepun pnya lebih tahan..jd hr tu sy pkai used japan pnya la..klu hp tu.x pasti jg..tp macam biasa jg bah bro...cma enjin lbh snang hidup la tme mau on enjin.. Cool

    Post on 2/5/2011, 3:08 pm by smshahrir

    ok bro... sudah paham =) tq tq

    Post on 10/12/2011, 4:12 am by mira1596

    Kornurts wrote:
    smshahrir wrote:NK TANYE... brape harga nk wat dr contact point ke cdi??? perlu tukar 1 set distributor 850 masuk ke 660 or distributor 660 tukar part dlm jadi cdi???


    bro,cma beli tu CDI,klu mo gnti dr contact point ke CDI..Cdi sma bentuknya macam Contct point,cma cdi ni,x pyh set2 lg d dlmnya tu.. hrga klu baru x pasti,tp klu Halfcut Japan pnya dlm rm150 bgtu,trus psang ja ksi gnti tu cntact point.. Cool

    halo bro, say pun nak convert ke CDI..saya sudah ada Distributor CDi beli dari hafkat Japan..cuma plug n play aje ke.? coil ori 660 tak payah kacau ke?thanx..
    avatar

    Post on 10/12/2011, 4:34 pm by Kornurts

    mira1596 wrote:
    Kornurts wrote:
    smshahrir wrote:NK TANYE... brape harga nk wat dr contact point ke cdi??? perlu tukar 1 set distributor 850 masuk ke 660 or distributor 660 tukar part dlm jadi cdi???


    bro,cma beli tu CDI,klu mo gnti dr contact point ke CDI..Cdi sma bentuknya macam Contct point,cma cdi ni,x pyh set2 lg d dlmnya tu.. hrga klu baru x pasti,tp klu Halfcut Japan pnya dlm rm150 bgtu,trus psang ja ksi gnti tu cntact point.. Cool

    halo bro, say pun nak convert ke CDI..saya sudah ada Distributor CDi beli dari hafkat Japan..cuma plug n play aje ke.? coil ori 660 tak payah kacau ke?thanx..

    ya bro..plug n play shja..tp ada wayar tu mo kna connect dr coil ke cdi..n wyar yg d coil tu,ada dua brsmbung p coil tu,kna convert direct 1 tmpt ja wyr tu..
    avatar

    Post on 10/12/2011, 9:56 pm by nick19

    lau siapa mo tkr pg cdi,mo wat wiring lg 2..sy pna nmpk,tpi tak pna wat..hehehe
    avatar

    Post on 11/12/2011, 5:13 pm by Kornurts

    nick19 wrote:lau siapa mo tkr pg cdi,mo wat wiring lg 2..sy pna nmpk,tpi tak pna wat..hehehe

    btul bro..snang ja wiring dia tu..tp klu main tulis ssh mo jelaskan..mo tgk tu brg dpan mata bru snang xplain..
    avatar

    Post on 11/12/2011, 5:52 pm by keba

    wiring kat bhagian enjin tu 1 hal..nnt ad 1 fuse yg kena wat direct..
    sb kalau x wat direct, current ke CDI x ckup
    avatar

    Post on 12/12/2011, 2:10 am by kent1189

    mira1596 wrote:
    Kornurts wrote:
    smshahrir wrote:NK TANYE... brape harga nk wat dr contact point ke cdi??? perlu tukar 1 set distributor 850 masuk ke 660 or distributor 660 tukar part dlm jadi cdi???


    bro,cma beli tu CDI,klu mo gnti dr contact point ke CDI..Cdi sma bentuknya macam Contct point,cma cdi ni,x pyh set2 lg d dlmnya tu.. hrga klu baru x pasti,tp klu Halfcut Japan pnya dlm rm150 bgtu,trus psang ja ksi gnti tu cntact point.. Cool

    halo bro, say pun nak convert ke CDI..saya sudah ada Distributor CDi beli dari hafkat Japan..cuma plug n play aje ke.? coil ori 660 tak payah kacau ke?thanx..

    Kasi kedai electrical kereta la bro, sbb ni melibatkan wiring yang penting. nnti salah smbung betambah satu lagi masalah.. rasanya x juga mahal kalu suruh diaurg (kedai electrical) pasang tu.. kasi saja RM15-20 + rokok sebungkus.. kompom dia buat dgn baik skali.. (tips mau urg bikin keja baik ni)
    avatar

    Post on 12/12/2011, 4:08 am by Kornurts

    keba wrote:wiring kat bhagian enjin tu 1 hal..nnt ad 1 fuse yg kena wat direct..
    sb kalau x wat direct, current ke CDI x ckup

    arr btul abg ckp tu,,tu kn a direct bru ckup karan..hr tu sy punya blm direct lg..ssh mau hidup enjin..lemas smacm ja..pastu pomen chek,dia ksi direct bru cun2..heheheh
    avatar

    Post on 24/12/2011, 8:40 am by newzair

    bleh bagi diagram tak nak tau juga ,,mau cri halfcut ker ,blik pasang sendiri
    avatar

    Post on 29/12/2011, 11:19 pm by keba

    newzair wrote:bleh bagi diagram tak nak tau juga ,,mau cri halfcut ker ,blik pasang sendiri
    [list=1][*]
    susah nk bg diagram..tukar dl disributor 660, pastu psg CDI..
    2 wire d soket dist tu bg luka sikit n join wire hitam n merah d coil..
    nnt sa upload pic kalau sempat..
    avatar

    Post on 22/6/2012, 5:36 am by newzair

    bnyak benda kena blajar ...lagi ,,mcna nak adjust tdc ,,guna timing light ,,tgok diorang adjust kat distributor........
    avatar

    Post on 22/6/2012, 2:15 pm by Kornurts

    klu masih coil ori 660 tu,ksi direct jg wyar tu,x perlu melalui benda putih2[x tau nama] d coil tu..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/9/2017, 3:19 pm