SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Tak da ka plan nk jelajah Sarawak..

    Share
    avatar
    kent1189
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 33
    location : miri sarawak
    Website : http://www.lowisslow.com
    Tag ID: : SFC 18976
    Points : 5939
    Reputation : 19
    Number of posts : 1183
    30082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Tak da ka plan nk jelajah Sarawak..

    Post by kent1189

    Suda ka belum Sioloon FC menjelajah Sarawak, sambil tu bule la jumpa ahli2 sioloon d sini.. huhu
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 8/3/2012, 4:14 am by r3dskai

    plan tu dr dulu mmg ada..tp xpndai jadi2..btw klo pg swk..di mna kita mo buat ni? p Lawas tu macam senang sikit..atu p miri bru bnyk aramaitii..hehe
    avatar

    Post on 11/3/2012, 1:33 pm by im

    wah, plan besar tu...melibatkn pjlnn antarabangsa...kali la...hehe..
    avatar

    Post on 12/3/2012, 11:05 pm by eJump_Rockstar

    klu ikut jln darat, tpksa mo wat passport ne...
    avatar

    Post on 13/3/2012, 9:36 am by kent1189

    wat Passport Terhad ke Brunei (PTB) tu saja bro, wana biru gelap, baru RM50 valid untuk 5tahun. buat d miri la, alang2 ba smpai lawas tu.. on da way ke Miri tu singgah la d mana2 tmpt, lawas n limbang ka dulu..pastu konvoi smpai Miri. haha

    Aku jemput korang di Kompleks Kawalan Imigresen Sungai Tujoh, miri..hehe
    avatar

    Post on 13/3/2012, 11:45 am by eJump_Rockstar

    klu x silap, dr Lawas ke Miri 8jam ka bro?
    avatar

    Post on 13/3/2012, 11:46 am by eJump_Rockstar

    lg 1, klu lalu Brunei, kereta msti x blh pkai tinted ba 2 kn bro?
    avatar

    Post on 13/3/2012, 2:40 pm by bebiri

    ni pengalaman sya drive kanchiew dari kk-kuching,perjalanan dari kk-miri = 10 jam anggaran,kalau sya nda sesat di brunai aritu maybe awal lagi.

    Perlu ada:
    1)passport terhad brunai/passport international
    2)fotostat/original grant card[kalau sabah bilang Green card] kereta(utk membuktikan kereta bukan kereta curi dsb)
    3)Duit brunai untuk beli minyak,makanan,souveniers dan tambang untuk lalu 2 sungai pakai feri...oh ya toll lagi utk highway d brunai.
    4)GPS kalau ada..pakai handphone ja pun boleh..dulu sya pakai print map di komputer ja Sad

    Perlu buat:
    1)imigresen stop di lawas,brunai,limbang,masuk balik brunai,miri...lupa sdh sya berapa kali stop di imigresen.
    2)beli kfc,Mc D atau apa2 ja utk mkn time driving.

    ##tu ja sya ingat,lama sdh nda drive,last time 4 yrs ago,so maybe ada perubahan.

    Note:Ni ada website yg discuss travel dia dari Miri-Sabah,jadi kalau kamurang dari KK-Miri,kasi terbalik jak susunan dia ka.

    Miri-KK Travel Blog with PICTURES
    http://bumisepi.com/?p=1690

    Miri-KK map
    http://bumisepi.com/?p=1695
    avatar

    Post on 13/3/2012, 2:59 pm by eJump_Rockstar

    nice info bro...thanks 4 sharing...
    avatar

    Post on 14/3/2012, 5:37 am by kent1189

    eJump_Rockstar wrote:lg 1, klu lalu Brunei, kereta msti x blh pkai tinted ba 2 kn bro?
    Kalau boleh elakkan masuk bandar bro utk elakkan terjumpa Polisi. Kalau d border tu, x brapa strict sngat la pasal tinted tu. Kalau cun2 terjumpa roadblock tu, pa boleh buat la kan, kopak saja la..(jadi akuarium la skjap kereta). Tapi biasa kalu tinted masi nampak urg tu teda juga dia kacau ba, jgn smpai teda nmpak urg d dlm tu. Alang2 suda pegi Miri, terus pegi Kch, kch bnyk lagi mmber Sioloon.. Rela aku ambik cuti konvoi sama2 pegi kch, my hometown..hehe. Miri-Kch 12-13 jam kalu bnyk stop. Kwsan perlu dilalaui:

    dari Miri ke Bintulu (210km), bintulu-tatau-mukah-selangau-Sibu (200km), sibu-Sarikei-betong-sri Aman (232km), sri aman-lacau-serian-KUCHING (190km), Kuching-Bau-Lundu-Sematan (hujung peta sarawak)(102km)

    Kawasan bertanda merah tu tempat untuk berhenti la, rehatkan badan, enjin kereta.. Kalau plan mau bemalam, di Sibu la paling sesuai, sebab bndar pn besar juga, and then bnyk pilihan tmpt makan dan juga penginapan. Lagipun ianya terletak di tengah2 perjalanan Miri-kch. Kalau tahan, boleh direk saja..tapi x best la kan, jln jauh2 x tengok tmpt org puas2.. dh namanya jelajah sarawak, mesti la bnyk bhenti kan.. yg single tu boleh kongsi tmpt tinggal, minyak kalu dari Miri-Kch averaga pkai waja RM150-180 one way. lagi laju, lagi bnyk blanja minyak.

    Lepas pegi Kuching, boleh terus pegi Bau, Lundu dan Sematan.. abis la 1 sarawak di jelajah..hehe

    memang best jln2 jelajah ni.. tapi tu la, mau bajet yg besar untuk maintenance kereta, makan, minyak dan tempat tinggal.. Kereta lowerd, x brapa digalakkan la sbb highway (bunyi macam jln besar yg lurus dan rata), tapi sebenarnya bengkang bengkok, lubang sini sana, bumping. yg paling teruk adalah d antara Bintulu-Sibu, pastu Sibu-Kch boleh pecut dah 120-180km/j. Kalu nasi baik, kena gambar la kereta kalian dengan speed yang membanggakan tu..hehe
    avatar

    Post on 14/3/2012, 8:01 pm by bebiri

    Hari tu sya punya journey time

    KK-Miri 12jam
    (overnight Miri)
    Miri-KCH 12jam
    (stop Selangau)

    Digalakan utk membawa co-pilot,disebabkan perjalanan jauh,ada kawan cerita2 n dapat tukar pemandu..utk 1day travel tidak digalakkan kerana walaupun kereta boleh bertahan,tetapi badan driver tidak dapat tahan cos vibration kereta,fatique,hunger dsb...sya suda pernah cuba ghost GAGAL..

    Ya betul ckp si e_Jump,alang2 p kch,trus pergi lundu/semantan (1hr 30mins drive)..sampai ujung ekur peta Sarawak tu.
    avatar

    Post on 15/3/2012, 5:36 am by kent1189

    mmg btul tu bro, 12hrs driving mmg letih..merbahaya juga sbb driving dgn bdn letih kan. Saya satu kali saja pernah direk dri Kch-Miri, dri Kch 3am, smpai Miri 2.30pm. bhenti minum d sarikei sahaja, then mkan di niah.. tapi ada 2pemandu la..hehe. tetap letih juga wlaupun sebagai penumpang..

    brg mau standby kalau jalan jauh:
    1. Air dalam gelen dan lebihan minyak enjin semasa tukar minyak enjin
    2. Hose radiator besar dan kecil
    3. sparkplug 1/2biji.(yg terpakai pn ok, yg dipercayai masi boleh digunakan, ditukar sbb service kereta.
    4. alternator (kalau alternator lama x tukar,mcam jantung kereta juga ni brg)
    5. H4 bulp, bulp brake n lampu mlm blakang
    6. Tool, especially no 10,12,14, dan pemutar nut tayar silang 4,playar
    7. GPS kalu mampu (peta print google pn ok)
    8. tali utk towing
    9. tayar spare yg berangin dan telah dibalancing
    10. Lampu suluh yang terang
    11. Dawai utk ikat mengikat (incase bumper mau jatuh..hehe)
    12. Wayar-Wayar (incase ada wayar burn)

    Kalu guna kereta baru tu, teda la tkut rosak..hehe.

    Post on 6/8/2012, 5:40 am by ahmadmajamil

    salam best jugaa tu dapat jelajah ke sarawak...syok bha tu Agree ...klu konvoi lagi...mo ikut juga ni klu cuti banyak lagi...hehehe...raya tahun ni balik kampung isteri. drive ..hahahah...di sana kabong,daerah betong....ni pun mo cari barang-barang untuk stanby balik....hehehe
    avatar

    Post on 6/8/2012, 8:29 am by madee

    ahmadmajamil wrote: salam best jugaa tu dapat jelajah ke sarawak...syok bha tu Agree ...klu konvoi lagi...mo ikut juga ni klu cuti banyak lagi...hehehe...raya tahun ni balik kampung isteri. drive ..hahahah...di sana kabong,daerah betong....ni pun mo cari barang-barang untuk stanby balik....hehehe
    buss ko keja d mana d labuan,...ba ada masa keluar mnum kita...

    Post on 10/8/2012, 7:15 pm by ahmadmajamil

    madee wrote:
    ahmadmajamil wrote: salam best jugaa tu dapat jelajah ke sarawak...syok bha tu Agree ...klu konvoi lagi...mo ikut juga ni klu cuti banyak lagi...hehehe...raya tahun ni balik kampung isteri. drive ..hahahah...di sana kabong,daerah betong....ni pun mo cari barang-barang untuk stanby balik....hehehe
    buss ko keja d mana d labuan,...ba ada masa keluar mnum kita...
    aq kerja di telekom,di layang-layangan...bolih bha...tp masa ni...bz betul...biasalh mo balik kampung isteri... Very Happy alang2..add bha FB ku AHMAD BIN MAJAMIL..... we rock
    avatar

    Post on 9/10/2012, 6:16 am by madee

    ahmadmajamil wrote:
    madee wrote:
    ahmadmajamil wrote: salam best jugaa tu dapat jelajah ke sarawak...syok bha tu Agree ...klu konvoi lagi...mo ikut juga ni klu cuti banyak lagi...hehehe...raya tahun ni balik kampung isteri. drive ..hahahah...di sana kabong,daerah betong....ni pun mo cari barang-barang untuk stanby balik....hehehe
    buss ko keja d mana d labuan,...ba ada masa keluar mnum kita...
    aq kerja di telekom,di layang-layangan...bolih bha...tp masa ni...bz betul...biasalh mo balik kampung isteri... Very Happy alang2..add bha FB ku AHMAD BIN MAJAMIL..... we rock
    ba nti ku add

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/10/2017, 1:04 pm