SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    blow off for teboo

    Share

    arilll
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Johor
    Age : 32
    location : Johor
    Points : 4922
    Reputation : 1
    Number of posts : 21
    05092011

    http://i38.servimg.com/u/f3 blow off for teboo

    Post by arilll

    salam 1 Malaysia, di kwn ingin menayakan berkenaan blowoff,sekiranya kwn tidak mau mengunakan blowoff boleh atau tidak,ada apa2 keberngkalian boleh menimbulkan masalah pd enjin kawan tk. (vr4 teboo)
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 5/9/2011, 6:50 am by adeqyana

    rasanya blh je xnak pakai blowoff..tp keberangkalian turbo cpt kong..sbb boost yg berlebihan tidak dapat d buang oleh blowoff..lg pun mmg std enjin VR4 mmg dah ada blowoff std kn..ni pendapat aku je..hehe..kna tgu pendapat otai..

    kdg2 aku pun keliru fungsi blowoff ngan wesgate..yg mana satu utk menjaga enjin dan mana satu menjaga turbo..hehe..maklum la aku pun br belajar juga ni..
    avatar

    Post on 5/9/2011, 1:19 pm by ahmad_dhani

    bolw off valve tuk buang lebihan angin sebelum masuk ke THOTLE BODY..
    wastegate berfungsi sebagai membuang lebihan tekanan dr tebo..ni yg aku paham..newbie...

    Post on 5/9/2011, 9:01 pm by qj3

    klu boost rendah 0.3 gitu bolehla klu x pkai blow off..tpi klu boost lebih dripada tu klu syg turbo,pakaila blow off..klu x tu angin tndang blik pi turbo..tengah kipas turbine tu pusing ikut arah jam,tiba2 angin tendang paksa dia pusing lwan jam..lama2 shaft turbo longgar,kipas begesek sama casing,mnyak itam leaking,turbo berasap,trus kong..he he macam..

    klu smua angin ekzos tu pi turbine na ada kli smpi 3-4 bar,trus kuyak turbo,enjin teburai..sbhgian angin ekzos tu mesti d alihkan dripada trus pergi turbine..pengalihan tu la d taru wastgate..

    tiada blow off makan turbo,tiada wastegate makan turbo sama injin..tpi yg pnting dua2 tu kompom mkan duit he he..
    avatar

    Post on 6/9/2011, 3:03 am by ahmad_dhani

    qj3:memang betul apa yg ko bilang 2...
    avatar

    Post on 6/9/2011, 4:24 pm by adeqyana

    hehe..itu la pasal..macam aku xada wesgate,bila tarik bersiul terus turbo aku..macam berlawan itu angin dgn arah pusingan kipas..huhu..xada bajet lg mau buat downpipe yg ada wesgate kg..

    Post on 6/9/2011, 8:05 pm by qj3

    bro adeq..

    biasanya stiap turbine suda ada internal wastegate..kcuali bberapa jnis turbo macam rhf 4 vf27,vf10 n ada lgi beberapa yg tiada built in WG..bgini..paip ekzos dri turbo tu dpnggil downpipe..klu WG buka,lbihan asap ekzos yg kluar dri WG akan kluar ikut downpipe ni jg..yg orang buat spya lgi kick tu ialah dumppipe..dumppipe ni pipe khas utk asap ekzos yg kluar ikut WG ja..ertinya dia x kongsi la sama pipe ekzos..downpipe biasa org buat 2 inci..dumppipe (WG kg) utk WG biasa 1-1.2 inci ja(brgantung)..downpipe dri turbine trus pi tabung,mufler..dumppipe dri turbine smpi bwah dkat gearbox ja pendek ja..

    yg bilang bro besiul tu ertinya tnda turbo suda spool..mmg bgitu normal tu..tndanya angin tndang balik,bila tarik pastu lpas pedal,turbo akan bunyi tekukur...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/10/2017, 10:42 pm