SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    8 Skill Menjadikan Firefox Secepat Kilat

    Share
    avatar
    MiRA_TaSHa
    ADMINISTRATOR
    ADMINISTRATOR

    Female
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : Kota Kinabalu
    Tag ID: : SFC 00002
    Points : 8038
    Reputation : 0
    Number of posts : 2047
    03112008

    http://i38.servimg.com/u/f3 8 Skill Menjadikan Firefox Secepat Kilat

    Post by MiRA_TaSHa

    Secara umum Firefox sendiri sudah memiliki kuasa yang melampaui IE, tetapi dengan sedikit sentuhan dan penetapan yang tepat anda bosa membuatnya 2x lebih cepat lagi hanya dalam waktu 5 minit saja. Ikutilah trik-trik di bawah ini.

    1. Aktifkan Pipelining

    Biasanya browser bekerja dengan mengirimkan permintaan kepada server dan menunggu respon sebelum melanjutkan proses. Pipelining adalah sebuah teknik lebih agresif yang memungkinkan browser untuk mengirimkan beberapa permintaan sekaligus sebelum menerima respon apapun untuk mengurangi waktu yang diperlukan untuk memaparkan isi halaman. Untuk mengaktifkan fungsi ini taip “about:config” pada kotak alamat, klik dua kali pada “network.http.pipelining” dan “network.http.proxy.pipelining” supaya nilainya berubah menjadi “true” kemudian klik-dua kali pada “network.http.pipelining.maxrequest” dan jadikan nilainya “8“.

    Perlu diingat bahawa beberapa server tidak melayani pipelining. Jadi, ada kemungkinan kalau penetapan ini boleh memperlahankan firefox anda. Atur kembali semuanya seperti penetapan awal jika memang terjadi masalah.

    2. Render dengan Cepat

    Laman web yang besar dan rumit boleh memakan masa untuk dipaparkan. Firefox tidak ingin membuat anda menunggu, jadi dengan pengaturan standart Firefox akan menampilkan apa yang ia terima setiap 0,12 saat. Walaupun hal ini membuat browser terkesan lebih cepat, rendering secara berulang yang dilakukan terus menerus meningkatkan waktu keseluruhan yang diperlukan untuk menampilkan halaman, kita dapat mengurangi jumlah rendering ini untuk meningkatkan kelajuannya.

    Taip “about:config” dan tekan [ENTER], kemudian klik kanan pada tetingkap utama dan kemudian pilih “New > Integer“. Taip “content.notify.interval” sebagai nama preferensi anda, klik “ok“, masukkan “500000” (500 ribu) dan klik “ok” kembali.

    Klik kanan lagi pada tampilan dan pilih “New > Boolean“. Kali ini buat nilai disebut “content.notify.ontimer” dan atur menjadi “True” untuk menyelesaikan tugas anda.

    3. Loading Lebih Cepat

    Jika anda tidak menggerakkan tetikus atau menyentuh keyboard selama 0,75 detik, Firefox akan masuk ke dalam mode “low frequency interrupt” yang artinya interface-nya menjadi kurang responsif tetapi bisa me-load halaman lebih cepat.

    Ketik “about:config” dan tekan [ENTER], klik kanan pada tampilan dan pilih “New > Integer”. Ketik “content.switch.threshold”, klik “ok”, masukkan “250000″ (seperempat detik) dan klik “ok” untuk menyelesaikan.

    4. Tidak Ada Interupsi

    Anda boleh melakukan langkah lebih jauh dengan memberitahu Firefox untuk sama sekali mengabaikan user interface events sampai halaman selesai dipaparkan. Memang cara ini agak ekstrim kerana Firefox boleh menjadi tidak responsif selama beberapa waktu, tetapi tidak ada salahnya untuk dicuba apakah kesannya positif atau tidak untuk anda.

    Taip “about:config“, tekan [ENTER] dan klik kanan, pilih “New > Boolean“. Taip “content.interrupt.parsing“, klik “ok“, atur nilainya menjadi “False” dan klik “ok“.

    5. Blokir Flash

    Animasi flash yang mengganggu terdapat di mana-mana, muncul pada halaman web yang ingin anda baca atau lihat dan memlambatkan browsing. Namun ada penyelesaian yang sangat mudah. Install “Flashblock” (flashblock.mozdev.org) dan ia akan memblocksemua aplikasi Flash ketika loading agar laman web ditampilkan lebih cepat. Jika anda menemui paparan Flash ingin anda lihat cukup sekadar klik pada tempatnya untuk download dan melihat tampilannya dengan normal.

    6. Tingkatkan Ukuran Cache

    Ketika melancarkan Firefox akan menyimpan gambar dan skrip pada memory cache local di mana anda boleh mempercepat pengambilan data jika mengunjungi laman web yang sama kembali. Jika anda memiliki RAM yang besar (2GB atau lebih), biarkan Firefox berjalan lebih lama sehingga mengunjungi kembali halaman-halaman web akan lebih cepat, terutama dengan cache yang besar.

    Taip “about:config” dan tekan [ENTER], kemudian klik kanan dan pilih “New > Integer“. Taip “browser.cache.memory.capacity“, klik “ok“, masukkan “65536” dan klik “ok“, kemudian “restart” browser untuk mendapatkan cache yang baru dan lebih besar.

    7. Aktifkan TraceMonkey

    TraceMonkey adalah engine Javascript baru dari Mozilla yang super cepat, dalam beberapa benchmark bahkan mencetak nilai 40x lebih besar dibandingkan versi saat ini. Tracemonkey mungkin saat ini memang dalam tahap pengembangan dan masih sedikit buggy, tetapi jika anda keberatan menggunakan perisian dalam tahap pengembangan, dapatkan nightly build terbaru dari (ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/nightly/latest-trunk/). Versi beta pertama Firefox 3.1 juga dijadualkan untuk dikeluarkan bulan ini juga.

    Ketik “about:config” pada kotak alamat dan tekan [ENTER]. Ketik “JIT” pada kotak filter, dan klik dua kali “javascript.options.jit.chrome” dan “javascript.options.jit.content” untuk mengubah nilainya menjadi “true“. Selamat!, kini anda telah menggunakan engine Javascript mutakhir Firefox.

    8. Kompres Data

    Jika anda memiliki akses internet lambat, mungkin anda merasa bahawa Firefox tidak berkerja dengan baik. Itu tidak sepenuhnya benar! Install toonel.net dan aplikasi Java ini akan mengambil alih trafik internet anda melalui server-nya sendiri. Semua data yang melalui server Toonel lalu dikompres sehingga data yang perlu dipaparkan browser lebih sedikit.

    Bahkan, Toonel juga boleh mengkompres gambar JPEG, tetapi tentunya berlaku penurunan kualiti gambar. Tips ini berguna untuk mempercepatkan jumlah data yang dikirimkan, bermanfaat jika memiliki akaun internet yang terbatas atau saat menggunakan sambungan internet yang lambat seperti GPRS.
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 3/11/2008, 4:28 pm by Skunk_II

    good information..
    avatar

    Post on 3/11/2008, 4:48 pm by Huntez

    Suspect dlu aku guna proxy sever jak mula2 gila2 punya laju..skrang lembab tahap labi2 bejalan udah..tpksa pkai IE..janji laju jga la..campion ko ni mira..tau hal2 info2 gini..hehe..ajar aku nnti ah..
    avatar

    Post on 4/11/2008, 5:17 am by MiRA_TaSHa

    Huntez wrote:Suspect dlu aku guna proxy sever jak mula2 gila2 punya laju..skrang lembab tahap labi2 bejalan udah..tpksa pkai IE..janji laju jga la..campion ko ni mira..tau hal2 info2 gini..hehe..ajar aku nnti ah..

    kena hati dengan IE... ramai nti spyware berkenduri dalam pc ko... jan men dont

    kamu try Opera... laju.... ringan..... selamat.... blah blah blah....
    avatar

    Post on 4/11/2008, 5:19 am by aLFFiaN

    terbaru pakailah opera ... lagi laju ... www.opera.com
    avatar

    Post on 9/11/2008, 6:59 pm by ilmuhitam

    aLFFiaN wrote:terbaru pakailah opera ... lagi laju ... www.opera.com

    LAju nak Kemana :-)..

    selalunya Online dari hanpon baru syok pakai OPERA nie.

    KLu pakai firefox
    pasang jak Fasterfox 2.0.0
    tapi dah lama x update
    avatar

    Post on 8/2/2009, 8:42 am by the BLitz

    fuhhh opera lah jga paling best o..ringan abes...pastu blh tukar2 layout background lgi n then klu connection nternet putus time download blh lagi continue donlod...geek better guna opera lah Bagus Bagus
    avatar

    Post on 9/2/2009, 5:41 pm by KenDiriwan

    opera is light, easy to use, fast browsing with tabs. but less featrue as firefox does. btw both arent new, been existed since years.. another browser > safari ... google chrome
    avatar

    Post on 10/3/2009, 6:33 pm by sidee

    good infomation.... Very Happy
    avatar

    Post on 10/3/2009, 6:38 pm by skachild

    bagus kah opera... dah pakai FF hampir 4 tahun.... takut nti x biasa pulak....
    avatar

    Post on 11/3/2009, 2:00 pm by Leader

    skachild wrote:bagus kah opera... dah pakai FF hampir 4 tahun.... takut nti x biasa pulak....

    bagus jugak, kira laju jugak cam FF, pastu dapat download torrent, download bole resume. tapi jaga kalau ko login di web page kalau ko close itu opera tak logout. karang org lain guna tu opera dapt masuk akaun ko free-free. maksudnya apa yg ko buka tak close bebaik next time ko buka last visit webpage masi ada

    cuma aku malas nak guna pasal aku inda bisa guna id aku sini sioloon pasal aku guna code id untuk login akaun aku, "" inda dapat masuk
    avatar

    Post on 14/4/2009, 3:43 pm by wanchai

    pergh!! thnx mira..
    ko jgk la yg plin g jguh..
    congrats!!

    lju uda woo.. Very Happy
    avatar

    Post on 16/4/2009, 10:46 am by roanz89

    bukan tu FF yang lambat tu..tu internet skg yang lambat...ni streamyx ada masalah...tp tempat saya juga la paling syok tempat sya tinggal sikit org juga internet so download movie pun laju 4gb punya movie 2 hari boleh siap..hehe kalau on 24jam lah..ehhe sama tidak guna untuk main game...sya guna laptop compaq amd turion 64 1.5g ram...ehehe
    avatar

    Post on 8/5/2009, 12:41 pm by napster

    Leader wrote:
    skachild wrote:bagus kah opera... dah pakai FF hampir 4 tahun.... takut nti x biasa pulak....

    bagus jugak, kira laju jugak cam FF, pastu dapat download torrent, download bole resume. tapi jaga kalau ko login di web page kalau ko close itu opera tak logout. karang org lain guna tu opera dapt masuk akaun ko free-free. maksudnya apa yg ko buka tak close bebaik next time ko buka last visit webpage masi ada

    cuma aku malas nak guna pasal aku inda bisa guna id aku sini sioloon pasal aku guna code id untuk login akaun aku, "" inda dapat masuk

    kalau pc sndr ok la... time close tanpa logout, next time mau buka pc tak payah login... tp kalau pc share baik log-out betul2...

    IE jarang pakai dh, sbb Microsoft ada problem dgn dorg punya software (IE), kuat hang...
    avatar

    Post on 7/10/2009, 12:20 pm by papara7

    tqlah

    Post on 7/10/2009, 12:30 pm by De_Scarlet

    thanx 4 da information..
    avatar

    Post on 7/10/2009, 1:08 pm by wanchai

    jd info tbaru pling best dan mantap dan laju skrg ni apa?
    opera?
    FireFox?
    atau ada lain?
    avatar

    Post on 8/11/2009, 1:53 pm by ~zeRo

    Leader wrote:
    skachild wrote:bagus kah opera... dah pakai FF hampir 4 tahun.... takut nti x biasa pulak....

    bagus jugak, kira laju jugak cam FF, pastu dapat download torrent, download bole resume. tapi jaga kalau ko login di web page kalau ko close itu opera tak logout. karang org lain guna tu opera dapt masuk akaun ko free-free. maksudnya apa yg ko buka tak close bebaik next time ko buka last visit webpage masi ada

    cuma aku malas nak guna pasal aku inda bisa guna id aku sini sioloon pasal aku guna code id untuk login akaun aku, "" inda dapat masuk

    alamak bro btul ka "" x dpt lau d opera??
    aiya mlas la mo install opera ni hehe..
    avatar

    Post on 8/11/2009, 1:56 pm by napster

    apa yg bes nya opera tu...?

    mn bes? firefox ka opera...?
    avatar

    Post on 8/4/2010, 7:11 am by bod_supersperm

    pakai dan try COMETBIRD wahai kawan2 sekalian alam..hehe...
    avatar

    Post on 27/4/2010, 8:49 am by swordfishxox

    mira... camner nk off blocker fb...
    ada idea x?
    avatar

    Post on 27/4/2010, 4:16 pm by wanchai

    teda lagi tick baru ka?
    avatar

    Post on 24/9/2010, 10:26 am by yoku

    MiRA_TaSHa wrote:Secara umum Firefox sendiri sudah memiliki kuasa yang melampaui IE, tetapi dengan sedikit sentuhan dan penetapan yang tepat anda bosa membuatnya 2x lebih cepat lagi hanya dalam waktu 5 minit saja. Ikutilah trik-trik di bawah ini.

    1. Aktifkan Pipelining

    Biasanya browser bekerja dengan mengirimkan permintaan kepada server dan menunggu respon sebelum melanjutkan proses. Pipelining adalah sebuah teknik lebih agresif yang memungkinkan browser untuk mengirimkan beberapa permintaan sekaligus sebelum menerima respon apapun untuk mengurangi waktu yang diperlukan untuk memaparkan isi halaman. Untuk mengaktifkan fungsi ini taip “about:config” pada kotak alamat, klik dua kali pada “network.http.pipelining” dan “network.http.proxy.pipelining” supaya nilainya berubah menjadi “true” kemudian klik-dua kali pada “network.http.pipelining.maxrequest” dan jadikan nilainya “8“.

    Perlu diingat bahawa beberapa server tidak melayani pipelining. Jadi, ada kemungkinan kalau penetapan ini boleh memperlahankan firefox anda. Atur kembali semuanya seperti penetapan awal jika memang terjadi masalah.

    2. Render dengan Cepat

    Laman web yang besar dan rumit boleh memakan masa untuk dipaparkan. Firefox tidak ingin membuat anda menunggu, jadi dengan pengaturan standart Firefox akan menampilkan apa yang ia terima setiap 0,12 saat. Walaupun hal ini membuat browser terkesan lebih cepat, rendering secara berulang yang dilakukan terus menerus meningkatkan waktu keseluruhan yang diperlukan untuk menampilkan halaman, kita dapat mengurangi jumlah rendering ini untuk meningkatkan kelajuannya.

    Taip “about:config” dan tekan [ENTER], kemudian klik kanan pada tetingkap utama dan kemudian pilih “New > Integer“. Taip “content.notify.interval” sebagai nama preferensi anda, klik “ok“, masukkan “500000” (500 ribu) dan klik “ok” kembali.

    Klik kanan lagi pada tampilan dan pilih “New > Boolean“. Kali ini buat nilai disebut “content.notify.ontimer” dan atur menjadi “True” untuk menyelesaikan tugas anda.

    3. Loading Lebih Cepat

    Jika anda tidak menggerakkan tetikus atau menyentuh keyboard selama 0,75 detik, Firefox akan masuk ke dalam mode “low frequency interrupt” yang artinya interface-nya menjadi kurang responsif tetapi bisa me-load halaman lebih cepat.

    Ketik “about:config” dan tekan [ENTER], klik kanan pada tampilan dan pilih “New > Integer”. Ketik “content.switch.threshold”, klik “ok”, masukkan “250000″ (seperempat detik) dan klik “ok” untuk menyelesaikan.

    4. Tidak Ada Interupsi

    Anda boleh melakukan langkah lebih jauh dengan memberitahu Firefox untuk sama sekali mengabaikan user interface events sampai halaman selesai dipaparkan. Memang cara ini agak ekstrim kerana Firefox boleh menjadi tidak responsif selama beberapa waktu, tetapi tidak ada salahnya untuk dicuba apakah kesannya positif atau tidak untuk anda.

    Taip “about:config“, tekan [ENTER] dan klik kanan, pilih “New > Boolean“. Taip “content.interrupt.parsing“, klik “ok“, atur nilainya menjadi “False” dan klik “ok“.

    5. Blokir Flash

    Animasi flash yang mengganggu terdapat di mana-mana, muncul pada halaman web yang ingin anda baca atau lihat dan memlambatkan browsing. Namun ada penyelesaian yang sangat mudah. Install “Flashblock” (flashblock.mozdev.org) dan ia akan memblocksemua aplikasi Flash ketika loading agar laman web ditampilkan lebih cepat. Jika anda menemui paparan Flash ingin anda lihat cukup sekadar klik pada tempatnya untuk download dan melihat tampilannya dengan normal.

    6. Tingkatkan Ukuran Cache

    Ketika melancarkan Firefox akan menyimpan gambar dan skrip pada memory cache local di mana anda boleh mempercepat pengambilan data jika mengunjungi laman web yang sama kembali. Jika anda memiliki RAM yang besar (2GB atau lebih), biarkan Firefox berjalan lebih lama sehingga mengunjungi kembali halaman-halaman web akan lebih cepat, terutama dengan cache yang besar.

    Taip “about:config” dan tekan [ENTER], kemudian klik kanan dan pilih “New > Integer“. Taip “browser.cache.memory.capacity“, klik “ok“, masukkan “65536” dan klik “ok“, kemudian “restart” browser untuk mendapatkan cache yang baru dan lebih besar.

    7. Aktifkan TraceMonkey

    TraceMonkey adalah engine Javascript baru dari Mozilla yang super cepat, dalam beberapa benchmark bahkan mencetak nilai 40x lebih besar dibandingkan versi saat ini. Tracemonkey mungkin saat ini memang dalam tahap pengembangan dan masih sedikit buggy, tetapi jika anda keberatan menggunakan perisian dalam tahap pengembangan, dapatkan nightly build terbaru dari (ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/nightly/latest-trunk/). Versi beta pertama Firefox 3.1 juga dijadualkan untuk dikeluarkan bulan ini juga.

    Ketik “about:config” pada kotak alamat dan tekan [ENTER]. Ketik “JIT” pada kotak filter, dan klik dua kali “javascript.options.jit.chrome” dan “javascript.options.jit.content” untuk mengubah nilainya menjadi “true“. Selamat!, kini anda telah menggunakan engine Javascript mutakhir Firefox.

    8. Kompres Data

    Jika anda memiliki akses internet lambat, mungkin anda merasa bahawa Firefox tidak berkerja dengan baik. Itu tidak sepenuhnya benar! Install toonel.net dan aplikasi Java ini akan mengambil alih trafik internet anda melalui server-nya sendiri. Semua data yang melalui server Toonel lalu dikompres sehingga data yang perlu dipaparkan browser lebih sedikit.

    Bahkan, Toonel juga boleh mengkompres gambar JPEG, tetapi tentunya berlaku penurunan kualiti gambar. Tips ini berguna untuk mempercepatkan jumlah data yang dikirimkan, bermanfaat jika memiliki akaun internet yang terbatas atau saat menggunakan sambungan internet yang lambat seperti GPRS.


    waduh2... webmasternya dari indon ya ha2...
    avatar

    Post on 24/9/2010, 10:31 am by yoku

    wanchai wrote:teda lagi tick baru ka?


    catcheye sudah lingkup... help
    avatar

    Post on 17/8/2011, 8:17 pm by im

    8 skill utk melajukan firefox diatas mmg berkesan utk firefox yg version 3...tp utk yg versi 4 dan ke atas, rasanya tlh dipertingkatkan lg kelajuannya, tdk perlu setting pun xapa...ngam utk pengguna2 berukband(broadband) yg kelajuan macam siput ba** tu....huhuhuhuuu...

    tp google chrome jgk paling pantasssss....

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/1/2018, 4:41 am