SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Persoalan Tentang Penembahan Bateri....

    Share
    avatar
    Mr. Chronic
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 33
    location : Membakut
    Tag ID: : SFC 05265
    Points : 6645
    Reputation : 1
    Number of posts : 296
    01092009

    http://i38.servimg.com/u/f3 Persoalan Tentang Penembahan Bateri....

    Post by Mr. Chronic

    Otai-otai sound n member2 sekalian.. tolong dulu aku...
    Aku bercadang untuk menambah batt kereta aku... tapi aku mengalami sedikit kemusykilan dan keraguan Suspect ...

    1. Bagaimanakah cara penyambungan kabel dari batt asal ke batt ke2..?( maksud aku terminal dia..+ve n -ve) bagi diagram lah kalau boleh..

    2. Boleh ka penambahan batt dilakukan dengan saiz atau jenis batt yang berbeza...? (cth, asal NS60, tambah lagi satu baru NS90 atau NS120) What a Face

    3. kalau batt asal sel basah pastu tambah lagi satu dengan jenis yang free maintenance... tak jadi hal ka tu...??

    4. Kalau selesai penambahan batt baru, semua kabel untuk supply karen ke peralatan elektronik keluar dari batt ke2 atau pun bagi-bagi...

    Tolong ah...!! Bingung aku ni... (kereta aku proton waja)
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 1/9/2009, 3:24 pm by finalazy84

    erm...buli tanya ka bro...npa mo tmbah battry? main sound ka?

    klo nda silap, pasang macam psang Power Cap. (-) ko kasi ground.slalunya kasi ground sma2 tmpat ground 2 amp pas 2 (+) ko kasi smbung ja d (+) dkat amp ko 2.

    saiz sa nda sure...tpi janji voltan sama la.

    pa mksud ko kabel2 untuk supply karen ke peralatan electronik?yg asal 2 nda paya kacau la bro.biar 2 batt kedua bsmbung dngn amp sja...
    avatar

    Post on 2/9/2009, 4:08 am by Mr. Chronic

    hehe.. ya, aku baru bejinak2 main saun ba ni bro...
    ooo... jadi (+ve) batt sedia ada di kereta tu tarik ke (+ve) batt ke2 pastu (-ve) batt ke2 kasi ground ja...

    kabel untuk supply karen utk peralatan elektronik tu maksud aku yang ada di batt asal tu lah, yang supply utk lampu dll.. (kabel tu biar kekal di batt asal lah kan) untuk amp tarik dari batt ke2 la kan..) betul ka tu...

    komfom ka ni bro...??
    avatar

    Post on 26/9/2009, 6:28 pm by finalazy84

    sori lmbat reply...mesti ko udah wiring 2 kn..hehe
    amp woofer ko 2 kn tarik la dari mana2 sja.dari batt petama ka tau kedua sma sja.sebab memang suma 2 bsmbung antara satu dngn yg lain pn kn.buli juga ko smbung direct dari (+) d amp ke (+) batt kedua.ta payah bnyak2 wire guna.jn ja wire ko kecil la...hehe

    tdk dsyorkan ba main 2 battry...bikin rosak alternator.bagus lagi pkai 1 biji sja tpi yg bagus punya 2.
    avatar

    Post on 28/9/2009, 4:29 am by Mr. Chronic

    thanks bro... belum lagi aku wiring ba, pasal ada juga member2 aku yang sependapat dengan ko.. dorg pun cakap bagus pakai 1 batt ja... kalau pakai lebih cepat hangkang tu alternator.. mau cari kinetik kali ni kan... hehehe, mataii... mahal tu kan....
    avatar

    Post on 28/9/2009, 9:28 am by under18crew

    x jga bha..yg pnting otoneter besar..pkai 2 3 bateri pn ok jga bha..law owg uda men sound besar2 mmc msti tmbh bateri 2..law pkai 1 bateri jak mna sapot oo..smua lari p satu bateri jak.sound,enjin..sngsara lh 2 bateri...ngam jga tmbh 1 bateri lg 2..
    avatar

    Post on 30/9/2009, 8:54 am by finalazy84

    tpi mo kasi besar 2 otonator 2 yg bikin bepikir 2...hehe
    brapa watt main sound 2 bro?
    avatar

    Post on 5/10/2009, 11:24 am by BON

    kereta apa ko pakai? men berapa bijik? baru senang mau crita.... kalau mau tambah bateri berbeza v boleh tp pastikan di depan lebih besar dari belakang.... kalau telampau besar pula kena tukar tu otonator, takut tia mampu cas...

    Post on 5/10/2009, 11:26 am by FADILBOM20

    Post on 5/10/2009, 11:29 am by FADILBOM20

    huhuhuhu.... ALAMAK TERBACA PLAK>>> BUKAN TAHUN KU>>> wawawawa....

    avatar

    Post on 6/10/2009, 3:41 am by BON

    WUI!! OFF TOPIC UDAH NI TAU!!

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 18/11/2017, 9:20 am