SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Bunyi bising dari bawah kereta bila tekan minyak

    Share
    avatar
    nyamuk
    WEBMASTER

    Male
    Countries/State : Oregon
    Age : 27
    location : sarang nyamuk
    Tag ID: : SFC 08429
    Points : 9018
    Reputation : 18
    Number of posts : 3034
    22052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Bunyi bising dari bawah kereta bila tekan minyak

    Post by nyamuk

    aku mau tanya sedikit..aku konfius dari mana dtgnya bunyi bising kereta aku...
    bila start enjin, aku tekan minyak pastu kasi lepas, terus ada bunyi meletup 'pop' dari bhgian bwh kereta (mgkin silincer)..dan 1 lagi, bila aku start enjin, macam ada bunyi kasar sikit datang dari enjin, dekat timing belt & belting....dulu halus ja,nda macam tu bunyi dia...lepas tu skrg klu time jalan, aku terasa bunyi macam bising bhgian bwh kereta macam bunyi bucur...makin aku tekan minyak, makin bising,huhu....siapa ada pengalaman macam ni??
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 22/5/2011, 5:31 pm by keba

    bnyi pop tu mgkin sb ekjos bocor bos..try cek tgk..

    kalau sal bnyi dekat belting tu mgkin sb belting da lama..huhu
    avatar

    Post on 22/5/2011, 5:41 pm by bumbek

    banyak sebab bnyi pop tu.... plug mati pun blh sebabnya.... kalau bawa kereta tu exzos bocor kali... kalau bunyi belting kasar timing belt dah pernah tukar kah?
    avatar

    Post on 22/5/2011, 5:49 pm by nyamuk

    keba: hal ni terjadi kemarin...selepas aku lalu kat jalanraya yg tgh aspal (masi panas lagi)... terus jd macam tu...huhu...malah lebih bising lagi bila berhenti d trafic light, macam ada bunyi batu dalam ekzos...bising betul bunyi besi2 tu bergetar...tp td pagi, aku start balik kereta aku tu, bunyi tu bising lagi....lepas 5 minit macam tu, macam ada benda jatuh, terus senyap bunyi besi bergetar tu...skrg ni bunyi yg macam bunyi bucur tu la...dgn bunyi 'pop' dari bwh kereta bila lepas minyak

    bumbek: plug?tp bunyi di bwh tgh2 kereta yg bising...belting suda tukar time 70,000 km....skrg ni kereta aku 84,680 km...

    kereta aku kelisa, enjin 1.0..manual
    avatar

    Post on 22/5/2011, 6:07 pm by bumbek

    plug mati pun ada kesan bunyi tu... try tarik kalau smput plug tu
    avatar

    Post on 22/5/2011, 6:13 pm by nyamuk

    bumbek wrote:plug mati pun ada kesan bunyi tu... try tarik kalau smput plug tu
    suda aku try tarik di highway td....ok ja..teda semput...malah makin bising
    avatar

    Post on 22/5/2011, 6:24 pm by keba

    ekjos bocor tu bos..sb bnyi kat bwh kereta..
    plug pn bleh jadi tp kalau kereta x semput, mgkin sb lain..
    avatar

    Post on 22/5/2011, 6:28 pm by bumbek

    tukar piping 2inci hahahha
    avatar

    Post on 22/5/2011, 8:21 pm by nyamuk

    keba: aku rasa pun macam tu bro...tp aku heran mcmana bole bocor...sedangkan teda langgar apa2..

    bumbek: 2 1/2 inci suda tu...hahaha
    avatar

    Post on 23/5/2011, 1:38 pm by nyamuk



    suda dpt dikesan mana datangnya bunyi 'pop' tu..di bhgian smbungan tu pula.....huhu
    avatar

    Post on 23/5/2011, 6:20 pm by keba

    trus anta welding smula bos...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 18/8/2017, 8:08 am