SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    top overhaul enjin L2

    Share
    avatar
    fuumin
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Lahad Datu, Sabah
    Tag ID: : SFC3259
    Points : 7721
    Reputation : 7
    Number of posts : 1048
    28082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 top overhaul enjin L2

    Post by fuumin

    minta pendapat sifu2 yg berpengalaman..
    aku ingin membuat top overhaul, sbb kereta pndi mkn myk itam n myk itam ada bau petrol..sda sebulan lbh timba ilmu d forum2 n search info d google tp blm ada keyakinan bikin top overhaul sendiri hehe..n sbnrnya info yg dbaca x secara detail atau susa mau phm hehe..
    setakat ni aku suda beli piston ring, metal head gasket, n top overhaul set..tunggu hbs cuti raya sja baru brg smpi sbb poslaju cuti..da ckup ka ni brg2 utk buat top overhaul?

    terlalu byk persoalan ni, mau tggu reply dr sifu2 bru bertanya lbh lnjut.

    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 28/8/2011, 9:01 am by aLFFiaN

    kalau ada perkakasan lengkap boleh lah top overhaul dengan senang. tgk tools spanner dan lain2 tu kena ada untuk membungkar part dalam engine ni.. barangan seperti motor oil , gasket , ail filter, petrol dan lain2 untuk bahan overhaul kena ready.aku ni bukan teror lah tapi selalu tgk mekanik aku buat overhaul.. ada jugalah bantu2 dia skit..

    1st aku tgk dia overhaul engine kancil , mesti dia buka bumber depan.. tak tahu kenapa lah.. ehehe.. lepas tu bermulalah kerja untuk membuka cover head , clinder head, and hos-hos yg bersambung dengan engine. satu persatu dibuka sampailah terkeluar bongkah cyilnder tu.. bila sudah diluar , dia mula cucilah dengan cecair petrol block/piston ring dan ring2 semua yg ada dalam cylinder block tu.. bila sudah bersih dan berkilat.. dia jemur dalam 1-2 jam pulak.. bila sudah kering, mulalah kerja pemasaangan semula.. sampai lah masuk balik cyilinder head tu bercantum block engine.. tgk mudah ja kerja tu bila sudah biasa... yang penting peralatan dan bahan cukup..

    hahaha.. ini ja tips dua sen aku boleh bagi... takut cakap lebih2 salah pulak... wakkaka

    avatar

    Post on 28/8/2011, 12:47 pm by fuumin

    bro aLFFiaN ,aku pnh buka intercooler sja klu part2 enjin ni haha..klu bumper tu biasa la sbb mau maintenance ganti minyak tukar oil filter hehe
    avatar

    Post on 28/8/2011, 1:57 pm by AIRpulse

    kalau mo top overhaul ja berapa agaknya kos keseluruhan? enjin l2s saya pun ada simptom macam bro fuumin. pandai makan minyak hitam sudah. mo save bajet sudah ni.
    avatar

    Post on 28/8/2011, 2:21 pm by fuumin

    bro airpulse setakat ni aku blm dpt jg kos keseluruhan utk top overhaul ni, tertanya2 jg ni hehe..jd yg sda aku buat skrg adalah kumpul brg2 yg mau d ganti top overhaul gasket set dlm rm375 ,piston ring set rm120 ,metal head gasket rm150 (optional)..ntah ckup da ka ni brg2 or blm lg
    avatar

    Post on 28/8/2011, 2:33 pm by kent1189

    bro fuumin: kalu nk wat projek nnti jgn lupa stndby kamera k, utk ambik gambar.. then upload lam blog.. kira share2 la..hehe aku pn nk juga wat top overhaul sndiri.. kalu stkat ganti head tu brani la aku, p lau nk ganti piston ring tu x brani pula.. cuma bajet nk beli torque wrench sja nih..
    avatar

    Post on 28/8/2011, 3:19 pm by adeqyana

    hehe..ya bro fuumin..btl ckp bro kent1189 tu..hehe..jgn lupa stanby kamera utk tangkap gbr ya..hehe..aku pun mau belajar wat top overhaul ni..hehe..sediakan payung sebelum hujan..hehe..
    avatar

    Post on 28/8/2011, 3:29 pm by fuumin

    konfom ku standby kamera ambil gmbr ni bro kent klu projek sndiri..klu panggil org buat pun aku melekat sma dorg smpi keja siap smbil mnyibuk2 hehe..tp priority skrg mau timba sebyk ilmu ttg top overhaul ni ,mau projek sndiri katakn hehe..torque wrench ku pinjam2 sja la hehe
    avatar

    Post on 28/8/2011, 3:39 pm by kent1189

    save bajet bila kita wat sendiri kan bro, lagi kta puas hati sangat2 bila semuanya OK... pastu bule pulak cari kantau kalau ada mmber nk wat top overhaul, dpt income sikit utk wat kereta kita balik..hehe target mesti ada..

    Bro Fuumin: Kalu mekanik wat apa2 kt kereta aku yg aku x tau buat, aku mesti tengok diaorg buat, buat2 menyebok macam kaw ckp tu.. hehe curi Ilmu ba..x salah kan. pastu DIY la nex time..
    avatar

    Post on 18/9/2011, 6:59 am by fuumin

    projek hjg bln ni top overhaul or mgkn general overhaul sbb mau ganti gearbox jg..yg pasti bkn buat sendiri sbb x mudah rupanya mau ganti piston ring hahahaha..btw ,masa buat overhaul akan ambil pic la utk tatapan smua hehe..gasket set da ada ,piston ring n metal head gasket dlm bbrapa hari smpi sda..gearbox blm cari lg haha..mekanik pun blm jmpa lg haha
    avatar

    Post on 18/9/2011, 7:14 am by kent1189

    General overhaul bro..huhu. bnyk ongkos juga tu kan, brapa K rm tu? kalu stkat top overhaul tu maybe kta bule buat bro, p kalu general overhaul melibatkan penukaran piston ring tu mmg aku x brani, dan x kan buat kalu ilmu d dada lom ckup, sbb nnti kalu bkan expert yg bikin, melibatkan kos yg besar lagi n keja 2x..bgus serahkan pd yg pakar. anyw, jgn lupa ambik gmbr k, then wat blog sndri.. nnti kta dtg lawat..

    guna GB apa bro?
    avatar

    Post on 18/9/2011, 7:53 am by fuumin

    ya bro kent btul tu ,x berani la mau bikin sendiri hehe..

    gearbox blm tentu lg mau pki apa ni bro ,nnt g hafkat cari..ada kemungkinan guna gearbox L2 manual yg xda LSD..msa mau beli nnt bru buat keputusan hehe

    rm brapa K blm kira2 lg ,nnt da siap segala²nya bru post hehe
    avatar

    Post on 18/9/2011, 10:01 am by AIRpulse

    goodluck bro!

    cari bah GB 850, lagi sedap
    avatar

    Post on 18/9/2011, 11:25 am by fuumin

    tq bro airpulse

    skrg sdng pki bro ,mgkn mau cuba yg L2 pnya dlu..yg 850 kasi repair cun2 ,nnt blh pki blk haha
    avatar

    Post on 18/9/2011, 4:56 pm by AIRpulse

    bah..ngam tu bro fuumin..kasi repair cun2 itu 850..barang rare sudah GB tu hahaha..perodua pun ada juga barang rare tersendiri hehe..

    off - bro fuumin mo tanya, kau salah seorang mapper ka utk MFM?
    avatar

    Post on 19/9/2011, 2:40 pm by fuumin

    yah bro mau simpan ni gearbox 850, nnt jadi barang rare jg ni hehe

    hmm x pla bro airpulse ,aku x terlibat dgn MFM hehe

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/8/2017, 7:04 am