SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Power amp dalam keadaan PROTECTION MODE

    Share

    Cheguevera
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Kota Kinabalu
    Points : 5319
    Reputation : 1
    Number of posts : 28
    15022012

    https://i.servimg.com/u/f3 Power amp dalam keadaan PROTECTION MODE

    Post by Cheguevera

    Otai2 yg berpengalaman lagi cun, apakah penyebab Power Amp bila on dalam keadaan PROTECTION??? Bila sya check smua cable ok.. Last2, check grounding ada karan pada power amp.. macam mana nak DIY benda ni atau bwa ke kedai ja.. kalau hntr kedai, mana yg bagus sbab kalau kedai ni bnyk tipu bah.. lain rosak, lain dia minta ganti.. Kita yg inda tau apa2, di kasi buduh2.. Cuba siapa ada pengalaman tolong share.. Thanks SIOLOON..
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 15/2/2012, 6:19 pm by finalazy84

    sebab2 amp protect:
    1. tlmpau panas
    2. melebihi angkatan impedance (ohm). ini buli jadi klau tlmpau bnyak speaker kna smbung dlm 1 channel. cek balik konfigurasi wiring yg betul untuk dpt level impedance yg betul (cuba google)
    3. speaker wire ada yg kena body kerta. cek dekat speaker.kadang tu wire dekat speaker touch body kreta.
    4. tdk cukup karan dari battery (yg ini klau tdk cukup karan mesti kreta pn tdk buli start suda)

    cuba try buka suma speaker wire d amp.try on. klau klau tdk protect mksudnya antara mslh no 2 tau 3 la.

    Post on 16/2/2012, 5:52 am by Cheguevera

    Saya sudah buka smua wyr.. Sudah reset balik smua setting.. Bila sya try sambung balik dan cek smua input, ground input pada amp ada karan.. Bila on ja amp, led merah.. bila cabut RCA cable yg sambung ke pre amp, led trus padam.. bila sambung RCA balik, LED kembali merah.. sya try buka amp dan cek board xda yg burn.. cuma ada satu benda macam kapasitor kecil, rerumahnya tecabut tpi xda kesan burn.. Heran.. sya sudah main sound 3tahun tpi inda penah jumpa ni masalah..
    avatar

    Post on 16/2/2012, 5:58 am by Kornurts

    macam aku pnya amp hr tu..trlmpau pnas..bru mau set naik bass,jd protect la pla.lbh bkin pnas,lpas tu protect ja trus2..trpksa buang lo...klu mo bkin pn,kos dia ble2 kasi kluar 1 bji amp baru..

    Post on 16/2/2012, 6:05 am by Cheguevera

    Kornurts wrote:macam aku pnya amp hr tu..trlmpau pnas..bru mau set naik bass,jd protect la pla.lbh bkin pnas,lpas tu protect ja trus2..trpksa buang lo...klu mo bkin pn,kos dia ble2 kasi kluar 1 bji amp baru..



    Ya ka bro... alalalala.... macam xda mud bwa kereta xda ni brng... Kalau bikin, d mna tmpt aa bro? mana tau boleh bikin juga..
    avatar

    Post on 16/2/2012, 6:11 am by finalazy84

    apa mksud ko ada karan klau smbung ground?badan amp tu bekaran?
    ko suda try buka "speaker wire" dan pas tu try on?protect juga?

    ini amp pegi sub ka pegi mid?

    Post on 16/2/2012, 7:18 am by Cheguevera

    finalazy84 wrote:apa mksud ko ada karan klau smbung ground?badan amp tu bekaran?
    ko suda try buka "speaker wire" dan pas tu try on?protect juga?

    ini amp pegi sub ka pegi mid?

    Sdh buka speaker wire bro.. Speaker Sub punya.. Masih protect juga.. Badan xda la karan bro tpi input amp untuk ground ada karan.. Kan ada input 12v+, Rem dan Grd.. Grd tu yang kalau d cek ada karan kalau guna tu tester.. maksudnya, 3 input ada karan.. LED protect dan amp off sekali bila RCA cable cabut.. Bingung eh..
    avatar

    Post on 16/2/2012, 9:34 am by finalazy84

    owh itu mksud ko..hehe memang ada karan tu...klau teda karan tdk la hidup lampu protect tu.
    owh klau macam tu, amp yg ada mslh tu.sya rsa mesti ada kaitan dngn kapasitor kecil tu...kali ada short dlm tu litar.cuba antar pegi kedai electrical...dulu ada kwn amp dia kena air banjir, pegi repair macam puluh2 ringgit sja.dekat area milimewa d KK tu.tatau sblah mna...sya rsa buli minta cek dn quote arga ba tu.klau tdk mhl buli repair sja. amp apa tu bro?

    Post on 16/2/2012, 10:04 am by Cheguevera

    finalazy84 wrote:owh itu mksud ko..hehe memang ada karan tu...klau teda karan tdk la hidup lampu protect tu.
    owh klau macam tu, amp yg ada mslh tu.sya rsa mesti ada kaitan dngn kapasitor kecil tu...kali ada short dlm tu litar.cuba antar pegi kedai electrical...dulu ada kwn amp dia kena air banjir, pegi repair macam puluh2 ringgit sja.dekat area milimewa d KK tu.tatau sblah mna...sya rsa buli minta cek dn quote arga ba tu.klau tdk mhl buli repair sja. amp apa tu bro?


    Cerwin Vega 1600w 2channel mosfet 2ohm.. Itu dkt traffic light tu bro tpi ada member ckp sana tu tdk boleh pakai.. Sayang juga amp ni walau pun barang cikai... Suspect
    avatar

    Post on 16/2/2012, 12:45 pm by finalazy84

    klau gtu, buli juga ko cari2 kedai lain minta arga ba tu..hehe

    Post on 16/2/2012, 3:32 pm by Cheguevera

    finalazy84 wrote:klau gtu, buli juga ko cari2 kedai lain minta arga ba tu..hehe

    Sadang mencari la ni tmpt repair.. hehehe.. tpi nda tau d mana yg baik punya... kalau ada info, share2 k.. peace
    avatar

    Post on 16/2/2012, 3:58 pm by Kornurts

    Cheguevera wrote:
    Kornurts wrote:macam aku pnya amp hr tu..trlmpau pnas..bru mau set naik bass,jd protect la pla.lbh bkin pnas,lpas tu protect ja trus2..trpksa buang lo...klu mo bkin pn,kos dia ble2 kasi kluar 1 bji amp baru..



    Ya ka bro... alalalala.... macam xda mud bwa kereta xda ni brng... Kalau bikin, d mna tmpt aa bro? mana tau boleh bikin juga..

    haha..mmg bgtu ba tu bro..hr tu aku ada bwa amp aku tu p tukang repair sna inanam bg dia chek.dia blg rm70 la hr tu..msalah kpasitor ada yg hangus..cuma aku mlas maw rpair da.. Cool

    Post on 16/2/2012, 6:00 pm by Cheguevera

    Kornurts wrote:
    Cheguevera wrote:
    Kornurts wrote:macam aku pnya amp hr tu..trlmpau pnas..bru mau set naik bass,jd protect la pla.lbh bkin pnas,lpas tu protect ja trus2..trpksa buang lo...klu mo bkin pn,kos dia ble2 kasi kluar 1 bji amp baru..



    Ya ka bro... alalalala.... macam xda mud bwa kereta xda ni brng... Kalau bikin, d mna tmpt aa bro? mana tau boleh bikin juga..

    haha..mmg bgtu ba tu bro..hr tu aku ada bwa amp aku tu p tukang repair sna inanam bg dia chek.dia blg rm70 la hr tu..msalah kpasitor ada yg hangus..cuma aku mlas maw rpair da.. Cool


    Sa try tanya kadai lu la.. quote harga lu.. kalau mahal juga, bgus beli bru la kan..
    avatar

    Post on 17/2/2012, 7:16 am by Kornurts

    yaa itu macam la bro..klu hrga rpair ja ble2 hrg bli baru,bgus bli baru kn..hehe

    Post on 17/2/2012, 8:19 am by Cheguevera

    Kornurts wrote:yaa itu macam la bro..klu hrga rpair ja ble2 hrg bli baru,bgus bli baru kn..hehe

    Tu lai tu.. hihi.. Sdh sa tanya sna kadai, masalah gini dia ckp ic dgn board.. Pasal tlampau memblast, speaker lebih besar watt dri amp... hadusss... Suspect
    avatar

    Post on 17/2/2012, 9:27 am by Kornurts

    Cheguevera wrote:
    Kornurts wrote:yaa itu macam la bro..klu hrga rpair ja ble2 hrg bli baru,bgus bli baru kn..hehe

    Tu lai tu.. hihi.. Sdh sa tanya sna kadai, masalah gini dia ckp ic dgn board.. Pasal tlampau memblast, speaker lebih besar watt dri amp... hadusss... Suspect

    sma la tu kes kita bro..speaker sy hr tu lbh bsar watt dr amp..dua kali ganda bsar...haha..jd amcm?repair atau beli baru??haha
    avatar

    Post on 17/2/2012, 10:25 am by finalazy84

    tdk kisah juga tu wlaupun speaker perlu lebih besar power. yg penting, salurkan semaksimum power yg tu amp buli kasi tanpa kasi full tu gain.klau gain full tu la bikin cepat rosak.
    avatar

    Post on 17/2/2012, 4:03 pm by Kornurts

    finalazy84 wrote:tdk kisah juga tu wlaupun speaker perlu lebih besar power. yg penting, salurkan semaksimum power yg tu amp buli kasi tanpa kasi full tu gain.klau gain full tu la bikin cepat rosak.

    hehe..mmg btul bro..hr tu sy ksi full gain ba..adehh..ni la klu tiada tau apa2 psal sound..haha..syok2 kasi up bass,tba2 """tub"""..mati..haha
    avatar

    Post on 18/2/2012, 1:52 am by kent1189

    Amp ni biasanya panas melampau yg memusnahkannya, ada jenis amp yg panas dia akan bhenti, sejuk on balik. Cmtu amp hunter 2ch aku dulu. lepas letak fan 12v cpu pnya tu di atas dia, teda penah lagi amp tu bhenti2 wlaupun on lama2. Kalau memblast masa jln jauh pn tu amp suam2 saja, kalau teda kipas, bila overheat mmg akan bhenti smpai ianya sejuk balik baru on.. Kalau amp teda protection pndai off sendiri bila panas, mmg akan burn/meletup kapasitor dan komponen2 dlm tu.. Skrg Amp Hunter aku suda 8tahun nk msuk 9thn usianya dan masi berfugsi dengan baik. Amp cap ayam aku yg satu tu pn (utk mid) suda 6 tahun aku guna tanpa sbrg mslh lepas psg kipas. hehe
    avatar

    Post on 18/2/2012, 2:20 am by finalazy84

    semaking ni amp panas, makin kuat dia tarik karan kreta tpi bunyi makin kurang kuat.

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/10/2018, 10:50 pm