SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Fungsi Alternator

    Share
    avatar
    Ah_Pye
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Age : 30
    location : Beaufort-Membakut Sabah
    Points : 7494
    Reputation : 0
    Number of posts : 314
    17072008

    https://i.servimg.com/u/f3 Fungsi Alternator

    Post by Ah_Pye

    sya budak maw stdy sal sound sistem...apa pula fungsi alternator?
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 17/7/2008, 8:11 pm by kEzz

    kasi cukup karan kreta ko la broo.....

    Post on 18/7/2008, 4:53 am by kippo

    alternator ni ialah power generator i.e. penjana kuasa elektrik yang di pusing ulih injin

    di sebab kan karan yang di jana kan dalam AC, ada rectifier di alternator untuk menukar AC kepada DC

    untuk meng-kontrol voltage yg di jana kan, ada voltage regulator di alternator untuk meng-kontrol output voltage pada 14.4V DC
    avatar

    Post on 18/7/2008, 6:29 am by Ah_Pye

    owh...jd klu keta yg stdrd/ new car,bukan da sedia ada ke?
    avatar

    Post on 18/7/2008, 6:32 am by street-audio

    ya mmg ada sedia uda tu.. tapi kalau setakat standet ko pakai kereta tia paya tukar..!! kalau ko main sound uda karen ko tia cukup suply..!!na sana la ko mencari alteneter..!! bah karen cukup..!!
    avatar

    Post on 18/7/2008, 6:53 am by Ah_Pye

    owh...gtu..patutla bla kac ful blast volume,wofer saya x terangkat...rupanya c ckup karan...wlupun btery baru...tq...hehehe
    avatar

    Post on 18/7/2008, 7:36 am by under18crew

    altrnator smua krta ada bha.klu x,x karan lh 2 krta wlupn da bteri..hihi.mmg ptt tkr altrnator klu sound pkai yg kuat pnya uda spya karan mnckupi casnya..
    avatar

    Post on 18/7/2008, 8:05 am by rasta8592

    [quote="Ah_Pye"]owh...gtu..patutla bla kac ful blast volume,wofer saya x terangkat...rupanya c ckup karan...wlupun btery baru...tq...heheh
    tau bro ko cuba pasang tu power cap..kalu masi drop karan memang komporm autoneter mau cari besar tu
    avatar

    Post on 18/7/2008, 9:17 am by junraz

    Fungsi benda ni ialah charging battery apabila enjin dihidupkan..kalau rosak ianya tidak berkeupayan untuk charging battery..

    - Nak tau alternator rosak..beli bateri baru dan pasang pada kereta anda,start enjin.selepas enjin di hidupkan
    tanggalkan wayar bateri positif & negatif,kalau enjin tak mati bermakna alternator ok..
    kalau mati bermakna alternator kong..

    -Kalau salah tlg betulkan... What a Face


    Last edited by junraz on 18/7/2008, 10:19 am; edited 1 time in total

    Post on 18/7/2008, 9:40 am by kippo

    alternator tidak simpan cas, dia bikin cas Wink
    avatar

    Post on 18/7/2008, 9:51 am by under18crew

    ya bha..altrnator yg bkin cas..hihi.mna da altrnator smpn cas..bateri yg smpn cas..
    avatar

    Post on 18/7/2008, 11:15 am by Devious

    Alternator ni merupakan alat elektromekanikal yang convert tenaga mekanikal kepada tenaga elektrik(alternating current/AC).Dari segi prinsipnya apa2 shj alat yang digunakan untuk menjanakan tenaga electrik (AC) dipanggil alternator,tetapi kebiasaannya alternator merujuk kepada sebuah mesin yang berpusing dipacu oleh enjin automotif atau lain2 enjin internal combustion.

    Alternator pada kenderaan fungsinya ialah untuk caj semula bateri dan membekalkan tenaga untuk sistem elektrikal kenderaan BILA ENJIN DIHIDUPKAN. Alternator Automotif menggunakan satu set Rectifier(diode bridge) untuk menukarkan AC ke DC.Untuk mengawal voltan output yang dikeluarkan Auto Voltage Regulator digunakan.

    Masalah drop karen walaupun memakai 2 bateri tidak semestinya bermakna anda harus menggati alternator anda. Keadaan ini selalunya berpunca dari 'Multi-Battery Drain' iaitu arus saling mengalir antara kedua2 bateri yang digunakan(bateri A tarik arus dari bateri B,vice versa). Oleh itu pada pendapat saya sekiranya anda menggunakan lebih dari 1 bateri untuk sistem elektrik kenderaan anda,lebih baik menggunakan 'Multi Battery isolator' iaitu satu alat yang bertindak sebagai injap kawalan untuk mengelakkan masalah "multi Battery Drain' ini. Sambungkan 2 bateri ke Multi Batt Isolator dahulu,kemudian baru ke alternator. Dengan ini setiap bateri anda akan diasingkan dan masing2 boleh bertindak sebagai Independent power source.
    avatar

    Post on 18/7/2008, 11:39 am by Ah_Pye

    wah...tq suma....
    yakan betul jg....sekiranya alternator ni x kuat...nak gnti jenis pa supaya kuat a???
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:13 am by under18crew

    pkai altrnator yg bsar ampere nya..mcm 90 amp,100 amp atau 120 amp..
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:23 am by Ah_Pye

    oooo...gtu....tq under18crew...ur a my fren...jd bla da guna aalternator yg besar,x sot ka lampu mcm tu....?
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:25 am by under18crew

    x jga 2..tgk krta lh jga..klu kncil jgn lh plak pkai altrnator smpai 120 amp..ble jga pkai tp msti psng adjustable frequncy karan 2.da kwn yg wat mcm 2..kra pomen yg wat altrnator dia pkar jga lh..
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:27 am by Ah_Pye

    ooo.jd ikut keta la jg kan?...ok tq... Smile
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:30 am by under18crew

    2 pndpt sy lh..btlkn klu da yg slh..klu proton ble pkai 120 amp pnya 2..yg mitsubishi pnya altrnator 2..
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:31 am by Ah_Pye

    bro..klu kembara ngan van cmner?
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:33 am by under18crew

    ble pkai smpai 120 amp jga 2..lg bsar lg bgs..tp klu altrnator bsar tp bateri 1 ja x jga gna..tmbh 1 lg bateri lg yg maintenence free pny..bru kaw2 karan..hihi.
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:36 am by Ah_Pye

    yaka?bule jg tambah btery ka?...kuasa btry tu yg sama jg ka ngan satu tu bro?
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:37 am by under18crew

    ble bha..skrg2nya pkai mntnce free ns60 pnya jns..biar bsar skit..hihi.bro pkai sound apa?
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:40 am by Ah_Pye

    jd kalu double btry ni terangkat la kan?jd klu ns60+ns60 kira =ns120 la ni?...sound mohwk....tp amp ja WESt...hehehehe
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:43 am by under18crew

    hihi..x lh jga mcm 2..pkai ja 2 bateri..mna da pngiraan pkai ns60 2 bji jd ns120..hihi.nie spya dpt smpn cas bnyk.klu pkai bateri stndet 2 lmbt cas blk baterinya..jd karan cpt drop..yp cdgn sy kn bro bg sound bro nie ngam tmbh bateri ja 1 lg..ok uda 2.
    avatar

    Post on 19/7/2008, 4:48 am by Ah_Pye

    nntla sya tmbah btry satu...jd btry satu conect btry yg satu tu la kan?
    bro,cmner bro?..sound pa yg ok? ajarla sikit...sound tu pun sya beli2 jak....hehehe

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/10/2018, 10:07 pm