SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    kancil masuk enjin kelisa...

    Share
    avatar
    presleyjr
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 28
    location : tamparuli&kk
    Tag ID: : sfc 3301
    Points : 6514
    Reputation : 0
    Number of posts : 128
    13122008

    http://i38.servimg.com/u/f3 kancil masuk enjin kelisa...

    Post by presleyjr

    allo smua otai2 sioloon...sa nda tau pa2 psl mau tukar enjin...
    so cni mau tnya otai2 smua..pa2 pa prlu tukar n tambah kalo convert enjin kancil 850 manual p kelisa 1.0 manual..??

    arap2 otai2 smua leh tlg... Very Happy Very Happy
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 5/4/2013, 7:02 pm by walawey

    khairul.azlan.86 wrote:keba..bengkel tang mana..? kat penang..sbb nak mintak tolong pasai enjin kelisa sy ni..baru tukar enjin ni..

    problem apa bro

    Post on 8/4/2013, 3:00 am by khairul.azlan.86

    ade sket problem...ari tuu da potong spring segelung..tp biler bawak 110..lango lubang sket..ader rase cam goyang sket..beser ke cam tu..? pas tu...aircond ade bau minyak..hanto kat bengkel tuu..xjd ape2 pn..dier g tau..bukak tingkap..sampai ari ni...ade bau lagik..malas toi nak g dah..ingat nak carik bengkel yang betol2..tau pasal enjin kelisa ni..lagi satu rpm xjalan..sbb sy pakai auto..tekan lame baru cam ade pickup...top speed 133..normal ke cam tu..?? tolong..bg advise sket..

    Post on 8/4/2013, 3:03 pm by walawey

    khairul.azlan.86 wrote:ade sket problem...ari tuu da potong spring segelung..tp biler bawak 110..lango lubang sket..ader rase cam goyang sket..beser ke cam tu..? pas tu...aircond ade bau minyak..hanto kat bengkel tuu..xjd ape2 pn..dier g tau..bukak tingkap..sampai ari ni...ade bau lagik..malas toi nak g dah..ingat nak carik bengkel yang betol2..tau pasal enjin kelisa ni..lagi satu rpm xjalan..sbb sy pakai auto..tekan lame baru cam ade pickup...top speed 133..normal ke cam tu..?? tolong..bg advise sket..
    rpm mmg x jalan kalau lampu bulat.. aku nya top speed 150... bila2 free blh jmpa .. aku duk png.. 019-4000884..

    Post on 9/4/2013, 7:52 am by khairul.azlan.86

    ok cun bro..tp wat mase skrang xleh lagi..sbb bajet xde..lg satu...ako ngah carik tank l2s atau sewaktu dengannye...bising gile pakai fuel pump kat luar...ako g bengkel lain laa ari tuu..ikat tmpt bateri ako yang da longgar..pas tu...ako tanye aa..beser ke bunyi bising fuel pump ni..dier kater mmg ade bunyi..tp xder aa bising cam ni...maybe nak rosak da kot dier kater...merc punye fuel pump kate dier laa..pas tuu..air cond plaks pas lame drive..daa xsejuk..ako tanye pomen tuu..dier kater nak pasang kipas kat depan..kalau kat blakang daa x muat...satu lagik..ye kee enjin kelisa jepun ni name dier storia..??..pas tuu..ye ke dier ade cut off..??

    Post on 10/4/2013, 12:59 pm by walawey

    khairul.azlan.86 wrote:ok cun bro..tp wat mase skrang xleh lagi..sbb bajet xde..lg satu...ako ngah carik tank l2s atau sewaktu dengannye...bising gile pakai fuel pump kat luar...ako g bengkel lain laa ari tuu..ikat tmpt bateri ako yang da longgar..pas tu...ako tanye aa..beser ke bunyi bising fuel pump ni..dier kater mmg ade bunyi..tp xder aa bising cam ni...maybe nak rosak da kot dier kater...merc punye fuel pump kate dier laa..pas tuu..air cond plaks pas lame drive..daa xsejuk..ako tanye pomen tuu..dier kater nak pasang kipas kat depan..kalau kat blakang daa x muat...satu lagik..ye kee enjin kelisa jepun ni name dier storia..??..pas tuu..ye ke dier ade cut off..??

    tank l2s aku beli aritu kat RM300 x silap... hg punya enjin ada dvvt x? semua enjin ada cut off..

    Post on 17/4/2013, 7:39 am by khairul.azlan.86

    walawey wrote:
    khairul.azlan.86 wrote:ok cun bro..tp wat mase skrang xleh lagi..sbb bajet xde..lg satu...ako ngah carik tank l2s atau sewaktu dengannye...bising gile pakai fuel pump kat luar...ako g bengkel lain laa ari tuu..ikat tmpt bateri ako yang da longgar..pas tu...ako tanye aa..beser ke bunyi bising fuel pump ni..dier kater mmg ade bunyi..tp xder aa bising cam ni...maybe nak rosak da kot dier kater...merc punye fuel pump kate dier laa..pas tuu..air cond plaks pas lame drive..daa xsejuk..ako tanye pomen tuu..dier kater nak pasang kipas kat depan..kalau kat blakang daa x muat...satu lagik..ye kee enjin kelisa jepun ni name dier storia..??..pas tuu..ye ke dier ade cut off..??

    tank l2s aku beli aritu kat RM300 x silap... hg punya enjin ada dvvt x? semua enjin ada cut off..
    dvvt..?? cam kt toyota unser ke..?? entah lee wei..ako ni dahh kene bodo2 ngan pomen tuu ke..ako tgk enjin tuu..ngan skru karatnye..member ako tgkkan..dier kate antara head ngan blok kott..ader satu getah kan..?? dier kater..kalau daa lame sgt..kene tukar..sbb nnt leh jadi bocor...entah lee wei..ako nak cari member2 yang tukar enjin cam ako..yang berjaya laa..xder plakz kat c ni..diorang banyak men vtec..xpe..dalam bln 6..ko free x..?? ako nak g sane pon kene ader bajet sket..lg satu..ader kaitan kee cut off ngan dvvt tu..??

    Post on 17/4/2013, 8:25 am by walawey

    x da kaitan cut off dgn dvvt...hg punya enjin ej-ve ka ej-de.. aku bkn pomen tp kalau nk suruh tgk tu blh la... pa2 hal kontek aku

    Post on 22/4/2013, 9:17 am by khairul.azlan.86

    walawey wrote:x da kaitan cut off dgn dvvt...hg punya enjin ej-ve ka ej-de.. aku bkn pomen tp kalau nk suruh tgk tu blh la... pa2 hal kontek aku
    kalau hg daa beser ngan enjin kelisa ni..cantik lee..sbb ako kat c ni..xjumper geng tukar enjin kelisa...xpe nnt ako cntct hg..

    Post on 22/4/2013, 3:56 pm by walawey

    khairul.azlan.86 wrote:
    walawey wrote:x da kaitan cut off dgn dvvt...hg punya enjin ej-ve ka ej-de.. aku bkn pomen tp kalau nk suruh tgk tu blh la... pa2 hal kontek aku
    kalau hg daa beser ngan enjin kelisa ni..cantik lee..sbb ako kat c ni..xjumper geng tukar enjin kelisa...xpe nnt ako cntct hg..

    bole aja.... skrg kereta tu dah bikin skit2 ka? ekzos ke..

    Post on 25/4/2013, 3:17 am by khairul.azlan.86

    walawey wrote:
    khairul.azlan.86 wrote:
    walawey wrote:x da kaitan cut off dgn dvvt...hg punya enjin ej-ve ka ej-de.. aku bkn pomen tp kalau nk suruh tgk tu blh la... pa2 hal kontek aku
    kalau hg daa beser ngan enjin kelisa ni..cantik lee..sbb ako kat c ni..xjumper geng tukar enjin kelisa...xpe nnt ako cntct hg..

    bole aja.... skrg kereta tu dah bikin skit2 ka? ekzos ke..
    kete memang standart...eksoz pon standart...sbb tuu kot..pas tuu..baru2 ni...ako punyer hose dari fuel regulator ke cabang besi minyak kt dalam bonet tuu bocor plakzz...pomen tuu gn hose warna hitam..ko try lee gentel2 kan hose tuu..sbb xmuat tangan nak capai..kener bukak fuel regulator..kalau cam tu x sesuai nak tekan aa..sbb presure..hose ape ekk yang sesuai..?? ko punyer kancil ade pakai fuel regulator x..?? hg dok kat penang tang mane..?? sbb ingat ari ahad ni...jumper ok..?? ako dah tension daa ngan kancil ako ni...pomen tuu cam nak x nak je layan keter ako ni..begang toi..ako nak tanyer lee ko punyer enjin kelisa dalm kancil ko dah stabil n sedap ke..??
    avatar

    Post on 28/4/2013, 9:26 am by keba

    khairul.azlan.86 wrote:ade sket problem...ari tuu da potong spring segelung..tp biler bawak 110..lango lubang sket..ader rase cam goyang sket..beser ke cam tu..? pas tu...aircond ade bau minyak..hanto kat bengkel tuu..xjd ape2 pn..dier g tau..bukak tingkap..sampai ari ni...ade bau lagik..malas toi nak g dah..ingat nak carik bengkel yang betol2..tau pasal enjin kelisa ni..lagi satu rpm xjalan..sbb sy pakai auto..tekan lame baru cam ade pickup...top speed 133..normal ke cam tu..?? tolong..bg advise sket..
    kalau dah potong spring mmg macam tu. ad bau mnyak kat dlm kreta? cuba cek paip return mnyak. mgkin ad leak ataupn lubang paip tu x tutup. pastu try cek paip mnyak. mgkin ad crack. rpm bleh wat kasi jalan. cuma bypass di ecu pakai peringtang. hntar ke bgkel kami utk bypass. kos rm150. ekon hidup x kalau rpm enjin rendah?
    avatar

    Post on 28/4/2013, 9:29 am by keba

    p/s: enjin kelisa/kenari/viva/ myvi 1.0 yg masuk kat kancil, smua x hidup dvvt. nak hidupkan, kena pasang afc neo. tp x best pn. lg elok up pakai apexi rsm, trus buang speed cut n rev cut. rev cut tu set redline 8000rpm.

    Post on 29/4/2013, 7:54 am by khairul.azlan.86

    keba wrote:
    khairul.azlan.86 wrote:ade sket problem...ari tuu da potong spring segelung..tp biler bawak 110..lango lubang sket..ader rase cam goyang sket..beser ke cam tu..? pas tu...aircond ade bau minyak..hanto kat bengkel tuu..xjd ape2 pn..dier g tau..bukak tingkap..sampai ari ni...ade bau lagik..malas toi nak g dah..ingat nak carik bengkel yang betol2..tau pasal enjin kelisa ni..lagi satu rpm xjalan..sbb sy pakai auto..tekan lame baru cam ade pickup...top speed 133..normal ke cam tu..?? tolong..bg advise sket..
    kalau dah potong spring mmg macam tu. ad bau mnyak kat dlm kreta? cuba cek paip return mnyak. mgkin ad leak ataupn lubang paip tu x tutup. pastu try cek paip mnyak. mgkin ad crack. rpm bleh wat kasi jalan. cuma bypass di ecu pakai peringtang. hntar ke bgkel kami utk bypass. kos rm150. ekon hidup x kalau rpm enjin rendah?
    stakat ni ekon ok le lagik..cume cam ade xkene je ngan enjin ni..bunyi pon bleh tahan kasar gakz..pomen ni cakap ok jee..sumenye ok..ari tuu dah banyak kali enjin xleh start..sbb bateri longgar ke ape tah..pas tuu antar kedai dier..dier pasang satu kabel oren dari bateri tuu..masuk mane tah..skrang ni..masalah xleh start tuu daa ok lee..skrang ni..cam daa xyakin plakz pade enjin ni..ingat kalau diselenggara oleh otai2 kancil convert ni..InsyaAllah ok kot...
    avatar

    Post on 30/4/2013, 3:59 pm by keba

    bunyi kasar kat dlm head ke kat gearbox? kalau kat dlm head, kena bukak cuci shim. kalau kat gearbox, clutch bearing problem. x tukar pn xpe sb enjin kelisa+gb kancil mmg problem clutch bearing. tukar bearing baru pn, sbulan dua pastu jd lg.

    Post on 30/4/2013, 8:06 pm by walawey

    keba wrote:bunyi kasar kat dlm head ke kat gearbox? kalau kat dlm head, kena bukak cuci shim. kalau kat gearbox, clutch bearing problem. x tukar pn xpe sb enjin kelisa+gb kancil mmg problem clutch bearing. tukar bearing baru pn, sbulan dua pastu jd lg.

    enjin aku kalau nk start ada bunyi kat head.. shim tu la kot... bengkel hg kat mana keba

    Post on 1/5/2013, 4:39 pm by walawey

    keba wrote:p/s: enjin kelisa/kenari/viva/ myvi 1.0 yg masuk kat kancil, smua x hidup dvvt. nak hidupkan, kena pasang afc neo. tp x best pn. lg elok up pakai apexi rsm, trus buang speed cut n rev cut. rev cut tu set redline 8000rpm.

    napa x idup? aritu beli engine skali wiring + ecu.. sambung 2-3 urat ja masuk air-cond-rpm............

    Post on 9/5/2013, 11:50 am by khairul.azlan.86

    keba wrote:bunyi kasar kat dlm head ke kat gearbox? kalau kat dlm head, kena bukak cuci shim. kalau kat gearbox, clutch bearing problem. x tukar pn xpe sb enjin kelisa+gb kancil mmg problem clutch bearing. tukar bearing baru pn, sbulan dua pastu jd lg.
    bunyi kuat dier kat head...kasar betoi bunyi dier..lagi satu...sbb ako pakai auto...biler ako kat trafik light ke..or kat mane2 le..kalau ako tolak gear kat reverse ke, kat D ke kat 2 1 ke..pas tuu ako tekan brake...dier jadik cam nak runtuh dashboard tu..tp kalau mase ngah drive dier xder laa getar banyak sgt..mounting punyer pasal ke..?? sbb ako pakai balik mounting kancil..frame pon frame enjin kancil..
    avatar

    Post on 9/5/2013, 12:37 pm by joyjoy

    boleh ke masuk camtu??
    avatar

    Post on 11/5/2013, 8:49 pm by keba

    walawey: ak student lg. xdak bgkel pn. malu
    masalh x dpt dikenal pasti. masa beli tu, enjin+wiring tp wiring utk ignition dan sensor enjin. kena amek smua wiring tmasuk wiring dalam dashboard. tp ad dvvt pn beza 1~2hp je.

    khairul.azlan.86: dah mmg adat auto macam tu. bleh jgk try cek mounting. slalu prob mounting blkg.

    Post on 14/5/2013, 7:27 am by khairul.azlan.86

    owh ye kee..keba..ako tgk viva punye auto pon stabil lagi..mmg suspect ako mounting je walaupon ako baru je berkecimpung dalam tukar enjin ni..skrang ni..ako ingat nak cek suspension ako plakz..asai langgar jalan xelok jer dier lari2 kanan kiri ..mmg kena kawal betol2 steering ni..mmber ako ckp..kena ikat body...dier kater enjin berat..bkn ke enjin same je ngan kancil..cume block je lain kan..??

    Post on 14/5/2013, 8:06 pm by walawey

    Smlm viva tubo potong aku kt highway bedesup... Time tu tgh top speed 150... Hangin je
    avatar

    Post on 15/5/2013, 11:20 pm by keba

    khairul.azlan.86 wrote:owh ye kee..keba..ako tgk viva punye auto pon stabil lagi..mmg suspect ako mounting je walaupon ako baru je berkecimpung dalam tukar enjin ni..skrang ni..ako ingat nak cek suspension ako plakz..asai langgar jalan xelok jer dier lari2 kanan kiri ..mmg kena kawal betol2 steering ni..mmber ako ckp..kena ikat body...dier kater enjin berat..bkn ke enjin same je ngan kancil..cume block je lain kan..??
    jgn nk banding ngan enjin viva. kan enjin viva baru lg. try up timing enjin dl. psl lari kiri kanan tu mgkin sb steering rack. try cek tgk dl. kalau nk sevis absrber, g buat d nibong tebal.
    avatar

    Post on 15/5/2013, 11:21 pm by keba

    walawey wrote:Smlm viva tubo potong aku kt highway bedesup... Time tu tgh top speed 150... Hangin je
    viva hitam ke putih? budak2 jan la tu kot Very Happy

    Post on 16/5/2013, 3:49 am by khairul.azlan.86

    keba wrote:
    khairul.azlan.86 wrote:owh ye kee..keba..ako tgk viva punye auto pon stabil lagi..mmg suspect ako mounting je walaupon ako baru je berkecimpung dalam tukar enjin ni..skrang ni..ako ingat nak cek suspension ako plakz..asai langgar jalan xelok jer dier lari2 kanan kiri ..mmg kena kawal betol2 steering ni..mmber ako ckp..kena ikat body...dier kater enjin berat..bkn ke enjin same je ngan kancil..cume block je lain kan..??
    jgn nk banding ngan enjin viva. kan enjin viva baru lg. try up timing enjin dl. psl lari kiri kanan tu mgkin sb steering rack. try cek tgk dl. kalau nk sevis absrber, g buat d nibong tebal.
    ako nak tanye..kalau kiter turun bukit pakai gear 'N" xder masalah ke..?? pas tu..biler kawasan rata kite tarik balik "d"..?

    Post on 16/5/2013, 5:59 am by walawey

    keba wrote:
    walawey wrote:Smlm viva tubo potong aku kt highway bedesup... Time tu tgh top speed 150... Hangin je
    viva hitam ke putih? budak2 jan la tu kot Very Happy

    putih... nk tapau pakai n.a bleh? hehe

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/6/2017, 8:06 pm