SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    enjin l2 panatng..

    Share

    shafiq111
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Pahang
    Age : 28
    location : kuantan
    Points : 4823
    Reputation : 2
    Number of posts : 100
    26032011

    http://i38.servimg.com/u/f3 enjin l2 panatng..

    Post by shafiq111

    saye mahu tanye sifu2 perlu ke pantang kalau enjin overhol...lame ke nak pantang tu....lagi satu enjin sye ni bru siap ovehol jadi tetibe kluor asap ikot ekzos knpe eak?minyak itam ade kluar cket dekat paip turbo nak g ke intercooler...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 26/3/2011, 6:59 am by adeqyana

    mmg bro,klu enjin br ovehol kna berpantang..xla lama sgt masa berpantangnya dlm seminggu or dua minggu jak macam tu..maksud pantang tu jgn dulu blast2 or bawa lebih 80kmh macam tu..xkira la kereta turbo or kerata na kna berpantang selepas ovehol..ini pun pomen yg bg tau aku la,xtau btl or tak..klu salah tolong betulkn ya..aku ni pun bdk br belajar..

    lg pun aku pernah kena sekali sbb langgar pantang..lepas sebulan aku langgar pantang tu kereta aku semput dan keluar asap putuh..pada hal br jak general ovehol sebulan..

    klu keluar asap putih bila pagi2 tu bro mmg biasa sbb ada air keluar dari ekzos tu..menandakan enjin kita mmg masi ok..tp klu keluar asap putih time kita drive tu mgkin menandakan ring piston haus..tp mustahil juga kn sbb bro dah ovehol..klu pasal turbo keluar minya tu menandakan turbo bro xberapa elok sudah sbb ada yg leaking..sbb klu kita ovehol just enjin jak kna servis,tp turbo xkna servis..benda ni selalu terjadi bila kita beli h/cut..itu bila beli enjin ni kna bawa org yg pakar supaya kita tak terambik enjin yg xelok..macam aku la ari tu beli enjin yg turbonya rosak..sudah turbo tu berasap,leaking lg tu..rugi btl aku ari tu sbb main pi beli jak..xbawa otai2 yg pakar..huhu..
    avatar

    Post on 26/3/2011, 7:14 am by turboman

    ya btul kta cigu adeqyana tu hahaha
    avatar

    Post on 26/3/2011, 7:33 am by adeqyana

    itu pun pomen yg bg tau aku bro turboman..klu tak mmg aku pun tak tau btl or tak pasal pantang ni lepas overhol..lg pun aku dah kna sekali kn,itu la trus jd pengajaran..hehe..tp bro turboman lg byk pengetahuan n pengalaman dari aku,so ajar2 la skit aku bro turboman...
    avatar

    Post on 26/3/2011, 7:56 am by turboman

    enjin pas overhol ni sbnrnya xjd masalh lau nk bw lju..pas overhol bole blast ba hehehe..tp jnji pomen yg bkin tu btul2 cun n guna part2 enjin yg btl2 tahan...ni bsak org buat kt keta2 drag ni..coz part2 dlm enjin dorg tahan2 belaka..hgh prfomance pnya brg...tp kalau macam kta ni bsak2 ja...kna la running dlu enjin tu...bg masak sume part2 enjin yg bru d gnti tu.....aku bkin enjin kereta aku..siap jer trus test hahahaha..tp kna yakinla...kta buat enjin sndri..so kta taw thap ktahanan enjin tu
    avatar

    Post on 26/3/2011, 8:10 am by adeqyana

    ooo...macam tu ya bro turboman...ajar la skit2 bro dgn kami ni..hehe..
    avatar

    Post on 26/3/2011, 8:47 am by Lockon

    aku dlu msuk brg2 baik,tp tetap jg kc running 3mgu..running pun dgn 0.7 bar..mksud aku running ni bw laju jg tp rev tu jak yg x tgi..msa tu la aku bleh kesan mn2 yg ada bocor..tp nsib baik semua ok jak...klu mo blast trus pun boleh ba,tp mst mo brani..klu x brani,bgus jgnn la blast trus..kc pntang ni macam jg kereta yg bru beli,yg penting jaga dlu tu enjin awl2
    avatar

    Post on 26/3/2011, 8:50 am by turboman

    buli ba kalau ko hehehehe..tnyla pa korg nk tny

    Post on 26/3/2011, 6:04 pm by shafiq111

    yeke thkz bro...abis tu yang berasap 2 kre turbu sudah kong la ea...padahal aku bru bli turbo itu..mcmne tips nk bli turbo dekat halfcut eak...
    avatar

    Post on 26/3/2011, 6:17 pm by turboman

    ko bru overhol eh...kalau nk bli turbo..cek kipas dia kalau goyang,,,goyang sikit ke kiri dan ke kanan xpa jgn goyang byk...n lagi satu kali goyang ke atas dan bawah...xyah beli..turbo kong da tu...fhm ka bro..
    avatar

    Post on 26/3/2011, 6:24 pm by turboman

    xnk upgrade turbo ker bro

    Post on 26/3/2011, 9:09 pm by shafiq111

    phm sudah bro..xpe ke bru overhol pas2 upgrde turbo...
    avatar

    Post on 26/3/2011, 10:59 pm by keba

    tebo asap itam xpa bos..xdak hal la tu..
    asap putih yg kong..
    mnyak itam keluar ckit2 tu suda stndet
    avatar

    Post on 27/3/2011, 6:54 am by turboman

    btul tu keba..tp yg sbaiknya cek kipas tu lau goyang teruk mknanya da kong tu...

    shafiq111...xda hal punya bru overhol upgrade turbo besar..masukkan turbo td04 or rh4..power giler..tp manifold kna ubala bro...
    avatar

    Post on 27/3/2011, 7:41 am by jezzboyz

    teboo!!!!....

    Post on 27/3/2011, 3:08 pm by shafiq111

    ooo...ape pasal eak kancil terbo aku ase cm xpikup eak...tp masok top speed sedap..
    avatar

    Post on 27/3/2011, 3:20 pm by adeqyana

    turboman : hehe..tp bro turboman klu bro shafiq111 dah tukar turbo tdo4 @rhf4,byk brg juga kna tukar tu bro..klu tak,nah alamat xtahan la enjin tu..hehe..

    shafiq111 : macam tu la bro aku rasa masa turbo aku kong...langsung xrasa pickup kereta tu..turbo aku masa tu dah la keluar minyak,berasap putih lg tu klu kna blast..hehe..tukar turbo jak bro shafiq111..byk pilihan skrg..cuma pilih jak mau yg besar or yg std..klu pakai turbo besar ni,belanja mau upgred brg2 lain pun besar juga tu..hehe..tepuk dada tanya selara..hehe..mau turbo yg std,yg besar sikit atau besar banyak..hehe
    avatar

    Post on 27/3/2011, 4:38 pm by Lockon

    tkr jak g bsr sikit dlu..pki boost standet,ok da tu,xyah tkr brg2 lain..yg penting jaga myk enjin lps overhol..kc run gna myk mineral dlu lar..lps 2-3mgu.tkr myk yg lbh bgus..lg2 lar klu enjin ko tu utk daily use..myk leak sikit d tobo tu besa tu bro,klu asap putih bkepul macam fogging tu mmg sah2 sda tu tobo kong..klu mo tkr tobo bsr,utk bajet murah ko cri rhf4,ada lebih sikit cri td04..byk sda org jual d mudah.my..1 lg, klu bru overhol,brg2 di dlm tu profile rendah,jgn la dlu blast2..tp klu semua brg dlm tu ko pakai hi profile yg tahan tukul,ko blast la heheee

    Post on 27/3/2011, 4:46 pm by shafiq111

    ooo cm2 ka bro...adushh...time kasih yang kawan...abis 2 kalau maw turbo besar ape barang agak nye kne tambah..
    avatar

    Post on 29/3/2011, 5:53 am by adeqyana

    tgok juga berapa bar ko boost..macam bro lockon ckp tu klu boost std jak xpyh tukar pun xapa..tp klu dah sampai 1bar keatas kna tukar injector,kna pakai f.reg, dll..itu yg aku tahu la..kna tgu otai2 lain jawab..
    avatar

    Post on 29/3/2011, 5:57 am by keba

    management jgn lupa..elok pkai managemnt utk kselamtn enjin

    Post on 29/3/2011, 8:40 am by shafiq111

    contoh managment yang sesuai ape?
    avatar

    Post on 29/3/2011, 8:49 am by turboman

    xla byk adeqyana
    men stdrd boost ja
    avatar

    Post on 29/3/2011, 8:52 am by turboman

    mngment yg sesuai

    e-manage
    microtech
    haltech
    apexi neo n byk lg

    Post on 29/3/2011, 12:28 pm by shafiq111

    ooo...abis kalau afc 5 button ok ke..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/6/2017, 8:26 pm