SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    FUNGSI SENSOR EXZOS

    Share
    avatar
    syahir09
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Kelantan
    Age : 33
    location : KUANTAN
    Points : 4822
    Reputation : 4
    Number of posts : 148
    03082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 FUNGSI SENSOR EXZOS

    Post by syahir09

    ADA siapa TAHU X APA FUNGSI SENSOR PADA EKZOS?

    KLU SENSOR TU ROSAK,APA AGAKNYA JD?

    KLU CABUT BENDA TU juga APA KESANNYA?

    Similar topics

    -
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 3/8/2011, 6:54 pm by aLFFiaN

    ekzos sensor fungsi dia adalah untuk membaca campuran minyak dan angin semasa pembakaran. benda ni biasanya disimpan pada bahagian manifold sistem ekzos kenderaan. bacaan yang diperolehi dari sensor ekzos ini akan dihantar ke ICU (computer box) untuk memastikan campuran minyak dan angin adalah sempurna untuk sistem pembakaran. aku cuma tahu skit2 saja mengenai teori, kalau mahu details , rasanya aku pun susah mahu explan.. hahaha..
    avatar

    Post on 3/8/2011, 8:06 pm by keba

    suda btol tu bos..nama lain ekjos sensor ni adalh lambda oxygen sensor..
    benda ni agak mahal bendany sb dlm sensor ni ad 1 wire platinum..
    slalu hrga hafkat dlm 2rat jgk..
    avatar

    Post on 4/8/2011, 1:52 am by kent1189

    warning (kt dlm bulatan) tuh warning ekzos sensor ka?
    [img][/img]

    Post on 4/8/2011, 2:44 am by rayz yokai

    macam mna rupa bentuk ekzos ensor tu...
    avatar

    Post on 4/8/2011, 4:51 am by adeqyana

    kent1189 : bro dalam gbr tu kereta jenis apa tu bro??dulu masa aku tukar dasbord L5 lampun tu sentiasa menyala..pernah tanya pomen,dia ckp temp ekzos..tp xtau btl or salah sbb lagi 1 pomen ckp ada salah sambung wayar pi lmpu warning tu..huhu..aku pun xtau mana 1 yg btl..huhu..

    bro rayz yokai : macam ni lebih kurang gbr ekzos sensor tu bro..
    [img] [/img]
    avatar

    Post on 4/8/2011, 5:51 am by fuumin

    kent1189 wrote:warning (kt dlm bulatan) tuh warning ekzos sensor ka?
    [img][/img]


    bru2 ni lampu yg d kasi bulat tu hidup dlm meter panel L2 ku..tertanya2 jg ni indicator apa tu? sbb hnya menyala time compressor aircond kick in..menyala pun dr malap g terang bkn trs terang benderang macam indicator handbrek ditarik..pelik
    avatar

    Post on 4/8/2011, 6:02 am by Kornurts

    fuumin wrote:
    kent1189 wrote:warning (kt dlm bulatan) tuh warning ekzos sensor ka?
    [img][/img]


    bru2 ni lampu yg d kasi bulat tu hidup dlm meter panel L2 ku..tertanya2 jg ni indicator apa tu? sbb hnya menyala time compressor aircond kick in..menyala pun dr malap g terang bkn trs terang benderang macam indicator handbrek ditarik..pelik

    bro..yg dikasi bulat tu ekzos temperature light indicator tu..macam dlm gmbr ni..
    avatar

    Post on 4/8/2011, 6:38 am by fuumin

    nothing serious hehe..bikin takut sja itu indicator tiba2 mnyala
    avatar

    Post on 4/8/2011, 7:20 am by kent1189

    adeqyana wrote:kent1189 : bro dalam gbr tu kereta jenis apa tu bro??dulu masa aku tukar dasbord L5 lampun tu sentiasa menyala..pernah tanya pomen,dia ckp temp ekzos..tp xtau btl or salah sbb lagi 1 pomen ckp ada salah sambung wayar pi lmpu warning tu..huhu..aku pun xtau mana 1 yg btl..huhu..

    bro rayz yokai : macam ni lebih kurang gbr ekzos sensor tu bro..
    [img] [/img]

    x tau juga bro kereta apa, coz aku ambik random dri Google..just utk discussion.
    avatar

    Post on 4/8/2011, 7:25 am by kent1189

    so maknanya gmbar warning light (ekzos temp) tu x de kena mengena dgn ekzos sensor la kan.. tapi kalau ekzos sensor nih rosak, ada warning x?
    avatar

    Post on 4/8/2011, 8:33 am by Kornurts

    kent1189 wrote:so maknanya gmbar warning light (ekzos temp) tu x de kena mengena dgn ekzos sensor la kan.. tapi kalau ekzos sensor nih rosak, ada warning x?

    sy rasa ada macam kena mngena ni bro..sbb klu x silap ekzos snsor yg detect ni ekzos tempt..n mmbuatkn lampu indicator boleh on/off.. Cool
    avatar

    Post on 4/8/2011, 9:04 am by adeqyana

    rasanya xsilap aku ekzos sensor ni bkn detect ekzos tempt..macam taiko allfian ckp tu kegunaan ekzos sensor ni utk "membaca campuran minyak dan angin semasa pembakaran"..tp xtau pula aku klu ekzos sensor skali fungsinya utk detect ekzos tmpt..
    avatar

    Post on 4/8/2011, 9:08 am by Kornurts

    adeqyana wrote:rasanya xsilap aku ekzos sensor ni bkn detect ekzos tempt..macam taiko allfian ckp tu kegunaan ekzos sensor ni utk "membaca campuran minyak dan angin semasa pembakaran"..tp xtau pula aku klu ekzos sensor skali fungsinya utk detect ekzos tmpt..

    huhuuh..iya pula kn bro..aku x terbaca pula post2 yg awal2 d ats tu..btul la tu taiko aLFFiaN ckp tu bro...huhuhu..sory2..x terbaca post d ats.. Cool
    avatar

    Post on 4/8/2011, 9:11 am by adeqyana

    hehe..xapa bro..sama2 kita belajar bro..klu masa aku tukar dasbord dulu mmg warning ni idup..tah salah tap wayar kali..hehe..tp skali dah tukar enjin,xplak dia idup..hehe..
    avatar

    Post on 4/8/2011, 9:16 am by Kornurts

    huhuhu..iya bro...mgkin nda mau dia klu dasbod sja ditukar,,kna tukar enjin bru ngam..jd lmpu x hidup da..lepas bro tukar enjin x prnh suda wrning tu hidup bro???
    avatar

    Post on 4/8/2011, 9:21 am by adeqyana

    hehe..aku rasa dulu tu pomen buat tu salah sambung wayar kot..itu la trus terhidup tu warning..hehe..ya bro sbb lepas tukar enjin kn kena setup satu kali semua wayar2 tu..lps tu xada lg idup tu warning..mgkin salah sambung time pertama tukar dasboard tu..hehe
    avatar

    Post on 4/8/2011, 3:31 pm by nick19

    aLFFiaN wrote:ekzos sensor fungsi dia adalah untuk membaca campuran minyak dan angin semasa pembakaran. benda ni biasanya disimpan pada bahagian manifold sistem ekzos kenderaan. bacaan yang diperolehi dari sensor ekzos ini akan dihantar ke ICU (computer box) untuk memastikan campuran minyak dan angin adalah sempurna untuk sistem pembakaran. aku cuma tahu skit2 saja mengenai teori, kalau mahu details , rasanya aku pun susah mahu explan.. hahaha..
    btl da ckp tyco 2..lau oxygen sensor rosak kereta akan jdi berat dan kuat makan minyak..tiada pncampuran angin dan petrol
    avatar

    Post on 4/8/2011, 6:35 pm by aLFFiaN

    nick19 wrote:
    aLFFiaN wrote:ekzos sensor fungsi dia adalah untuk membaca campuran minyak dan angin semasa pembakaran. benda ni biasanya disimpan pada bahagian manifold sistem ekzos kenderaan. bacaan yang diperolehi dari sensor ekzos ini akan dihantar ke ICU (computer box) untuk memastikan campuran minyak dan angin adalah sempurna untuk sistem pembakaran. aku cuma tahu skit2 saja mengenai teori, kalau mahu details , rasanya aku pun susah mahu explan.. hahaha..
    btl da ckp tyco 2..lau oxygen sensor rosak kereta akan jdi berat dan kuat makan minyak..tiada pncampuran angin dan petrol

    ingat2 lupa .. takut2 salah info pulak.. anyway ini ja saya tahu.. kalau bilang suruh buka dan pasang.. jan haraplah aku mahu ambik tahu... hahaha.. harap penjelasan member yg lain dapat memberi sedikit info lagi kepada tuan yg bertanya... tq

    Post on 4/8/2011, 8:08 pm by afe

    exhaust/lambda/oxygen sensor ni digunakan oleh ECU utk monitor air-fuel mixture slpas pembakaran dlm engine melalui exhaust gases...dgn sensor ni, ECU leh maintain air-fuel ratio (14.7: 1) sebaik mungkin utk penjimatan petrol n pembakaran sempurna...
    sensor ni start berfungsi pd suhu tggi...klu engine xckup pnas, reading xkan kluar dr sensor ni..jd ECU akan inject fuel lbih (rich mixture)
    bg setengah kereta, sensor ni ade heater sndri, jd xperlu tggu engine pnas utk berfungsi

    sensor ni merupakan salah satu drpd sensor2 utk Engine Management System..jd klu sensor ni rosak lampu check engine akan nyala...air-fuel mixture akan jd xbtul dan blh mnyebabkan high fuel consumption...

    klu cabut sensor ni @ cabut socket, ECU akan detect sensor ni rosak...
    avatar

    Post on 5/8/2011, 12:42 am by keba

    ad pengecualian jgk..bg kancil pkai enjin myvi@kelisa@viva..
    sensor lambda ni xperlu pkai pn..
    pastu bg kbanyakn enjin daihatsu turbo, ad 2 lambda sensor..
    iaitu sbelum cat converter n slepas cat converter..
    bila da wat dpipe, hnya sensor slepas converter dgunakn

    Post on 5/8/2011, 2:44 am by rayz yokai

    lau nda pki tu sensor macam mna la tu...hehe

    Post on 5/8/2011, 8:27 am by afe

    ECU akan ambk reading dr lambda sensor ni time pemanduan yg biasa n idling (bila engine dh pnas)...
    bila full throttle, ECU akan bg rix mixture dan x ambk kira reading lambda...bg kaki racing tu mmg xde sensor ni pn xpe...hihihihiii

    nak power kna brkorban sikit laaa... fight
    avatar

    Post on 5/8/2011, 9:23 am by fuumin

    keba wrote:ad pengecualian jgk..bg kancil pkai enjin myvi@kelisa@viva..
    sensor lambda ni xperlu pkai pn..
    pastu bg kbanyakn enjin daihatsu turbo, ad 2 lambda sensor..
    iaitu sbelum cat converter n slepas cat converter..
    bila da wat dpipe, hnya sensor slepas converter dgunakn

    ada nmpk ready made downpipe ada 2 tmpt utk letak ni sensor..klu psg 1 sensor sja, akan berfungsi macam biasa ka tu?
    avatar

    Post on 5/8/2011, 3:48 pm by syahir09

    klu sensor tu xder,leh wat enjin jd semput x?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/8/2017, 11:45 am