SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Dynamat or Others Sound Deadening

    Share
    avatar
    brena9767
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Age : 40
    location : Penampang
    Points : 8118
    Reputation : -2
    Number of posts : 100
    07112007

    https://i.servimg.com/u/f3 Dynamat or Others Sound Deadening

    Post by brena9767

    Other than Dynamat,,what brand consider as good for enhance more our sound sys n deadening unwanted sound ?

    Any guyz out there use this material ?
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    Post on 26/1/2008, 5:01 pm by kippo

    teori sound deadening ni adalah kepada mass-damping i.e. kasi berat supaya reasonance frequency dia turun rendah kepada tahap in-audiable (ndak dapat di dengar) oleh talinga manusia. Frequency di bawah 20hz ndak dapat di dengar manusia.

    jadi kalau mo kasi senyap tu bunyi 'brapp brapp' bila blast woofer, kena la pasang sound deadening.

    Sia rekomen jangan sama sekali pakai bitumen yg besa kana pakai untuk tampal atap tu pasal bila kana panas, dia akan cair dan lama2 tekupas. Lapas tu malakat di tingkap ko dan hitam la tingkap ko. Ini dari pengalaman sia.

    Jadi ndak dapat la lari dari kos mahal mo pasang sound deadening ni. Yang ngam sound deadening ni kana dari bahan Butyl sabab dia ndak cair bila kana panas.

    Brand2 yang sia rekomen dari segi kos ialah Raamat sebab dia murah dari Dynamat tapi sama bagus.
    yang lain2 ialah Brown Bread, Stinger Road-kill.

    jangan sama sekali pakai span hitam tu sebab dia bukan mengurang kan bunyi badan kereta bagagar pasal dia ringan. Untuk kurang kan sound reflection, buli lah..
    avatar

    Post on 5/2/2008, 11:51 am by Ejam

    wan, bitumen? apa tuh? d mana buli dpt? ko kasi tunjuk aku nanti mcmn mo pasang benda tu k........ msti slesa skit dr dlm keta kan kurang dgr noise dr luar.. jan ko lupa...
    avatar

    Post on 5/2/2008, 11:54 am by Ejam

    Brown Bread?? ya...ya.....aku penah dgr nama tu? murah dr dynamat ka? d mana mo dpt itu benda kippo??

    Post on 5/2/2008, 2:41 pm by kippo

    bitumen tu yang tar yang besa urang pakai bikin jalan raya tu. Material bitumen ni ndak ngam di pakai sebagai sound deadening sebab dia akan cair bila kana panas. Jadi ko kana cari yg di buat dari Butyl.

    Brown Bread ni sama mahal dengan Dynamat. Sekarang sia ndak tau ada jual lagi ka. Dulu sia ada beli dari AutoSound.
    Kalau Dynamat, ko pigi kadai Fuji di Putatan. Ko beli Dynamat Extreme sebab yang Dynamat ori ni ndak berapa bagus.
    avatar

    Post on 13/3/2008, 11:35 am by Ejam

    apa bitumen tu wan? d mana mo beli? tidak cair ka kalau kena panas?

    Post on 3/10/2008, 10:17 am by screwdriver

    ni lah thread yang sa cari tu...penat sudah menaluk mousewheel baru jumpa plak...hehehe..bolehh join kah bro?

    betul kata bro kippo pasal bitumen tu dan satu lagi ialah bau dari bitumen tu sendiri..boleh mual mual lau sdh berkurung+aircon+long distance driving..

    Ada alternatif (other options) ka selain dari guna bahan kimia ni bro?

    Smile

    Post on 3/10/2008, 3:01 pm by screwdriver

    mengurat mana sudah sifu2 ICE nih?...salah ayat kalik sa nih kaaan..

    Post on 11/10/2008, 1:00 pm by kippo

    screwdriver wrote: Ada alternatif (other options) ka selain dari guna bahan kimia ni bro?

    Smile


    sound deadening yg baik menggunakan bahan butyl based yg mempunyai ketahanan kepada suhu yg lebih tinggi berbanding dgn bitumen/asphalt.
    Jadi tidak terkupas la sound deadening tu.

    brand yg baik ialah Dynamat Extreme dan Second Skin.
    untuk budget, yg bagus ialah Raamat.
    avatar

    Post on 11/10/2008, 6:43 pm by under18crew

    raamat?bru ari nie jga aku dgr 2 tau..hihi..prlu bnyk bljr lg nie..

    Post on 12/10/2008, 5:18 am by kippo

    Raamat ni ada di pasaran Malaysia sejak 2005 tapi di jual ulih individu yg mengimport secara kecil kicilan. Teda dealer jadi ni brand tidak di jual di kedai.
    avatar

    Post on 12/10/2008, 4:15 pm by under18crew

    kippo wrote:Raamat ni ada di pasaran Malaysia sejak 2005 tapi di jual ulih individu yg mengimport secara kecil kicilan. Teda dealer jadi ni brand tidak di jual di kedai.

    oo ptt lh x pna npk nie brand..

    Post on 16/10/2008, 9:14 am by screwdriver

    boleh rekomenkan dealer kecil kecilan tu kah bro?

    Dari pengalaman bro, adakah produk ini (Raamat) sesuai untuk ruang kabin kenderaan. Dalam ertikata lainnya yang melibatkan health hazzard, user friendliness dan affordability barangan tersebut.

    macih.. Smile
    avatar

    Post on 16/10/2008, 9:16 am by under18crew

    screwdriver wrote:boleh rekomenkan dealer kecil kecilan tu kah bro?

    Dari pengalaman bro, adakah produk ini (Raamat) sesuai untuk ruang kabin kenderaan. Dalam ertikata lainnya yang melibatkan health hazzard, user friendliness dan affordability barangan tersebut.

    macih.. Smile

    yg sy phm ttg pnerangan bro kippo mmg ssuai jga d tmpal x ruang kenderaan anda..
    avatar

    Post on 22/10/2008, 3:07 pm by Aussino

    Owh..ble gna la 2 penampal bumbung 2..Hehe..jimat kos tpi effektif..
    Mw DIY kt krta aku ni.. What a Face
    avatar

    Post on 23/10/2008, 8:51 am by under18crew

    ble bha 2..ka c tebal skit lh..

    Post on 24/10/2008, 7:38 am by kippo

    screwdriver wrote:boleh rekomenkan dealer kecil kecilan tu kah bro?

    ko try call ni urg KL 016-6259847

    not sure kalo dia masi ada stok mo di jual Raamat

    Post on 24/10/2008, 7:40 am by kippo

    Aussino wrote:Owh..ble gna la 2 penampal bumbung 2..Hehe..jimat kos tpi effektif..
    Mw DIY kt krta aku ni.. What a Face

    jangan pakai. Asphalt based ni tidak tahan panas. Pandai terkupak balik.
    avatar

    Post on 24/10/2008, 9:01 am by under18crew

    klu bajet kcil ble bha jga pkai 2..

    Post on 24/10/2008, 12:27 pm by kippo

    kalo mo bitumen malakat di cermin, boleh try ba Wink
    avatar

    Post on 25/10/2008, 9:40 am by under18crew

    jgn lh d cermin..

    Post on 25/10/2008, 11:13 am by kippo

    bukan lakat di cermin terus la ba. Tapi bila ko pakai penampal zing ni pada dinding kereta, dia akan terkupas dan ko akan perasan bila cermin pintu ko ada bitumen suda.
    avatar

    Post on 26/10/2008, 4:11 am by under18crew

    oo ya ka..tpksa mau bli yg mhal2 lh nie?

    Post on 26/10/2008, 6:30 am by kippo

    bukan terpaksa beli yg mahal, memang harga nya pun begitu.
    avatar

    Post on 14/3/2009, 4:14 pm by Danix

    sy sudah buat ini barang..beli zinc punya penampal yg pusing2 tu..harga
    maw rm20 keatas..tampal dalam kereta sampai sekarang tidak pun
    tertanggal..yg penting kalis air + haba..sama time maw install tekan
    itu zinc btul2 dekat dinding kereta.
    avatar

    Post on 20/3/2009, 6:49 pm by zeus245

    kalau mau save g... korang buleh pasang itu tampal zinc kat lantai, dan raamat atau dynamat saja kat dinding pintu keta...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/10/2018, 9:54 pm