SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Dynamat or Others Sound Deadening

    Share
    avatar
    brena9767
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Age : 39
    location : Penampang
    Points : 7588
    Reputation : -2
    Number of posts : 100
    07112007

    http://i38.servimg.com/u/f3 Dynamat or Others Sound Deadening

    Post by brena9767

    Other than Dynamat,,what brand consider as good for enhance more our sound sys n deadening unwanted sound ?

    Any guyz out there use this material ?
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 25/2/2010, 8:18 am by ShamBLur

    allo bros.. saya ada diy soundproofing on my corolla... best way nak buat..u pasang at least 2 layers.. kalau nak buat sehabis baik buat 3 layer..
    1st layer pakai yg bitumen or butyl.. tgk bajet u la...
    second u pakai yang macam kilat2.. at least kalau 1st layer cair yg kilat tu akan cover..
    3rd pasang yg macam span ..
    Reasons:
    ----yg kilat utk absorb panas ..
    ---------yg span utk serap bunyi ..
    -------- yang 1st layer utk serap vibration = getaran..

    selamat mencuba..
    avatar

    Post on 25/2/2010, 8:25 am by ShamBLur

    Satu lagi...
    yg biasa dijual di auto shop adalah utk bonnet depan.. sgt sesuai utk serap bunyi dan haba... tapi vibration tak sgt.. (so sesuai bg yg nak save bajet sebab kalau pakai kat pintu kancil blh muat 4 pintu)..

    yang penting u buat pelan-pelan .. jgn terburu-buru..

    best bila dah soundproof ooo... memang hampir TOTAL senyap...

    tapi kena beringat... jgn terlampau soundproof nanti ambulans or bomba or polis nak lalu , u tak bagi jalan gerenti kena saman or lagi teruk kena langgar..

    my car memang senyap sudah.. kalau bunyi kuat macam horn or siren kedengaran ..kalau bunyi kereta lain ..tak perasan pun... hehehhe
    avatar

    Post on 25/2/2010, 11:23 am by zeus245

    second layer yng ko pakai tu apa jenama? sebab yn g bitumen pun kilat2 juga...
    avatar

    Post on 26/2/2010, 7:23 pm by ShamBLur

    byk jenis kilat bro.. ko cari yg kilat sebelah span sebelah(kaler itam) .. tp ni cari yg nipis so u boleh add 3rd layer yg span hitam tebal 2.. memang solid bunyinya.. k
    tapi kena make sure takde ruang diantara lapisan.. nanti bunyi boleh lepas dan getaran masih terasa..

    penat oooo buat DIY tapi puas hati sebab Jimat : )
    avatar

    Post on 27/2/2010, 8:29 pm by zeus245

    owh... saya mau tau jenama bro, kat sini saya tengok tampal atap saja hehehehe sebab saya cari kat kedai hardware.. kalau kat kedai sound system, kebanyaknya jual secondskin sama dynamat.. mahal ooooo mau2 pun RB400...

    kalau span nipis, itu saya ada pernah tengok, dia jual murah... tapi saya takut untuk long term, span ne mudah rapuh, kotor jadinya.....
    avatar

    Post on 2/3/2010, 8:21 am by ShamBLur

    la .. kalau dah 3 layer takde hal la bro... you tgk toyota punya ori soundproof..kain fiber je pun.. itu pun ada jual area kk sana saya pnah tgk...tp at that time saya dah soundproof kreta dah..
    avatar

    Post on 2/3/2010, 9:55 am by zeus245

    owh.. tapi bro kain fiber tahan, sebab dia tak sama jenis dengan span, span kalau dah lama mudah hancur hehehe.... kalau dpat beli kain fiber lagi bagus.. kat sini susah mau cari ooo
    avatar

    Post on 5/3/2010, 6:57 am by ShamBLur

    ada jual kat inanam area maybank ... selamat mencari
    avatar

    Post on 5/3/2010, 2:05 pm by zeus245

    inanam ne dmana?
    avatar

    Post on 5/3/2010, 3:53 pm by ckmoy007

    inanam ni satu tempat in kota kinabalu, sabah. Smile
    avatar

    Post on 18/7/2011, 8:05 am by fuumin

    sgt berminat mau psg sound proof ni kat kancil wlupun x main sound..oleh kerana topic ni da setahun yg lalu ,ada sesiapa boleh updatekan topic ni..aku berminat mau psg sbb setahu aku selain blh kurangkan bunyi ,benda ni blh kurangkan haba dr luar jg kn
    avatar

    Post on 18/7/2011, 10:59 am by finalazy84

    biasanya klau brand2 lain tu, penyerapan kurang baik.untuk mo lebih baik letak smpai 2 layer.jadi berat la... brand STP pn bagus juga tu.
    avatar

    Post on 18/7/2011, 1:07 pm by fuumin

    dynamat n stp pnya brand ni blh tahan jg harganya kan bro final hehe..post2 yg lepas ada ckp 1 kancil dlm 1k lbh..kat kk price tu masi valid ka?
    avatar

    Post on 18/7/2011, 2:24 pm by finalazy84

    ndatau la...bagus lgi psang sndiri tu...slalu labour mahal dn silap2 kerja cincai.dngan wire2 skali dorg tmpal tu deadening.kcuali la ko p tngok dorg buat smpai siap...hehe tdk susa juga mo buat tpi memenatkan la.mo buka tu bitumen la yg sandi.mo beli tu minyak zippo bnyak2.nda pn thinner.tpi thinner kin takut tu cat pn tebuka.

    standard klau dynamat RM90-100 sekeping. kadang buli dpt less klau beli sekotak.ada 10 d dlm. STP macam lagi mhl.tatau mna ada jual STP d KK.tpi STP ada juga series yg sama hrga dynamat.

    ari tu ada jumpa sifu dari sarawk.dia ckp STP lebih ringan tpi quality lebih kurang dynamat. dynamat klau pintu kreta dlm 2-3 keping klau mau lapis dlm luar.klau dlm sja dlm 1 atau 1stngah keping. ini lapis yg penuh.klau letak d tmpat2 yg tertntu sja rsanya buli jimat lgi.mungkin dpt 1 keping 1 pintu.
    avatar

    Post on 18/7/2011, 5:16 pm by fuumin

    klu gitu bgs buat sndiri drpd kasi kedai bikin hehe..klu hntr kedai silap2 dgn bitumen2 yg bro final ckp tu dorg tampal sekali

    so kat kk ni dynamat senang dpt la kan bro..kat website stp tu m'saya ada jg distributor tp kat west sna..ada msa mau try send emel..tp blm tau lg apa jenis stp yg sesuai sbb setahu aku macam byk jg jenis2nya ,blh bikin keliru jg..

    bro final guna dynamat ka? mksd bro lapis dlm luar tu pintu tu bahagian yg besi sja ka? berhasrat mau bikin sound proofing 1 body kereta ba ni hehe
    avatar

    Post on 18/7/2011, 5:42 pm by finalazy84

    waaa...1 body berat owh...hehe sdngkan 3 keping d pintu pn berat suda tu pintu msa tutup.hehe dynamat ada d Fuji...ari tu sya beli sna.rsanya tmpat lain pn ada tu.

    dynamat pn ada bnyak jenis.biasanya d website dorg ada info tu.tpi sya guna yg besa macam penampal bumbung tu ja.sbab mau letak d pintu.spaya bunyi lagi cantik.

    bhagian besi sja sya letak.klau buka tu panel plastik pintu ada lgi pastik nipis tuk tutup tu lubang besar.dari tu lubang kasi deadening dlm tu pintu.lpas tu letak juga d tmpat tu plastik nipis tu.macam ni

    klau mo lekat d plastik pn boleh.contoh macam tu plastik d blakang tmpt lampu ketiga tu.kdang pndai bising klau sub kuat.
    avatar

    Post on 19/7/2011, 6:21 am by fuumin

    yah bro 1 body ,mau kereta jd senyap n lebih sejuk..n persediaan jg la siapa tau nnt mau main sound hehe..ok la klu gitu ,nnt bila g kk blh jg jenguk2 kat fuji sna..klu x pun beli sja on9 kan bro..dynamat extreme tu jg la yg menarik perhatian..bro letak tu double layer ka bhgn dlm lubang?
    ada nmpk kat intenet org guna insulflex kasi lekat tu panel plastik pintu..
    avatar

    Post on 19/7/2011, 6:41 am by finalazy84

    ya sya letak dlm lubang tu juga...tu gmbar pintu sya la tu.lubang tu sya tutup pkai metal plate.tu metal plate pn kasi deadening juga tpi sblah dalam.

    ko beli online brapa la shiping?tdk mahal ka?berat tu.

    btw, itu dynamat extreme ada 9 keping sja pula d dlm.bukan 10
    avatar

    Post on 19/7/2011, 7:56 am by fuumin

    ni mesti diy kan bro final...klu ganti tu plastik nipis dgn dynamat sja ok ka tu? klu buat gitu macam 1 keping pun macam ckup sda kan..itu dynamat extreme 1 keping 0.82kg jd klu 9 keping sda 7.38kg..klu 2 keping 1 pintu mau dkt 2kg sda jg extra berat hehe..pasti solid tu bunyi tutup pintu...bro final ada lekat ni dynamat kat bahagian roof jg ka?
    avatar

    Post on 19/7/2011, 8:16 am by finalazy84

    teda lekat d roof.hanya d dua pintu depan sja.ya sya diy tu.klau tutup tu lupang pkai dynamat sja boleh tpi pndai koyak kena tu wire2.tujuan sya lekat tu metal plate supaya itu pintu at least 90% sealed dn tdk koyak kena tu wire2.bunyi speaker pn jadi bagus.hehe metal plate nipis sja ba.buli main gunting punya.tpi bukan gunting kertas la.hehe

    klau ko lekat bhagian dalam pintu sja pn syok suda ba bunyi pintu tu.tdk perlu tutup tu lubang pn tdk apa.1 keping tdk cukup klau mau lekat dlm dn tutup lubang pintu.mau dua juga tu.tdk tau la klau kancil.cuba ko try ukur2 dulu tu pintu.

    slalu yg perlu letak d pintu, boot, firewall (untuk kurangkan bunyi engine).kena guna material yg betul la.sbab lain2 fungsi.lantai kreta kurang sikit sbab ada carpet.

    dlm gmbar tu, pintu sya ada dua lubang.1 suda ditutup.yg satu lgi tdk kena tutup.penutupnya yg d depan tu.plate metal yg kena deadening tu.

    ba klau suda beli, kasi up sini aah...hehe happy diy...jgn lupa pkai sarung tngan kain.tajam tu brang2 tu.dn lekat pelan2 spaya teda angin tprangkap dlm tu.klau ada angin trpksa cucuk kasi koyak sikit.
    avatar

    Post on 19/7/2011, 11:04 am by fuumin

    hebat hasil kerja diy bro final tu..dr pic sda blh nmpk itu plate x tebal..blh d praktik ni cara diy bro final..1 keping da ckup utk 1 pintu ,utk bahagian dlm la setelah cuba ukur2 tadi..bro final diy jg ka kat firewall? carpet lantai kereta kancil tersangat la tipis ,bro ada suggestion carpet yg bgs? lg bgs klu ada utk kaki2 main sound sq guna
    avatar

    Post on 19/7/2011, 12:07 pm by finalazy84

    teda buat d firewall...kena buka dashboard lgi ba...takut mo kcau tu airbag suma...huhu...lgipun tngal 3 keping lgi tu dynamat...hehe suda kasi tmpal d boot.slalu sya nmpak org buat guna jenis yg ini juga la...tmpal 1 badan kreta...tpi ndatau brapa bnyak mau guna tu. klau 1 keping 1 pintu suda 4 keping.rsanaya 1 kotak buli dpt pintu, boot dngn firewall kali.jadi rsanya mau 2 kotak juga la. klau lantai dn roof.bongkar habis 1 kreta owh.hehe kerja2 pembersihan tu pn sakit juga tu.klau 1 org bikin buli bejanggut juga...hehe dynamat snang sikit kerja ba...tdk perlu heatgun.senang lekat dn lembut.puas hati la...klau brand2 lain nanti tdk puas hati ko tmbah lgi 1 layer berat gila tu...hehe

    nanti sua siap cuba ko ketuk tu pintu...macam ada batu d dlm tu...hehe keras betul.
    avatar

    Post on 19/7/2011, 12:49 pm by fuumin

    uina bro lps kena kasi xplen ni brtambah2 la minat mau lekat ni dynamat kat kcar ku hehe..hmm klu buka dashboard byk wayar la ,wlu x ada airbag aku x berani jg bka wakakakaa
    planning mau lekat kat pintu ,boot ,n roof dlu ni..mau blajar cara buka itu cover roof dlu..klu 2 kotak mau 1k lebih dah haha
    avatar

    Post on 19/7/2011, 1:42 pm by finalazy84

    itu harga mna tu?mura suda tu klau 2 kotak 1K lebih. jgn lupa shiping mhl.pos domestik la mura skit.tpi lmbat smpai.mo 2 minggu baru smpai.

    psang deadening untuk buang bunyi luar sja ka?kereta ko tebo ba kn?ok la tu...tdk terasa sngat berat kreta.
    avatar

    Post on 19/7/2011, 3:51 pm by fuumin

    harga west m'saya haha..suru saudara mara yg blk sbh bw kn haha..iya bro utk buang bunyi luar n turunkan suhu dlm kereta..iya ada tebo keci ,x terasa jg klu setakat tmbh 10kg berat hehe..bro utk carpet boleh rekomen?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/1/2018, 12:41 am