SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Subwoofer Mtx 10" Thunder 6000 - 2 biji

    Share
    avatar
    Geeko
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 58
    location : kk
    Points : 5119
    Reputation : 1
    Number of posts : 139
    17042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Subwoofer Mtx 10" Thunder 6000 - 2 biji

    Post by Geeko

    Salam.

    saya mau tnya amp pa mau guna ni? lol.utk 2 biji woofer mtx thunder 6000 10".btw HU aku standard lagi..T_T

    mana sudah sifu saya tu ah,finalazy84!x dpt sabar,jadi aku sambar ja woofer ni,tutup mata bayar.

    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 1/5/2011, 5:00 am by finalazy84

    geeko ko kasi message no fon ko.snang mo contact
    avatar

    Post on 2/5/2011, 7:31 pm by Geeko

    sudah aku pm ko bro..

    problem baru..bunyi kapal lu..bila tekan minyak ada bunyi kapal..tp kalau high volume..15 keatas..baru tiada bunyi..aku pasang preamp ba..member ku tolong pasang..malas juga aku mau complain2..free pasang kan..hahahah..mcmana tu ah?lol

    btw..apa cadangan kamu for the next HAUL? HU or component speaker..now aku sudah pasang tu woofer/preamp/amp..

    player standard..speaker standard..aku rasa macam tajam ni ..and abit "kabur"
    avatar

    Post on 3/5/2011, 8:13 am by finalazy84

    ni la ni tdk sabar...hehe apa brand ko punya preamp?speaker depan smbung amp ka?
    bunyi kapal selalunya sbab grounding tdk bagus.tdk pn ada power cable dekat dngan rca.ataupun tu preamp yg mnghasilkan bunyi kapal.
    avatar

    Post on 3/5/2011, 11:25 am by Geeko

    yo bro.

    smua sambung amp tu,aku pakai caliber 7band..
    oh gitu ka..mau buka abis la kalau gitu tu kan..kahahkah..

    avatar

    Post on 3/5/2011, 11:28 am by finalazy84

    buka abis?ko cek sja ba tu smbungan suma.dulu msa sya pkai preamp teda pula pernah bunyi kapal...
    avatar

    Post on 3/5/2011, 11:47 am by Geeko

    ba kijap lagi la saya try2 tgk..hahah..mau rehat2 dulu..baru sampai rumah..aku rasa wayar dari player ke preamp ni.
    avatar

    Post on 3/5/2011, 3:41 pm by finalazy84

    wyar dari player p preamp slalu +12, ACC/remote dan ground. cuba try tu ground p direct body.

    naa geeko...ada player mantap. ini full suda suma function ni.buli USB lgi.
    http://www.icehifi.com/index.php?topic=2945.msg24437;topicseen#msg24437

    tpi klau ko pkai ni player, preamp ko tdk paya pkai suda...hehe cukup suda suma functionya
    avatar

    Post on 3/5/2011, 5:33 pm by Geeko

    Bedarah hidung bro mau beli tu...hahahah..mau tu mau..tp adoi.. T_T
    avatar

    Post on 4/5/2011, 5:51 am by finalazy84

    itu player ko mo main blast pn ok juga tu...besar tu signal voltage pegi RCA.
    ada crossover, time alignment, PEQ dan mcm2. mau bunyi cantik, sumbernya kena cantik dulu.
    dan ni player buli USB lgi.klau macam player sa buli main radio sma CD sja...haha
    avatar

    Post on 4/5/2011, 9:56 am by Boi

    yup. c final punya bole maen cd n radio jak. tapi ko mau tau la.. dia punya player lagi mahal..
    avatar

    Post on 4/5/2011, 12:21 pm by finalazy84

    ala beza sikit ja pn tu arga.hehe...ko punya HU pn apa kurangya...hehe
    avatar

    Post on 4/5/2011, 9:51 pm by Boi

    mestila beza.. ko punya tahap 3 way.. aku 2 jak. hahaha... dalam tahun ni ka ko pasang 3 way final?
    avatar

    Post on 5/5/2011, 4:24 am by Geeko

    tu blast tu blast juga,tp jarang sampai 25,paling2 kuat pun volume 20 ja haha.tu pun mesti ngam2 tu bass/suara.

    aku masih rasa "kabur" ba bunyi dia,ada tajam skit masih..mau player baru kali tu~ hahaha..

    btulkah org2 ckapkan,kalau guna tu hi-low mmg dia x main 4 biji speaker,speaker 4 biji hidup.tapi dia x macam surround ..
    avatar

    Post on 5/5/2011, 5:23 am by finalazy84

    klau ko mo surround ambil la DVD player...dan make sure lagu pn beli yg DVD baru la surround.
    klau main CD, memang cuma 2 signal left dan right.klau bnyak2 speaker, contoh macam component speaker kena pkai crossover untuk kasi asing2 tu frequency. contoh sub = 20 - 65hz mid= 80 - 5khz tweeter= 6 - 20khz. klau ko tdk kasi asing tu freq, speaker tu akan rosak. contohnya macam subwoofer.klau smpai ko dngar sora org keluar sana, bila ko blast2 slalu confirm nda pnjang umur la tu. suma speaker pn sama.kena main d freq yg betul.

    slagi ko pkai hi-lo, bunyi tdk cantik tu.tdk buli lawan yg tdk pkai hi-lo.ada noise dan kabur.klau ko tukar speaker myb ada peningkatan sikit la.

    EQ di player ko suma kasi flat (jgn adjust apa2). klau ada bass boost ka, apa2 la... jgn ksi on. tune suma d preamp ko.ko pusing la tu tombol smpai ko dpt bunyi yg ko mo.

    klau mo syok, ko tukar player, tukar speaker p component set.main depan sja dulu.
    avatar

    Post on 6/5/2011, 6:17 pm by Geeko

    Kalau aku rip Dvd tu p Mp3 amcm?ada tu tekniknya..tp tu di computer punya la...dpt 5.1 mp3..entahla..blum g pernah try utk play di mp3 kereta..

    mau tnya,aku hairan napa ni alpine harga rm450..di lowyat ba ni..ori ka ni?





    sama ni tweeter ..rm50

    avatar

    Post on 6/5/2011, 8:10 pm by finalazy84

    ni player rsanya ori.basic sja ni.1 preout.so msih guna lgi la preamp ko.bgus ko p cek d kdai dlu la.kali lebih kurang juga arganya.

    psal tu mp3 yg 5.1 memang ada.tu pn klau psang d computer kena computer yg support smpai 5.1 la.tngok d blakang tu ada bnyak 3.5mm jack tu.klau tdk bunyi tdk complete.kena set kasi gabung freq lgi.jdi last2 balik 2.1 juga.hehe cara pemprosesan tu berbeza.

    kreta pn sama.tpi konsep berlainan sbab kita kasi asing sndiri tu freq.klau tdk, mna la player kreta tu tau sndiri mna bunyi pegi mna speaker kn.paling max pn player kereta ada 4 preout. sub, midbass,midrange dan tweeter. kcuali la player tu boleh DVD dn support surround system.

    teda guna mo bnyak2 speaker klau suma speaker tu hasilkan freq yg sama.bunyi masih muddy atau kabur sbab teda speaker yg boleh main full range dngn perfect.bila paksa untuk perfect dia akan kacau freq yg lain.caranya kita asing2kan freq tu ke speaker2 yg memang khas dpt main freq tu.contohnya klau freq tinggi tweeter la yg bagus.klau tweeter ko pksa main freq untuk sub rosak la tu tweeter.

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/1/2018, 12:37 am