SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    warning enjin tiba2 hidup..

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 7130
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    30042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 warning enjin tiba2 hidup..

    Post by adeqyana

    salam 1 malaysia semua otai2..aku ada soalan yg nak di ajukn ni..td time aku memecut,tiba2 kereta aku tersentap & warning enjin idup..tp selepas beberapa saat warning enjin tu ilang balik..masa kereta aku tu tersentap dan warning enjin idup,kereta aku trus kehilangan power..jd macam berat pula...kenapa tu ya??ada masalah ka tu ngan enjin aku??atau turbo aku kong??atau minyak xsampai pi piston..aku boost 0.9..enjin aku masi std lg..xada brg2 yg kena upgred kecuali turbo jak pakai rhf3..tolong otai2 semua,apakah tandanya tu ya??

    [img][/img]

    [img][/img]
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 4/5/2011, 8:22 pm by keba

    lorh...stiap kali blast ka baru kluar bos?? da mmg jadi adat tu..
    mnyak enjin bila panas sgt, mmg nyala lampu cek enjin..

    Post on 4/5/2011, 8:30 pm by afe

    sorry bro-bro....psal lean mixture blh menyebabkan knocking tu sy xbrp pasti..nt sy rujuk balik


    adeqyana: utk naikan fuel pressure, kna adjust fuel regulator la...

    cut-off boost ni dh di limitkan oleh ECU..jd bila boost dh smpai limit, ECU akan cut-off supply injector so myk xkuar la.sb tu engine sempuk2...ni bkn knocking
    avatar

    Post on 5/5/2011, 6:02 am by adeqyana

    keba :..oo..macam tu ya..so klu terjadi boost cut,enjin akn jd panas ka??ada kesan ka klu selalu boostcut ni kpd enjin??

    afe :..ooo..so kereta aku tu bkn enjin knocking la ya bro??

    Post on 5/5/2011, 6:54 am by afe

    bkn knocking...kete sy pn ade cut-boost juga...tp xdela sampai nyala check engine bila dh smpai limit..engine sempuk2 jer
    check engine nyala pn byk sb juga bro...contohnye bila knock sensor detect engine knocking, sensor2 utk EMS rosak/socket longgar
    avatar

    Post on 5/5/2011, 11:19 am by ahmad_dhani

    adeq,bikin ko punya ECU,selesai masalah...
    avatar

    Post on 5/5/2011, 5:55 pm by adeqyana

    oo..macam tu ya bro afe..baru aku tau..

    ahmad_dhani : tgh kumpul bajet bro,dah cukup bajet br bikin tu ecu..hehe..
    avatar

    Post on 5/5/2011, 8:55 pm by keba

    anta p scan dl..tgk ape prob DTC..nnt kalau DTC yg bleh erase tu, bleh buang pkai scan tool
    avatar

    Post on 6/5/2011, 9:12 am by ahmad_dhani

    adeq,klu macam 2,jgn blast2 dulu,mt rosak kereta...
    avatar

    Post on 6/5/2011, 3:24 pm by adeqyana

    ahmad_dhani : oo..macam tu,bahaya juga kn..itu la aku kasi std blk boostnya..takut juga aku rosak..normal ka tu bro klu start enjin kn gbr minyak enjin tu lmbt skit padam selepas enjin idup??dalam 3-4saat br gbr minyak enjin tu padam...normal ka tu ya???

    keba : oo..macam tu keba..tp ada ka udah alat scan tu ya d tawau??klu biasa kat sana keba mahal tak wat scan tu??oh ya bro,normal ka tu bro klu start enjin kn gbr minyak enjin tu lmbt skit padam selepas enjin idup??dalam 3-4saat br gbr minyak enjin tu padam...normal ka tu ya???
    avatar

    Post on 6/5/2011, 3:29 pm by fuumin

    dlu aku pun penah idup ni lampu
    penyebabnya ialah minyak brek kurang ,bila topup g level yg safe da ilang tu lampu
    avatar

    Post on 6/5/2011, 4:53 pm by adeqyana

    ooo..ya ka..lampu ko tu idup kejap br padam ka @ idup terus??aku punya time blast br keluar lampu ni..tp kejap ja,lps tu ilang..otai2 sioloon ckp itu tanda boost cut..tp nnti aku cek blk minyak brek..

    Post on 6/5/2011, 6:56 pm by afe

    biasanye klu myk brek kurang nyale lmpu handbrek jer...xpn sb cabel/switch handbrek tu lekat
    sy rasa xde kaitan ngan lmpu check engine...check engine ni utk sensor/swicth yg berkaitan ngan Engine Mangement System (EMS) jer...macam crank angle sensor,camshaft sensor, MAP/MAF sensor, engine temperature sensor, oxygen/lambda/exhaust sensor, knock sensor....
    avatar

    Post on 6/5/2011, 7:38 pm by keba

    adeqyana: kalau kat sni kos scan tu dlm rm30 bos..kalau tempat lain, dekat rm100 jgk..
    normal tu lampu cek enjin padam 4-5saat pas start enjin..

    afe: btol tu bos..kalau lampu handbrake nyala, ad bnyk sb..
    kalau utk kereta yg ad abs, mgkin speed sensor yg rusak..
    kalau kereta biasa2, mgkin mnyak brek suda kureng
    avatar

    Post on 6/5/2011, 8:23 pm by fuumin

    afe wrote:biasanye klu myk brek kurang nyale lmpu handbrek jer...xpn sb cabel/switch handbrek tu lekat
    sy rasa xde kaitan ngan lmpu check engine...check engine ni utk sensor/swicth yg berkaitan ngan Engine Mangement System (EMS) jer...macam crank angle sensor,camshaft sensor, MAP/MAF sensor, engine temperature sensor, oxygen/lambda/exhaust sensor, knock sensor....

    detail bro ko terangkan hehe
    setelah aku recall blk memori yg hampir d delete trnyata mmg lampu hand brake yg mnyala wakakakaa
    sori aa bikin konfius sja Cool
    avatar

    Post on 6/5/2011, 11:21 pm by alap

    fault code... ada sensor bmasalah kot.. cuba diagnos...
    avatar

    Post on 7/5/2011, 1:18 am by Lockon

    aku dlu2 pun gni jg..trus hlang pwr,tgu jap bru la ok blk..tu pun lpd blast
    avatar

    Post on 7/5/2011, 6:35 am by adeqyana

    KEBA : ooo...mmg normal ya keba lps start dalam 4-5 saat br mati lampu tu..bkn apa sblm ni xpernah macam tu..lps kejadian mlm tu br la aku nampak lampu cek enjin tu lambat padam lps kna start..


    tima kasi semua otai2 ya atas komen2 yg d berikan..mmg boost cut yg terjadi kat kereta aku ni..penyelesaian nya remap ecu @pun guna management..tp masalahnya aku xada $$$$$$$$....huhu..sabar jak la ngan boost cut ni..hehe
    avatar

    Post on 7/5/2011, 10:27 am by ahmad_dhani

    kos paling murah ialah remap ECU asal...

    Post on 29/6/2011, 2:58 pm by appangguak86

    affraid salam 1 malaysia otai-otai sekalian..mau tnya sikit pa punca kalau warning engine menyala pas 3500 rpm...n asap hitam keluar dri ekzos..
    avatar

    Post on 30/6/2011, 8:28 am by adeqyana

    bos,ko pakai na ka atau turbo??

    Post on 30/6/2011, 9:11 am by appangguak86

    adeqyana wrote:bos,ko pakai na ka atau turbo??
    dlu pakai NA pn sama jga ada warning engine tu...skg masuk tebo da mac jga..asal 3500 rpm keats mmg wrning engine akn mnyala..time mnyala tu..kereta trsa bert n power kurg ... exzos mmg asap hitam keluar..
    avatar

    Post on 30/6/2011, 9:29 am by adeqyana

    ya ka..klu macam kes aku hari tu trlbh boost..maksudnya overboost pun leh jd macam ni..tp ada org ckp bgs cek dulu sensor2 yg ada..takut ada yg longgar atau tercabut..

    Post on 30/6/2011, 12:59 pm by appangguak86

    adeqyana wrote:ya ka..klu macam kes aku hari tu trlbh boost..maksudnya overboost pun leh jd macam ni..tp ada org ckp bgs cek dulu sensor2 yg ada..takut ada yg longgar atau tercabut..
    mungkin jga bro..sbb skg sensor p block engine blum lgi sya pasng maci bgantung2 g..tp mmg start sya pasng ni efi mmg ada da tu warning keluar klau blast lbih 3500 rpm..klau boost pula xtaulh..skg sya pkai2 p keja jak 1.5 bar ja...pling tnggi pna dpt 1.8 bar...tkut jga nnt mslh sya pnya ecu

    Post on 30/6/2011, 1:03 pm by appangguak86

    adeqyana wrote:ya ka..klu macam kes aku hari tu trlbh boost..maksudnya overboost pun leh jd macam ni..tp ada org ckp bgs cek dulu sensor2 yg ada..takut ada yg longgar atau tercabut..
    bro adeq..d tawau mana tempat boleh scan ecu?mnalh tau blik twau nnt boleh scan trus.
    avatar

    Post on 30/6/2011, 6:30 pm by adeqyana

    ooo..mgkin sbb tu sensor xpasang lg tu bro..itu la jd macam tu..fuh!!! tinggi juga bro punya boost ya..kira kaw2 udah tu bro,biasa2 jak pun dah set 1.5bar..huhu..mmg kencang gila kerat bro..

    klu d tawau,xtau pula aku bro d mana ada scan ecu..mgkin d kedai c ringgo ada kali tu..sbb aku pun br lg dalam main turbo ni,masi byk kedai aku xtau d twu ni yg leh scan ecu..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 12/12/2017, 3:52 am