SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Enjin Kereta Mati Sendiri

    Share
    avatar
    izwan3411sktm
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : Kota Kinabalu
    Points : 5494
    Reputation : 1
    Number of posts : 6
    14042017

    http://i38.servimg.com/u/f3 Enjin Kereta Mati Sendiri

    Post by izwan3411sktm

    Salam dan selamat malam otai2 semua.
    Aku ada masalah sikit ngan kereta aku ni yg dulunya kalau time depan traffic light enjin boleh off sendiri, sekarang bertambah teruk, time driving boleh pula lost power dan enjin terus off.
    Tanda2 kerosakan adalah voltage generate dari enjin sepanjang memandu semakin turun dari 14.2 -13.8 -13.6 - 13.2 - 12.8 dan seterusnya tetapi boleh menaik sendiri juga cuma x akan balik ke 14.2.
    Benda ni aku kesan semakin menjadi selepas meter petrol x sampai ke bar penuh bila isi petrol penuh.
    Setakat ini, beberapa benda dah buat:
    1. Tuning enjin oleh Proton Service Centre
    2. Tukar ICM Relay (original Proton)
    3. Tukar altenator baru (original Proton)
    4. Tukar bateri baru
    5. Bersih throttle body
    6. Tukar fuel filter baru
    7. Tukar spark plug baru
    8. Tukar spark plug cable baru

    Setelah tukar semua di atas, masalah tetap sama.
    Untuk pengetahuan semua, aku drive Proton Satria Neo 1.6, Auto, Campro.
    Aku dah x tau nak buat apa lagi, tapi esok cuba selidik dulu fuel pump dan injector dan cuba betulkan pelampung di dalam tangki minyak.
    Mungkin ada masalah di sana.

    Mohon jasa baik otai2 semua berikan lah pandangan kalau pernah ada kes macam ni sebelum ni. Aku dah runsing sangat risau kereta off enjin time jalan di sebelah kanan. Boleh whatsapp aku di 0168066979. Terima kasih semua.
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 1/5/2017, 4:33 pm by Leader

    kemungkinan ada masalah di bahagia elektrikal, kalau kata alternator baru dulu aku pernah juga baru ganti alternator tapi masih ada masalah bila check balik alternator ada problem, adalah di sarankan anda pergi membuat pemeriksaan di kedai wiring khas automotif

      Current date/time is 14/12/2017, 9:03 am