SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    apa fungsi kapasitor ?

    Share
    avatar
    tony84
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 33
    location : org twu/stay d kgu/jln2 d kk
    Tag ID: : SFC 02317
    Points : 7900
    Reputation : 9
    Number of posts : 1300
    05032008

    http://i38.servimg.com/u/f3 apa fungsi kapasitor ?

    Post by tony84

    apa fungsi kapasitor?...yg saya tau simpan cas...
    mau tau mcm mana wiring dia...
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 5/3/2008, 8:34 am by tubik

    sini ada diagram wiring capacitor tue.



    mau pasang cap ka bus?
    avatar

    Post on 5/3/2008, 10:58 am by tony84

    apa fungsi dia..patut kah saya pasang?
    avatar

    Post on 5/3/2008, 1:05 pm by blugu

    Utk Jaga batteri kreta kalau main sound... mmg patut Very Happy
    avatar

    Post on 5/3/2008, 1:13 pm by aLFFiaN

    sedikit ilmu yg serba kekurangan ini cuba untuk memberi sedikit apa yg aku tahu... benda kapisor ini berfungsi untuk menyimpan cas karan dari batterry ko supaya aliran karan yg sampai ke kompenan audio system stabil dan sekata sepanjang kau mainkan sound kereta ko.. terutama yg kaki blast sound tu... sebab kalau sound system blast lama aliran karan akan berkurangan.. jadi sound kualiti akan menurun , tidak steady.. so bila pasang benda ini dia akan cuba simpan cas≤ karan untuk membantu menstabilkan aliran arus karan sepanjang blast sound tu... tapi kalau mahu betul≤ berfungsi benda ni , kau kena cari brand yg betul≤ bagus dan mahal.. sebab skrg ni terlalu banyak clone , jual pun murah≤. jadi kalau beli brand macam ni fungsi benda ni tidak terserlah untuk membantu.. cuma aku tgk hanya sekadar perhiasan... so kena tanya org yg lebih berpengalaman seterus.. aku cuma boleh perkenalkan benda ni dgn kau.. he he he tunggu otai≤ menjawab..


    p/s: kalau ada salah tolong betulkan...

    Post on 5/3/2008, 2:54 pm by kippo

    Capacitor ni in general, kegunaan dia untuk menstabil kan voltage dalam sistem kuasa kita.
    contoh dia, jika penjana kuasa mengeluar kan power tapi voltage nya ndak stabil macam ombak, capacitor akan menstabil kan voltage tu supaya ndak macam ombak lagi.

    dalam konsep sistem audio kereta, jika alternator anda sukup berkuasa, pemasangan capacitor adalah amat ndak berguna.

    dan jika alternator anda kurang berkuasa, pemasangan capacitor pun ndak berguna.

    contoh dia:
    - jika ko blast sound sistem ko kuat2, voltage dalam sistem kuasa kereta ko akan berkurangan. Bila voltage turun, capacitor akan discharge untuk menstabil kan voltage sistem kuasa kerete ko. Selepas capacitor telah discharge, capacitor suda suda kusung dan perlu di cas balik. Bila capacitor mau minta cas, dia akan tarik kuasa dari sistem kuasa kereta ko.
    Tapi sistem kuasa kereta ko ndak sukup pasal voltage dia masi turun (pasal ko blast kann). Jadi bila capacitor tarik cas, lagi la turun voltage sistem kuasa kereta ko. Last2 sampai 12V iaitu voltage bateri kereta ko. Lama2 flat la bateri.


    selain dari tu, capacitor mempunyai sifat2 semulajadi yang di panggil ESR (Equivalent Series Resistance) dan ESL (Equivalent Series Inductance). ESR & ESL ini adalah rintangan kepada kuasa cas di dalam capacitor untuk keluar dari capacitor itu.
    Contoh dia, apabila capacitor mengeluar kan cas, ESR & ESL memberi rintangan pada pengeluaran cas. Jadi jumlah cas yang di keluar kan oleh capacitor itu telah berkurangan di sebab kan rintangan itu. Jika rintangan itu tinggi, tenaga cas oleh capacitor itu adalah sangat sedikit sampai di anggap ndak berguna.
    Capacitor yang murah2 mempunyai ESR & ESL yang tinggi berbanding dengan brand2 mahal. Jadi jika ko membeli capacitor yang murah2 ni, kira macam membeli batu saja la sebab ia tak berguna.

    capacitor ni banyak jenis, ada yang sememang nya di design untuk mengeluar kan cas pelan2. Jenis capacitor ni banyak di pakai di power station, alat2 electronik etc. Kalau sesiapa pigi ambil capacitor yang di design untuk kegunaan power station (macam SESB) dan jual sebagai capacitor kereta, sesiapa yang membeli tu macam kana tipu la sebab beli capacitor yang ndak berguna.


    jalan penyelesian ialah untuk menukar alternator anda kepada yang lebih kuat. Bagi sia, kos alternator lebih murah dari kos capacitor yang mau rm700~800 tu.
    avatar

    Post on 5/3/2008, 5:52 pm by gobuk

    huh...ingatkan tadi tajuknya.. apa fungsi kapas....heheheh

    Sejak battery original dari jipun aku..yang jenis sel kering KONG pasal capasitor ni... aku tak pakai lagilah itu benda.... sekarang ni... aku ikut saranan tok guru aku... pakai Power Cable yang Basar... sekarang Power Cable aku... sebesar Ibu Jari Kaki...heheh... sejak itu tidak ada lagi masalah bil elektrik kereta aku kena potong..kalau aku blast sound system.heheh..
    avatar

    Post on 5/3/2008, 5:56 pm by otai

    gobuk wrote:huh...ingatkan tadi tajuknya.. apa fungsi kapas....heheheh
    h..

    bro gobuk berapa G ko pnya kabel?
    avatar

    Post on 5/3/2008, 6:19 pm by gobuk

    2 gauge kali tu... basar macam welding cable warna merah. lebih kurang dalam 15mm hingga 20mm diameter... kenapa otai.. kau pun mahu tukar... bulibah.. What a Face

    janji hujungnya kena pasang distributor block/box.. untuk kasi agih2 ke amp.. lagi bagus kalau itu distributor block ada fius sendiri...
    avatar

    Post on 6/3/2008, 3:55 am by tony84

    ooOOo...paham suda saya....lebih baik simpan jah duit...hehe.. What a Face
    avatar

    Post on 7/3/2008, 12:20 pm by tubik

    ya, nda brapa berfungsi juga ini benda. sia ada pasang dulu, tapi last2 buka dan jual coz tidak brapa pakai. hehe.
    avatar

    Post on 1/6/2008, 11:12 am by DewaTandas

    tapi klu saya mo pakai digital amp utk antam woofer, nda payalah pakai kapasitor? tu tauke bilang bagus angkat digital amp, inda paya pakai kapasitro. btul ka inda oh?

    Post on 4/6/2008, 5:47 am by kippo

    yg saya tau, digital amp ni belum ada jual di KK sebab dia Class T pakai Tripath punya transistor chip. Dulu Blaupunkt ada jual amp pakai Class T.

    Tapi digital ka tidak digital kaa, selagi alternator ko kici, pakai kapasitor pun tidak guna.

    Post on 5/6/2008, 12:49 pm by drakult

    jadi bro kippo menyarankan utk beri tumpuan pada alternator lah nie kn..

    so kenapa lah mesti dicipta kapasitor nie klu fungsi dia memberi kesan negatif pada sistem kuasa kereta??
    avatar

    Post on 5/6/2008, 6:06 pm by DewaTandas

    ya betul juga tu, mesti ada fungsi juga kapasitor tu. klu nda mustahil dorg jual sampai ratus2 kan? ada la fungsi sikit tu... at least Smile

    Post on 5/6/2008, 6:18 pm by boy_charger88

    bknnya capasitor mestabilkan arus elektrik...dsampg itu menjimatkan karen.....2 lah yg sy tau..hehehe

    Post on 6/6/2008, 4:39 pm by kippo

    kapasitor menstabil kan voltage fluctuation yang kecil dan kegunaan sebagai 6th. order high pass filter.


    kalau voltage ko jatuh teruk, kapasitor pun tidak boleh tolong. Kira tidak berguna dalam keperluan ni la

    Post on 6/6/2008, 5:05 pm by boy_charger88

    jd fungsi kapasitor xbyklah...?

    Post on 7/6/2008, 6:23 am by kippo

    boy_charger88 wrote:jd fungsi kapasitor xbyklah...?

    banyakkkkk... cuma bukan dalam konteks car audio lah.

    kalau alternator ko kici, pasang kapasitor atau bateri besar pun tidak guna. Dalam konteks troubleshooting, ko kana selesai kan punca utama masalah voltage tidak sukup. Hampir semua masalah ni dapat di selesai kan dengan tukar alternator yang besar

    Post on 7/6/2008, 6:52 am by boy_charger88

    kalau pendapat bro KIPPO alternator apa brus sy pki untuk iswara sy...?..kalau alternator perdana 90 amp mcmnana bro...?

    Post on 7/6/2008, 7:16 am by kippo

    alternator sebesar amp nya yang ko dapat pasang.

    kalau ko tidak planning untuk main bass kuat pada masa depan, 90amp pun sukup
    avatar

    Post on 7/6/2008, 7:19 am by DewaTandas

    alternator utk myvi saya? ui baru sebulan ne myvi tau, jgn lu tukar la tu alternator. nanti nanti la. so bro kippo, sementara ne save duit dulu la kan saya? ndapaya saya beli kapasitor, ok kan?

    Post on 7/6/2008, 7:25 am by boy_charger88

    kalau akan datng sy plan mau tmbah lg 2 biji wofer mcm mana bro...? guna 120amp
    avatar

    Post on 7/6/2008, 10:50 am by street-audio

    DewaTandas wrote:alternator utk myvi saya? ui baru sebulan ne myvi tau, jgn lu tukar la tu alternator. nanti nanti la. so bro kippo, sementara ne save duit dulu la kan saya? ndapaya saya beli kapasitor, ok kan?

    myvi alternater blum ada orang tukar... pasal dia ada computer box.. kalau tukar amp tingii takut computer box rusak..!! kecuali tukang buat alterneter pakar abiss.. !!setakan ini blum ada myvi buat alterneter kuat.. diurang main tambah batry jak..!!

    Post on 7/6/2008, 11:55 am by kippo

    DewaTandas wrote:alternator utk myvi saya? ui baru sebulan ne myvi tau, jgn lu tukar la tu alternator. nanti nanti la. so bro kippo, sementara ne save duit dulu la kan saya? ndapaya saya beli kapasitor, ok kan?

    ya, simpan dulu duit tu. Bila banyak, angkat amp 1000W RMS

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/4/2018, 10:42 am